Miercuri,
16.06.2021
Partial Noros
Acum
24°C

Interviu. Antreprenorul social Marius Ciucă: Poți găsi orice job în Sibiu în maxim două ore

Interviu. Antreprenorul social Marius Ciucă: Poți găsi orice job în Sibiu în maxim două ore

Piața muncii în Sibiu se află în poate cel mai favorabil moment din istorie. Un apogeu din punct de vedere al scăderii șomajului, al creșterii salariilor și diversificării beneficiilor oferite angajaților. După ce am văzut oameni care s-au mutat în Sibiu din toate zonele țării începem să vedem în oraș tot mai mulți străini veniți să muncească în Sibiu. Acestea sunt doar câteva subiecte despre care am discutat cu fondatorii Asociației ”Job în Sibiu”: Bianca Staicu - Specialist HR, Consilier vocațional & dezvoltare personală, NLP Practitioner, președinte al asociației și Marius Ciucă – antreprenor social, Community manager asociația ”Job în Sibiu”.

 

Șomaj la un minim istoric, companii care se extind și recrutează pe bandă rulantă, iar orașul atrage forță de muncă din alte zone ale țării. Este aceasta cea mai bună perioadă din istoria Sibiului din punct de vedere al pieței muncii?

Da, credem că aceasta este cea mai bună perioadă. Dar multe locuri de muncă nu sunt cunoscute - fac parte din piața ascunsă a locurilor de muncă, și mulți oameni nu se înregistrează ca șomeri. Probabil că există mult mai multe locuri de muncă disponibile dar și mult mai mulți oameni care nu au un job . Sibiul a câștigat mult cu cei care au venit aici din alte orașe pentru job. Și-au cheltuit banii aici, și-au cumpărat o casă, poate o mașină. Orașul s-a dezvoltat și cu ajutorul lor. În ultimul timp suntem apelați de multe familii din capitală care vor să se reloce aici pentru o viață mai bună și implicit alte joburi. Comunismul a lăsat în urmă multe fabrici care s-au închis cu timpul, dar investitorii au găsit aici oameni pregătiți în multe industrii. Cu ajutorul lor s-a clădit orașul de succes pe care-l vedem astăzi.

 

Am folosit adesea, la ziar, vorba: "În Sibiu numai cine nu dorește nu muncește". Cât de adevărată vi se pare?

Încercați să vă angajați dacă aveți +40 de ani, o dizabilitate ușoară - nu vedeți bine cu un ochi sau nu auziți bine cu o ureche, ori spunând la interviuri că doriți un job doar pentru câteva luni. Dezavantajați sunt și cei care nu au abilități sociale sau suferă de o anxietate socială (afectează munca în echipă, chiar și pe cei care lucrează la bandă), cei diagnosticați cu depresie, dar cu drept parțial de muncă, cei care suferă de o boală psihică dar cu drept de muncă, etc. Unele greșeli din CV te pot descalifica (nu ești chemat la interviuri), atitudine nepotrivită la interviu, probleme cu disponibilitatea pentru noul job (”pot începe după vacanță/Sărbători”). Lipsa clarității (vreau să muncesc, dar nu știu ce) poate prelungi mult găsirea unui job. E ca și cum ai comanda un taxi, te urci și spui că vrei să mergi dar nu ști exact unde.

Dacă cauți orice job îl poți găsi în maxim două ore în Sibiu, în timpul săptămânii. Dar dacă ai o listă de criterii personale, lucrurile se pot complica. Criteriile personale reprezintă ”busola” candidatului care caută un loc de muncă, noi le cerem celor pe care-i antrenăm să aibă o astfel de listă scrisă și s-o recitească inclusiv în drum spre interviurile de angajare. În general nu ne pierdem timpul cu anunțurile de angajare, îi ghidăm pe candidați să caute exact jobul pe care și-l doresc. Specialiștii și experții încep în general căutarea unui job la cele mai bine cotate cinci firme din domeniul lor de activitate.

Agențiile matrimoniale au dispărut și din cauză că acum oamenii au la dispoziție o mulțime de canale, mijloace prin care își pot găsi partenerul dorit. La fel e și cu joburile, nu e neapărat nevoie de anunțuri și liste cu joburi disponibile.

Dacă ești bun într-un domeniu și cunoști firmele mari, bune, din domeniu, este foarte ușor să te angajezi. Chiar și la firme care nu au anunțuri de angajare, vor crea un job pentru tine dacă ești foarte bun.

În acest sens noi organizăm cel puțin lunar un atelier interactiv numit ”Tu alegi angajatorul”, pentru cei care își doresc altceva decât ”orice job”.

d5a9297d62d39560236d569b4b5d0fac75fe09e3

În trecut era tabu să vorbești despre salariu, chiar și la interviul de angajare. Acum, angajatorii trec salariul, plus bonusuri, încă din anunț sau  chiar în reclame prin oraș. Ce credeți că urmează, care este tendința?

Cei care au experiență într-un domeniu, specialiștii și experții își negociază salariul. Ei știu care sunt salariile din domeniul lor de activitate și care e valoarea pe care o pot aduce firmei. Un specialist are puterea de a negocia salariul la interviul de angajare, dar un începător poate începe cu salariul minim pe economie și apoi să facă orice pentru a obține experiență.

Un expert, care are minim 10.000 de ore lucrate în domeniu, n-ar trebui să accepte un salariul mai mic de 1.000 de euro net/lună în România. Altfel recomandăm specializarea, nișarea sau schimbarea domeniului. Pentru absolvenți, turiștii de joburi - cei care stau câteva luni la toate joburile, e important să obțină un salariu care acoperă măcar cheltuielile de bază (chirie, facturi, mâncare, haine, etc.). Aceștia nu vor aborda angajatori care nu menționează salariul în titlul sau textul anunțului de angajare.

Anunțurile relevante și de succes oferă cât mai multe informații celor interesați, ideal au o secțiune video cu prezentarea locului de muncă și răspund la întrebarea: de ce m-aș angaja acolo și nu la altă firmă din domeniu?  Candidații se bat pe firmele care au un brand cunoscut de angajator.

 

Din cunoștințele pe care le aveți din piața muncii, până unde sunt dispuse, în 2020, să meargă companiile din Sibiu pentru a avea angajați? Mă refer la relocare, locuință de serviciu, mașină, asigurări medicale...

Beneficiile reprezintă cuvântul cheie și anul acesta, nu salariul. Salariile au crescut mult, cei care sunt buni în ceea ce fac pot oricând să negocieze. În rest, ofertele de angajare vor veni la pachet cu beneficii apreciate de cei care lucrează în domeniu.

Din păcate unele companii oferă beneficii la pachet cu unele dezavantaje: masaj la birou, dar trebuie să renunți la pauza de masă sau să stai peste program ca să recuperezi timpul afectat masajului. Tendințele duc spre ”importul” de muncitori străini pentru joburile de muncitori și relocarea specialiștilor din alte orașe.

Sibiul va avea sute, poate chiar mii de angajați asiatici. Unii dintre ei se vor stabili aici definitiv și vor aborda alte joburi când vor învăța limba. Cu timpul se vor forma mici comunități de străini. Firmele care caută specialiști îi vor recruta mai ales din capitală, oferind pachete complexe de beneficii (pentru întreaga familie).

 

Știu că în urmă cu ani buni exista o înțelegere tacită în rândul departamentelor de HR ale companiilor din Zona Industrială Vest să nu-și oferteze angajații între ei. Credeți că mai este valabilă și astăzi? Cât de mare e concurența reală?

Dacă au existat astfel de înțelegeri, nimeni nu poate să spună cu certitudine. Din același domeniu de activitate firmele pot avea furnizori (de servicii sau produse) și situația s-ar complica destul mult dacă și-ar fura angajații. În schimb se practică recrutarea șefilor de echipă sau a decidenților care pot ”trage” după ei și alți angajați de la fostul loc de muncă. Fluctuația de personal este fantastică în mai toate domeniile, mai puțin în ceea ce privește joburile la Stat.

 

Tot mai des vedem știri, în general din străinătate, legate de reducerea zilelor de muncă într-o săptămână, a programului zilnic pentru angajați la șase ore, sau dezvoltarea muncii de acasă. În câți ani estimați că vom ajunge și în Sibiu să lucrăm așa?

Acolo unde este posibil se va lucra și de acasă, multe firme din Sibiu le permit deja programatorilor să lucreze o zi pe săptămână (de acasă). Munca de acasă presupune multă disciplină și puțini pot ajunge productivi când au grijă de copii, gătesc sau practică multitaskingul. Un program mai scurt de lucru este oferit în unele domenii (de ex. curățenie) ca și beneficiu. Pentru că nu pot mări salariul angajaților, se scurtează programul de lucru (dar se păstrează același salariu). Programul de lucru de 8 ore este oricum perimat iar noile generații nu se pot concentra atâtea ore la muncă (mai ales nativii digital care au nevoie de acces la internet în interes personal). Probabil că în viitor programul de lucru va conține mai multe pauze sau va fi mult scurtat. Primul pas va fi probabil includerea pauzelor de muncă în cele 8 ore. Antreprenorii și freelancerii pot aprofunda subiectul citind cartea lui Timothy Ferriss – ”Săptamâna de lucru de 4 ore”

FB_IMG_1578853722183

De asemenea, în ultimul an am văzut o creștere substanțială a angajaților aduși la Sibiu din diferite țări din Asia. Ar trebui sibienii să se îngrijoreze că își pierd slujbele?

Cu timpul vom regăsi muncitori străini în tot mai multe domenii de activitate, aceștia vor ocupa posturi care nu mai prezintă interes pentru sibieni. În multe firme mari din Sibiu o parte dintre muncitori e formată din persoane care au venit aici din alte orașe, joburile respective neprezentând interes pentru sibieni.

Următorul val va fi cel al emigranților străini, care vor lua locul românilor care s-au mutat în Sibiu pentru job. Asiaticii sunt destul de diferiți ca și angajați, au un cult al muncii (pentru noi mulți dintre ei par fanatici la muncă), sunt foarte loiali angajatorului.

Marius Ciucă are o diplomă în gastronomie asiatică și a lucrat câțiva ani cu asiatici. Aceștia au multe atuu-ri și vor avea mult succes ca angajați în România, cu condiția ca echipele să fie integrate (nu mixte, români-asiatici). Unele aspecte culturale pot duce ușor la conflicte între angajații români și cei asiatici.

 

Ce sfat ați da unei persoane nou mutată în Sibiu, care vrea să se angajeze? De la cât să-și negocieze salariul, cum să caute în job, unde?

Dacă candidatul respectiv este bun în domeniul lui de activitate nu trebuie decât să-și caute ”tribul”. Să frecventeze locurile frecventate de cei din breasla lui (întâlniri, conferințe, seminarii, ateliere, expoziții, etc.

Așa poate afla despre potențiale joburi din domeniu și care sunt firmele importante (din domeniu). Va concepe o lista cu cele mai cunoscute cinci firme din domeniul său de activitate, apoi va face orice ca să ajungă în biroul directorului general sau de HR. Restul sunt detalii. Dacă nu este un specialist, poate găsi repede job. Dar mai important decât asta e să afle ce anume își dorește, ce domenii i se potrivesc. Pentru asta e nevoie de ajutorul unui consilier vocațional cu experiență. Abia apoi să caute job.

Canalele prin care se caută un job în Sibiu sunt multiple, dar e bine de știut ca această căutare e un job în sine, adică opt ore pe zi.

 

Câți oameni estimați că ați ajutat să-și găsească un loc de muncă, de-a lungul anilor, prin intermediul Asociației Job în Sibiu? Cum pot apela cei care ne citesc la sprijinul dvs.?

Am înființat asociația abia după ce am ajutat 100 de oameni să găsească job. Ne-am întâlnit cu fiecare în parte, le-am plătit consumația (ne-am întâlnit prin localuri – că nu avem un birou). După înființarea asociației, în iulie 2015, am ajutat direct mai multe sute de candidați, plus mulți alți oameni care s-au angajat de pe grupurile noastre de joburi.

În vizitele noastre prin companii întâlnim frecvent angajați care ne spun că s-au angajat în urma anunțurilor de pe grupuri. Cei care apelează la consiliere (fie că sunt sau nu angajați) se întâlnesc cu noi personal, apoi ținem legătura zilnic până la semnarea contractului de muncă.

Deși facem asta din pasiune, jobul nostru este unul full time la asociație. Există costuri pe care le acoperim din donații oferite de cei consiliați, iar firmele sponsorizează acțiunile sociale pe care le întreprindem. Cei interesați de un job, fie că au sau nu unul, ne pot scrie pe adresa de email a asociației: office@jobinsibiu.ro.

 

Ca să tragem o concluzie, cum vedeți evoluția pieței muncii în Sibiu în următorii ani?

Sibiul este un oraș foarte dezvoltat economic, cu o piață a muncii foarte efervescentă. Multe firme nu-și vor putea extinde afacerile din lipsă de personal, altele se vor închide din acest motiv. Vor câștiga firmele care au un brand de angajator puternic, firmele care au o imagine bună pe piața forței de muncă. Firme pentru care se vor bate candidații (oferă salarii bune, condiții de muncă excelente, beneficii diverse/consistente). Vor crește mult costurile pentru atragerea de candidați (pentru contractarea firmelor de recrutare, plata anunțurilor/reclamelor de angajare, etc).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Horbotă salbatica

Acum 1 an

Abea astept sa vad flexibilitatea, deschiderea si toleranta, precum si sprijinul oferit in integrarea filipinezilor de catre comunitatea Sibiana! !! O sa-mi creasca inima de fericire si mândrie când voi vedea locuitori ai Poienii Sibiului sau Orlatului cum, cu bratele deschise imvesmantati in straie populare vor petrece alaturi de asiaticii veniti cu sutele sa creeze schimburi culturale in comunitatile unde se vor aseza, inmulti si integra ! Lacrimi de fericire imi siroiesc deja pe obraz numai la gandul ca " Păta " sau " Onu " vor gusta un păharel de rachiu cu Quang Ze si Hoisin Su , dragutii fiicelor lor. .... Ce minunat!
Raspunde

unul oripilat de analfabeti

Acum 1 an

Daca ai putea pune accent si pe calitatea si corectitudinea limbii romane, in care tu crezi ca te exprimi coerent si corect, ai avea un mare plus. Deocamdata nu reusesti sa treci de nivelul unui analfabet functional, recte viorica dancila. Recte e cu totul altceva decat rectum, partea cu care ai mpresia ca rationezi...Asa ca iti doresc succes in studiul limbii materne, care, banuiesc ca este limba romana. Cu alte cuvinte, daca taceai, filozof ramaneai...sau alta, tacerea e de aur...
Raspunde

motanul garfield

Acum 1 an

Da, da, poti gasi si intr-o ora. Dar tii convine job-ul si mai ales salariul? Vorbrste din punctul de vedere al angajatorului...
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Articol populist si atât. Din foarte multe puncte de vedere sunt vorbe în vânt, similare celor emanate o dată la 4 ani de stimabilele partide politice. Pentru un job,chiar dacă ești calificat și cu ceva experiență în spate, ai nevoie de PILE, ăsta e cuvantul si realitatea. Nu prea contează cine ești dacă nu cunoști pe cine trebuie. Știu că sunt preferate si chiar încurajate recomandările, însă în foarte multe cazuri acestea se transformă în favoritisme. Întreținute de un sistem bazat pe compartimentare si lipsa rigorilor profesionale, asemenea practici funcționează și devin atribuții în sine pentru un grup de persoane. Il invit pe domnul din articol sa isi găsească un job in 2 ore în Sibiu. ORIUNDE! De fapt,il provoc.
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Haide domnule Ciuca, acceptați provocarea mea? Găsim un job in Sibiu în 2 ore, așa cum susțineți? Imi pun eu cv-ul la bătaie și provocarea sună așa: absolut orice job găsiți, eu demisionez si il accept cel gasit in 2 ore. Ce spuneți? FAPTE SAU VORBE????
Raspunde

Dan P

Acum 7 luni

Il invit sa isi gaseasca in domeniul Horeca sau al organizarii de evenimente ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus