Miercuri,
22.09.2021
Parțial Noros
Acum
10°C

Sibiul predă ștafeta ”Regiunii Gastronomice”. Ce fac finlandezii din Kuopio

Sibiul predă ștafeta ”Regiunii Gastronomice”. Ce fac finlandezii din Kuopio

Ateliere despre produsele locale, despre cum se creează un brand, despre situația micilor actori din industria alimentară a regiunii, întâlniri cu marile lanțuri de magazine, programe de educație și formare profesională, acestea sunt lucrurile pe care vor pune accent finlandezii din Regiunea Kuopio, care va prelua de la sibieni ștafeta ”Regiunii Gastronomice”, în luna iunie. Rezultatele acestor evenimente vor fi reflectate în târguri, festivaluri și concursuri culinare, anunță organizatorii.

De exemplu, în 19 martie, la Restaurantul Savonia din Kuopio, se va desfășura întâlnirea ”Produse locale pe care să le degustăm pe farfurii: Întâlnirea actorilor în întregul lanț alimentar”. Evenimentul este deschis industriei alimentare: procesatorii primari, sectorul public și restaurantele. ”De ce să participi? Obțineți informații despre piețele locale și de produse ecologice din Savonia de Nord. Explorați ofertele de produse alimentare locale și organice din zonă. Discutați despre dezvoltarea și cooperarea produselor direct cu cumpărătorul / producătorul. Evenimentul este gratuit”, susțin organizatorii.

Un alt eveniment cheamă producătorii de preparate ecologice să se întâlnească cu furnizorii. ”Ce produse din apropiere vor bucătăriile și comercianții profesioniști și cât de mult? Care sunt intervalele de timp pentru producătorii primari să crească / să furnizeze materii prime?”, sunt întrebările la care organizatorii speră să se găsească răspuns.

galleria_1500x1000_5

Un alt atelier programat să se desfășoare în luna martie urmărește să-i pregătească pe micii producători cu privire la modul în care își vând marfa. ”Tema atelierului este povestea produsului și brandingul, dar atelierul atinge și teme cu privire la ambalajul produselor. Durata atelierului este de 4 ore, între orele 12-16”, scrie pe site-ul Regiunii Gastronomice Europene Kuopio 2020. În plus, există întâlniri periodice, regulate, între organizatorii programului. ” În ”cafeaua de dimineață” ne ocupăm de problemele actuale ale proiectului: evenimente și traininguri viitoare, programul aniversar și alte probleme curente”, anunță organizatorii.

În plus, rețeaua de producători locali este disponibilă pe site-ul Regiunii Gastronomice încă dinainte de începerea oficială a programului.

Direct de la producător

Un rezultat direct al colaborării dintre producători și restaurante sau cumpărători persoane fizice s-a concretizat concret printr-un program denumit ”REKO”. Numele vine de la Rejäl Konsumtion, ceea ce înseamnă ”consum corect”. Programul este puternic susținut de platforma Regiunii Gastronomice Europene Kuopio 2020 și este extrem de simplu și util. E vorba de grupuri închise de Facebook, pe micro-regiuni sau localități, în care intră cine poftește. ”Cum funcționează Reko pentru consumator? Alătură-te grupului Facebook din zona ta. Verificați producătorii din grup și produsele lor și asigurați-vă când și unde se face următoarea livrare, înainte de a plasa comenzi. Comandați produsele pe care le doriți tastând în anunțul de vânzare. Notează ce ai comandat de la orice producător și confirmă modalitatea de plată. Plata se face în avans, după cum specifică producătorul, în cont, în numerar sau cu cardul la punctul de distribuție. Reclamațiile privind produsele sunt gestionate prin mesaje private și, de asemenea, raportate administratorului”, este explicat cum funcționează platforma. În situația producătorilor situația este puțin mai complicată. Administratorul grupului aprobă fiecare caz în parte și trebuie întrunite câteva condiții. În primul rând să existe dovada că produsele vândute în grup să fie produse locale. ”Vânzarea de produse alimentare la domiciliu este un venit impozabil, care este menționat în declarația dvs. fiscală, vânzările de peste 10.000 USD sunt afaceri pentru care se achită TVA”, avertizează organizatorii platformei.

tastesavo_logo_color_vertical_72dpi

Învățământul, implicat direct

Asociația Educațională Savo, alături de Colegiul Vocațional Savo, au dezvoltat o rețea de formare profesională, inclusiv pentru adulți. Consorțiul este deținut de 16 municipalități din Savonia de Nord și întreține anual Colegiul Vocațional, Centrul de Formare Profesională și Școala Gimnazială Varkaus. Birourile sunt situate în Kuopio, Iisalmi, Varkaus și Siilinjärvi, iar numărul de studenți pe an este de aproximativ 17.000, având 830 de angajați. Costurile sunt suportate de consorțiu.

Tot aici există două universități, dar și ”Colegiul de servicii Kuopio PAOK”. ”Colegiul de servicii din Kuopio este capabil să ofere grade profesionale în turism, ospitalitate și economie, cu educație flexibilă, la distanță și multi-modală. Gradul poate fi, de asemenea, finalizat la locul de muncă în contextul sarcinilor practice de muncă și ucenicie”, se arată în prezentarea făcută pe pagina Regiunii Gastronomice.

Festivaluri tematice

Pe parcursul anului sunt organizate două mari festivaluri culinare. SATOA – Kuopio Food Festival și SATOA – goes wild. Prima este o sărbătoare a aromelor locale, unde se pot cumpăra și gusta preparate cu prețuri cuprinse între 3-6 €, în spiritul mâncării de stradă. Sunt organizate concerte și mici spectacole ale artiștilor de stradă.

SATOA Goes WILD Wild Food Festival transformă centrul orașului Kuopio într-o mare zonă de festivaluri alimentare pentru un weekend, anunță organizatorii. ”10 restaurante locale răsfață publicul cu mâncăruri ”sălbatice” din Savoia de Nord.  SATOA Goes WILD se desfășoară anual în zona centrului orașului Kuopio în cel de-al doilea weekend al lunii iunie”.

Ce-și propusese Sibiu Regiune Gastronomică

În vederea programului Sibiu Regiune Gastronomică, s-a înființat o asociație, Consorțiul Regiune Gastronomică Europeană Sibiu 2019, care să coordoneze acest proiect. Deși inițial s-a propus ca din asociație să devină membri toți factorii interesați, de la autorități la operatori economici privați, în cele din urmă au rămas doar organizatorii principali: Primăriile Sibiu și Mediaș, Universitatea Lucian Blaga, Consiliul Județean, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură și Academia Forțelor Terestre. O parte din acești membri urmau să asigure finanțarea funcționării.

CJ Sibiu și municipiile Sibiu și Mediaș urmau să aloce 4,47 de milioane de euro pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor inițiate de cetățenii din zonă în cadrul proiectului SRGE 2019. Alte 3,2 milioane de euro au fost bugetate ca reprezentând finanțări alocate de entități publice și private pentru alte evenimente organizate sub umbrela SRGE 2019, iar aproape 500.000 de euro urmează a fi alocate unor programe de cooperare cu alte regiuni ale Europei.

bucatari deschidere regiune gastronomica (23)

Pentru anul 2019, dosarul de candidatură al Regiunii Sibiu enumera mai multe programe care urmau să se desfășoare sub titulatura de Regiune gastronomică europeană. Era anunțate ateliere tematice și degustări de fructe pentru susținerea alimentației în școli, dar și un program de promovare a alimentației sănătoase în instituții. ”Program de modernizare a infrastructurii şi de regândire a meniurilor din spaţiile colective de servire a mesei, adaptate pentru toate vârstele sau persoanelor cu restricţii alimentare”, este descrierea din dosarul de candidatură.

Același document susține că autoritățile își propun să influențeze și meniurile restaurantelor din zonă, printr-un program de dezvoltare a mărcii ”Gust local”. ”Vom aborda un proces participativ de adaptare a meniurilor din structurile de alimentaţie publică la specificul local. Marca va fi declinată pentru cele cinci teritorii istorice din regiune şi vor fi dezvoltate mărci dedicate copiilor şi persoanelor cu restricţii alimentare”. Această marcă, ”Gust local” va atesta și garanta proveniența produselor și preparatelor.

bucatari deschidere regiune gastronomica (19)

Sibiul, regiune gastronomică europeană urma să includă și un program de cercetare, botezat ”Banca de soiuri și resurse locale”. Programul își propunea ”conservarea la fermă (in situ) a resurselor pentru alimentaţie şi agricultură, digitalizarea informaţiilor şi conlucrarea cu ale Băncii de Gene din Suceava şi institute naţionale şi internaţionale în domeniu”.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

zzz

Acum 1 an

bravo Iordanescu, se vede ca nu se vede nici o diferenta intre abordarile cele doua capitale, chiar si pozele sunt (cam) la fel... patria apriori, tovarase!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus