Social-democrații anunță că au deja voturile necesare pentru demiterea Executivului. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi dezbătută și votată mâine începând cu ora 12:00 în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului.
Moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, a fost inițiată de PSD și UDMR și a fost semnată de 208 parlamentari. Decizia privind calendarul dezbaterii moțiunii de cenzură a fost luată într-o a doua ședință a conducerii Parlamentului, după ce prima a fost boicotată chiar de PSD. Social-democrații au lipsit la prima ședință după ce au aflat că Guvernul intenționează adoptarea unei ordonanțe de urgență privind alegerea uninominală a președinților de Consilii Județene și au așteptat scoatere acesteia de pe ordinea de zi a ședinței de guvern.
PSD și UDMR au împreună peste 230 de voturi, iar pentru demiterea guvernului sunt necesare 233. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat că inițiatorii moțiunii au numărul suficient de voturi pentru adoptarea acesteia și demiterea cabinetului liberal. "Sunt suficiente voturi, asta înseamnă că avem mai mult de 233. Este posibil să mă văd cu domnul Ponta în această seară, dar și cu alți lideri. M-am văzut și cu domnul Grindeanu, au fost discuții normale, ca între vechi colegi", a precizat Marcel Ciolacu. Întrebat de jurnaliști dacă s-a stabilit o propunere de premier cu care să se meargă la Cotroceni, după trecerea moțiunii de cenzură, președintele PSD a spus: "Nu ați vrea întâi să terminăm cu domnul Orban...",, a spus liderul PSD.
Moțiunea a fost depusă în Parlament săptămâna trecută, după ce guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Dacă guvernul va fi demis, atunci și proiectul de lege se consideră a fi respins.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţa comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de trei zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Camerei Deputaților , PSD , Consilii Judeţene , PNL , Guvernul Boc , Dacă Executivul , Guvernul Orban , Potrivit Constituţiei , Marcel Ciolacu , Guvernului Orban
Vizualizari: 1159
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Semeon
Acum 3 ore
Nicolae Săliștean
Acum 5 ore
Un cititor
Acum 5 ore
Adina
Acum 12 ore
Vlad