Luni,
07.10.2024
Innorat
Acum
10°C

Două asocieri de firme românești ”se bat” pentru construirea noului stadion al Sibiului

Două asocieri de firme românești ”se bat” pentru construirea noului stadion al Sibiului

Pentru execuția celei mai mari lucrări scoasă la licitație de Primăria Sibiu în ultimii 30 de ani – cea de modernizare a stadionului municipal – au depus oferte două asocieri de firme.

Asocierea de firme sibiene Con-A, Con-A Operations și Con-A Productions este cea care ”se bate” cu asocierea formată din firmele ACI Cluj și Paconstruct Sibiu pentru modernizarea stadionului municipal al Sibiu, lucrare estimată la 134 de milioane de lei, fără TVA. Diferența între cele două oferte va fi făcută de către reprezentanții Primăriei Sibiu pe baza a trei criterii. Cel mai relevant este prețul ofertei, care va conta în proporție de 70%. Al doilea criteriu ca relevanță este cel al graficului de execuție (cât de realist este, concordanța cu metodologia de execuție și nivelul de detaliere), care va conta în proporție de 25%. Restul de cinci procente sunt lăsate pe seama garanției acordate lucrărilor, minimul fiind de trei ani, iar maximul – de cinci ani.

Foști asociați, actuali concurenți

Cu un portofoliu de construcții de stadioane și săli polivalente care a ajuns în acest an să depășească 700 de milioane de lei (conform calculelor celor de la Ziarul Financiar), Con-A Sibiu este cu siguranță cel mai important constructor din România în domeniul investițiilor în zona sportivă. Sala Polivalentă sau Cluj Arena, stadionul ”Ion Oblemenco” din Craiova sau stadionul ”Tudor Vladimirescu” din Târgu – Jiu sunt doar câteva din lucrările de referință ale companiei Con-A. De remarcat că atât la Craiova, cât și la Târgu Jiu și la Cluj-Napoca, marile șantiere au fost derulate de Con-A în asociere cu cei de la ACI Cluj, compania care acum a depus o ofertă concurentă.

În afară de asocierea cu firma sibiană Paconstruct SRL, clujenii de la ACI mai participă la licitația de la Sibiu cu alte trei firme subcontractate. Cea mai importantă (13% din lucrări subcontractate) este Imsat Service Cluj (specializați în structuri metalice, instalații electrice etc), urmată de Euro Meters din București, care au lucrat și la stadionul de la Târgu Jiu la amenajarea rețelelor exterioare și care a subcontractat 11% din oferta ACI Cluj. Al treilea subcontractant (dar cu doar 0,2% din lucrare) pe care îl propun clujenii în cursa pentru contractul de modernizare a stadionului de la Sibiu este Abcony Serv, tot din Cluj-Napoca.

De cealaltă parte, Con-A și celelalte două companii din grupul condus de Mircea Bulboacă au o asociere cu alți patru subcontractanți. Cel mai important are o cotă de aproape 16% și, de fapt, face parte tot din grupul Con-A: este vorba de Con-A MEP, specializată în lucrări electrice. Ceilalți trei subcontractanți au cote mici: Helinick SRL (4,12%) din București, H.I.T. Cold Instal (2.02%) tot din București și, respectiv, Standard Instalații SRL din Sibiu, cărora le-a fost subcontractată 0,35% din oferta depusă de firmele din grupul condus de Mircea Bulboacă.

Viitorul stadion al Sibiului ar urma să fie gata, în cel mai bun scenariu, prin toamna lui 2022 Viitorul stadion al Sibiului ar urma să fie gata, în cel mai bun scenariu, prin toamna lui 2022

La vară?

Potrivit informațiilor publicate de Primăria Sibiu prin intermediul Sistemului electronic al achizițiilor publice, cele două oferte depuse pentru lucrările de execuție ale stadionului sibian sunt în curs de evaluare din punct de vedere tehnic. Această etapă este preconizată să se încheie la jumătatea lunii iunie 2020, după care comisia de licitație va trece la evaluarea financiară a ofertelor. În urma acestei etape, administrația locală va stabili oferta câștigătoare și – în cazul în care nu vor fi depuse contestații – va semna contractul de execuție.

Termenul de execuție a lucrărilor de modernizare este de doi ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Peste 12.000 de locuri

Actualul contract de execuție de lucrări la stadionului municipal din Sibiu reprezintă a doua (potrivit anunțului de licitație de pe SEAP), a treia (dacă luăm în considerare comunicatele Primăriei Sibiu) sau a patra (dacă numărăm contractele încheiate în ultimii trei ani) etapă de modernizare a acestui obiectiv. Și ar trebui să reprezinte ultima, în urma căreia capacitatea stadionului va ajunge la aproape 12.400 de locuri. Numărul locurilor este semnificativ mai mic decât cel anunțat în martie 2018, la prezentarea conceptului de modernizare, când erau anunțate 19.000 de locuri și cheltuieli de 17 milioane de euro (față de cele 28 de milioane de euro la cât este estimat acum contractul de execuție).

Principalele lucrări prevăzute în noul contract sunt de construcție a unei noi tribune oficiale (cea dinspre str. Octavian Goga), reconstrucția celor două peluze, amplasarea unei învelitori unitare pentru întreg stadionul și modernizarea sălii de atletism.

Lista lucrărilor principale Sursa: comunicat Primăria Sibiu

I. CONSTRUCȚIA UNEI NOI TRIBUNE OFICIALE pe latura dinspre strada Octavian Goga, vis a vis de tribuna existentă, recent reabilitată. Noua tribună va oferi peste 1700 de locuri și va fi alcătuită din subsol, parter și 3 etaje. • la subsol se va amenaja o parcare de 85 de locuri și un post pentru jandarmi • la parter se va amenaja accesul pentru sportivi, accesul VIP și intrarea pentru presă, inclusiv o arie pentru interviuri fulger și o sală de conferințe, precum și căi de acces pentru public în cele două extremități ale tribunei; tot la parter se vor amenaja și vestiarele, birourile arbitrilor și oficialilor Ligii și UEFA, cabinete medicale și tunelul pentru accesul jucătorilor în teren, precum și alte spații tehnice ale Stadionului • la etajul 1 se vor amenaja căile de acces pentru spectatori, spații de alimentație publică, o zonă de lucru pentru mass media • la etajul 2 este amenajată zona VIP cu 100 de locuri în 10 loje și alte 320 de locuri VIP în tribună • etajul 3 va fi destinat presei, comentatorilor TV, fiind prevăzute două studiouri TV, camera de control a Stadionului, camera pentru filmarea tehnică și lounge-ul VIP

În această tribună vor fi amenajate și trei platforme pentru camerele video destinate transmiterii oficiale a meciurilor.

II. RECONSTRUCȚIA PELUZEI NORD sub forma unui arc de cerc, situată înspre strada Nicolaus Olahus, cu parter și etaj și aproape 4.000 de locuri pentru spectatori: • la parter se va amenaja o parcare cu 61 de locuri, accesul în Stadion pentru persoanele cu dizabilități și accesul pentru autospecialele de pompieri • la etaj se vor amenaja accesele și spațiile pentru spectatori, precum și spații de alimentație publică

III. RECONSTRUCȚIA PELUZEI SUD sub forma unui arc de cerc cu aproape 2.400 de locuri, cu parter și un etaj, situată înspre strada Titu Maiorescu, aceasta urmând să includă: • la parter: centralele termice, centrala de tratare a aerului, tabloul electric, spații tehnice, vestiarele pentru sportivi care vor fi utilizate pentru antrenamente și jocuri neoficiale, precum și o sală de box • la etaj: accesul pentru spectatori, spații de alimentație publică, punct de prim ajutor și culoare de acces.

IV. CONSTRUCȚIA UNEI ÎNVELITORI (acoperiș) unitare peste tribune și peluze, cu design modern, așezată pe o structură metalică.

V. MODERNIZAREA SĂLII DE ATLETISM de sub tribuna existentă.

VI. ALTE LUCRĂRI ȘI DOTĂRI • instalarea unei instalații pentru iluminarea nocturnă • instalarea unui sistem de sonorizare • instalarea unui sistem de supraveghere video • instalarea unor tabele de scor electronice • realizarea instalațiilor electrice, sanitare, de protecție și stingere a incendiilor, termice, de gaze naturale, de telecomunicații, de apă și canalizare • crearea de grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, în toate corpurile de construcție • dotarea spațiilor interioare

Sursa simulărilor grafice: Eurocerad International SRL

Citește și Viitorul stadion municipal, celelalte dotări: de la fântâni artistice, la televizoare și fax-uri

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

K.Samuel

Acum 4 ani

Noua configuratie a stadionului e o rusine, atat din punct de vedere al capacitatii, cat si din punct de vedere al costului per scaun. Asteptarea mea de la noul primar e sa anuleze aceasta aberatie si sa mute stadionul exact acolo unde este specificat in PUG: langa iesirea catre Sura Mica pe autostrada. Spatiul actual, de langa parc, poate fi folosit mult mai bine in folosul comunitatii!
Raspunde

kokos

Acum 4 ani

Din moment ce e lansata licitatia , nu se mai poate anula nimic.
Raspunde

marius

Acum 4 ani

Pe cand un stadion racordat la prezent dar mai ales la viitor in Sibiu ? Acesta e foarte bine ca se modernizeaza dar in acelasi timp anuleaza sansele unui stadion modern de care Sibiul are nevoie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fabiola Luznicky

Acum 4 ani

Stadionul nu are ce cauta in acea zona! Spatiul actual trebuie folosit pentru circuite de trotinete electrice si expozitii tematice de smoothiuri si produse vegane pentru comunitate!
Raspunde

Johnny Cash

Acum 4 ani

12000 locuri sunt suficiente si acum si peste 20 ani. In afara de meciurile cu FCSB si Dinamo nu cred ca vin mai mult de 6-7000 pe stadion.(mai bine un stadion plin de 12000 decat 15000 de oamani pe un stadion de 30000) Asta daca nu cadem in B cat de curand ... Mai important mi se pare sa fie la un standard inalt din punct de vedere al facilitatilor sa putem juca pe el in Champions League ;).
Raspunde

Soimarul

Acum 4 ani

Facilitati vor avea cei de la tribuna care se construieste,unde vor fi loje ,parcare subterana,catering etc. Restul prostilor in tribuna existena si la peluze. La loje smecherii din primarie si cei cu bani care isi permit inchirierea lor.
Raspunde

Klaus

Acum 4 ani

Nu avem mari asteptari(viziune,hotarare,energie, charisma) de la d-na Primar. Mediocritatea este cuvantul cheie ce domina Sibiu-ul de ceva timp. Ne imbatam cu niste sloganuri fumate(Sbiul cel mai...., Sibiul primul.....) si asteptam invierea mortilor, in rest numai de bine , suntem civici, implicati, anticorupti s.amd. Ideea de a muta stadionul la iesirea din Sibiu este de nivel clasa a XII-a nu-ti tb doctorat pentru asta, de asemenea mai cunoastem ca un stadion municipal intr-un oras de marimea Sibiuluiar tb sa aiba undeva in jurul a 10% locuri din populatia municipiului deci vrea 14 000 de locuri. Asteptam provicia?
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

ba pesedache, vad ca la orice se face, comentati negativ. asta inseamna ca daca ati veni voi, nu s-ar mai face nimic?
Raspunde

Florin

Acum 4 ani

Oare ce incompetenti lucreaza la primarie de dureaza 3 luni jumate evaluarea proiectului tehnic?
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 4 ani

mă nene, ăștia-s proști? 146 de locuri de parcare? sau e pe principiul mens sana in corpore sana?
Raspunde

Soimarul

Acum 4 ani

Cele 146 locuri de parcare sunt pentru cei de la tribuna unde vor fi lojele deci pentru cei care inchiriaza acele loje.,nu pentru altii.
Raspunde

Vasile von Aaron

Acum 4 ani

Din vasile aaron ajungi linistit pe jos
Raspunde

kokos

Acum 4 ani

De autobuze ai auzit?
Raspunde

SilviuP

Acum 4 ani

PATRU luni pentru EVALUAREA din punct de vedere tehnic? Sa nu se surmeneze saracii functionari ca mai avem nevoie de ei, nu?
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

Iese la pensie Miriuta pana gata stadionul. De la 19.000 tot scade...pana unde? De cate ori trec pe.acolo nu se misca nimik. Pai e vreme faina de munca mai hotilor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cristea leonard

Acum 4 ani

In loc sa faca blocul din față gări ca cade tencuiala pe oameni și primul lucru ce vad turiști cand ajung in sibiu
Raspunde

kokos

Acum 4 ani

Blocul din fața gării e proprietate privată , cum sa-l faca primăria?!
Raspunde

Primar femeie de 70 ani...

Acum 4 ani

Din avion se vede ca Fodor e depasita rau de tot. Cum sa fi atat de prost sa construiesti un stadion nou intr-un loc supraaglomerat? Acolo trebuie lasat acel stadion asa cum e, pentru antrenamente sportive, spectacole in aer liber, etc., iar pe locul fostei tribune trebuie construita o parcare care sa deserveasca inclusiv zona centrala.
Raspunde

Cosmo 2000

Acum 4 ani

MUTATI STADIONUL IN AFARA ORASULUI ! Va bateti joc de toata zona aia, cu stadionul ! Tot M.Viteazu se umple de haos cand e vreun meci si va si si mai rau la alte evenimente. Cea mai buna idee e sa fie acolo altceva, iar stadionul sa fie mutat in fara orasului ! Sau la margine, undeva !
Raspunde

Johnny Cash

Acum 4 ani

altceva = niste blocuri d'alea faine de 8-10 etaje ? Sta bine stadionul acolo, mai lasati vrajeala cu locuri de parcare ca in Sibiu ajungi la stadion din orice colt al orasului in max 1 ora, parcarea e pentru oaspeti. Putete teoretiza cat vreti dar as putea sa garantez ca daca se da jos stadionul, o sa apara ori un mall, orice ceva blocuri ! In niciun caz nu se va extinde parcul ....
Raspunde

Daniel

Acum 4 ani

Cam 25 de milioane de euro o sa coste aberatia asta de stadion, stadion care va fi folosit doar in weekend-uri de spargatorii de seminte. De banii astia s-ar fi putut construi 5-10 baze sportive cu bazine de inot de care sa beneficieze toti sibienii si care sa aiba functia si de locuri publice de intalnire a comunitatilor din cartierele respective. Uitati-va in ce spatii se antreneaza copiii care merg la atletism, volei, handbal etc. si o sa intelegeti de ce cheltuirea unei astfel de sume pe un stadion este absolut strigator la cer! Nu mai discutam de amplasament, cost per scaun, riscul deloc mic de depasire a bugetului si asa mai departe. Rau am ajuns ca oras. Se fac putine lucruri si proaste. Nu avem viziune. Acumulam 5 ani excedent bugetar ca apoi sa cheltuim o buna parte din el pe proiecte faraonice care folosesc doar unei mici parti a comunitatii. Aquapark, desi sunt bani si se promite de mult, nu se face. Complex de conferinte si simpozioane, desi sunt bani, nu se face. Teatru nou, desi sunt bani, nu se face. Centura ocolitoare, desi sunt bani, nu se face. Facem in schimb un stadion de 25 mil. euro ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 4 ani

Ai Baia Populară (Neptun, mai nou îi zice Lebăda), ai Bazinul Olimpia și ai Aria și Ai Ștrandul de pe Cârlova. Câte bazine îți mai trebuie?
Raspunde

Soimarul

Acum 4 ani

Daca gasesti teren pentru ce spui tu ar fi foarte bine. Unde e putin loc mai apare cate o casa sau bloc!
Raspunde

o părere

Acum 4 ani

Numeni nu se gandeste la construirea unei parcari subterane si supraterane pe locatia celei actuale din laterala Salii Transilvania pentru o gestionare acceptabila a spatiilor de parcare din zona (stadion, centru de afaceri, Sala Transilvania, hoteluri)?
Raspunde

El Dorado

Acum 4 ani

Lupseste firma fanion a orasului pamant srl!!!
Raspunde

Soimarul

Acum 4 ani

Aia face strazile din sibiu,ca acolo nu e termen,le poate termina cand vor si mai ales dupa ce mai baga o majorare de preturi!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus