Vineri,
01.07.2022
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
23°C

Investiție de 124 de milioane de euro, 50 de km de pârtie. Ce s-a întâmplat cu ”planul pentru Păltiniș” în ultimii opt ani

Investiție de 124 de milioane de euro, 50 de km de pârtie. Ce s-a întâmplat cu ”planul pentru Păltiniș” în ultimii opt ani

Stațiunea Păltiniș intra pe lista de priorităţi a administraţiei locale în anul 2011. Județul era condus de Martin Bottesch, iar la primăria Sibiu primar era Klaus Iohannis. S-a înfiinţat atunci Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Păltiniş-Cindrel, din care făceau parte Sibiul, Poplaca şi Consiliul Judeţean. Planurile erau extrem de entuziaste.

Cu 300.000 de lei s-a realizat Planul de amenajare turistică a zonei Păltiniș-Cindrel și practic aceasta a fost singura sumă cheltuită pentru dezvoltarea stațiunii în scopul declarat inițial.  Planul prevedea ca de la 1,6 kilometri de pârtii, cât erau atunci, să se ajungă la 50 kilometri. Domeniul schiabil urma să fie structurat pe cinci instalaţii majore, din care să fie realizate în primă etapă trei, şi alte instalaţii complementare, iar restul să fie realizate într-o a doua etapă.

Prioritar, potrivit planului, era o instalație de telescaun cu şase locuri, iar instalația de zăpadă artificială era prevăzută să acopere 50 la sută din suprafeţele pârtiilor. Planul prevedea şi amenajarea de pârtii pentru schi nordic, în afara domeniului de schi, dar și încă 5000 de locuri de cazare. Pentru perioada verii, urmau să fie instalate două tiroliene, o pârtie de săniuş tip tubing şi câteva puncte panoramice.

Dacă planul total este estimat la 124 milioane euro, prima fază de investiţii urma să coste 44 milioane de euro. Banii urmau să vină în urma unor parteneriate de tip public-privat.

Singura investiție: o bază Salvamont, în curs de construcție

Înființată în 2011 în urma demersurilor Consiliului județean Sibiu, asociația pentru dezvoltarea stațiunii Păltiniș n-a avut prea mare activitate. Actuala conducere județeană vrea să “reactiveze” situația, spre nedumerirea unor primari din zonă, care consideră proiectul încheiat. În continuare, proiectele pe hârtie despre dezvoltarea de noi pârtii continuă cu episodul “stațiunea de la Bâlea”.

Doi ani mai târziu, în 2013 s-au alocat 1,7 milioane de lei pentru realizarea unor studii de prefezabilitate și fezabilitate. Banii nu au mai fost cheltuiți, între timp primăria Poplaca ieșind din asociere.

Președinta consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean spunea la sfârșitul anului 2018 că demersurile s-au oprit din cauza reticenței Primăriei Sibiu cu privire la proiect. “În mandatul trecut s-a dorit desființarea ADI Păltiniș-Cindrel și chiar s-au făcut demersuri în acest sens, dar s-a opus Primăria Sibiu, iar Primăria Poplaca a ieșit. Acum am reluat discuțiile cu primarii din unitățile teritorial-administrative care se află în raza de acoperire a Planului de amenajarea teritorială. Urmează să avem o întâlnire pentru a revitaliza acest proiect. A fost o discuție de principiu. Pe măsură ce vom face pași concreți vă vom ține la curent”, spunea Daniela Cîmpean. De atunci însă singurul lucru concret realizat pentru Păltiniș a fost începerea lucrărilor la o bază Salvamont. Aceasta ar urma să fie gata anul viitor, ar urma să coste 2,24 milioane de lei și este construită de asocierea TOTAL NSA AG Construct SRL și Pro Hart Group SRL.

Consturcție-Salvamont-Păltiniș-CJ (1)

Nimic fără apă

Pe lângă problema care ține de administrație, Păltinișul aflându-se pe terenurile a trei comune: Rășinari, Gura Râului și Poplaca, cea mai mare problemă a stațiunii este în viziunea investitorilor lipsa apei.

În acte, de fiecare dată când s-au făcut studii, proiecții și planuri cu privire la viitorul stațiunii, problema apei a fost luată cu ”copy-paste”. ”Pentru asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare a apelor uzate pentru viitorii consumatori din staţiunea turistică Păltiniş, estimaţi la cca. 3.000 locuri sunt necesare următoarele măsuri:

- asigurarea alimentării cu apă potabilă, care se realizează prin extinderea sistemului actual. Cerinţa de apă la sursă este de 11,5 l/s şi se asigură din sursa de apă a staţiunii, având în vedere că sursa este proiectată pentru 75,0 l/s, din care se exploatează numai 10-30 l/s. Rezerva de apă a staţiunii este înmagazinată într-un rezervor cu capacitatea de 550 m3, din care se asigură compensarea orară a consumului de apă (277 m3) şi rezerva intangibilă de incendiu (256 m3);

- canalizarea şi epurarea apelor uzate rezultate se racordează la sistemul existent de canalizare al localităţii. Reţeaua se extinde pe toate străzile noi din staţiune, iar debitul de apă uzată de 11,5 l/s este preluat de staţia de epurare a localităţii, care necesită extinderea capacităţii pentru preluarea acestui debitului”, scrie în Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal ,,Păltiniş – Cindrel”, text preluat apoi în orice analiză legată de zonă. Cu toate acestea toată lumea e de acord că nu există suficiente surse de apă pentru Păltiniș.

Deși Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere societății Apă Canal cu privire la situația legată de alimentarea cu apă a stațiunii, conducerea instituției spune că fiind o problemă atât de largă, ar fi necesară o discuție mult mai amplă pe subiect, urmând să fie programat în viitor un interviu cu directorul societății. Totuși, surse din cadrul instituției spun că viitorul stațiunii în privința alimentării cu apă nu are cum să fie bun din mai multe cauze. ”Nu există surse de apă, trebuie colectate mai multe izvoare subterane, iar pentru asta e nevoie de investiții. Ca să se facă aceste investiții, care sunt extrem de costisitoare, e posibil ca în viitor să se pună problema scumpirii apei. Cine va fi de acord să plătească mai mult, pentru a avea apă potabilă turiștii din Păltiniș? Nu se pot accesa fonduri europene pentru că localitatea nu se încadrează în normele privind numărul de locuitori”, spun surse din cadrul societății.

Brașovul anunță extinderea stațiunii Poiana Brașov

La sfârșitul săptămânii trecute, în prezenţa ministrului Tineretului şi Sporturilor, Ionuţ Stroe, a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, dar şi a primarului oraşului Râşnov, Liviu Butnariu, primarul Braşovului, George Scripcaru, a prezentat planul de dezvoltare şi extindere a staţiunii Poiana Braşov, care, la o  evaluare preliminară, presupune investiţii 36,14 milioane de euro.

Edilul braşovean a prezentat proiectul de extindere a domeniului schiabil spre Râşnov, proiect estimat la 32 de milioane de euro, amenajarea „saniei de vară” – investiţie estimată la 2,6 milioane de euro, amenajarea unor trasee pentru biciclişti în Poiana Braşov (lucrări estimate la 0,34 milioane de euro) şi realizarea unor noi instalaţii de nocturnă pe pârtii din Poiana Braşov, proiect estimat la 1,2 milioane de euro.

Domeniul schiabil al Brașovului ar urma să fie extins spre Râşnov cu 10 kilometri de pârtii. În urma realizării acestei investiţii, lungimea totală a pârtiilor va ajunge de la aproximativ 30 de kilometri, în acest moment fiind de aproximativ 20 km. Pe lângă amenajarea pârtiilor, proiectul prevede realizarea unei gondole de 10 locuri/cabină şi o capacitate de 2.400 de persoane pe oră.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

K.Samuel

Acum 2 ani

S-a intamplat Fodor...
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

A fost o tema pe care “ a descoperit-o “ ( din lipsa de alte subiecte Johannes ) si bineinteles ca a murit din fasa....Acolo nu se va face niciodata nimic....
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

Ministrul PSD al turismului , sibian , anunta 100 km de partie la Balea ... sau ma insel ?! Cand vom vedea autostrada intre Pitesti si Sibiu , atunci vom vedea si 1 km de partie noua in jud Sibiu !
Raspunde

Vasile

Acum 2 ani

Te inseli. E vorba de un domeniu schiabil de circa 150 km in muntii Fagarasului in care va intra si zona Balea. Deocamdata,
Raspunde

dan

Acum 2 ani

cam asta-i "Romania normala" a lui KW Iohannis si a FDGR, care a pastorit judetul si orasul in ultimii ani - vorbe goale. nici macar niste parcari nu au fost in stare sa faca.
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

nu are nici o legatura cu Iohanis...are legatura cu hotii si incompetentii din primarii!!!
Raspunde

Toma

Acum 2 ani

Că la tara pe timpuri și trebuie să le plătești și parcare mizerabilă Anul acesta am fost la Păltiniș și am fost dezamăgit Maai duc când fac ceva ... Acești oameni politici comuniști... Auzi? Poplaca se retrage... Niste nesimțiți... fosilele aste comuniate Fosilele aste comuniate după 30 de ani nu mai scăpăm de ei.. Lucrez in Europa și sunt Dezamăgit de primarii ăștia foști membri de partid comunist
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 2 ani

Buna. Primarul si presedintele doar semneaza nu au putere. De cand avem consiliu pnl nu s-a mai facut nimic in sibiu, investitori straini nu s-au incurcat cu ei. Sa vina iar fdgr vor continua investitiile.
Raspunde

turist

Acum 2 ani

care lucrari la care baza salvamont , Bratule ? ... pe hartie in birouri lucrurile arata f. bine...in realitate , NIMIC CONCRET ! ... sume uriase pt. investitii de f. proasta calitate si partial inutile si nejustificate !!!
Raspunde

Babu

Acum 2 ani

De ce Paltinisul nu este de sine statator? Adica sa aibe primarie, sa aibe terenurile alea in proprietate? Exact ca o comuna. Si atunci se poate gospodari singur, poate atrage investitori si fonduri UE. Nu e problema, ca terenurile se dau de la STAT la STAT. Asa noi ne facem ca avem o statiune, si platim la greu la austrieci si bulgari.... Daca nu se faceau investitii private la Arena Platos, anul asta nu se schia. Eventual la baba de la telescaunul vechi, pe pietre.
Raspunde

deutsche welle

Acum 2 ani

Statiunea Paltinis retrocedata la FDGR - apoi sa vedeti minuni in Paltinis si partii de 50 km !!!
Raspunde

Vecina

Acum 2 ani

Romania lucrului bine facut... deloc
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Mergeti la vot si nu mai votati psd-alde-proromania. Sunt o grupare mafiota, inca cu majoritate parlamentara. Cand vor disparea din tara asta (sau sa ajunga la 4%),garantat tara va începe sa miste. Pana atunci, nu. Johannis? Pai el ca președinte sa faca stațiuni? Sa faca si cu ratracu eventual? Si asta e important, sa gasim vinovatii adevarati si sa invatam sa cerem socoteala. De ex Fodor ar trebui sa nu mai candideze, este slaba ca primar. Multe promisiuni si puține realizări, lucrurile cu ea la primărie s-au mișcat f greu, desi bani cam sunt, orasul produce. La Paltinis ar trebui sa lasam visatul la cai verzi pe pereti si sa o luam treptat. Intai sa scapam de mafiotii care detin partia oncesti dar si instalatia. Sa fie preluata de cei care vor sa faca treaba, sa se ocupe si sa fie plin (vezi ca exemplu Arena). Dupa aceea trecem la pasu 2. Dar astea cu sutele de mil de euro si zecile de km de partii, cu aberatii gen trif si altii, e deja de cascadorii rasului. Romanul e credul si bland (rar face vreun miting si isi cere drepturile), asa ca ii se da ceea ce isi dorește si merita - povesti, promisiuni, studii de fezabilitate...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

rosu

Acum 2 ani

Pentru locuitorii localitatilor Poplaca si Rasinari investitiile in turismul de iarna din Paltinis ar insemna doar mai mult disconfort din cauza masinilor care urca/coboara prin localitati. Si atunci pentru ce sa fie interes ? Pentru sibienii iubitori de fitze?
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Roșule, nu vorbi numa asa ca sa nu taci. La arena platos o vila plateste 8mii lei anual impozit daca e înregistrata ca pensiune. Si sunt cam toate. Apoi arena plateste enorm, multe dim cazările dim gr, poplaca si rasinasi sunt ocupate tot de cei care merg la "fitzele" de care pomenești. Acele fite si fitosi dezvolta zona, cu totu. Eu știu oameni dim București care isi fac concedii de 4-5 zile la ski la arena, ca sa evite aglomerațiile din valea Prahovei. Vin aici, lasa banu aici. Si apoi acei fitzosi sunt și persoane care muncesc multe ore pe zi si in weekend aleg sa mearga in natura, pt ski, zapada sau simple plimbari in muntii care le aparțin si lor (si care nu sunt doar ai gurenilor). Legat de GR, primarul de acoli are varianta ff simpla sa amenajeze drumul care duce de la curba de jos din marajdie inspre inainte (momentan drum de pământ) si nu înspre cimitir/sat. Astfel, cu bani putini, toti cei care coboară din palti inspre GR, pot si vor sa evite satul si acele 2-3 străduțe inghesuite oarecum. Asa ca daca esti din GR, poti face o petiție la primarie. In orice caz, toate primariile trebuie sa cada la pace si sa acceseze fonduri eueopene (ca sunt cate vrei inca), sa atraga investitori, sa termine cu șpăgile luate de la gunoaie de afaceriști (vezi oncesti), sa puna osu la treaba si sa faca o dezvoltare pe sistem vestic. In acel moment, cei mai fericiti vor fi chiar cei de care zici ca sunt acum deranjati de trafic. Nu se vir îmbogăți neapărat (unii probabil ca da), dar clar o vor duce mult mai bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus