Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Dăruire și program extrașcolar de chitară. Iulia Marcu, învățătoare: „Fac totul din dragoste și din dăruire pentru copii”

Dăruire și program extrașcolar de chitară. Iulia Marcu, învățătoare: „Fac totul din dragoste și din dăruire pentru copii”

Iulia Marcu este învățătoare la clasa a IV-a din Școala Gimnazială numărul 8, iar pe lângă orele de curs pe care le are cu copii, anul acesta a început să predea chitară, tot pentru elevii ei. Își dorește să le dezvolte latura creativă și să îi învețe și altceva pe lângă matematică și limba română. Copii se bucură de această șansă, repetă acasă și mai spun din când în când – „facem și în a V-a?”. Tânăra învățătoare le răspunde cu bucurie în glas – „facem și în a V-a”.

La clasa a IV-a A din Școala Gimnazială numărul 8 din Sibiu sună chitarele. Învățătoarea Iulia Marcu este în mijlocul copiilor, cântă cu vocea și chitara, fiind atentă la fiecare copil dintre cei opt prezenți la ora suplimentară de chitară. Iulia este un învățător din generația tânără care își dedică timpul copiilor de la școală, își dorește să îi învețe câte ceva nou, iar muzica a venit ca o mănușă pe vocea caldă a profesoarei. „Am învățat să cânt la chitară, am furat meseria de la profesorul de muzică și mi-a plăcut foarte mult, am învățat foarte repede pentru că am urechere muzicală. Am ales chitara pentru că este un instrument versatil, oricine poate învăța să câte la chitară, nu trebuie neapărat să ai ureche muzicală. Copii au venit pe rând, prima am fost eu. Le-am arătat cum e să cânți la chitară și toți au fost uimiți. Le-am spus «dacă vă place și vă doriți și aveți posibilitatea să vă achiziționați o chitară, eu rămân vinerea de la 12:00 la 13:00 și facem chitară». A urmat o perioadă în care a venit un copil, apoi încă unul și pe parcurs au venit mai bine de jumătate din clasă. Am luat gratis această meserie și o dau gratis copiilor mei”, povestește învățătoare cu bucurie în ochi.

După trei ani de pauză, datorată unui concediu de îngrijire copil, Iulia s-a întors la prima ei pasiune – educația – de doi ani. Tânăra învățătoare are acasă doi băieței, unul de doi ani și unul de patru ani. „Am intrat în restrângere de activitate și mi-am ales un post cât mai aproape de casă. Ideea era să fiu cât mai aproape de casă să mă descurc cât mai bine cu copii să îi i-au de la grădiniță și să îi duc”, spune Iulia Marcu.

Ora de chitară a început cu o scurtă introducere a capodastrului, instrument pentru chitară de care copii vor avea nevoie în noul an pentru a învăța noi cântece. „Trebuie să ne mai vedem, să mai facem repetiții”, spune una dintre fetițele conștiincioase colegilor ei. „Le place foarte mult, sunt foarte implicați, sunt dedicați și lucrează acasă, câțiva sunt încă la început și încă învață. Eu îi încurajez să învețe unul de la celălalt, se întâlnesc după cursuri să facă chitară împreună. Am o fetițe care este stângace și s-a ambiționat să învețe, părinții i-au cumpărat p chitară pentru dreptaci. Am cântat la Biserică în preajma sărbătorilor, am cântat la bazarul de Crăciun și am avut și alte activități. Eu încurajez foarte mult partea culturală și artistică, bineînțeles că și procesul de învățare este foarte important, dar elevii vor rămâne în viitor cu amintirea că au învățat chitară de la doamna învățătoare. O amintire pe care nu o vor putea uita, cum nici eu nu am uitat cine m-a învățat pe mine chitară. Prefer să împărtășesc acest dar cu cât mai mulți elevi”, explică ea.

Cu multă răbdare și înțelegere, învățătoarea trece pe la fiecare copil și le explică aceeași teorie, lucrează cu mânuțele lor, îi învăță să prindă note și să păstreze ritmul. Elevii sunt atenți când ajunge la ei și imediat după ce Iulia se îndreaptă spre alt copil, repetă până reușesc să respecte ritmurile noi și interesante. „Se simte o oarecare diferență, sunt mult mai degajați și se simt foarte bine în mediul lor. Altfel îi cunoști când sunt la aceste ore de chitară, mereu își spun «Vai, ce repede trece ora de chitară, nu ca ora de matematică». Acum, în preajma sărbătorilor i-am ținut două ore pe săptămână. Chiar și cei mai slăbuți în procesul de învățare vin și îmi spun că vor să participe. Părinți îmi mulțumesc și apreciază foarte mult că eu fac totul din dragoste și din dăruire pentru copii”, adaugă Iulia.

Iulia Marcu (1)

Pentru că au venit pe rând, copii au niveluri diferite. Sunt cei care au venit mai repede și deja sunt familiarizați cu cântecele și sunt cei noi care sunt puțin pierduți, dar prind din mers. Din acest motiv, într-o oră de chitară, Iulia se adresează diferit fiecăruia încercând să nu îi plictisească pe cei mai vechi. Cursurile au început doar din septembrie, iar evoluția copiilor este vizibilă. „În momentul acesta cânt doar cu copii de la clasa mea, dar când am cântat la biserică m-a oprit o doamnă și m-a întrebat dacă dau ore particulare, din păcate nu dau, dar i-am transmis că îl poate aduce la ora noastră de vineri. Pe viitor ne gândim la o modalitate prin care să aducem și alți copii care își doresc să învețe un instrument. Am doi copii acasă, 20 la școală și încă 10-15 la chitară. Este mult mai ușor când faci toate acestea de plăcere și nu consider o povară faptul că stau cu ei după ore, este o plăcere și pentru mine”, explică tânăra învățătoare.

Din această pasiune și iubire pentru copii, Iulia i-a oferit unuia dintre cei pasionați de chitară, vechiul ei instrument muzical. El avea o situația financiară mai precară și în momentul în care a primit chitara s-a bucurat nespus, iar bunica băiatului nu a contenit cu mulțumirile. „Anul viitor vrem să înființăm cercul de chitară al școlii, să avem mult mai mulți participanți care își doresc să cânte la un instrument muzical. Este foarte important să înveți să cânți la un instrument ca și copil, îți dezvoltă abilitățile de gândire și matematice”, adaugă ea.

Iuliei Marcu îi place foarte mult muzica și îi place să cânte, fiind membră și a corului „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane. De mică și-a dorit să devină învățătoare și toate demersurile ei s-au îndreptat spre această meseria care îi aduce fericire în fiecare zi. Pasiunea este încă arzătoare, iar visul Iuliei este de a progresa făcând și un doctorat în educație. „Am terminat pedagogia învățământului primar și pre-școlar extensia Babeș Bolyai la Sibiu. După care am continuat cursurile de master în Management Educațional, iar ambiția mea este să îmi fac un doctorat cu o teză de doctorat cu tema «Management comparat între educația Finlandeză și educația Românească». Sunt pasionată de metoda Finlandeză, drept pentru care în ianuarie voi merge la cercetare în Finlanda pentru un tur educațional. Îmi doresc ca visele mele să devină realitate, desigur, îmi doresc să mă ocup de activitățile muzicale din școală. Am câteva fetițe care sunt pasionate și de orgă, îmi doresc să încurajez această parte muzicale. Dacă îți place ce faci nu o să privești nimic ca o povară”, încheie învățătoarea plină de speranță.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un pedagog de scoala noua

Acum 2 ani

Scoala finlandeza a innebunit Sibiul! Sa ne spuna si noua cu ce se serveste si care sunt beneficiile acestui sistem de educatie.
Raspunde

Alina

Acum 2 ani

Frumoasa inițiativa. Însă asa cum în orice profesie, cel ce lucrează peste program ar fi normal sa fie remunerat suplimentar, ar fi corect ca aceste cursuri de chitara sa fie contra cost. Prea ii învață cadrele didactice pe părinți ca este gratuit orice pentru copiii lor. Cadrele didactice nu sunt slugile societății. Din pasiune fac toți ceea ce fac, dar tot asa de firesc este ca într-o societate democratica, sa fie și plătiți.
Raspunde

///

Acum 2 ani

Ca in Finlanda!
Raspunde

voma

Acum 2 ani

Da da Alina Numai si numai la bani va sta gandul.. Niciodata nu o sa aflati ce e pasiunea Niciodata nu o sa aflati ce e dedicatia Niciodata nu o sa apreciati voluntariatul
Raspunde

Alina

Acum 2 ani

Vomă, eu zic sa vomiți în timp ce primești reacțiile unui bancher, a unui medic(poftim, pediatru) sau a unui parlamentar căruia ii propui sa muncească gratuit pentru copiii tarii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus