Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Au ”rezolvat” Aeroportul: nu se mai concesionează nimic. ”Unii spun că în spate sunt arabii, alții că sunt rușii”

Au ”rezolvat” Aeroportul: nu se mai concesionează nimic. ”Unii spun că în spate sunt arabii, alții că sunt rușii”

După un an în care Aeroportul Internațional Sibiu a trecut de la statutul de instituție cu teren bun de concesionat pentru un centru de conferințe și afaceri al Camerei de comerț, la una cu un teren propice dezvoltării zonei de cargo sau chiar la un obiectiv care poate fi concesionat cu totul, discuțiile au revenit la un nou ”punct zero”. Din două voturi, consilierii județeni au respins în cursul zilei de joi orice nouă propunere de concesiune sau orice altă discuție mai veche în acest sens.

Un proiect de demarare a unei noi proceduri de concesiune de teren, în vederea dezvoltării de facilități cargo, și un proiect de aprobare a unui studiu realizat ca urmare a cererii de concesiune formulată de Camera de comerț în vara anului trecut au avut cei 33 de consilieri județeni pe ordinea de zi a ședinței de joi.

Înaintea dezbaterii primului dintre acestea, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, a anunțat că grupul de consilieri județeni ai PNL va vota împotriva amândurora. A luat cuvântul mai apoi Paul Porr, consilier județean și lider al FDGR, care a anunțat aceeași poziție. Reiterată, mai apoi, și de Cătălin Stanciu, liderul grupului PSD din Consiliul Județean. Și chiar dacă doi dintre aleși s-au încurcat la vot, decizia de joi a fost clară: nu se mai concesionează nimic din terenurile Aeroportului Internațional Sibiu. Și se demarează noi studii.

Porr: ”Cine controlează aeroportul controlează accesul în oraș”

Cea mai tranșantă poziție exprimată a fost cea a lui Paul Porr. El a luat cuvântul după Daniela Cîmpean, remarcând faptul că interesul asupra Aeroportului sibian a crescut brusc și în contextul înființării la Sibiu a unui comandament internațional al NATO. ”Aeroportul internațional Sibiu este un obiectiv strategic, pentru orice oraș și regiune. Mai ales la Sibiu, în contextul viitorului comandament NATO. Cine controlează aeroportul controlează accesul în oraș. Căci comandații NATO nu vin cu Dacos-ul sau cu trenul. Iar de la un centru de conferințe, brusc a crescut interesul pentru Aeroport. Cel mai cras exemplu este al Sky Capital, o companie cu cu 200 de lei capital social, care s-a angajat la investiții de 360 de milioane de euro, pentru un aeroport SF, cu metrou până în centrul orașului. În schimbul concesiunii aeroportului pe 50 de ani. Cine e în spatele lor, a apărut întrebarea? Unii spun că niște arabi, alții că cei din Abu Dhabi, alții că sunt niște ruși”, a rostit Paul Porr în plenul Consiliului Județean Sibiu.
”Noi am fost aleși pentru a apăra interesul sibienilor și nu al unor grupuri de interese, care pot fi chiar antagonice cu interesele sibienilor”, Paul Porr
În acest context, poziția reprezentanților FDGR este de a păstra sub controlul autorităților publice locale atât administrarea patrimoniului aeroportului, cât și cea a activității regiei autonome. ”Prima concluzie: Aeroportul nu trebuie concesionat nici total, nici parțial. Și nici puterea de decizie nu trebuie dată altcuiva”, a spus Porr.

Paul Porr Paul Porr

În ceea ce privește chestiunea dezvoltării activităților de cargo la Sibiu, Porr a arătat că poziția FDGR va deveni mai clară doar după realizarea unui studiu serios, amplu, de către o companie independentă, aleasă printr-o procedură clară și serioasă. Iar eventuala dezvoltare a facilităților cargo să fie realizată tot fără a concesiona terenuri sau alte bunuri publice. ”Știm că Aeroportul trebuie rentabilizat și că e o oarecare grabă. Dar această rentabilizare trebuie realizată până în 2024. Deci nu trebuie să ne grăbim chiar așa”.

Social-democrații, surprinși

Cătălin Stanciu, liderul consilierilor județeni PSD, s-a arătat ”întru totul de acord cu domnul Porr”. ”Sunt surprins, căci la ultima discuție, abordarea era cu totul alta. Noi suntem de părere că Aeroportul internațional Sibiu nu e un proiect oarecare asupra căruia să ne aruncăm fără o bază fundamentată. Vom vota împotriva aprobării studiului pentru concesiune și împotriva celui de-al doilea proiect, deoarece vorbim de parcele diferite, poziționate diferit. Așteptăm să vedem care va fi viziunea de ansamblu pentru dezvoltarea acestui aeroport”, a declarat Stanciu.

Cătălin Stanciu Cătălin Stanciu

Daniela Cîmpean: ”trebuia să le supun votului”

Președinta Consiliului Județean Sibiu a anunțat că aleșii PNL vor vota împotriva celor două proiecte referitoare la concesiunea a diferite bucăți din Aeroport. Și că va aștepta finalizarea unui plan de dezvoltare, la care reprezentanții conducerii Aeroportului internațional Sibiu au început deja să lucreze. Iar după finalizarea acestui plan, discuțiile despre concesiune ar putea fi reluate. ”Chiar dacă proiectele sunt promovate de mine, ca urmare a obligației legale pe care o am, PNL va vota «împotrivă»”, a mai arătat Daniela Cîmpean. Ea a explicat că pentru orice cerere de concesiune adresată CJ, într-un timp prevăzut de lege, trebuia promovat un proiect de hotărâre pentru aprobarea sau respingerea demarării procedurilor de concesiune. Și că din aceste motive, până acum, au apărut inițiative în acest sens.

Daniela Cîmpean Daniela Cîmpean

„Consider că ar fi cel mai bine ca studiul privind planul de dezvoltare a Aeroportului, pe care deja conducerea l-a demarat, să fie finalizat, iar noi să pornim efectiv la a concesiona un teren sau altul la momentul în care acest plan este la final. Pentru că acum nu cred că noi, consilierii, putem alege care din cele trei zone cerute este cea mai bună. Această situație nu exista la momentul la care exista prima cerere de concesiune, cea formulată de cei de la Camera de comerț pentru centrul de conferințe”, a mai spus Daniela Cîmpean.

Între toamna acestui an, cei de la Camera de comerț au formulat o cerere de renunțare la concesiune, invocând faptul că prețul estimat este mult prea mare pentru proiectul lor. Pornind de la cererea lor, însă, Daniela Cîmpean a organizat mai multe rude de discuții între autoritățile locale și diferite companii care și-au manifestat interesul în a dezvolta fie zone de cargo, fie de a concesiona tot aeroportul. Minutele acestor discuții pot fi consultate aici.

Chestiunea culoarului de aterizare

Paul Porr a cerut și inițierea demersurilor de schimbare a culoarului de aterizare, astfel încât acestea să se realizeze dinspre Cristian, și nu dinspre Șelimbăr, peste orașul Sibiu. Porr a cerut acest lucru nu doar pentru a reduce zgomotul de deasupra Sibiului, ci și pentru că ”asupra Sibiului cade kerosen” – adică înainte de aterizare, unele aeronave eliberează în aer diferite cantități de combustibil, care prisosește.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a arătat că demersurile pentru modificarea culoarului de zbor au fost deja demarate cu autoritățile competente. ”Indiferent dacă va fi sau nu vorba de concesiune, acest lucru se va întâmpla”, a dat asigurări Daniela Cîmpean.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Dumitru O.

Acum 3 ani

Dl.Porr. Nici un avion nu delesteaza combustibil înaintea aterizarii. Cu atât mai puțin deasupra zonelor locuite . Apoi, decolarea-aterizarea se facel pe o singură direcție . Venirea la aterizare se face cu motoarele reduse , decolarea cu ele la putere maximă. Dacă se aterizează dinspre Cristian , obligatoriu se decolează peste oras. Logic, cand credeti ca poluarea comică este mai mare .
Raspunde

A

Acum 3 ani

Mare dreptate aveți, poluarea este mult mai mare la decolare!
Raspunde

Aurel Vlaicu

Acum 3 ani

"Dacă se aterizează dinspre Cristian , obligatoriu se decolează peste oras" = FALS asta se intampla doar daca bate vantul semnificativ dinspre Sud , Sud-Est. In rest nu este nici un motiv pt care toate aterizarile si decolarile sa fie dispre /spre Cristian. La aeroportul din Cluj se face fix acelasi lucru schimbarea culoarului pt protectia fonica a celor din zona apropiata pistei.
Raspunde

Dumitru O.

Acum 3 ani

Scuze pt.gresala. Este vorba despre poluarea fonică.
Raspunde

leonard

Acum 3 ani

Imbecili ce sunteți.. Păi voi contactați firme cu 200 de lei capital. Motherfuckers.. Incapabili pricks..
Raspunde

yyy

Acum 3 ani

bha, daca vor sa concesioneze sunt corupti, daca nu vor, sunt imbecili. make up your mind, snowflake...
Raspunde

K.Samuel

Acum 3 ani

Niște optuzi mândri de ignoranta lor
Raspunde

Marcu

Acum 3 ani

Obtuzi nu Optuzi
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Doru

Acum 3 ani

Cata minte sa ai ca sa scoti pe gura asa o prostie?? Cum adica aeronavele elibereaza in aer cantitatile de combustibil care prisosesc?? Cu ce scop? Ca sa cumpere combustibil "proaspat" de pe aeroportul sibian, peste 30 de minute?? Pe vremuri, prin zonele noastre, circula o vorba: sasu' pana nu-i prost, nu-i sas... Zic asta pentru conlocuitorii veniti de prin alte parti...
Raspunde

Tirol

Acum 3 ani

Firme de apartament puse la treaba
Raspunde

un turnisorean

Acum 3 ani

Dl. Porr are dreptate, probabil mai putin la partea cu deversarea kerosenului. Dar schimbarea culoarului de aterizare TREBUIE făcută. Cei din turnisor de sub culoarul de zbor sunt cei mai afectati de zgomotul de peste 80 decobeli, mult peste limita legala mai ales dupa ora 10 seara.
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

sa speram ca alde Porr & Co. o sa aiba un moment de luciditate si o s-o debarce pe "d-na Fodor"!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sergiu

Acum 3 ani

Deci stăpânii americani au zis să nu dăm nimic arabilor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sergiu

Acum 3 ani

Deci s-a pierdut un nou terminal, modernizarea celui existent, partea de cargo, trenul cu statia, pasajul subteran, parcarea, sensul giratoriu, suspendat, si modernizarea a patru benzi a Dj spre autostrada. Așteptăm ca americanii să facă aceste investiții.
Raspunde

FS Pilot

Acum 3 ani

@Dumitru O. : intr-o oarecare masura ai dreptate, dar aterizarea si decolarea se fac in functie de directia vantului. Cand ai vant de fata te ajuta sa franezi mai repede si sa "plutesti" cu motoarele mai reduse si cand decolezi cu vant de fata te ridici mult mai usor, astfel nu fortezi motoarele atat de tare si faci si economie de combustibil. Decolarea spre oras produce mult mai multa poluare fonica si noxe fiindca motoarele sunt turate catre 100% in schimb la aterizare doar pe la 35-40%(in functie de vant). In mare asa stau lucrurile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un turnisorean

Acum 3 ani

Absolut de acord cu dl. Porr. CULOARUL DE ZBOR TREBUIE SCHIMBAT, sa fie dinspre Cristian. Sunt peste 10 curse zilnice ce trec la joasa altitudine peste turnisor provocand zgomot de peste 80 decibeli, inclusiv dupa ora 10 seara cand este ora de liniste.
Raspunde

Cristian Opris

Acum 3 ani

Si cu oamenii din Cristian, contribuabili si ei, cu drept la liniste si mediu curat, cum se va proceda? Sau suntem din nou unii mai egali decat celalti? Propun posibilitatea de aterizare si decolare din ambele directii, in mod echitabil, 50% pentru fiecare localitate.. Cu exceptii in cazul vantului puternic, sau altor motive care ar periclita siguranta zborurilor!
Raspunde

Marcus

Acum 3 ani

Chestia cu kerosenul mi se pare ultragogonata iar zgomotul char nu mi se pare o mare problema. Rentabilizarea aeroportului in schimb asta-i marea problema . Anul trecut Aeroportul a avut vreo 40 000 euro profit . La ce investitii s-au facut acolo ar tb generat si profit inainte sa se discute de amenajarea zonei cargo . Nu vad de ce ca banii cetatenilor sa fie utilizati la subventionarea mascata a unor companii . Un exemplu bun este Nuclearelectrica care de ceva timp are profit careii permite sa-si finanteze singura constructia unui nou reactor fara interventia statului.
Raspunde

doi turnisoreni

Acum 3 ani

..am avut ghinion fratilor ?
Raspunde

sibian

Acum 3 ani

tocmai s-au aprobat bani pt aeroportul bv. ne vom uita la aeroportul sb cum se deterioreaza. am impresia ca cineva saboteaza
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Fără comentarii ; nu este suficient de relevant ? Oricum , Aeroportul Internationsl Sibiu este aproape imposibil de rentabilizat : investiție uriașă vare deservește o populație insuficientă numeric ( și financiar ?) .
Raspunde

Ion

Acum 3 ani

În sfârșit o chestie bună! Dam tot ce avem și cu ce ne alegem? Personajele noastre politice habar nu au de realitățile ce ne înconjoară pe noi muritorii de rând. Ce hotărâri sa iei cu învățători, profesori, și ingineri făcuți pe puncte? Oamenii ăștia au un tupeu nemăsurat și fiindcă nu știu ceva concret, se apuca de politica. Da, din politica ies bani buni.
Raspunde

leonard

Acum 3 ani

Când BV finalizează aeroportul , să vă luați adio de la Aeroport. Daniela Câmpean si incapabilii din CJS stau cu botu pe labe. Habar nu au pe ce planetă se află.. Lăsați kerosenul si aterizarile si alte comentarii aiurea. Aterizarea să se facă doar dinspre Cristian si decolarea la fel. Asa este când nu sti ce să faci cu puterea în mână.. Devii confuz. Nu sti ce să faci cum să reactionezi. Intervin sticleti cu comentarii. Au trecut 30 de ani de la Revoluție si românii sunt mai slabi decât polonezii.. În orice domeniu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus