Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-6°C

Întâlnire a ciobanilor profesioniști din toată țara: ”să îmbunătățim lâna oilor noastre în patria oieritului, la Sibiu”

Întâlnire a ciobanilor profesioniști din toată țara: ”să îmbunătățim lâna oilor noastre în patria oieritului, la Sibiu”

Sute de fermieri, cercetători în domeniul zootehnic și profesori universitari din științele agricole s-au întâlnit la Sibiu pentru a discuta despre modul în care, de anul viitor, vor fi cheltuite sutele de milioane de euro alocate României în următorul exercițiu financiar european. Discuțiile au avut în vedere și investițiile necesare în domeniul ameliorării raselor.

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se reconfigurează și modul de împărțire a banilor pentru susținerea agriculturii, iar de acest context zootehnia românească ar trebui să profite cât mai mult, a fost una din ideile care a stat în mintea majorității celor care s-au reunit în sala de conferințe a hotelului Hilton, în cursul primei zile a sâmbetei trecute. În fața asociațiilor profesionale ale crescătorilor de oi și capre din întreaga Românie au venit George Scarlat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Buda, europarlamentar, dar și Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole, Bela Vaida, noul președinte al Agenției naționale pentru zootehnie, Robert Chioveanu, directorul general al Agenției de plăți și intervenție pentru agricultură. Discursuri de bun venit le-au transmis crescătorilor de animale președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, și vicepremierul Raluca Turcan. ”Sibiul e un județ în care creșterea oilor are o tradiție multiseculară. Am constatat că acolo unde există comunități de crescători de oi, acelea sunt puternic dezvoltate și contribuie la dezvoltarea județului. E foarte important parteneriatul cu oameni care lucrează în cercetare, cu medicii veterinari”, a spus Daniela Cîmpean.

Mesajul ei a fost legat de faptul că unul din principalele subiecte dezbătute la Sibiu a fost legat de fondurile europene care urmează a fi alocate ameliorării raselor de oi și capre. Ameliorări absolut necesare în contextul dacă se dorește ca zootehnia românească să fie competitivă pe piețele internaționale. Potențial există, a arătat Valeriu Tabără, președintele Academiei de științe agricole. ”România are un potențial agricol cuprins între 40 și 50 de miliarde de euro, dar noi nu am depășit 15 miliarde. Deci există un interval de afaceri colosal, până la atingerea potențialului”, a declarat Valeriu Tabără.

Ionică Nechifor, președintele Moldoovis, una din asociațiile profesionale ale crescătorilor de oi și capre prezente la Sibiu, a arătat că printre obiectivele ciobanilor români este și acela de a sacrifica mieii la greutăți mai mari. ”Greutatea mieilor, de 20 – 24 de kg, este sub performanța economică. Ne-am propus ca obiectiv să sacrificăm mieii la 30 de kg, până în 2025”.

Totodată, el a propus ca la Sibiu să se înființeze un centru de cercetare pentru îmbunătățirea calității lânii furnizată de oile din România. ”Ambiția noastră este să creăm un parteneriat cu Academia de științe agricole, să contribuim cu animale și să creăm un centru pentru ameliorarea lânii. Și chiar dacă unii s-ar supăra pe mine, pentru că patria oieritului e în Sibiu, aici trebuie făcut acel centru”, a spus Ionică Nechifor, cel care a fost și moderator al discuțiilor de la Sibiu.

Și europarlamentarul Daniel Buda a insistat pe necesitatea ameliorării genetice a raselor crescute de ciobanii români. ”Am fost la Bruxelles și în Africa de Sud pe tema asta. La Bruxelles am fost într-o fermă unde un om făcea 1.500 de euro venit după o oaie: pentru că și-a făcut selecția cum a trebuit, a ținut doar câte oi a putut, nu ca la noi, unde nu se ține cont de lipsa forței de muncă. Apoi am fost în Africa de Sud, pe partea de lână. Acolo sunt ferme unde castrează berbecii și îi țin pentru lână, iar de la patru – cinci berbeci obțin venitul cât după o oaie. Trebuie să aducem de acolo berbeci pentru a ne ameliora rasa”, a afirmat europarlamentarul implicat în negocierile pentru alocările financiare europene pentru perioada 2021 – 2027.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Un om

Acum 1 an

Am citit articolul vostru și nu mare mi-a fost mirarea când am văzut că și aici a ajuns educatoare Câmpean sa le spuna fermierilor ce trebuie sa faca. Baaaa, da-ma naibii, daca și in agricultură și zootehnie mai da sfaturi.E chiar prea mult. Domnilor PNL-ului opriti-o ca va faceti toți de minune.
Raspunde

Decebal

Acum 1 an

...o fost si Werner - ca nu l am vazut !?!
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 1 an

cioban chior
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus