Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Video. Ceremoniile de comemorare a eroilor Revoluției. „Tot ceea ce am realizat noi azi, le datorăm lor”

Video. Ceremoniile de comemorare a eroilor Revoluției. „Tot ceea ce am realizat noi azi, le datorăm lor”

Ceremoniile de comemorare a eroilor Revoluției din 1989 au avut loc astăzi, în mai multe locuri din oraș. Academia Forțelor Terestre din Sibiu, alături de mai multe instituții din județ și asociații, au depus coroane la monumentele eroilor. Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, a condus ceremonia religioasă, adresând câteva cuvinte familiilor îndoliate.

Mai multe instituții locale și județene din Sibiu au depus jertfe pentru eroii de la Revoluție, atunci când 100 de oameni și-au sacrificat viața pentru liberate. Ceremoniile de amintire a eroilor au fost organizate la toate monumentele dedicate celor căzuți și s-au încheiat la Cimitirul Eroilor. La monumentul din fața Centrului Cultural „Ion Besoiu” au participat mai multe asociații care își dedică activitatea apărării amintirii revoluționarilor, primarul municipiului Sibiu – Astrid Fodor, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu – Marcel Luca și subprefectul Sibiului – Rareș Macrea.

ceremonie eroi revoluționari (4)

Ceremonia a fost deschisă prin intonarea imului național, „Deșteaptă-te Române”, de către toți cei care au fost prezenți în acompaniamentul fanfarei Academiei Forțelor Terestre din Sibiu. Toți participanții au cântat versurile într-o atmosferă solemnă. Ceremonia religioasă a fost condusă de Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, care a încheiat slujba printr-o cuvântare despre importanța eroilor căzuți ai Revoluției din 1989.

Pe rând, reprezentații instituțiilor din Sibiu au readus în lumină evenimentele Revoluției din Sibiu și repercusiunile pe care aceasta le-a avut la nivelul Sibiului, României și Europei. Rareș Macrea, subprefectul Sibiului, a susținut primul discurs din cadrul ceremoniei, în care a vorbit despre dreptul la liberate, indecizia politică din România, exprimându-și recunoștința față de eroii sibieni.

„Dacă a fost sau nu Revoluție în 1989, rămâne o temă de refacție pentru cetățenii români oriunde s-ar afla. După 30 de ani nimeni nu poate contesta schimbările majore din societate, mai ales în privința libertății circulației, a îmbunătățirii nivelului de trai față de 1989, după cum nici nu se pot trece cu vederea neîmplinirile în atingerea unor obiective de interes public. Îndepărtarea lui Ceaușescu a marcat trecerea de la dictatură la o democrație liberă prin vot și pluripartidism, acest fenomen a produs nu puține convulsii sociale. Dacă e să căutăm motivații și vinovății vom putea găsi multe, mai mult sau mai puțin fundamentate, în acest sens ar fi bine ca fiecare cetățean cu drept de vot să își formuleze ideile. Analizate din perspectivă locală evenimentele de la 1989, putem aprecia că evenimentul participării la o mișcare locală a fost împărtășit de marea majoritate a sibienilor. În 21 decembrie 1989, sibienii au fost primii, după timișoreni, care au scandat «Jos Ceaușescu, jos comunismul». Curajul Sibiului a dat lovitura de grație regimului comunist. Acelui curaj îi datorăm astăzi recâștigarea drepturilor fundamentale de care părinții și bunicii noștri nu s-au bucurat pentru jumătate de secol. Să nu uităm sacrificiul celor 100 de sibieni din 1989. Eroii noștri mai trebuie să știe că tot ceea ce am realizat noi azi, le datorăm lor”, a declarat subprefectul, Rareș Macrea.

ceremonie eroi revoluționari (3)

Vicepreședintele Consiliului Județean a încercat să explice emoția sibianului de rând ieșit în stradă în regimul comunist. A subliniat frica, presiunea, dar și curajul de care au dat dovadă zecile de oameni ieșiți în stradă pentru a cere libertatea României. „Acum 30 de ani Sibiul era într-o mare fierbere, într-o mare tensiune, prin diverse căi afla ce se întâmpla la Timișoara. La un moment dat, această presiune a determinat zeci de mii de sibieni să iasă în stradă și au ieșit, nu era puțin lucru să ieși în stradă în acele timpuri. Era multă teamă, nesiguranță, nu se cunoștea finalul acestui demers, dar speranța și curajul au fost mai puternice decât teama. Din păcate cei care au avut acest curaj au și plătit, prin sânge, unii au plătit chiar cu viața. Suntem azi aici să ne amintim de ei pentru că altfel astăzi România nu ar fi fost liberă, democrată, iar noi nu am fi avut demnitatea de a ne prezenta în fața Europei așa cum o facem astăzi. Trebuie să facem în continuare tot ceea ce ei și-au dorit”, a subliniat Marcel Luca, vicepreședintele Consiliului Județean.

Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, a evidențiat importanța cunoașterii trecutului istoric prin încercarea de a aduce lumină peste evenimentele Revoluției din 1989, dar și prin căutarea și pedepsirea făptașilor.

Coroanele din partea mai multor instituții publice și asociații au fost depuse la monumentul eroilor din fața Centrului Cultural „Ion Besoiu”.

Ceremonia s-a încheiat cu marșul membrilor Academiei Forțelor Terestre din Sibiu.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

2 comentarii

Toma

Acum 2 ani

Cata ipocrizie!Calaii isi omagiaza victimele!Eroii au dreptul si merita toata recunostinta si omagiul nostru.Numai ca in Sibiu aproape toti eroii au cazut rapusi de gloantele celor care acum ii lauda si ii slavesc.
Raspunde

rosu

Acum 2 ani

Adevarat, Toma. Nu vom uita niciodata ca armata a tras in noi. Iar in timp ce pe strazi inca se murea, "emanatii" deja s-or adunat la impartit posturi. Dupa care s-or batut pe "tzidule de revolutionari", ca doar n-or facut revolutia pe gratis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus