Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Chiriac: „Sibiul alocă pentru cultură 14% din bugetul local, iar contribuţia ulterioară la buget din evenimentele culturale este de 18%”

Chiriac: „Sibiul alocă pentru cultură 14% din bugetul local, iar contribuţia ulterioară la buget din evenimentele culturale este de 18%”

Directorul Teatrului Național ”Radu Stanca”, Constantin Chiriac, a declarat cu ocazia prezentării ”Strategiei de promovare a industriilor culturale şi creative franceze în România” că Sibiul primește mai mulți bani la buget din evenimentele culturale decât aloca bani publici.

Statul trebuie să susţină mai mult iniţiativele culturale, astfel încât contribuţia acestora la bugetul de stat să crească, sunt de părere iniţiatorii Strategiei de promovare a industriilor culturale şi creative franceze în România.

„Sibiul alocă pentru cultură 14% din bugetul local, iar contribuţia ulterioară la buget din evenimentele culturale este de 18%, adică aducem o creştere de patru procente. În orice ţară civilizată, cultura este generatoare de creştere economică”, a spus Constantin Chiriac, organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Constantin Chiriac organizează de 27 de ani festivalul de la Sibiu şi spune că, de-a lungul acestor ani, a interacţionat cu aproape 30 de miniştri ai Culturii, ceea ce îngreunează colaborarea.

„Este vorba despre un vid legislativ şi o lipsă de dialog. Cultura trebuie să devină un motor de atragere a fondurilor europene. La nivelul ministerelor, sper să găsim o formulă de legătură între cultură şi turism”, a mai spus Constantin Chiriac, citat de zf.ro.

Despre comunicarea deficitară cu autorităţile a vorbit şi regizorul Cristian Mungiu.

„Noi, ca reprezentanţi ai industriilor culturale, ne-am substituit statului în ultimii ani şi am implementat multe iniţiative private. Este clar însă că nu poţi avea multe proiecte culturale când schimbi 29 de miniştri în 30 de ani. Nu vorbim despre industrii care întind mâna la stat, aşa cum se spune, ci despre industrii care generează cifre de afaceri anuale foarte mari”, a spus Cristian Mungiu.

Michèle Ramis, ambasadoarea Franţei în România, a precizat că industriile culturae aduc venituri anuale de 3 miliarde de euro în România.

„România are potenţial în această direcţie, pentru că aici sunt organizate multe festivaluri. Ar putea să-şi valorifice mult mai mult acest potenţial. Industriile culturale sunt un sector în plină transformare, fragil din punct de vedere economic, care are nevoie de susţinere publică şi privată”, a spus Michèle Ramis.

Strategia de promovare a industriilor culturale şi creative urmăreşte să facă România atractivă pentru Franţa şi să promoveze schimburile profesionale franco-române.

În acest context, guvernul francez (Ministerul pentru Europa şi Afaceri Externe, Ministerul Culturii şi Ministerul Economiei) vrea să promoveze la nivel internaţional Industriile Culturale şi Creative franceze (ICC), care sunt reprezentate de artele vizuale, cinema, jocuri video, cărţi, muzică, publicitate şi comunicare, presă, radio, artele spectacolului şi televiziune.

Pentru a sprijini această politică de export, guvernul francez a însărcinat 37 de ambasadori francezi din lume, inclusiv ambasadorul din România, să dezvolte o strategie pentru ICC în colaborare cu partenerii români.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Cetatean

Acum 4 ani

Si pentru sanatate aloca 6%. Ne tratam prin cultura daca e nevoie. Ce taxe revin la bugetul local din innoptarile prin airbnb sau booking?
Raspunde

Return of investment

Acum 4 ani

Si de unde are domnul Chiriac cifrele referitoare la veniturile la buget din evenimentele culturale?
Raspunde

Baronul Cultural.

Acum 4 ani

Nu stiu despre altii cum sunt dar eu m-am cam saturat de domnul asta si calculele lui cuantice . Daca se scot asa de multi bani din cultura, teatru de ce nu-si face teatru pe bani privati si "Jos palaria"., bravos. Insa banii de la stat, primarie sunt mai usurei, aicia chiar poti face cultura, poti minti frumos , poti face poezie cu metafore cu sute de mii de spectatori, epitete cel mai cel mai s.a.md. , cu vedete necunoscute ,cu iluzii grandomane de Hollywood si binenteles traditiile teatrului multisecular sibian redescoperite din intamplare de domnul Chiriac.
Raspunde

un om normal

Acum 4 ani

Bugetul municipiului sibiu pentru 2020 este cca 780 milioane lei. 18% din asta este cca 140 milioane lei, adica aproape 30 milioane euro. Cum aduc 30 de milioane de euro evenimentele culturale inapoi la buget e un mare mister, pe care doar mintea nemarginita a lui constantin chiriac o poate intelege. Interesant este ca omul face declaratii in numele primariei, si mai interesant este ca primaria nu are nimic de zis.
Raspunde

Lili

Acum 4 ani

Vreau si eu din ciupercile pe care le mananca astia din cultura :))
Raspunde

fds

Acum 4 ani

Cultura si turismul cultural primeaza serviciilor publice necesare cetatenilor orasului. Whirlpool, vartej, sifon - ar fi cuvintele cele mai potrivite pentru felul in care e folosit bugetul orasului pe "cultura" o dare de seama cu sumele cheltuite in ultimii 5 ani pe FESTIVALUL COSMIC ??? mai este putin si Astrid va secretiza bugetul pe cultura si festival de circ. Oare de ce la Cluj sunt clare si prezentate public cheltuielile primariei si veniturile din " Nespus" Oare de ce Clujul a pus educatia inaintea circului la cheltuieli bugetare??
Raspunde

No name

Acum 4 ani

Bugetul local = suma evenimentelor culturale?
Raspunde

fds

Acum 4 ani

hai sa vedem cat dureaza pana turnulsfatului face disparut articolul? agentia de PR turnulsfatului a primariei sibiu nu lasa la vedere articole cu comentarii care deranjeaza le face disparute de nu mai gasesti nicaieri articolul.
Raspunde

Cosmo 2000

Acum 4 ani

Platim tot felul de saltimbanci si fotografi. E bun, in principiu festivalul, dar parca prea si-au luat-o in cap si ar mai trebui niste ajustari. Plus ca, anul asta, cu coronavirus.... ar fi prudent sa ne gandim ca umplerea orasului de turisti s-ar putea sa nu fie cea mai bun aidee.
Raspunde

fds

Acum 4 ani

cam toate lucrarile mai mult sau mai putin costisitoare ale orasului se fac pe "FONDURI" urgenta lucrarilor paleste in fata modalitatii de finantare : " fondurile europene" de ce nu face primaria pe "fonduri" festivalul planetar ?? aaah pai pentru ca pe " fonduri" : impresarii, artistii, regizorii, recuzita, organiaztorii nu se pot exprima liber. nu sunt intelesi. la onorarii ma refer
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus