Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
12°C

Drept la replică al funcționarilor din Primărie: „salariații nu sunt plătiți în euro”

Drept la replică al funcționarilor din Primărie: „salariații nu sunt plătiți în euro”

Funcționarii Primăriei Sibiu afiliați sindicatului Finanțe locale cer scuze din partea Turnul Sfatului ca urmare a publicării unui articol referitor la proiectul de indexare a salariilor de bază din administrația locală. Liderul sindicatului consideră că titlul ales pentru acel articol ”denotă rea-intenție” și că, de fapt, creșterea salariilor funcționarilor nu acoperă inflația din ultimul an și jumătate.

Articolul al cărui titlu este considerat denigrator de către funcționarii administrației locale, prin vocea liderului de sindicat Radu Hanea, a fost publicat în cursul zilei de vineri 24 ianuarie 2020. Textul a fost redactat pe baza proiectului de hotărâre elaborat pentru actualizarea salariilor de bază din Primăria Sibiu. Articolul poate fi citit aici.

Redăm mai jos, integral, textul dreptului la replică remis redacției Turnul Sfatului de către Nicolae Radu Hanea, preedintele Sindicatului Finanțe Locale Sibiu - afiliat FNSA Cluj

1.Privitor la articolul în cauză, cu titlul ” Cresc salariile de bază la Primărie: între 281 și 1.700 de euro, net”, considerăm că acesta este eronat, în sesul că induce cititorul în eroare și ar denotă rea-intenție din partea dumneavoastră, în contextul în care nu veți proceda la îndreptarea erorii de îndată!

a) Salariile de bază ale salariațiilor din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu: nu au crescut cu sume între 281 și 1700 de euro, net, așa cum rezultă din titlul articolului dumneavoastră!

b) Salariații Primăriei Municipiului Sibiu nu sunt plățiți în euro! Suntem retribuiți în lei, ca dealtfel toți bugetarii din România!

c) Atâta timp cât moneda națională a României este LEUL, respectiv BANUL, rostul conversiei efectuate de dumneavoastră în euro nu își are sensul, conversia fiind benefică doar în cazul comparației cu salariile omologilor noștri din alte țări!

d) Credem cu certitudine că, atragerea cititorilor cu titluri de senzație eronate contravine deontologiei profesiei dumneavoastră, situație care nu vă poate aduce niciun fel de apreciere sau prestigiu!

2. Privitor la ”creșterea salariilor” angajaților din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, sunt necesare următoarele precizării:

a) În perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2019, salariile au rămas ”înghețate” la nivelul lunii iulie 2017, așa cum au fost stabilite de către Consiliul Local Sibiu, în temeiul Legii 153/ 2017.

b) În perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2019, salariații din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, nu au beneficiat de niciun fel de prime sau sporuri!

c) Dacă, initial, la stabilirea salariilor s-a ținut cont de anumiți coeficienți de salarizare în raport cu salariul minim brut pe țară, într-o ședință ulterioară, Consiliul Local Sibiu a anulat coeficienții de salarizare, situație în care salariile noastre au rămas ”în urma” salariilor omologilor noștri, nu numai din primării de același rang cu Primă-ria Municipiului Sibiu ci și de rang inferior (comune și orașe mici din județiul Sibiu și dinafara acestuia).

d) Având în vedere:

- creșterea, în perioada 1 iulie 2017 – 1 noiembrie 2019, a prețurilor la alimentele și serviciile de larg consum, cu o medie de 30 - 35 %,

- creșterea salariului minim brut pe țară, începând cu 1 ianuarie 2020, de la 2.080 lei la 2.230 lei, Sindicatul Finanțe Locale Sibiu, la data de 29.11.2019, a solicitat actualizarea salariilor în raport cu creșterea salariul minim brut.

e) Deși salariul minim brut pe țară, în perioada 1 iulie 2017 – ianuarie 2020, a crescut de la 1.450 lei la 2.230 lei (53, 7%), din simulările efectuate la Primăria Municipiului Sibiu, a rezultat că bugetul local nu poate suporta o actualizare mai mare de 10,09 %.

f) Deci ”creșterea” salariilor din Primăria Municipiului Sibiu cu procentul de 10,09 % nu acoperă nici inflația aferentă perioadei: 01.07.2017 – 31.12.2019.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

dancp2

Acum 3 ani

povesti d esindicalist! eu unul nu cred
Raspunde

Zaru

Acum 3 ani

Ma doare mintea de la aroganta și prostia acestui Hanea. 1. Moneda națională nu este LEUL, respectiv BANUL - ci doar Leul (știe google?) 2. Va sugerez sa folosiți underline atunci când vreți sa subliniati ceva, asa cum sugerează și numele, nu caps lock, lasă impresia ca urlați 3. De ce "creșterea" este între ghilimele la pct. F? +10.09% nu este tot creștere 4. Titlul articolului inițial este interpretabil, dar cu siguranță nu este fals, dar cu siguranță cu denota rea intenție, alea sunt salariile în primărie,. Făceți-vă jurnalist dacă vreți sa denumiti articole 5. Gramatica? 6. Era mai bine dacă timpul dedicat redactării acestui drept la replică l-ați fi dedicat redactării unui comunicat în care ne explicați și noua de ce exista angajații care câștigă 1200 de lei, și câțiva bani:). Dvs. reprezentați angajații aceia care câștigă 231 de euro domnule, sunteți la fel de vinovat de aceste salarii ca și administrația locala. Pana atunci pleacă oameni din primărie pe casa la auchan.
Raspunde

Contribuabil

Acum 3 ani

De unde spune ca dezinformeaza ziarul, dezinformarea grosolana o face acest domn cand spune ca salariu minim a crescut de la 1450 RON la 2230 RON (53,7%). De fapt in aceasta crestere este continuta si trecerea darilor de la angajator la angajat, lucru care s-a facut si la stat deci si in primaria Sibiu. Deci din acest 53% o mare parte se regaseste in salariile primariei Sibiu. Deci rusinica si minciunica mare mare. Astept si acum drept la replica de la dl Hanea.
Raspunde

dan

Acum 3 ani

Mai bugetarilor faceti gura mai mica fiindca asa salarii ca acuma nu au fost niciodata, de lucrat nu prea lucrati mult cu exceptia celor care sunt pe la ghisee, cei mai mici din organigrama, sa vorbiti frumos cu cei care sustin statul prin taxe nu stiti , asa ca taceti din gura ca ar fi spre binele vostru
Raspunde

Rusinica....

Acum 3 ani

"În perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2019, salariații din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, nu au beneficiat de niciun fel de prime sau sporuri!" Banii/leii obtinuti doar de UNII si ACEEASI functionarii publici pe proiecte cu finantare internetionala sau fonduri BERD care te arunca cu pana la 30% plus la salariu in detrimentul altora care trebuie sa faca treaba celor vezi doamne ocupati cu fondurile si BERD. Asta ca sa nu vorbim de faptul ca unii sefuti sefuleti sefi dir se ponteaza pe aceeasi activitate toti (se tot verifica unii pe altii pana isi umplu norma de ore suplimentare) Vai de capul vostru de lingai doar asa ati razbit, lucru care spune mult despre voi si nu de acum ci de vreo 10 ani, infulecati 30% in plus. Puteti solicita informatiile din rapoarte sa vedem cum fac un referat in 5 ore, il verifica sefutul in 3 ore seful pe sefut in 3 ore, sau verifica cica documentatii etc etc. Vedeti declaratiile de avere de la serviciile de seama a PMS Investitii, Achizitii Economic Urmarire lucrari (mai putin). Daca legea va permite, spuneti ce mare lucru, fiti transparenti, nu faceti drept la replica cu inflatia si tot felul de dezinformari pentru ca asa cum o duceti acum nu ati dus-o niciodata. Problema este doar modul in care va pontati unii pe altii pentru aceeasi munca si defapt pe munca unuia pontat si el, ca sa ajungeti exact la maxim toti, fara sa va ganditi la oropsitii aia care nu iau nimic si va fac si MUNCA VOASTRA pentru ca pentru acei 30% in plus nu stati in plus la lucru va dati ocupati si tot asa rupeti usile la plecare. Vedeti declaratiile de avere ale sefilor , dir din aceste servicii si cereti informatii pentru ca sunt bani publici. Iar daca este legal foarte bine dar MORAL sigur nu este in primul rand fata de colegi. exemple din declaratiile de avere: In prima coloana Lingaii cei care sunt si pe fonduri / coloana a doua Necajitii cei incadrati similar dar fara acces la fonduri si cu munca pe buget local Dir invs 75.603 Dir tehn 68.431 Sef serv invs 69.250 mai mult ca dir tehnic si altii Sef serv buget 54.806 (atinsa cu cateva procente dar in limite normale) Sef serv Info 51.664 executant serv invs 39.876 executant similar 28.726 pana pe la 33.630 Sunt venituri anuale NETE, asa ca succes si la mai mare pana la cer mai este mult.......RUSINICAAAA
Raspunde

........

Acum 3 ani

Da, rusinica.... salarii umflate pt munca depusa.... si angajari doar pe pile la PMS!!! Va rog domnule sa verificati care sunt persoanele care se angajeaza pe posturile vacante, pe care nu stiu de ce le mai scoateti la concurs sa ne pierdem vremea cu depunerea dosarelor si alte probe.... cand de fapt ele sunt ocupate doar de cunostinte... verificati mai ales ultimele posturi de conducere, verificati cine ocupa posturile in cadrul CA din cadrul institutilor din subordinea PMS si apoi veniti cu drept la replica ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus