Directorul CNM Astra, Ciprian Ștefan Anghel, și directorul Teatrului Gong, Adrian Tibu, și-au declarat public dezamăgirea față de modificarea Legii Educației, în urma căreia elevii ar urma să aibă gratuitate la accesul în instituțiile de cultură. ”Noi nu suntem împotriva gratuității, să nu fim greșit înțeleși, dar nu ni se pare normal să nu se pună nimic în loc. Noi ce facem? Și așa biletele pentru elevi erau mici, dar prin gratuitate se produc dezechilibre foarte mari în bugetele și așa mici. Ne pare rău că atunci când se fac astfel de legi noi nu suntem consultați, poate aducem și noi o minimă contribuție”, a declarat Ciprian Ștefan Anghel. Acesta spune că, în plus, managerii vor fi puși în situații ciudate atunci când pentru un spectacol sau pentru expoziția într-un muzeu pavilionar pe lângă plătitorii de bilete vor apărea câteva clase de elevi care vor dori să intre gratuit. ”Cum va fi gestionată situația? Îi scoți afară pe cei care au plătit bilete sau nu respecți legea? Vom face programări pentru clasele de elevi în afara programului?”, se întreabă directorul.
Adrian Tibu spune că prin această lege el în calitate de director de teatru pentru copii nu va mai putea investi în proiecte culturale, ci în ”săli de nunți și botezuri”. ”Sunt absolut mâhnit de modul în care s-a avansat tacit, fără un dialog real, impactul gratuității elevilor în teatrele pentru copii, în condițiile în care aceștia reprezintă publicul țintă, majoritar. Pentru cine nu știe, există deja Legea 71/2018 pentru modificarea art. 84 alin. (1) și (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care elevii din învăţământul preuniversitar beneficiază de 75% reducere la bilete, iar studenții (ca și pensionarii) de 50% reducere. Ceea ce mi se pare firesc, cred cu tărie că aceste categorii de public trebuie susținute, nu mă înțelegeți greșit. Prin misiunea noastră ca teatre publice avem o filosofie orientată în această direcție. Dar de aici și până la a da peste cap un sistem prin necorelarea unor legi înseamnă lipsă de viziune. Ca instituție publică ce se finanțează și din venituri proprii voi fi forțat să nu mai investesc ca până acum în proiecte pentru copii și tineret, ci "în săli de nunți și botezuri". Pentru că nu vă imaginați că Ministerul Educației decontează mersul la teatru sau că primăriile și consiliile județene vor acoperi brusc toate cheltuielile teatrelor, în condițiile în care oricum de la an la an presiunea pe administrațiile locale e tot mai mare prin transferul de cheltuieli”, a explicat Tibu pe pagina sa de Facebook.
Benedek: Vor fi luate contra-măsuri
Liderul de grup al UDMR din Camera Deputaților, Benedek Zacharie, spune că nu a știut de aceste dezechilibre pe care le poate crea legea, el nefiind de specialitate, însă a promis că va discuta cu colegii săi pentru a fi gândite alte măsuri care să acopere bugetele instituțiilor de cultură. ”Da, trebuie să ne gândim la o contra-măsură să nu dezechilibrăm bugetele acestor instituții. Și așa bugetul acestor instituții de cultură este subdimensionat, nu ar trebui să-l împovărăm și cu alte sarcini. Voi discuta cu colegii mei”, a anunțat Benedek.
Ce spune legea?
Proiectul inițiat de parlamentari UDMR, stabilește pe lângă accesul liber în instituțiile de cultură gratuitate pentru toate mijloacele de transport. ”Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Consiliile județene și consiliile locale organizează transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre școli”, se arată în document.
În plus s-a ajustat numărul maximal al elevilor dintr-o clasă. În educația antepreşcolară: grupa va cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 8; în învăţământul preşcolar: grupa va cuprinde în medie 12 preşcolari, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 17; în învăţământul primar: clasa va cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22; în învăţământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 26; în învăţământul de artă: clasa cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 25 şi poate fi constituită din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puţin de 4 şi nu mai mult de 10; în învăţământul liceal şi profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26; în învăţământul dual: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26; în instruirea practică şi pregătirea de specialitate se desfăşoară pe grupe de minimum 8 elevi şi maximum 12 elevi; în clasele din învăţământul profesional, dual şi vocațional pot fi constituite din maximum 4 grupe cu calificări diferite; în învăţământul postliceal: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26; în învăţământul special pentru elevi cu deficienţe uşoare şi/sau moderate: grupa cuprinde în medie 8 elevi, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 10; în învăţământul special pentru elevi cu deficienţe grave: grupa va cuprinde în medie 4 elevi, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 5.
Același proiect mai arată că pentru fiecare disciplină şi domeniu de studiu, programa şcolară acoperă 65% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 35% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. În prezent, profesorul are la discpoziție 25% din timpul alocat disciplinei.
De asemenea, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 călătorii dus-întors pe an, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, mai arată aceeași sursă. Legea adoptată în parlament modifică și numărul de elevi de care ar trebui să aibă grijă un consilier școlar. Dacă în prezent un consilier şcolar ar trebui să se ocupe de 800 de elevi, modificarea arată că acesta va avea în grijă un număr de 500 de elevi sau de 300 de preşcolari.
Legea elimină numărul de mandate pentru rectori
În privința învățământului universitar, legea aduce o modificare importantă pentru rectori. Aceștia nu vor mai fi condiționați numai pentru 2 mandate. Parlamentarii au modificat articolul în care se preciza acest lucru, iar acum „durata mandatului de rector este de 4 ani”, fără a preciza numărul de mandate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ciprian Stefan ANghel , Adrian Tibu , Camera Deputatilor , ministerul Educatiei , Adrian Bibu , Teatrului Gong , Muzeul Național , elevii sibieni , Hlege Fleischer , Ministerului Educației Naționa , Teatrul Naţional , Legii Educației Naționale , Pentru Sibiu , Benedek Zacharie , UDMR , gratuitate
Vizualizari: 2894
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Craciunescu Felicia
Acum 10 ore
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 10 ore
Gabytza Gabor
Acum 10 ore
Noi noi
Acum 10 ore
Mihnea