Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
7°C

”Bradul Ciobanului cu 10 mioare” se află pe locul 4 în topul preliminar. Sibiul încă poate da ”Arborele european al anului”

”Bradul Ciobanului cu 10 mioare” se află pe locul 4 în topul preliminar. Sibiul încă poate da ”Arborele european al anului”

În perioada 1 - 29 februarie 2020, se desfășură etapa finală de votare a competiției Arborele European al Anului 2020. Competiția atrage atenția asupra arborilor care reprezintă o bogăție naturală și culturală importantă ce ar trebui să fie prețuită și protejată. În cadrul acestei ample acțiuni nu este importantă frumusețea, ci povestea de viață și legătura cu oamenii a arborilor care au devenit parte integrantă a unei comunități mai largi.

România este prezentă cu Bradul Ciobanului cu 10 mioare sau Pazniculul Cibinului, propus în competiţie de Paul Bordaş (iniţiator al concursului de fotografie pentru tineret Fotogeografica și al programului național de redescoperire și promovare a patrimoniului natural și cultural Romania Student Tour).

Bradul Ciobanului cu 10 mioare,  "brad de pe vremea lui Mihai Viteazul", a fost  prezentat și promovat în paginile catalogului ”Civilizația Mărginimii” din cadrul programului naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural - Romania Student Tour al Casei de Cultură a Studenților București, proiect la care s-a alăturat și Casei de Cultură a Studenților Sibiu în calitate de partener.

Spre deosebire de concurenţii săi, care sunt arbori urbani, bradul multisecular din Munţii Cindrel (mai precis, din comuna sibiană Gura Râului), provine dintr-o pădure virgină, e un obiectiv turistic recunoscut în zonă şi are o poveste unică.

Legenda spune că trăia pe vremuri un ciobănaş care avea 10 oiţe, pe care le păştea într-o poieniţă de pe malul Cibinului. Într-o zi, cerul s-a întunecat şi ciobănaşul a pus oiţele speriate la adăpost sub un copac, iar el s-a acoperit cu cojocul şi s-a culcat sub un brad. Când s-a trezit furtuna se oprise, dar oiţele nu mai erau. După căutări zadarnice, s-a pus sub un brad şi a început să se roage cu lacrimi la Cel de Sus să-l ajute să găsească animalele pierdute. Plângând a adormit, iar când s-a trezit, bradul sub care se rugase a crescut foarte mare şi gros. Tânărul, s-a urcat până în vârful bradului de unde a văzut oiţele departe într-o poiană. Întors acasă, a povestit mamei ce a păţit, iar aceasta a povestit duminică la biserică şi celorlalţi săteni întâmplarea şi aceştia au hotărât să nu taie niciodată acel brad.

 În finala de anul acesta își dispută clasamentul 16 țări mândre de moștenirea lor naturală: Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania, Ungaria.

 Scopul nostru comun trebuie să fie acela de a reprezenta cu demnitate România în această competiție europeană, astfel încât, arborele nostru să obțină un număr cât mai mare de voturi din partea românilor.

 România, țara cu cele mai multe păduri virgine și arbori seculari din Europa, merită să fie câștigătoarea trofeului European Tree of the Year. 

Cum puteți să votați:

Votați bradul multisecular Paznicul Cibinului, votați România!

Votați

https://www.treeoftheyear.org/Stromy/Starobyla-jedle-strazce-Cibinu, apasă butonul „vote” şi apoi accesați link-ul trimis automat în e-mail (altfel, procesul nu e valid !).

Informații suplimentare: https://www.facebook.com/copaculvedeta/ Arborele Anului 2020 din România.

Arborele European al Anului 2020

Votați România! Votați bradul multisecular Paznicul Cibinului,

 Votați https://www.treeoftheyear.org/vote:,

Pașii urmați pentru un vot corect inregistrat sunt următorii: 1. Intrați pe site-ul https://www.treeoftheyear.org/vote 2. Conform regulamentului, bifați 2 arbori, astfel: Bradul multisecular - paznicul Cibinului și încă un arbore al altei țări. 3. În josul paginii, apăsați butonul Votează și apoi accesați link-ul trimis automat în căsuța dvs. de mail. Atenție: în cazul în care ordinea pașilor nu este respectată, votul nu va fi înregistrat!!

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

CX

Acum 4 ani

Nu tine povestea fiindca se refera la Dumnezeu. Mai bine inventati ceva cu un homosexual ca asa sigur castiga.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus