Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
32°C

ACTUALIZARE Cisnădianul a fost arestat. Cum a încercat Marcel Mușat din Cisnădie să fure 1.000.000 euro din contul lui Ion Popică, de la Sadu

ACTUALIZARE Cisnădianul a fost arestat. Cum a încercat Marcel Mușat din Cisnădie să fure 1.000.000 euro din contul lui Ion Popică, de la Sadu

Bărbatul care a fost prins de polițiști după ce a încercat să fure 1.000.000 euro din contul lui Ion Popică, consilier local în Sadu și-a pregătit minuțios lovitura. Potrivit procurorilor, Marcel Mușat a studiat minuțios victima şi a încercat să o imite cât mai bine, a procurat o copie a cărții de identitate a victimei pe care a folosit-o apoi pentru a o falsifica. Mai mult, i-a studiat modul de a se îmbrăca, de a se comporta și felul în care semnează. 

Actualizare. Instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele cisnădianului.  

Știre inițială. În cursul lunii noiembrie 2019, inculpatul, un bărbat în vârstă de 58 ani, născut şi domiciliat în judeţul Sibiu, s-a deplasat la sediul unei unităţi bancare situate din municipiul Sibiu şi, folosind un act de identitate emis pe numele persoanei vătămate, s-a prezentat sub identitatea acesteia, inducând în eroare angajata băncii, căreia i-a solicitat eliberarea de carduri bancare pentru toate conturile deţinute de persoana vătămată, precum şi acces la serviciul de plăţi electronice Internet Banking pentru a putea face tranzacţii online între aceste conturi.

Cu această ocazie, inculpatul a semnat în fals o serie de înscrisuri (cereri de emitere card, precum şi formulare de identificare/ modificare date identificare) imitând semnătura adevăratului titular al conturilor, a persoanei vătămate, transmite Prim procuror Ion Veștemean, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, printr-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, inculpatul şi-a pregătit minuţios săvârşirea infracţiunilor. A studiat victima şi a încercat să o imite cât mai bine, şi-a achiziţionat obiecte vestimentare asemănătoare celor folosite de victimă, s-a informat cu privire la conturile bancare deţinute de aceasta şi valoarea disponibilităţilor, a studiat semnătura victimei şi a încercat să o imite, şi-a procurat o copie a cărţii de identitate a victimei pe care a folosit-o ulterior la falsificarea actului de identitate al acesteia.

După ce a intrat în posesia cardurilor bancare pe care le solicitase anterior, inculpatul a utilizat cardul bancar aferent contului în lei al persoanei vătămate la mai multe ATM-uri din Sibiu, fiind retrase în trei împrejurări diferite mai multe sume de bani, în valoare totală de 18.000 lei.

Totodată, în 22 noiembrie 2019, folosind aplicaţia de internet banking, inculpatul a efectuat două transferuri online din conturile persoanei vătămate într-un alt cont din Elveţia, un transfer în valoare de suma de 2.150.000 lei şi unul în valoare de 410.000 euro.

Prejudiciul final creat persoanei vătămate este de 18.000 lei, sumele de 430.000 euro şi 2.150.000 lei rămânând în conturile persoanei vătămate în urma intervenţiei reprezentanţilor unităţii bancare, care au blocat tranzacţiile on-line efectuate de inculpat.

Astfel, valoarea foarte mare a tranzacţiilor frauduloase ce au fost efectuate de către inculpat (430.000 euro şi 2.150.000 lei) a creat suspiciuni reprezentanţilor băncii, raportat şi la profilul clientului, astfel că aceştia în urma contactării persoanei vătămate şi stabilirii că este vorba de o fraudă, au decis blocarea tranzacţiilor efectuate de inculpat prin serviciul de Internet Banking, precum şi a operaţiunilor cu cardurile bancare avându-l ca titular pe Popica Ion.

"Prin ordonanţa din data de 29 ianuarie 2020 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată (două acte materiale), prev. şi ped. de art. 250 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată ( două acte materiale), prev. şi ped. de art. 322 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, fals privind identitatea, prev. şi ped. de art. 327 alin. 1 şi 2 Cod penal şi acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (trei acte materiale), prev. şi ped. de art. 360 alin. 1, 2 şi 3 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal şi art. 41 Cod penal se arată în comunicatul remis Turnul Sfatului.

Prin ordonanţa din data de 29 ianuarie 2020 s-a luat faţă de inculpat măsura reţinerii pe o durată de 24 ore, începând cu data de 29.01.2020, ora 17.30, până la data de 30.01.2020, ora 17.30.

Astăzi, 30.01.2020, inculpatul va fi prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 zile.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigaţii Criminale, Direcţiei Operaţiuni Speciale - Serviciul Operaţiuni Speciale Sibiu şi Serviciului Acţiuni Speciale.

Citește și Actualizare. Descinderi de amploare la Cisnădie: un milion de euro transferați în străinătate, cu un buletin fals

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

///

Acum 4 ani

Ca-n filme!
Raspunde

fractura creierului

Acum 4 ani

Nu am inteles daca partea vatamata si-a dat acordul sa-i fie publicat numele. Puteti sa-i publicati si adresa ?
Raspunde

Un sibian

Acum 4 ani

Si acum cand se va finaliza ancheta sa il întrebam domnilor procurori pe Ion Popica de la Sadu de unde are dansul 1 milion euro in conturi ca si consilier. Dacă a vândut cum se zice pământuri in marginime sa vedem de unde a avut acele pământuri cum le-a dobândit etc. Sa fie totul transparent. Vai de tara noastra cum stau ciobanii cu milioane de euro in conturi si nimeni nu intreaba nimic.
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

da care-i banca ?sau e secret bancar?
Raspunde

Cris

Acum 4 ani

Din toata știrea cred ca devine mai puțin interesanta partea cu furtul.... Senzație face partea cu milionarul în euro, consilier la o primărie de sat!! Un milion de euro nu poate justifica un bugetar nici într-o viață, pt ca bănuiesc ca dl. Păgubit e de ani mulți consilier / bugetar. O fi vreo coincidenta faptul ca la Sadu au fost rase sute de hectare de pădure?? Dar deocamdată nimeni nu se face vinovat. Fără a lansa afirmații nefondate.... Un milion?? Wow!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus