Andrei Pandea este un artist plastic cunoscut sibienilor pentru colecția „Corul inocenților” care a invadat străzile din Sibiu și prin care artistul a reușit să ajute oamenii aflați în nevoie. În 2019, artistul a pregătit o nouă surpriză sibienilor prin proiectul „Teddies Riot”, o colecție de 3.999 de ursuleți din ceramică pregătiți să ajute la rândul lor copii din medii defavorizate.
Ursuleți micuți, care seamănă foarte mult cu ursuleți de pluș ai copilăriei, făcuți din ceramică au invadat Forumul German din Sibiu într-o expoziție care va rămâne deschisă pe o perioadă nedeterminată. „Teddies Riot” este intitulată noua colecție a artistului plastic, în vârstă de 34 de ani, care are scopul de a ajuta copii care nu au cum să meargă la școală fiindcă nu au acte, bani de ghiozdan, cărți, stilou sau pantofi.
Andrei Pandea își dorește să ajute copii care nu au avut parte de copilărie sau de jucării, cu care nimeni nu se joacă pentru că au pielea de altă culoare. „Ursuleții nu sunt de vânzare, ei sunt expuși doar pentru a promova povestea proiectului și relația mea de prietenie cu Forumul German. Fiind partenerul meu în proiect, ne-am gândit că ar fi oportun să expunem aici acasă o parte foarte mică din Teddies Riot. Sunt expuși aproximativ 100 de ursuleți din cei 4000 pe care doresc să-i modelez”, spune Andrei Pandea.
Spre deosebire de proiectul „Corul inocenților”, Andrei a muncit mult mai mult pentru a putea realiza acest proiect ambițios. Ca un ursuleț să ajungă la lumină, artistul trece prin mai mulți pași – amestecă lutul, modelează, așteaptă să se usuce, arde lutul și apoi îl pictează.
„Față de primul proiect pe care am reușit să-l modelez în șapte luni, acesta are nevoie de aproximativ 18 luni. Mi-a fost foarte greu să iau această decizie deoarece sunt nevoit să-mi reduc activitatea «comercială» la doar o zi pe săptămână. În restul de cinci zile trebuie să mă ocup doar de proiect”, explică el.
Cei care pot își doresc să ajute o pot face prin mai multe modalități. Andrei va organiza ateliere la care oamenii vor putea picta un urs sau fiecare poate adopta un ursuleț care mai apoi va pleca într-o călătorie lungă prin țară. Fiecare urs va avea inscripționat numele „părintelui”, iar apoi va primi o imagine cu ursulețul lui personal. Ursuleții nu vor ajunge în casele oamenilor, ci vor trece prin mai multe orașe. De asemenea, personajele din „Corul inocenților” vor putea fi procurate pentru prima dată pentru a ajuta aceleași cauze. „Ideea mi-a venit după ce am modelat în lut o fetiță cu un ursuleț în brațe. Am mai modelat apoi alți câțiva ursuleți și așa a pornit totul. Ideea este mai veche, poate de mai bine de un an, dar până acum n-am avut curaj să o duc mai departe. Știu foarte bine ce înseamnă să modelezi o lucrare atât de mare. Am experiența vechiului proiect umanitar, Corul Inocenților”, detaliază Andrei Pandea.
Cauzele susținute prin acest proiect pot veni din partea celor care cunosc cazuri de acest fel, pentru că Andrei petrece foarte mult timp în atelier și nu a găsit un loc anume spre care va dona banii.
„«Teddies Riot» îmbină arta cu altruismul și spiritul civic. Asta doresc. Am ales ursulețul de pluș (Teddy) ca formă de expresie deoarece este un simbol internațional al copilăriei. Oriunde în lume vezi copii cu ursulețul de pluș în brațe indiferent de religie sau naționalitate. Eu transpun acest simbol în ceramică, într-o lucrare de 4.000 de ursuleți. Fiecare diferit, fiecare cu emoția lui. Doresc în expoziții să susțin asociațiile de încredere care se ocupă de acești copii sau să adun familii voluntare care să susțină copiii direct, pe termen lung. Trebuie doar să găsesc acești copii care au nevoie de sprijinul nostru”, adaugă artistul plastic.
Scopul călătoriei ursuleților este de a sensibiliza publicul și de a face auzită povestea copiilor care nu au avut parte de o copilărie normală. Ei vor fi amplasați în centrele orașelor mari, în aer liber, unde își vor spune povestea în liniște. „După ce termin de modelat începe lungul drum prin orașele din România în care acești ursuleți au rolul de a informa trecătorii. Atunci este momentul în care ursuleții spun povestea copiilor fără copilărie, copiilor orfani, copiilor care își doresc să meargă la școală dar nu au posibilitatea. O asemenea lucrare nu are cum să treacă neobservată și nu are cum să lase oamenii indiferenți. Până la urmă toți am fost copii și fiecare dintre noi a avut un prieten (ursuleț sau nu) cu care mergeam seara la culcare”, detaliază Andrei.
Cine este autorul?
Andrei Pandea are 34 de ani și este de origine din Bistrița, dar a fost „adoptat” de Sibiu în urmă cu opt ani. Artistul a făcut o vizită scurtă, de o săptămână, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, în cadrul căruia a fost invitat de Ioan Ciolan. „Eu și domnul Ciolan am fost parteneri în acea perioadă în proiectul Corul Inocenților. Imediat după festival mi-a propus să rămân în Sibiu. A fost o discuție la o cafea, într-o dimineață. O discuție care mi-a schimbat viața. A doua zi era totul pregătit, aveam la dispoziție o locuință și un atelier în care puteam să-mi continui munca. Atelierul a fost pus la dispoziție de domnul Augustin Rusu, director Tondach în acel moment. Pot spune că ei sunt «tătucii» mei și le datorez mult”, povestește Andrei.
În următorii patru ani, Andrei a avut deschisă o galerie în centrul Sibiului, unde a dezvoltat o mică afacere. „După patru ani eram depășit total, nu mai aveam timp de nimic, nici de Corul Inocenților. Din cauza asta am avut doar șapte expoziții cu cele 5.000 de figurine în care s-au strâns 35.000 euro. Proiectul avea potențial mult mai mare”, spune el.
Din acel moment a știu că locul lui este on-line, a continuat colaborarea cu clienții vechi, dar a găsit și clienți noi, cu care a construit o relație specială. „Spun că este o relație specială pentru că am avut o comunicare excelentă cu fiecare și asta se vede acum când am pornit noul meu proiect umanitar. Sunt foarte mulți clienți care doresc să susțină și să participe direct în noul meu proiect umanitar”, adaugă artistul.
Andrei susține că nu este greu să trăiești din artă în România, dar ai nevoie de curaj și de o dorință suficient de mare pentru a munci. „Și mie mi-a fost frică. Mi-a fost atât de frică încât am modelat o lucrare din 5000 de figurine! O lucrare care să mă scoată la suprafață, care m-a promovat și în același timp a făcut mult bine. Norocul ți-l mai faci și singur, cu multă sudoare”, încheie el.
Sursa foto: andreipandea.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ioan Ciolan , Festivalului Internaţional , donatie , Andrei Pandea , Asociaţia Artiştilor Plastici , mase plastice , Forumul German , ceramică , Augustin Rusu , Pentru Sibiu , Corul Inocenților , Ioan Colan , Teddies Riot , Teddies Riot Andrei Pandea , ursuleți , cartitabil
Vizualizari: 3226
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Elena
Acum 4 ore
Sibiu.Adrian
Acum 4 ore
Lutte
Acum 4 ore
Cristian Sibian
Acum 5 ore
UnPSDist mandru