Luni,
06.12.2021
Ceata
Acum
4°C

Victor Costache: ”Domnilor, sunt ministrul Sănătății, deci este normal să salvez vieți, în weekend, în loc să mă duc la schi”

Victor Costache: ”Domnilor, sunt ministrul Sănătății, deci este normal să salvez vieți, în weekend, în loc să mă duc la schi”

Ministrul Sănătății, medicul sibian Victor Costache, a răspuns astăzi acuzațiilor de incompatibilitate care îi sunt aduse. Consideră că este normal să și opereze, cât îi permite timpul, iar faptul că ar fi încercat să favorizeze Clinica Polisano, al cărei angajat a fost și este, ar fi un ”fake news”.

Ministrul Victor Costache a semnat un nou contract individual de muncă, prin care s-a angajat la Clinica Polisano, la trei zile după ce a fost numit în Executiv, dezvăluie Libertatea în ediția de joi. Publicația centrală arată că, potrivit contractului, Victor Costache este remunerat lunar cu 20.512 lei brut. Mai mult, Victor Costache este acuzat că a încercat să introducă pe lista instituțiilor medicale care pot accesa fonduri publice pentru activități de terapie intensivă și Clinica Polisano, alături de alte două spitale private din București (Sanador și Monza). Libertatea aduce drept dovadă câteva capturi dintr-un document GoogleDocs, potrivit cărora Victor Costache a introdus, după care a eliminat numele celor trei spitale private.

Invitat la Adevărul Live, Victor Costache a sugerat că toate aceste atacuri la adresa lui au loc în contextul în care încearcă să liberalizeze piața sistemului sanitar, în sensul că pacienții pot alege dacă doresc să fie tratați în sistemul public sau în cel privat.

”Domnilor, sunt ministrul Sănătății, deci este normal să salvez vieți, în weekend, în loc să mă duc la schi, îmi pot dedica puținul timp care îmi rămâne tratării pacienților mei care mă caută”, Victor Costache la Adevărul Live

”Nu se putea face contract «înzero»”

”Sunt un medic, un chirurg cardiovascular, m-am întors în 2013 din Franța. De la început am avut dificultăți, se pune o reală piedică medicilor care vor să se întoarcă să profeseze în România. La mine a durat luni de zile până am obținut dreptul de liberă practică”, și-a început Victor Costache răspunsul pe tema faptului că s-a reangajat la Clinica Polisano după ce a fost numit ministru.

”Când am preluat mandatul, am fost foarte transparent cu primul ministru și am fost sfătuit să fac o solicitare la ANI pentru a vedea dacă pot, ca ministru, să îmi continui activitatea operatorie. Această activitate este importantă atât pentru pacienții din regiunea Sibiu, deoarece operez în singurul centru de boli cardio-vasculare, cât și pentru profesia și menirea mea ca medic pe acest pământ. Este foarte simplu: contractul a fost redus la minimul legal, sunt încadrat cu normă de medic specialist, toate intervențiile sunt realizate pro bono. Deoarece este un spital privat, nu se putea face un contract în zero, dar s-au respectat toate prevederile legale și am primit astfel aprobarea ANI”, a răspuns Victor Costache celor de la Adevărul. Potrivit ministrului, cel puțin la două săptămâni, în weekend, este solicitat să intervină în sala de operații din cadrul Spitalului european Polisano.

”Fake news”

În ceea ce privește faptul că ar fi încercat să-și favorizeze angajatorul privat, Clinica Polisano, prin introducerea numelui acestuia în ordinul de ministru referitor la instituțiile medicale care pot accesa fonduri publice pentru ATI, Costache a acuzat că ar fi vorba de ”fake news”.

”Este cel mai mare «fake-news», chiar am adus ordinul de ministru care poate fi consultat pe site. Nu există nici Monza, nici Polisano. Acuzația a apărut dimineața și vom pune totul pe site”, a declarat Costache. Totuși, după cum au arătat ziariștii de la Liberatea, Costache a introdus după care a scos numele celor trei spitale private. Dar ministrul susține că acele capturi din GoogleDocs ar putea fi falsuri. ”Probabil s-a falsificat un draft, este ușor de făcut. Nu puteam falsifica ceva care a apărut care a apărut în Monitoril Oficial pe 10 ianuarie 2020. Este o glumă ridicolă în cadrul acestei campanii de «fake news». E vorba de toate energiile negative pe care le declanșează un program onest de europenizare a sistemului sanitar”, a mai spus Victor Costache.

Solicitați să comenteze situația pentru Turnul Sfatulîui, reprezentanții Clinicii Polisano au refuzat să dea declarații.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

Ionut Schuster

Acum 1 an

Asa este, dle ministru, aveti dreptate! Doar nu sunteti de la pesede, sa ne gandim la conflict de interese sau alte fapte penale! Dumneavoastra, alaturi de Presedinte si guwernerul sau sunteti absolviti din start de astfel de acuzatii! Multa putere de munca va uram, atat la guvern cat si in privat sau unde mai vreti Dvs!
Raspunde

realistul

Acum 1 an

Daca vreun medic care ar fi fost membru pesede ar fi facut asa ceva, ar fi vuit presa, l-ar fi acuzat, l-ar fi dat in judecata... Lui Costache i se ridica osanale...
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Asta este cea mai mare problemă...dubla măsură...daca zicem sau facem noi, e perfect, dar sa te fereasca Dumnezeu sa fi fost psd-ist in locul lui... Dovada e si situatia cu Tudor Gheorghe...a avut omul o parere...si-a exprimat un gand, au sarit hastagistii sa-l linseze...aceiasi care invoca democratia, invocă revolutia ca un motiv de libera exprimare...poftim libera exprimare...nu a zis ceva ce le place...sa-i de in cap nu alta... Vai de capul lor...
Raspunde

Medicina bat-o vina

Acum 1 an

Si totusi domnule Ministru, cum este posibil sa nu stiti ca "autismul" , este o tulburare neurobiologica?
Raspunde

Eu

Acum 1 an

Comunistii astia noi si vechi nu le intri in voie nicicum. Dr Costache este medic mare specialist, ministru nu va fi toata viata. Pe cei buni ii ataca asemenea proverbului: in pomul bun cu rod se da cu bata? In cel doar cu frunze, nu"
Raspunde

Gilu

Acum 1 an

ATI SEMNAT, IMPREUNA CU COJAN, CARE ESTE TOT DIN SIBIU ( FOSTA DIRECTOARE LA POLISANO), PROGRAME DE CARE BENEFICIAZA TOT CLINICILE PRIVARE GEN POLISANO. ADICA LUATI BANII DE LA SPITALELE DE STAT SI LE DATI LA SMECHERII DIN PRIVAT ! DOAR CA LA PRIVAT SUNT MULT MAI SCUMPE SERVICIILE SI SE PAPA REPEDE BANII !!! ASA CA O SA SUFERE PACIPENTII ROMANI ! NU VA ESTE RUSINE ? DACA FACEA ASA CEVA PSD ERAU TOTI # IN STRADA !!!
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Oameni ca el si inca cativa, ptr ca i numeri pe degete, ( ex Claudiu Matei ) ar trebui clonati in Romania. Felicitari ptr tot!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mirelian Fundulea

Acum 1 an

Si Beuran impuscat!!!
Raspunde

pacientul englez

Acum 1 an

Daca Dumnezeu ii da zile pacientului, acesta traieste, daca nu, nici Costache, nici Matei nu-l pot ajuta
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Salvati vieti (poate), dar pe bani grei si in conflict de interese flagrant
Raspunde

Roznov ecaterina liliana

Acum 1 an

Știti doar să aruncați cu noroi! Nu ați nimerit omul care să umble cu " smecherii"asa cum se întâmplă în cea mai mare parte a societății românești. Nu mai luați de bune toate știrile astea false, aruncate doar pentru a discredita. Omul acesta, Dr.Costache, da, ar trebui clonat! Multe locuri din lumea asta au vrut să îl păstreze acolo, dar el a ales să revină. Si noi ce facem acum!!!! Rușine ! Să ne închinăm în fața unui asemenea om . Lucrează pe inima oameni buni. Căutați pe google și urmăriți în timp real, ce înseamnă o asemenea operație. Salvează oameni și nu așteaptă "plicul ".
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Pai ce plic sa mai astepte pe langa contractul banos pe care il are deja? Calculati si singuri cat primeste
Raspunde

pacient amarat

Acum 1 an

Nu asteapta plicul pt. ca a lucrat la privat pe bani grei. o operatie de inlocuit valve 3000 de euro. Se platea factura, iar banii ii veneau pe card.
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Cand a fost luat la șuturi Arafat, la fel ai spus?
Raspunde

Roznov ecaterina liliana

Acum 1 an

Și înca ceva! Sa nu dea Dumnezeu să aveți vreodată nevoie de o intervenție pe cord, să mergeți la un spital de stat și să nu se uite nimeni la voi dacă nu dați plicul.
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Asta poate ca este asa, dar ce mai poti face cand spitalele de stat sunt capusate de cele private (cu sprijin ministerial cu dedicatie) in loc sa fie intarite cu investitii de la stat, banii de la buget mergand tot catre privat. https://romania.europalibera.org/a/adev%C4%83rata-privatizare-mascat%C4%83-a-sistemului-sanitar/30402255.html
Raspunde

Mirelian Fundulea

Acum 1 an

Uite un motiv bun ca sa incalci legea, sa o salvezi pe Lenuta! Vedeti?! Luati labele de pe guwerneranti!
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Si la privat te baga cineva in seama fara bani?
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Nu il cunosc pe dl Costache...dar daca e asa bun in meserie, de ce nu sta sa o opereze 7 zile pe saptamana? Daca pt el e asa important sa opereze, trebuie sa ramana la spital si nu are alte batai de cap... Asta e ca werner...el are postul de profesor blocat, sa aiba unde sa se intoarca, ca d...u il mai angajeaza dupa ce i se termina mandatul...
Raspunde

Bot-Deac Roxana Gabriela

Acum 1 an

Oportunitate foarte buna pentru anul 2020. Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica la oferta, trimiteti mesajul APLIC la adresa de email roxanadeac.dr gmail.com
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Pentru toti postacii PSD va doresc doar sa patiti ce am patit eu.La un moment dat ma durea umarul si am mers la public unde ma consultat seful de sectie de la cardiologie care imi spune ca nu e o problema. A doua zi pentru ca ma durea umarul am mers la Polisano pe Constitutiei unde doctorita Dragomir ma consultat si ma trimis urgent pe Izvorului unde am aflat de la doamna doctor Leatu ca am suferit un infart si am fost internat urgent a doua zi am fost operat de doctorul Florescu. Am aflat ca aveam o artera infundata pe 99,60 la suta deci daca nu mergeam la Polisano probabil crapam in citeva zile. Dupa 35 de ani de cotizat la sistemul de asigurari de sanatate am fost nevoit sa platesc la un spital privat pentru ca la spitalul de stat desi salarile au fost marite lucreaza foarte multi incompetenti. Deci postacilor pesedisti care atacati un medic extraordinar ati vazut ca nu va doresc sa crapati fiindca voi sunteti niste unelte care injurati pe bani.
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Lasa prietene ca a venit peneleaua la putere...si nu se va mai murii in spitale...fii fara grija... Si faptul ca te-a consultat un anume medic si ti-a spus ca nu ai probleme, rezulta ca pentru orice penelist serios, ca psd e de vina, nu? Apropo...pe Arafat mai sa il execute in piața publică, dupa cate vieti a salvat...pe costache il ridicam in slavi...dar ce sa vezi, primul nu raspunde la comenzi politice, pe cand al doilea e fix din sibiu...
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Din pacate aici vorbim de capacitatile profesionale (sau poate neglijenta) ale unui doctor care nu a reusit sa depisteze infarctul. Situatii de genul asta vor mai exista din pacate cata vreme omul este supus greselii sau dezinteresului/neglijentei. Procedurile si aparatura trebuie actualizate permanent tocmai pentru a micsora numarul de situatii de genul asta. Dar nu cred ca putem sa generalizam si sa spunem ca toti medicii de la stat sunt asa si ca cei din privat sunt cei mai buni. Eu personal stiu cateva situatii in care a fost exact invers. Si poate le stiti si dvs. de la TV. Deci generalizarile nu isi au loc aici, parerea mea. Cazurile trebuie tratate individual. In ceea ce priveste sistemul sanitar e clar ca este in urma cu multe, dar faptul ca de anul asta incolo va fi capusat si de spitalele private nu va avea ca efect intarirea lui ci dimpotriva prabusirea. Si dl. dr. Costache este un pion foarte important in tot acest joc de strategie in care se triseaza mereu in defavoarea sistemului de stat ( fiind considerat al nimanui)
Raspunde

raspandache

Acum 1 an

Mai bine crăpai că de proști ca tine e plină țara. Ți-a dat Dumnezeu zile, dar minte, de unde nu-i...
Raspunde

2cents

Acum 1 an

#vavedem sau #nuvavedem? Asta este intrebarea!
Raspunde

dancp2

Acum 1 an

din surse dl dr numit de frua turcan.. NU STIE SA SCHIEZE!!!!!!!!!!!!!!!!! succesuri multi
Raspunde

un pacient

Acum 1 an

Eu sunt de acord ca trebuie sa functioneze ambele sisteme de sanatate, cel de stat si cel privat, insa eu ca pacient sa am posibilitatea sa aleg intre cele doua, la urma urmei sunt banii mei de asigurat si sanatatea mea. De ce sa ma oblige altii unde sa ma duc ? Poate asa cei de la stat o sa piarda din pacienti si o sa-si de-a seama ca doar prin cresterea calitatii serviciilor si a conditiilor din spitale o sa-mi mentina pacientii. Nu inteleg ce este rau in asta ? La urma urmei fiecare doreste un sistem de sanatate performant pe banii pe care oricum ii plateste.
Raspunde

2cents

Acum 1 an

daca ceva "de stat" se prabuseste poti fi sigur ca nu se mai ridica. Priveste in trecut si o sa vezi ca in afara de cele care au fost vandute (cica privatizate) nu mai gasesti nimic. Daca e sa ne luam dupa dvs. ar trebui sa lasam si CFR-ul sa fie capusat pana la moarte si alte domenii strategice si apoi sa le vindem pe 1 dolar cum am mai facut in alte domenii deja.
Raspunde

Roznov ecaterina liliana

Acum 1 an

Medicii din sistemul.privat nu tratează pacienți români!? De ce să mergi în spitale din afară, pentru o intervenție care nu se face in spitalele de stat din România, când ea se face de ani buni în țară, la spitale private! O parte din costul intervenției , o va suporta pacientul , cealaltă parte de CAS. Banii rămân în țară!
Raspunde

Roznov ecaterina liliana

Acum 1 an

Și Dr. Costache este din regiunea Moldovei, locuiește și lucrează în Sibiu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus