Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Hectarele din Sibiu, averea neștiută a lui nea Petre Motronea: ”nu vreau decât să fiu lăsat în pace”

Hectarele din Sibiu, averea neștiută a lui nea Petre Motronea: ”nu vreau decât să fiu lăsat în pace”

La 71 de ani, Petre Motronea plânge adesea, pe înfundate. E speriat că urmează să ajungă la pușcărie, că îi va fi luată casa și nu își găsește vină. În afară de a fi moștenitorul câtorva hectare de teren în Sibiu, pentru care a semnat o promisiune de vânzare pentru suma de doar 3.000 de lei. Iar de când a aflat că vinde o avere pe mai nimic, i-au început necazurile.

Pe nea Petre Motronea, vecinii din Poplaca îl știu drept un pensionar la locul lui, care nu face probleme. Mai în șoaptă, admit și faptul că lui ”nea Petre” îi mai place să tragă la măsea, dar cât timp o face decent și pe banii lui, lumea nu îi poartă baiul. De câteva luni, însă, Petre Motronea spune că nu mai are somn sănătos. Mai precis, de când a aflat că cele 2,3 ha de teren pe care le moștenise la marginea Sibiului de la tatăl său valorează mult mai mult decât cei 3.000 de lei trecuți în promisiunea de vânzare-cumpărare pe care a semnat-o în urmă cu șapte ani.

Petre Motronea a lucrat timp de 36 de ani la fostul Arsenal de pe bd. Victoriei din Sibiu, ca strungar. De acolo s-a și pensionat. Iar de atunci, n-a mai venit prea des prin Sibiu. Să fie vreo șase-șapte ani de când n-a mai făcut drumul Poplaca – Sibiu și retur. Locuiește împreună cu Ana, sora sa mai mare cu trei ani, în casa părintească. ”Eu n-am mai avut niciodată treabă cu Poliția. Și nici cu judecata, darmite cu pușcăria. N-am ajuns în viața mea, până acum, la Poliție și să mi se mai și spună că fac pușcărie. Ce am făcut eu să merit asta? Am furat? Mi-e tot frică. Stres. Mare stres”, se frământă Petre Motronea, în camera joasă încălzită cu sobă pe lemne.

Stresul pe care îl invocă își are originea într-un act emis în decembrie 2011, când Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată a stabilit că lui Petre Motronea i se cuvin retrocedate 2,3 ha de teren arabil, împărțite în trei și amplasate pe Calea Șurii Mici, chiar la ieșirea din Sibiu. ”Tata a primit terenurile acestea în `45. N-am apucat să ne bucurăm prea mult de ele, că a venit naționalizarea. Apoi, prin `60 a murit tata”, reface Ana Motronea, pe scurt, istoria acestor terenuri.

Practic, până la eliberarea titlului de proprietate mai erau de făcut câteva diligențe birocratice. Iar șase luni mai târziu, lui Petre Motronea i se face o ofertă pe cele 2,3 ha de teren. Oferta îi este făcută de o cunoștință, o femeie pe care o știe din sat și care locuiește acum în Sibiu. Petre Motronea nu își mai amintește exact ce acte a semnat în 2012, dar face referire la ceva hârtii, fără să lase impresia că știe care este forța și realitatea juridică a acestora. Potrivit actelor, 3.000 de lei este suma pe care Petre Motronea, în calitate de promitent vânzător (încă nu avea titlul de proprietate) a primit-o de la ”promitentul cumpărător”. Lui Petre Motronea nu i s-a părut nimic suspect în faptul că, potrivit actului notarial încheiat, în cazul în care nu își va respecta promisiunea de a vinde cele 2,3 ha de teren cu 3.000 de lei va trebui să plătească despăgubiri de 15.000 de lei. De fapt, Petre Motronea nu își prea aduce aminte să fi semnat un astfel de document în urmă cu șapte ani, după cum spune că nu își amintește nici să fi primit vreun leu.

Petre Motronea nu își mai aduce aminte să își fi promis motenirea pe 3.000 de lei în urmă cu șapte ani Petre Motronea nu își mai aduce aminte să își fi promis moştenirea pe 3.000 de lei în urmă cu șapte ani

Adevărata valoare

Inițial, vânzarea terenului trebuia să aibă loc până în 2015. Lucrurile s-au tot amânat, iar în toamna anului trecut, de terenurile lui Petre Motronea a început să se afle și în rândul dezvoltatorilor imobiliari: terenurile sunt aproape de zona în care va fi construit viitorul Spital județean din Sibiu, deci interesul este ridicat. Așa se face că Petre Motronea a început să primească oferte. Oferte incomparabil mai mari față de cei 3.000 de lei care i-au fost promiși și din care spune că, oricum, deocamdată nu a văzut niciun leu. ”Îmi tot spune că ne-a dat bani. Minte, nu am primit niciun leu. Să dovedească dacă am primit ceva”.

Terenul moștenit de Petre Motronea se află în apropierea amplasamentului viitorului spital județean Terenul moștenit de Petre Motronea se află în apropierea amplasamentului viitorului spital județean. Foto: CJ Sibiu

”Mi-a spus că merg la pușcărie”

Cu unii dintre cei care s-au oferit să îi plătească sume mult mai mari pe terenul pe care îl moștenește, Petre Motronea a ajuns inclusiv la înțelegeri notariale. Despre care spune că a aflat și femeia care, în urmă cu aproape șapte ani, i-a oferit 3.000 de lei pe teren. Iar într-una din zile, femeia l-a chemat pe Petre Motronea la postul de Poliție din sat. În prezența agentului șef de Poliție, pensionarul pirpiriu la trup spune că s-a speriat precum de puține ori în viața lui a făcut-o. Și, chiar dacă agentul de poliție nu i-a spus nimic, faptul că femeia îl amenința cu pușcăria l-a făcut să și plângă. ”Mi-a spus că merg la pușcărie. Femeia, femeia, nu polițistul”. Prin urmare, Petre Motronea s-a lăsat convins din nou să meargă în fața unui notar, unde să semneze că va trebui să plătească despăgubiri de 100.000 de lei, dacă nu își respectă promisiunea de vânzare semnată în 2012. ”A semnat. De frică, de slab de inimă, a semnat”, oftează Ana Motronea.

Postul de Poliție din Poplaca este mai mult închis, satul având un polițist alocat din altă parte. Este vorba de agentul șef de poliție Dumitru Narcis Panduru, care confirmă întâlnirea de la postul de Poliție. ”A fost la noi la Poliție, dar nu a fost discuția despre vânzare de teren. Doamna ne-a spus să îl avem în evidență pe Petre Motronea, că este persoană vârstnică și sunt mulți oameni care vor să cumpere teren de la el. Să îi lăsăm un număr de contact în cazul în care are probleme și cineva îl amenință. Doamna mi-a mai tot venit pe la post, a și depus între timp o plângere, e o neînțelegere acolo pe un teren, dar e o cauză civilă, noi nu avem de ce interveni”, spune agentul de poliție, contactat de Turnul Sfatului.

Faptul că a fost chemat la Poliție a băgat spaima în Petre Motronea Faptul că a fost chemat la sediul poliției din sat a băgat spaima în Petre Motronea

”Pierd casa?”

Chiar și cu clauza de despăgubiri de 100.000 de lei, Petre Motronea este în continuare ofertat de diferiți cumpărători, care spun că sunt dispuși să achite ei aceste sume suplimentare. Petre Motronea, însă, e speriat de altceva: că își pierde și casa. Nu își mai aduce aminte cine i-a băgat în cap asta, dar din când în când plânge că ajunge și la pușcărie și își mai și pierde casa. ”Mă tot feresc. Merg pe ascuns, că nu vreau să am necazuri. Vreau să mai pot dormi liniștit în casa mea”. Se plânge că femeia îl pândește când merge la magazinul din sat unde se mai cinstește cu câte o bere, că îl amenință și îl înjură. Și că rudele femeii la fel procedează. Și că el e bătrân și bolnav, cu o pensie amărâtă, și vrea liniște.

Lui Petre Motronea i-a rămas acum și temerea că își poate pierde, la bătrănețe, și casa părintească Lui Petre Motronea i-a rămas acum și temerea că își poate pierde, la bătrănețe, și casa părintească

”Ne vedem la Tribunal”

Marina Albotă este cea care, în 2012, i-a promis lui Petre Motronea cei 3.000 de lei pentru cele 2,3 ha de teren din Sibiu.

Reporterul Turnul Sfatului a luat legătura cu Marina Albotă, telefonic, pentru a-i propune o întâlnire pe subiectul moștenirii lui Petre Motronea. ”Ce articol, domnule, și de unde aveți numărul meu de telefon?”, a fost replica Marinei Albotă (67 de ani). Telefonul a fost apoi dat unui bărbat, care s-a recomandat drept avocatul Marianei Albotă. ”Dacă vreți să vorbiți cu doamna Albotă, o găsiți la Poliție la Poplaca”. După ce locul de întâlnire a fost agreat, cel care s-a recomandat drept avocat a schimbat brusc tonul. ”Dar pentru ce să ne întâlnim cu Turnul Sfatului? Nu! O să fie un proces și ne întâlnim la proces”, a mai adăugat bărbatul, după care a închis telefonul.

Petre Motronea este speriat. ”Vă rog, dacă mai vorbiți cu femeia, spuneți-i să ne lase în pace. Atât, să ne lase în pace”. Bărbatul în vârstă își aduce aminte că nu este la prima afacere cu Marina Albotă. În urmă cu mai mulți ani spune i-a mai vândut un teren, de aproximativ un hectar. Tot în Sibiu amplasat, doar că în zona Ștrand II, în Câmpșor. Pentru 1.500 de lei și o mașină de spălat rufe i-a vândut terenul, își amintește, în cele din urmă, vărbatul. Mașina de spălat stă și acum în hol, în țiplă: casa lui Petre Motreanu nu are rețea de apă.

ACTUALIZARE 15 ianuarie, 14:30

După publicarea articolului, Marina Albotă a revenit arătând că are completări. Potrivit Marinei Albotă, legătura cu Petre Motronea s-a stabilit în anul 2000, când bărbatul din Poplaca își căuta un cumpărător pentru terenul din Câmpșor. ”După acea tranzacție am devenit prieteni. Apoi m-a căutat să îmi spună că are un alt teren moștenire, vreo două hectare și jumătate, dar nu știe unde să umble pentru a-l primi și că îmi va da jumătate din el dacă îl voi ajuta. I-am spus «Tică, mie nu îmi trebuie, eu o să îl cumpăr dacă pot»”, spune Marina Albotă. Potrivit ei, în 2008 a depus din nou acte pentru retrocedarea celor 2,3 ha de teren, deoarece primul demers a fost respins. ”Apoi, în 2011 a venit din nou la mine să îmi spună să îl cumpăr”. De la acel moment, Marina Albotă spune că i-a oferit lui Petre Motronea atât bani, cât și diferite servicii sau ajutoare a căror valoare totală, până în ziua de azi, depășește suma de 10.000 de lei . ”I-am dat bani pe rând. I-am cumpărat lemne și în 2017 și în 2018, am avut grijă de el. L-am scos din spital, unde am avut iarăși grijă de el. La acea vreme, nici eu nu știam care este amplasamentul acestui teren”, susține Marina Albotă.

Pentru o parte din banii pe care spune că i-a achitat lui Petre Motronea l-a pus pe acesta să semneze într-o agendă.

Marina Albotă a prezentat o agendă în care spune că are scrisul lui Petre Motronea, care confirmă că a primit, pe ascuns față de sora sa, bani Marina Albotă a prezentat o agendă în care spune că are scrisul lui Petre Motronea, care confirmă că a primit, pe ascuns față de sora sa, bani

Marina Albotă susține că reglementarea situației terenurilor s-ar fi făcut abia prin 2017, iar când Petre Motronea a primit și alte oferte, a discutat din nou cu acesta. ”Am martori, vecini, care erau de față când i-am spus «Tică, eu nu îmi bat joc de tine». I-am spus că îi ofer cât îi oferă și ceilalți, că îi cumpăr lemne, porc de Crăciun și am grijă de el. Și a fost de acord. Cu orice l-am ajutat și pe el și pe sora lui, am ajutat-o și să își scoată un card nou de sănătate, pe care și-l pierduse”, descrie Marina Albotă. Ea a fost cea care, mai apoi în vara anului 2019, a mers cu Petre Motronea la un nou notar, pentru a anula promisiunea de vânzare-cumpărare încheiată cu alte persoane interesate de respectivul teren. ”Clauza aceea cu despăgubirile de 100.000 de lei nu eu am pus-o acolo, notarul a ales să pună acea sumă. Eu nu știam valoarea terenului”, susține Marina Albotă. Ea declară că a fost amenințată de alți cumpărători și că este decisă să nu renunțe la teren. ”Terenul acela a mai fost vândut, în 2011, unei alte persoane, cu 3.000 de lei. Cunoșteam acea persoană și când a aflat că eu l-am cumpărat, a luat banii înapoi de la Petre Motronea și atunci am decis să încheiem acea primă promisiune de vânzare-cumpărare. Eu sunt primul cumpărător și nu voi renunța la acest teren”, spune Marina Albotă, care adaugă, plângând, că între timp a fost și amenințată.

 

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Dragos

Acum 2 ani

Ce nenorociti ! O sa-i ajunga blestemul pamantului pe acesti sarlatani care isi bat joc de oamenii astia batrani si lipsiti de aparare.
Raspunde

Calin

Acum 2 ani

Da...cine e acel notar/avocat cinstit care a vazut ce sume se trec in contract dar a tacut ca porcu in cucuruz?? Ca idee..
Raspunde

kokos

Acum 2 ani

D-nul n-are decat sa vanda terenul ala de 23.000 mp , la un pret corect si din ce ia pe el o sa aiba de unde sa-i dea 100.000 lei javrei aleia si apoi poate sa traiasca linistit.
Raspunde

Avocat X

Acum 2 ani

Vinde terenul, domnule, prostia aia de hartie nu inseamna absolut nimic. Dumneata esti proprietar, nu aveti act de vanzare-cumparare, deci e egal cu zero, toata sarlatania aia. E incredibil cum samsarii imobiliari se gandesc sa isi bata joc de oameni. Ar trebui ca autoritatile s aintervina si sa faca ceva, pentru ca acel om este haituit de acea individa, spre a fi inselat. Adica, e evident.. avem autoritati ? Sau iar avem doar oameni platiti degeaba ?
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Orice instanță ar trebui să sesizeze încheierea actului juridic cu rea-credință, fapt ce este suficient să îl lovească de nulitate absolută. Niciun act de drept civil, că este de angajare, vânzare, căsătorie, nu se poate încheia cu rea-credință între părți. Se declară nul la constatarea acestui fapt. Să nu mai spunem că se poate considera înșelătorie ce duce treburile în penal. Doar un judecător părtinitor cu schema ar refuza să declare actul nul, dacă povestea domnului este sustințuta și de cel puțin un martor la presiunile individei.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Băieții cu sarlatania, e groasa treaba, veti lua țeapă :)))))
Raspunde

Anonymus

Acum 2 ani

voi cei de la redactie aveti suficiente probe si cunostiinte incat sa apelati la un avocat care sa preia cazul si sa il ajute pe omul acesta necajit inainte ca acea nesimtita sa puna mana pe terenuri. este mai mult decat clar ca e vorba de inselaciune si trebuie verificat si cine a facut actele notariale (trebuia sa scrieti asta in articol) pentru ca exista niste reglementari in acest sens si nu poti sa vinzi un bun imobiliar mai ieftin decat este valoarea lui in actele de impozitare de la primarie... poate se gaseste un avocat cu inima mare sa preia acest caz si sa intervina pentru aplicarea corecta si echivoca a legii...
Raspunde

Zicu

Acum 2 ani

Asta-i gluma secolului "poate se gaseste un avocat cu inima mare sa preia acest caz si sa intervina pentru aplicarea corecta si echivoca a legii…" :):) Acesti avocati binevoitori fac si ei ceea ce a facut respectiva doamna, dar mai cu cap si cu acte in regula. Au grija de batranii cazuti pe patul de spital si fara un alt ajutor, si pe urma le iau imobilele. Sa-i vezi acum pe avocati/notari/dezvoltatori cum ii bat saracului om zilnic in poarta, sa incerce sa-l ajute sa scape de acest intins inconvenient
Raspunde

noi2

Acum 2 ani

din pacate ai dreptate....
Raspunde

Cosmin

Acum 2 ani

Eu cred ca adevărul e denaturat aici, cunosc cazul, având și eu teren în acea zona, și bătălia se sa pe o suprafață mult mai mica, sub un ha, și cel care a vândut pentru a doua oara, a primit tot o suma mica. Din păcate, cel care va răspunde penal e tot vânzătorul....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus