Marţi,
10.09.2024
Innorat
Acum
20°C

Nemulțumiri la Piața Volantă Transilvania. ”Și-au adus copii, nepoți, unchi, mătuși și blochează toată piața”

Nemulțumiri la Piața Volantă Transilvania. ”Și-au adus copii, nepoți, unchi, mătuși și blochează toată piața”

O parte din producătorii care își vând produsele la Piața Volantă Transilvania se declară nemulțumiți de felul în care s-au rearanjat standurile, în urmă cu câteva luni, și susțin că mulți dintre cei care vând aici nu sunt adevărați producători. În plus, ei reclamă faptul că multe standuri sunt ocupate de familii întregi, pentru a avea vânzare mai bună și a bloca alți producători.

”Noi, producătorii, suntem marginalizați în Piața Transilvania. De când au făcut rearanjarea în piață, producătorii adevărați sunt marginalizați. Din toți cei care sunt aici au rămas doar doi cu atestat de producător de la Ministerul Agriculturii și chiar ăia sunt puși în spate. În față au ajuns pilele pedeleului, sunt familii care au câte șase mese. Și-au adus copii, nepoți, unchi, mătuși și blochează toată piața cu produse făcute te miri unde. Atunci când am mers la Consiliul Județean să ne spunem oful ni s-a spus că ”dacă nu vă convine, să stați acasă”. Nu ni se pare că-i corect așa”, spune un producător care nu a vrut să i se facă cunoscut numele pentru că ar putea exista repercusiuni.

piata transilvania (32)

În plus, se spune că intrarea în programul Sibiu Regiune Gastronomică 2019 s-a făcut ”pe pile”, iar cei care nu au avut au fost duși doar la evenimentele fără profit. ”Adevărații producători au fost ignorați și la evenimentele organizate de Regiunea Gastronomică. Noi nu am fost invitați decât la popotă, la Academia Militară (Academia Forțelor Terestre). Și acolo am pregătit totul așa cum am putut, am băgat 1500 de lei în toate produsele să fie bine, să arate bine, să fie gustoase, după rețete tradiționale. La final s-a consumat tot, iar decontul a fost de 350 de lei. De atunci nici n-am mai fost chemați nicăieri. La evenimentele la care produsele s-au pus în vânzare au intrat tot felul de venetici, n-a mai contat nici dacă-i producător, nici dacă bagă aditivi, nici dacă ce fac ei e tradițional sau nu.  Vă spun că adevărații producători se gândesc foarte serios dacă mai merită sau nu să mai vină în Piața Transilvania. Noi nu aducem preparate din Turcia, să-i întrebați pe cei de acolo dacă au acte, dacă au atestate”, spun producătorii.

”Nimic pe lume nu e perfect, (...) dar să vii acum să spui că sunt probleme majore mi se pare exagerat”

Dan Limbășan, cunoscut producător de preparate din carne de porc Mangalița spune că lucrurile pot fi îmbunătățite în Piața Volantă, însă nu crede că sunt probleme alarmante. ”Din punctul meu de vedere, lucrurile în Piața Transilvania chiar funcționează. Peste tot unde mă duc în țară dau exemplu ce se întâmplă aici, pentru că după părerea mea chiar merg lucrurile. Faptul că ai un loc gratis unde-ți poți vinde marfa, unde ai cumpărători tot timpul anului, nu văd unde e problema. Da, e adevărat, nimic pe lume nu e perfect, pot fi lucruri îmbunătățite, dar să vii acum să spui că sunt probleme majore mi se pare exagerat”, spune Limbășan.

Producătorul spune că există situații în care producătorii mai vând pe lângă preparatele acreditate și altceva, însă nu crede că e o activitate de mare amploare. ”Știu că sunt producători care vând și altceva pe lângă produsele pe care le produc ei, dar pe de altă parte Consiliul Județean, DSV, autoritățile abilitate verifică o dată la șase luni actele, documentele, iar aceste lucruri se văd. Faptul că sunt în spate, au stat în spate de la început, de ce numai acum e o problemă? Poate sunt nemulțumiri ce țin și de vânzările de acum, fiind și perioadă de iarnă”, susține Dan Limbășan.

piata transilvania (5)

88 de controale în doi ani

Consiliul Județean susține că în 2017 și 2018 s-au făcut aproape o sută de controale la producători, iar opt dintre aceștia au fost excluși din piață. ”În 2017, când s-a reorganizat Piața Volantă Transilvania, au fost efectuate 64 de vizite la fermieri. De atunci au fost excluse din piață opt producători deoarece nu aveau acte de proveniență a mărfii, deci nu au putut face dovada calității de producător. În 2018 au fost verificați 24 de fermieri, iar în 2019 au fost efectuate controale la 22 de fermieri”, se arată într-o informare a Consiliului Județean Sibiu.

Acum, în piață au fost admise 180 de dosare din cele 195 de dosare câte au fost depuse. Alți 15 producători au fost trecuți pe listele de așteptare. ”Dosarele depuse au fost analizate și selectate de către o comisie de verificare constituită la nivelul Consiliului Județean, din care au făcut parte reprezentanți ai DSVSA Sibiu”, se mai arată în informare.

Așezarea în această formă de acum din Piața Volantă s-a realizat în urma relocării determinate de lucrările din apropierea parcării. ”Tocmai pentru a nu fi discuții s-a decis ca așezarea pe sectoare să se facă în ordine alfabetică. În timp, însă, anumiți producători au renunțat să mai vină, alții au doar produse sezoniere, astfel că anumite standuri au rămas goale. Este posibil să fi fost ocupate de alți producători acreditați, nu știu despre situația asta, însă atunci când vom rearanja amplasamentul, vom proceda din nou aranjarea standurilor”, anunță CJ Sibiu.

piata transilvania (2)

Sumele decontate către fermieri au fost stabilite înaintea evenimentului

Legat de participarea fermierilor la Programul Sibiu Regiune Gastronomică 2019, CJ Sibiu susține că producătorii selectați pe fiecare eveniment în parte au fost informați de la început care sunt condițiile participării. ”În ceea ce privește selecția fermierilor în vederea participării la evenimentele desfășurate în cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, comisia care se ocupă de Piața volantă a propus o listă cu producători către Agenția Județeană de Turism Sibiu. În funcție de cerințele evenimentului desfășurat a fost selectat numărul necesar de producători. Sumele decontate către fermieri au fost stabilite înaintea evenimentului, iar producătorii au fost informați că trebuie să se încadreze în aceste costuri”, susține Consiliul Județean.

Probleme care apar din nou

Turnul Sfatului scria în mai 2018 că anumiți producători de brânzeturi vindeau în Piața Transilvania cașcaval produs industrial în Ungaria, fiind prezentat ca o mare delicatesă.  Cașcavalul arătos și bun la gust, vândut inițial la 60 de lei kilogramul. ”Un astfel de cașcaval este aproape imposibil de produs prin metodele tradiționale. E nevoie nu doar de camere de maturare speciale, ci și de utilaje pe care, de obicei, le găsim la producătorii industriali de brânzeturi. Acele «bule de aer», de exemplu, din cașcaval, sunt aproape imposibil de obținut prin metodele tradiționale”, arata atunci un specialist în alimentația publică. Articolul poate fi citit aici. Surse din piață spun că acest renumit cașcaval unguresc este din nou vândut în piața, însă pe ”sub mână”, de această dată.

piata transilvania (24)

”Probleme politice”

Problemele relatate din Piața Transilvania sunt citite atât de producători, cât și de reprezentanții Consiliului Județean în cheie politică. Producătorii care au sesizat problemele recunosc că vin din zone ale județului în care se votează PSD. ”La noi niciodată n-a fost PDL-ul la putere, numai PSD-ul. Piața a fost făcută de Cindrea și a facăut-o foarte bine. Acum, de când a venit Cîmpean lucrurile nu mai sunt la fel”, spun oamenii. ”Poate sunt și probleme care țin mai mult ed politică”, a recunoscut și Dan Limbășan.

Piața Transilvania este folosită în fiecare an electoral ca argument politic, fie că se vorbește de istoricul ei, ori de prezent, dar ea este și un loc  bun de împărțit pliante și de împărtășit idei politice, în campania electorală.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Mariana

Acum 4 ani

Da, au mesele gratis, nu platesc nici alte taxe, dar produsele vandute in piata volanta sunt mai scumpe decat cele din piata Cibin , unde mesele se platesc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bobby

Acum 4 ani

Ce aveti ma cu cascavalul unguresc ? E mai comestibil decat orice vraja culinara de la Tilisca. Unde mai gasiti voi produse traditionale in Sibiu ? Mai cumparati din piata si vedeti voi toxiinfectii alimentare si bube dulci rustice, de ce credeti ca ii controleaza DSV-ul asa des ?
Raspunde

Manele

Acum 4 ani

Va rugam, harta interactiva in aplicatia Sibiu app , cu pozitia si denumirea fiecarui producator si ce atestate detin, asa putem alege noi de la cine cumparam si daca dorim sa cumparam, dar si o harta la intrarea in piata pentru cei fara aplicatie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

LaFlemme

Acum 4 ani

Manele manele Artiști si artiste cu piese mondene Manele manele Și toți ipocriții se ascund, da' dansează pe ele Miroase a lovele Cineva să mă spele Manele, manele,…
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

oare sefa cimpan o fost la PDL?
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Toți comenteaza de piață mobila, de regiune gastronomica de etc, etc dar nici Campean, nici Iordănescu și nici Fodor nu declara nimic... Și uite asa ce bine e la Sibiu
Raspunde

Ion din Gusu

Acum 4 ani

Puțin le pasă de comentariile cetățenilor. Ăsta-i adevărul. Câinii latră, baba se piaptănă. Și da, Câmpeanu e PDL. Nu se pricep la management, nu-le interesează părerile sibienilor. Iar Iordănescu e o japita și un îngâmfat.
Raspunde

Mere tratate cu ceara vandute in aceasta piata

Acum 4 ani

Sambata am luat si eu niste mere de la un asa zis producator. Cand ajung acasa si rad coaja unui mar cu lama cutitului...surpriza. Constat ca era dat / tratat cu ceara asemeni celor de la supermarket...De cand taranul/producatorul roman trateaza merele cu ceara??? Sau nu cumva sub haina producatorului local se ascundea samsarul ce ia merele de la depozite en gros si le revinde in piata sub masca unui producator...... De ce autoritatile permit asemenea activitati? In aceasta piata ar trebui sa fie locul numai al adevaratilor producatori , nu al bisnitarilor.
Raspunde

Elena

Acum 4 ani

Producatori autentici nu prea sunt, produse de calitate putine ; am luat branza, miere, castraveti toate false. Nu sunt prea multe lucruri correcte acolo. Eu sunt dezamagita rau.
Raspunde

Prostia lui Cindrea continua...

Acum 4 ani

Piata prostilor. Cum sa cumperi din mizeria aia din Piata? Nici macar apa nu au sa se spele. Nu cred ca sunt 3 producatori traditionali. DSV-ul stie f bine asta. Trambitas rade si spune ca n-are ce sa le faca ca primarii le dau atestate, etc. O piata pentru fraieri.
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Desființați actuala orînduire în piață, puneți taxe de expunere strâns legate de cifrele declarate ca venituri de către fiecare expozant și ați rezolvat problema. Sau, mai bine de atât...desființați complet cloaca asta electorală. #piatacibinlibera
Raspunde

Adevarat

Acum 4 ani

Un rand.intreg aduce marfa din turcia...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus