Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Cehii din Vsetín și-au adus aminte de Sibiul revoluționar. ”Am descărcat ajutoarele, apoi ne-au invitat la televizor”

Cehii din Vsetín și-au adus aminte de Sibiul revoluționar. ”Am descărcat ajutoarele, apoi ne-au invitat la televizor”

Cehii și-au amintit în aceste zile de zilele Revoluției din 1989. Ziarul Valassky Denik, în traducere Jurnalul Regiunii, din estul Cehiei, a relatat amintirile cetățenilor din orașul Vsetín, care susțin că au fost primii europeni care au trecut granița României cu ajutoare pentru români. Destinația lor a fost Sibiul. ”Pe 26 decembrie 1989, un camion din Vsetín a trecut granița României și a fost prima mașină cu ajutor material pentru români. Vlahii erau implicați în ajutorul umanitar acordat statului în care regimul comunist era cel mai greu, acolo unde a fost cea mai sângeroasă revoluție și oamenii trăiau în cea mai mare sărăcie. Crăciunul din 1989 a fost plin de bucurie și speranță în țara noastră izvorâtă din libertatea redobândită. În România, însă, nu a fost așa”, relatează ziarul.

Cehi cu origini românești

Orașul Vsetín face parte din Vlahia moravă (în cehă Valašsko), care este o regiune din răsăritul republicii cehe, o fostă «Românie populară», așa cum a mai fost denumită, întemeiată posibil între secolele X și XVII de către păstorii români stabiliți atunci la granița dintre Moravia și regatul Ungariei. Conform wikipedia, din punct de vedere lingvistic, dialectul astăzi slav al vlahilor moravi, deopotrivă influențat de cehă și de slovacă, cuprinde cuvinte românești provenite din dacoromână precum bača „baci”, brynza „brânză” (care a trecut și în limbile cehă și slovacă), cap „țap”, domikát „mâncare din produse lactate” (vezi „dumicat”), galeta/geleta „găleată” (de lemn folosită la mulsul oilor), pirt’a „cărare” (a oilor) (vezi „pârtie”), kurnota „oaie cu coarne” (vezi „cornută”), košár „coșar”, murgaňa/murgaša „oaie cu lână de culoare închisă” (vezi „murg”), putira/putyra „putină” (cu rotacismul „n” > „r”), strunga/strunka „strungă” sau žinčica „jintiță”. Lucrările istoricilor cehi sau slovaci asupra ținutului Vlahiei morave, presupun că grupuri de păstori români s-ar fi așezat acolo în secolele XIV-XVII, fiind plecați fie din România de azi (Transilvania, Banatul sau Crișana) fie din zona Timocului. O altă ipoteză apare într-o cronică veche rusă, Cronica lui Nestor, care menționează că în secolul al X-lea "maghiarii au alungat pe vlahi (români din Panonia și Carpați) și le-au luat pământurile".

Întâmpinați cu foc de arme în Sibiu

O asociație, Forumul Civic și preoții din Vsetín au coordonat acțiunea umanitară. „Am vrut să-i ajutăm. Forumul Civic și preoții de la Vsetín au donat bani și haine, am reușit să iau un camion cu șofer și motorină pentru călătoria de la directorul actualei fabrici Deza. Camionul a plecat în România pe 26 decembrie, a plecat atunci și o salvare adusă din Brno, iar aceasta a fost prima mașină cu asistență medicală care a trecut frontiera românească”, își amintește Milan Orálek. Cehul nu a plecat cu ajutoarele, deoarece căuta materiale pentru următorul transport.

vsetin-humanitarni-pomoc-26-12-1989-kamion-podpora-rumunsko-oralek-02_galerie-980

”Când camionul din decembrie a ajuns în orașul de destinație, Sibiu, încă se auzeau focuri armă, iar pe străzi se vedeau tineri cu arme în mână”, relatează ziarul.

Șoferul camionului cu ajutoare își aduce aminte de experiența de atunci. „A venit dimineața și ne-a preluat un transportor blindat. Ne-a escortat până la școala militară. Soldații au aruncat mitralierele sub mașină și au început să descarce material din camion. Apoi ne-au invitat la televizor să urmărim revoluția. Am văzut atunci și filmarea execuției dictatorului Ceaușescu și a soției sale ”, descrie șoferul călătoriei, Jaroslav Janyška.

A doua mașină a ajuns în județul Alba. ”A fost o priveliște șocantă și jalnică”

O a doua mașină cu mâncare, rechizite medicale, saltele și saci de dormit a fost trimisă celor din județul Alba. „Am crezut că vom ajunge la granița cu România, și vom vedea cum decurge mai apoi drumul. Dar am mai întâlnit alte două mașini cu ajutoare, am format un convoi și am intrat în interior ”, își amintește Janyška.

vsetin-humanitarni-pomoc-26-12-1989-kamion-podpora-rumunsko-oralek_galerie-980

Ajutorul umanitar a fost gestionat de Médecins du Monde, iar la sugestia lor, ”vlahii” s-au îndreptat spre județul Alba. „Ori de câte ori am văzut niște copii sau căsuțe sărace pe drum, le-am dat ceva. A fost o priveliște șocantă și jalnică, mai ales că știam din reclamele agențiilor de turism că în țara lor încântă prin frumusețile mării și prin stațiunile învecinate ”, recunoaște Orálek.

Primarul și polițistul i-au dat hârtie prin care poate conduce beat, restul vieții

Au trăit însă cea mai curioasă situație într-o comună. "Primarul local, un fierar înfocat în costum de ceremonie, ca scos dintr-un sicriu, a încercat să ne îmbate, din recunoștință", spune Orálek zâmbind. „Nu am renunțat și, prin urmare, a emis un act, cu o ștampilă a municipalității și a poliției care, datorită ajutorul dat poporului român, eu pot conduce mașina întreaga mea viață în stare de ebrietate”, povestește șoferul. „A fost atât aventură, cât și ajutor care au avut sens”, a concluzionat șoferul.

vsetin-humanitarni-pomoc-26-12-1989-kamion-podpora-rumunsko-oralek-04_galerie-980

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus