10,04 de milioane de lei este suma cu care Uniunea Europeană va contribui la crearea primei linii de transport electric din Sibiu, proiect cu o valoare totală estimată la 11,45 milioane de lei. Frecvența circulației viitoarelor microbuze electrice este estimată la șapte minute.
”Această necesitate a fost identificată în Strategia de dezvoltare a Sibiului și în Planul de mobilitate urbană durabilă. Este un proiect de peste 11 milioane de lei și, în afară de minibus-uri cu 24 de locuri, sunt prevăzute și o serie de alte dotări, de la stații la puncte de încărcare. Acest proiect are indicatorii tehnico-economici aprobați de Consiliul local, deci putem porni la procedura de achiziție atât a minibus-urilor, cât și a dotărilor”, a anunțat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, cu ocazia semnării contractului de finanțare nerambursabilă (foto principală) din fonduri europene pentru crearea acestei prime linii verzi. Contractul a fost semnat în cursul zilei de miercuri, la sediul Primăriei Sibiu, cu directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu.
Primarul Astrid Fodor a mai anunțat că implementarea proiectului va presupune două contracte: unul pentru amenajarea stațiilor și unul pentru achiziționarea microbuzelor electrice. Referitor la termenul de finalizare acestui proiect, primarul Sibiului s-a arătat rezervat. ”E greu de răspuns, nu pot să fac nicio estimare. Și dau doar un exemplu: procedura de achiziție a celor nouă autobuze electrice pentru Sibiu, derulată de Ministerul Dezvoltării Regionale, a început în august. Acum sunt încă în evaluarea ofertei tehnice, care are termen de finalizare sfârșitul anului 2020. Nu cred că vor sta până atunci, dar acesta este termenul. În ceea ce privește linia verde de la Sibiu, eu sper că până în august anul acesta să avem aceste minibuze. Este un termen optimist”, a declarat Astrid Fodor.
Frecvență de șapte minute
Alexandra Dincă, șefa Biroului pentru proiecte cu finanțare europeană din cadrul Primăriei municipiului Sibiu, este și managerul proiectului pentru implementarea primei linii verzi de transport public. Ea a anunțat că noua linie de transport care va fi operată de Tursib va avea 15 stații pe traseul Gară – Piața Unirii – Tribunei – Mitropoliei – Piața Cibin – Faurului – Nicolae Teclu și, înapoi, la Gară. Din cele 15 stații, șase vor fi noi: la Piața Unirii, pe str. Mitropoliei, str. Alexandru Odobescu (la Teatrul Gong), str. Turnului, str. Faurului și str. Ocnei. ”Este un nou traseu care va deservi exclusiv zona centrală, în conectare cu celelalte linii de transport din oraș. Se vor achiziționa cinci minibus-uri electrice care vor fi dotate cu toate sistemele moderne de afișaj, de informare călători, camere video, wi-fi, ticketing integrat atât în autobuz, cât și stații. Traseul complet va fi cu pornire și întoarcere la Gară, iar frecvența de circulație va fi de aproximativ șapte minute”, a mai spus Alexandra Dincă. Potrivit studiului de fezabilitate elaborat pentru înființarea acestei noi linii de transport, din cele cinci microbuze electrice, pe traseu vor circula doar patru: al cincilea este de rezervă.Următorul pas în transportul în comun: creșterea frecvențelor
În afara celor cinci noi microbuze electrice, Sibiul urmează a beneficia și de nouă noi autobuze electrice achiziționate în cadrul unui proiect guvernamental și care vor circula pe liniile Gară – Valea Aurie și, respectiv, Gară – Grădina Zoologică. În plus, tot din fonduri europene, Primăria are în pregătire un proiect de achiziție a altor aproape 50 de autobuze cu gaz comprimat natural. Această creștere de mijloace de transport din cadrul parcului auto Tursib se va reflecta în creșterea frecvențelor de transport, spune primarul Astrid Fodor. ”Acum noi înlocuim tot parcul auto Tursib și numărul mijloacelor de transport noi nu va fi cu mult mai mare decât cel de acum. Dar, după această înnoire, în primul rând vor crește frecvențele. Sunt zone din oraș unde putem reduce frecvența la șase-șapte minute, pe intervale de timp. Adică, nu trebuie să ai frecvență mare când ai ore de repaus. Tursib va trebui să își reanalizeze foarte eficient activitatea pentru a gestiona economic flota de mașini în care s-a investit foarte mult și sibienii au așteptări. În plus, vor fi prelungite traseele în noile zone care se dezvoltă”, a mai spus Astrid Fodor.Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Teatrul Gong , Astrid Fodor , Grădina Zoologică , Valea Aurie , Electric Band , Ministrul Transporturilor , Uniunea Europeană Guvernului P , Piaţa Cibin , Alexandru Odobescu , Nicolae Teclu , Primăriei Sibiu , contract , Simion Crețu , Dezvoltare Regională Centru , Noului Tursib , linie continua , Replica Tursib , Pentru Sibiu , Piaţa Unirii , Alexandra Dincă , Primarul Astrid Fodor , Finanțarea Învățământului Supe
Vizualizari: 4646
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Gastronomul
Acum 8 ore
Sibian
Acum 8 ore
Muresan
Acum 9 ore
Till Eulenspiegel
Acum 9 ore
Micu Klein