Vineri,
19.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Vin banii pentru prima linie de transport electric în Sibiu. Fodor: ”în august sper să avem minibus-urile electrice”

Vin banii pentru prima linie de transport electric în Sibiu. Fodor: ”în august sper să avem minibus-urile electrice”

10,04 de milioane de lei este suma cu care Uniunea Europeană va contribui la crearea primei linii de transport electric din Sibiu, proiect cu o valoare totală estimată la 11,45 milioane de lei. Frecvența circulației viitoarelor microbuze electrice este estimată la șapte minute.

”Această necesitate a fost identificată în Strategia de dezvoltare a Sibiului și în Planul de mobilitate urbană durabilă. Este un proiect de peste 11 milioane de lei și, în afară de minibus-uri cu 24 de locuri, sunt prevăzute și o serie de alte dotări, de la stații la puncte de încărcare. Acest proiect are indicatorii tehnico-economici aprobați de Consiliul local, deci putem porni la procedura de achiziție atât a minibus-urilor, cât și a dotărilor”, a anunțat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, cu ocazia semnării contractului de finanțare nerambursabilă (foto principală) din fonduri europene pentru crearea acestei prime linii verzi. Contractul a fost semnat în cursul zilei de miercuri, la sediul Primăriei Sibiu, cu directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu.

Primarul Astrid Fodor a mai anunțat că implementarea proiectului va presupune două contracte: unul pentru amenajarea stațiilor și unul pentru achiziționarea microbuzelor electrice. Referitor la termenul de finalizare acestui proiect, primarul Sibiului s-a arătat rezervat. ”E greu de răspuns, nu pot să fac nicio estimare. Și dau doar un exemplu: procedura de achiziție a celor nouă autobuze electrice pentru Sibiu, derulată de Ministerul Dezvoltării Regionale, a început în august. Acum sunt încă în evaluarea ofertei tehnice, care are termen de finalizare sfârșitul anului 2020. Nu cred că vor sta până atunci, dar acesta este termenul. În ceea ce privește linia verde de la Sibiu, eu sper că până în august anul acesta să avem aceste minibuze. Este un termen optimist”, a declarat Astrid Fodor.

Frecvență de șapte minute

Alexandra Dincă, șefa Biroului pentru proiecte cu finanțare europeană din cadrul Primăriei municipiului Sibiu, este și managerul proiectului pentru implementarea primei linii verzi de transport public. Ea a anunțat că noua linie de transport care va fi operată de Tursib va avea 15 stații pe traseul Gară – Piața Unirii – Tribunei – Mitropoliei – Piața Cibin – Faurului – Nicolae Teclu și, înapoi, la Gară. Din cele 15 stații, șase vor fi noi: la Piața Unirii, pe str. Mitropoliei, str. Alexandru Odobescu (la Teatrul Gong), str. Turnului, str. Faurului și str. Ocnei. ”Este un nou traseu care va deservi exclusiv zona centrală, în conectare cu celelalte linii de transport din oraș. Se vor achiziționa cinci minibus-uri electrice care vor fi dotate cu toate sistemele moderne de afișaj, de informare călători, camere video, wi-fi, ticketing integrat atât în autobuz, cât și stații. Traseul complet va fi cu pornire și întoarcere la Gară, iar frecvența de circulație va fi de aproximativ șapte minute”, a mai spus Alexandra Dincă. Potrivit studiului de fezabilitate elaborat pentru înființarea acestei noi linii de transport, din cele cinci microbuze electrice, pe traseu vor circula doar patru: al cincilea este de rezervă.

DSC_7217

Următorul pas în transportul în comun: creșterea frecvențelor

În afara celor cinci noi microbuze electrice, Sibiul urmează a beneficia și de nouă noi autobuze electrice achiziționate în cadrul unui proiect guvernamental și care vor circula pe liniile Gară – Valea Aurie și, respectiv, Gară – Grădina Zoologică. În plus, tot din fonduri europene, Primăria are în pregătire un proiect de achiziție a altor aproape 50 de autobuze cu gaz comprimat natural. Această creștere de mijloace de transport din cadrul parcului auto Tursib se va reflecta în creșterea frecvențelor de transport, spune primarul Astrid Fodor. ”Acum noi înlocuim tot parcul auto Tursib și numărul mijloacelor de transport noi nu va fi cu mult mai mare decât cel de acum. Dar, după această înnoire, în primul rând vor crește frecvențele. Sunt zone din oraș unde putem reduce frecvența la șase-șapte minute, pe intervale de timp. Adică, nu trebuie să ai frecvență mare când ai ore de repaus. Tursib va trebui să își reanalizeze foarte eficient activitatea pentru a gestiona economic flota de mașini în care s-a investit foarte mult și sibienii au așteptări. În plus, vor fi prelungite traseele în noile zone care se dezvoltă”, a mai spus Astrid Fodor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Zuzi

Acum 2 ani

Hai la maxi taxi neamule.... Am impresia ca astia nu mai stiu cum sa se afirme cu proiecte care mai de care mai stupide si inutile. Intr-o mare de prosti/incompetenti trebuie sa te afirmi cumva.
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Troleele nu ne-au placut, ca ne zgariau pe retina cablurile (nu ca acum nu am avea cabluri peste tot).
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

de tramvai sau troleibuz nu s-a auzit la sibiu,paote nici nu au existat tramvaiul de rasinar care intorcea la steaua rosie,inexistaent liniile de troleibuz keine erau mosteniri ale ceusismului da cu poluarea cum stam?
Raspunde

daniel

Acum 2 ani

in august sper sa avem primar
Raspunde

kokos

Acum 2 ani

Mai repede , in iunie!
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

...traseul in zona istorica mai mult va incurca.Exista la doi pasi pe Saguna,Coposu autobus.
Raspunde

o părere

Acum 2 ani

Nu prea vad rostul acestei investitii, tinand cont ca zona centrala o strabati in 10 minute la pas lejer. Sa dai roata in jurul acesteia, pentru ce?
Raspunde

Erlkonig

Acum 2 ani

Excelent proiectul. Sper sa se coroboreze cu interzicerea autoturismelor in piata mica, pentru inceput.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus