Marţi,
16.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Modificarea legii educației tulbură apele în cultură. ”Suntem de acord cu gratuitatea, dar noi ce facem?”

Modificarea legii educației tulbură apele în cultură. ”Suntem de acord cu gratuitatea, dar noi ce facem?”

Directorul CNM Astra, Ciprian Ștefan Anghel, și directorul Teatrului Gong, Adrian Tibu, și-au declarat public dezamăgirea față de modificarea Legii Educației, în urma căreia elevii ar urma să aibă gratuitate la accesul în instituțiile de cultură. ”Noi nu suntem împotriva gratuității, să nu fim greșit înțeleși, dar nu ni se pare normal să nu se pună nimic în loc. Noi ce facem? Și așa biletele pentru elevi erau mici, dar prin gratuitate se produc dezechilibre foarte mari în bugetele și așa mici. Ne pare rău că atunci când se fac astfel de legi noi nu suntem consultați, poate aducem și noi o minimă contribuție”, a declarat Ciprian Ștefan Anghel. Acesta spune că, în plus, managerii vor fi puși în situații ciudate atunci când pentru un spectacol sau pentru expoziția într-un muzeu pavilionar pe lângă plătitorii de bilete vor apărea câteva clase de elevi care vor dori să intre gratuit. ”Cum va fi gestionată situația? Îi scoți afară pe cei care au plătit bilete sau nu respecți legea? Vom face programări pentru clasele de elevi în afara programului?”, se întreabă directorul.

”Nu vă imaginați că Ministerul Educației decontează mersul la teatru”

Adrian Tibu spune că prin această lege el în calitate de director de teatru pentru copii nu va mai putea investi în proiecte culturale, ci în ”săli de nunți și botezuri”. ”Sunt absolut mâhnit de modul în care s-a avansat tacit, fără un dialog real, impactul gratuității elevilor în teatrele pentru copii, în condițiile în care aceștia reprezintă publicul țintă, majoritar. Pentru cine nu știe, există deja Legea 71/2018 pentru modificarea art. 84 alin. (1) și (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care elevii din învăţământul preuniversitar beneficiază de 75% reducere la bilete, iar studenții (ca și pensionarii) de 50% reducere. Ceea ce mi se pare firesc, cred cu tărie că aceste categorii de public trebuie susținute, nu mă înțelegeți greșit. Prin misiunea noastră ca teatre publice avem o filosofie orientată în această direcție. Dar de aici și până la a da peste cap un sistem prin necorelarea unor legi înseamnă lipsă de viziune. Ca instituție publică ce se finanțează și din venituri proprii voi fi forțat să nu mai investesc ca până acum în proiecte pentru copii și tineret, ci "în săli de nunți și botezuri". Pentru că nu vă imaginați că Ministerul Educației decontează mersul la teatru sau că primăriile și consiliile județene vor acoperi brusc toate cheltuielile teatrelor, în condițiile în care oricum de la an la an presiunea pe administrațiile locale e tot mai mare prin transferul de cheltuieli”, a explicat Tibu pe pagina sa de Facebook.

Benedek: Vor fi luate contra-măsuri

Liderul de grup al UDMR din Camera Deputaților, Benedek Zacharie, spune că nu a știut de aceste dezechilibre pe care le poate crea legea, el nefiind de specialitate, însă a promis că va discuta cu colegii săi pentru a fi gândite alte măsuri care să acopere bugetele instituțiilor de cultură. ”Da, trebuie să ne gândim la o contra-măsură să nu dezechilibrăm bugetele acestor instituții. Și așa bugetul acestor instituții de cultură este subdimensionat, nu ar trebui să-l împovărăm și cu alte sarcini. Voi discuta cu colegii mei”, a anunțat Benedek.

Ce spune legea?

Proiectul inițiat de parlamentari UDMR, stabilește pe lângă accesul liber în instituțiile de cultură gratuitate pentru toate mijloacele de transport. ”Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Consiliile județene și consiliile locale organizează transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre școli”, se arată în document.

În plus s-a ajustat numărul maximal al elevilor dintr-o clasă. În educația antepreşcolară: grupa va cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 8; în învăţământul preşcolar: grupa va cuprinde în medie 12 preşcolari, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 17; în învăţământul primar: clasa va cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22; în învăţământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 26; în învăţământul de artă: clasa cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 25 şi poate fi constituită din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puţin de 4 şi nu mai mult de 10; în învăţământul liceal şi profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26; în învăţământul dual: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26; în instruirea practică şi pregătirea de specialitate se desfăşoară pe grupe de minimum 8 elevi şi maximum 12 elevi; în clasele din învăţământul profesional, dual şi vocațional pot fi constituite din maximum 4 grupe cu calificări diferite; în învăţământul postliceal: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26; în învăţământul special pentru elevi cu deficienţe uşoare şi/sau moderate: grupa cuprinde în medie 8 elevi, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 10; în învăţământul special pentru elevi cu deficienţe grave: grupa va cuprinde în medie 4 elevi, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 5.

Același proiect mai arată că pentru fiecare disciplină şi domeniu de studiu, programa şcolară acoperă 65% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 35% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. În prezent, profesorul are la discpoziție 25% din timpul alocat disciplinei.

De asemenea, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 călătorii dus-întors pe an, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, mai arată aceeași sursă. Legea adoptată în parlament modifică și numărul de elevi de care ar trebui să aibă grijă un consilier școlar. Dacă în prezent un consilier şcolar ar trebui să se ocupe de 800 de elevi, modificarea arată că acesta va avea în grijă un număr de 500 de elevi sau de 300 de preşcolari.

Legea elimină numărul de mandate pentru rectori

În privința învățământului universitar, legea aduce o modificare importantă pentru rectori. Aceștia nu vor mai fi condiționați numai pentru 2 mandate. Parlamentarii au modificat articolul în care se preciza acest lucru, iar acum „durata mandatului de rector este de 4 ani”, fără a preciza numărul de mandate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Marcu

Acum 2 ani

Cred ca v-a scadea puternic calitatea actului cultural. Daca plata este zero ca orice lucru gratuit vizitele vor cadea in desuet iar managerii nu vor mai fi deloc interesati sa aduca copiii in muzee/teatre etc. Pentru ca se facea un efort in sensul asta chiar si pentru putinii bani pe care ii incasau. 1-3-5 lei/bilet putea sa isi permita chiar oricine.
Raspunde

lingvist sibian

Acum 2 ani

A scazut deja de cum a scris va cu cratima, cand de fapt se scrie fara cratima pt. ca e vb. auxiliar pt. formarea viitorului!
Raspunde

Teo

Acum 2 ani

Prea multe masuri populiste cu un buget si asa secatuit de pensii speciale,salarii nejustificat de mari pentru majoritatea bugetarior, deplasari nelimitate cu mijloacele de transport pentru studenti etc.Trebuie creat un sistem de ajutor,eventual burse sociale de o valoare rezonabila,doar pentru elevii sau studentii ai caror parinti au venituri sub un anumit nivel .
Raspunde

Rammstein

Acum 2 ani

Totul pentru a nu mai învăța...se face totul pentru a crește numărul analfabeților, încă puțin și vor fi legalizate consumul de droguri, prostituția,fapte care se întâmplă și la ora actuală !!!!... despre învățământ, educație...nimic!!! să vedeți ce se va întâmpla pe mijloacele de transport ,..mai bine ar ține orele in trenuri, avioane,vapoare, că oricum tot cretini vor ieși de pe băncile școlilor.. așa că dați drumul la desfrâu,....vorba aia... ce-am avut și ce-am pierdut...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus