Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Universitarii, acești ”noi și restul lumii”

ULBS e ”vinovată” pentru sporirea cu un procent însemnat a populației Sibiului. Mă număr printre cei care au ajuns în Sibiu datorită Universității Lucian Blaga și pentru asta îi voi purta mereu o adâncă recunoștință. Și nu-s doar vorbe goale. Categoric, Sibiul îi datorează enorm instituției de învățământ datorită sutelor de nume cu adevărat importante aduse aici de ULBS, dar mai sunt multe alte lucruri de socotit. O bună parte din economia orașului nu ar fi existat în lipsa Universității. Această economie - hrănită cu absolvenți buni, mediocri sau perfectibili la locul de muncă - a ridicat orașul. Programe științifice, sportive și culturale nu ar fi fost posibile fără ULBS, iar viața orașului ar fi fost seacă, anostă fără efervescența universitară. Iar din toate acestea însumate, ULBS capătă proporțiile pe care le merită.

Pe de altă parte, am avut de multe ori impresia că lipsește ceva cu adevărat important în această înaltă instituție: o oglindă.

Nu voi înțelege niciodată de unde și de ce există în cadrul ULBS același etern discurs de victimă neînțeleasă. Mediul universitar reclamă mereu, uneori cu furie, alteori cu ciudă, că societatea sibiană nu-i acordă meritele cuvenite. Primarul, consilierii, fiscul, urbanismul, toți ar trebui să facă o adâncă plecăciune, chiar înainte de a asculta cererea mediului academic. Eventual să mai închidă un ochi, dacă nu chiar doi, la vreo semnătură, pentru a face bine pentru ULBS și de acolo, mai departe, pentru întreaga societate. Îmbătați cu iluzia importanței lor, universitarii au văzut în dese rânduri conspirații ale muritorilor de rând, atunci când demersurile nu le-au fost primite cu aplauze și lungi ovații. De absolut toată lumea.

N-am înțeles nici de unde această atitudine de ”noi și restul lumii” cu care se împăunează de la ultimul biet asistent, la primii doctori încununați cu lauri ai instituției. Să fii cadru universitar este extraordinar. Să ai o universitate în oraș e absolut magnific. Să-ți umpli caseta poștală cu tot felul de titluri ține tot de educație, dar de aici până a trage linie între această castă și restul, pentru mine nu are sens. De multe ori m-am lovit de sintagma ”trebuie să înțelegi mediul universitar”, spusă cu un aer de parcă oamenii ăștia nu folosesc niciodată toaleta.

Acum, în plină campanie universitară de alegere a rectorului, observ că acești oameni mănâncă. Văd că se vorbește mult de bani, de salarii, de proiecte aducătoare de conturi noi. Rar am întâlnit cuvântul student, de exemplu. Mai des apare sintagma ”plata cu ora” decât ”ofertă educațională împrospătată”. Văd că, deși timp de opt ani se vorbește despre societatea care nu digeră satisfăcător activitatea înalt academică, întreg mediul universitar e strâns cu un sunet puternic de goarnă înapoi în cetate. ”Alegerile le facem noi, între noi”, a fost mesajul clar, răspicat. Din afară să nu se vadă decât dacă iese fum alb sau negru. Atât.

În aceste zile, între pereții groși, istorici ai Universității se trag ițele noii conduceri. Electorii, atâți câți sunt, trag furiș cu urechea la uși și cu coada ochiului la mailuri și la articole anonime pe internet. Alegerile se întâmplă în rest în muțenia unei biblioteci de țară. ULBS arată în 2020 exact așa cum nu ar vrea instituția să fie concepută de către comunitate: o familie mică, consangvină, de multe ori meschină, care-și rezolvă treburile curate, dar mai ales pe cele murdare în interior, cu ușile și geamurile închise, privind la studenți ca la niște saci cu bani. Dar cu pretenția de a fi validați ca elitele de care cu toții trebuie să avem grijă.

Solicitarea recentă a unor oameni activi în societate, adresată celor cinci candidați, de a veni și vorbi întregii comunități, a fost ignorată, fără nicio explicație. Ca și când n-ar fi existat. Între ULBS și restul lumii s-a mai săpat un șanț, iar podurile au rămas atât de puține...

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Tudor

Acum 2 ani

Actualul Rector ar trebui sa raspunda de lipsa de transparenta si lipsa dezbaterii. Calendarul alegerilor alocat publicitatii electorale este insuficient. Alegerile au fost pregatite pentru el, dar ULBS nu l-a mai dorit.
Raspunde

Mihaela

Acum 2 ani

Universitatea a devenit un mediu opac, un “stat in stat”, chiar si pentru cadrele didactice care nu fac parte din echipa de management. Deci, ce sa mai vorbim despre transparenta fata de studenti si societate?
Raspunde

Zeno M.

Acum 2 ani

Domnul Rector pare sa isi fi creat o camarila personala, catre care ar vrea sa faca un transfer de putere. Din pacate, se incearca sa se puna in opera un simulacru au procesului electoral, in favoarea celui mai corupt si nociv candidat: Livia Ilie (cea la care articolul se refera, cel mai probabil)
Raspunde

Serban

Acum 2 ani

Am mai scris si cu alte ocazii, la alte articole: toti cei cinci candidati sunt acuzati de anumite interese, incompatibilitati sau apartenenta la un grup de interese. Cele mai grave acuzatii sunt cele aduse Liviei Ilie: fraude, luare de mita si conflict de interese. Pana acum, distinsa prorectorita nu s-a deranjat sa ne dea explicatii si noua, plebeilor...
Raspunde

James Bondrea

Acum 2 ani

Domnul Rector Bandrea, Ionica pentru prieteni, ce interes are sa musamalizeze anumite scandaluri cu iz de coruptie? De ce anume va temeti, domnule Rector? V-ati batut joc de cadrele didactice, facultatea de Drept a involuat sub mandatele dumneavoastra, in timp ce clientela dumneavoastra a prosperat.
Raspunde

L.A.

Acum 2 ani

Livia Ilie, caci despre ea este articolul, se vede deja Rector si uita ca are nevoie de voturi. Voturile se obtin pe baza unor proiecte, dar si a integritatii. Iar la capitolul integritate, doamna Ilie sta din ce in ce mai prost!
Raspunde

Nicu

Acum 2 ani

Indiferent de rezultatul alegerilor, 1-2 persoane din actuala conducere vor iesi destul de sifonate. Si asta din cauza combinatiilor dubioase!
Raspunde

Kinga

Acum 2 ani

Eu am discutat cu mai multi beneficiari ai proiectului Start-UP Hub: Laboratorul antreprenorilor, care mi-au spus ca li s-a cerut mita ub forma unor servicii de consultanta (furnizarea proiectelor gata scrise). Cred ca e cazul ca persoanele implicate in proiect sa vina cu justificari!
Raspunde

Plebeu fara un leu

Acum 2 ani

Am mai scris si cu alte ocazii, la alte articole: toti cei cinci candidati sunt acuzati de anumite interese, incompatibilitati sau apartenenta la un grup de interese. Cele mai grave acuzatii sunt cele aduse Liviei Ilie: fraude, luare de mita si conflict de interese. Pana acum, distinsa prorectorita nu s-a deranjat sa ne dea explicatii si noua, plebeilor...
Raspunde

Horatiu

Acum 2 ani

Nu ne intereseaza nici ce preferinte sexuale are Sorin Radu (nu s-a manifestat niciodata in acest sens), nici pe la ce partide colinda candidatii, nici ce organizatii oculte sau ezoterice frcventeaza. Dar, faptele imputate doamnei prorector intra direct in sfera penalului, asa ca datoreaza explicatii urgent!
Raspunde

Maria

Acum 2 ani

Faptul ca nu s-a dorit sa se facă o dezbatere organizata și moderată de Turnul Sfatului, nu înseamnă ca nu exista transparentă sau ca dezbatwrea nu se va organiza. Va fi o dezbatere și asta s-a stabilit încă de când s-au încheiat înscrierile. Singura problema e ca in acest fel va dispărea influența TS in ULBS cum s-a întâmplat in ultimii 8 ani. Cam in cheia asta ar trebui citit acest editorial.
Raspunde

Cetatean nemultumit

Acum 2 ani

ULBS este o cloaca ! Asta este un fapt real, greu de demonstrat in afara, dar cunoscut de tot Sibiul. Si , imi pare rau sa o spun, dar startul l-a dat fac de inginerie.Apoi s-a extins in tot ULB.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus