Miercuri,
26.03.2025
Cer Senin
Acum
13°C

Înscrieri în clasa pregătitoare: copiii sunt repartizați în ordine alfabetică, iar învățătorii, trași la sorți

Înscrieri în clasa pregătitoare: copiii sunt repartizați în ordine alfabetică, iar învățătorii, trași la sorți

Încep înscrierile în clasa pregătitoare. De mâine, 4 martie și până în data de 23 martie părinții sau tutorii legali ai copiilor trebuie să completeze cererile tip de înscriere. Noutatea de anul acesta constă în faptul că și în Sibiu repartizarea copiilor în clase se va face în ordine alfabetică de către directorii școlilor și membrii Consiliilor de Administrație, după cum anunță reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. De asemenea, învățătoarele vor fi trase la sorți, drept urmare, părinții nu vor ști la ce învățătoare este copilul până în momentul în care clasele nu vor fi complete. În județul Sibiu sunt peste 4.900 de locuri în clasa pregătitoare, în aproximativ 229 de clase.

Miercuri, 4 martie, încep înscrierile în clasa pregătitoare. Părinții vor trebui să completeze cererile tip de înscriere pentru copii. În unitățile de învățământ din județul Sibiu sunt 4.961 de locuri în 229,72 de clase. Numărul de clase este cu virgulă din cauza simultanelor. În unitățile de învățământ unde sunt foarte puțini elevi în clasa pregătitoare, aceștia se comasează cu elevii de clasa a II-a sau a III-a. Deobicei prin sate există această situație, după cum explică reprezentanții Inspectoratului Școlar Sibiu.

Din totalul de locuri, 3.014 sunt în unitățile de învățământ din județ, iar restul de 1.947 sunt în municipul Sibiu.

Printre școlile din oraș cu cele mai multe locuri la clasa pregătotoare se numără Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” cu 6 clase (2 în lb. germană) cu 150 de locuri (din care 50 în lb. germană), Școala Gimnazială Nr. 10 cu 6 clase și 151 de locuri, Școala Gimnazială Nr. 25 cu 8 clase și 200 de locuri și Școala Gimnazială „Ioan Slavici” cu 4 clase și 100 de locuri.

Întreg planul de școlarizare pe anul școlar 2020 - 2021 îl găsiți AICI, iar detalii despre înscrierea în învățământul primar găsiți AICI.

Copii vor fi repartizați în ordine alfabetică, iar învățătorii, trași la sorți

Noutatea de anul acesta, stabilită de Ministerul Educației, este modalitatea de reapartizare a copiilor. Decizia finală a aparținut celor de la IȘJ, iar aceștia au decis partizarea copiilor în ordine alfabetică de către directorii școlilor și Consiliul de Administrașie. Astfel, după finalizarea perioadei de înscriere, numele copiilor va fi trecut în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) și vor fi făcute liste cu copiii înscriși la fiecare unitate de învățământ. Școlile vor primi aceste liste, iar directorii și Consiliile de Administrație se vor ocupa de repartizarea acestora în ordine alfabetică. Cum se desfășoară procedeul explică Romulus Simion, directorul Școlii Gimnaziale I.L. Caragiale din Sibiu.

„În procedură spune că acolo unde avem mai mult de o clasă, unde sunt două clase, așa cum este cazul nostru, se descarcă baza de date din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), unde numele copiilor sunt aranjate în ordine alfabetică și împărțite pe fete și băieți și se începe repartizarea. Se ia lista cu fete, iar prima fată merge în prima clasă și a doua fată, în cea de-a doua clasă, a treia fata merge în prima clasă, a patra fată în cea de-a doua clasă și tot așa. Cu băieții se întâmplă la fel. Ceea ce este iarăși o noutate și un lucru bun este că și învățătorii de la clasă vor fi trași la sorți, dar aceasta se va întâmpla doar când clasele sunt complete. După perioada de înscriere listele cu viitorii elevi vor fi făcute publice și părinții vor ști în ce clasă le este copilul, dar nu vor ști la ce învățător vor fi. În momentul în care clasele vor fi complete se vor trage la sorți și învățătorii, iar asta se poate întâmpla și în septembrie pentru unele școli. Este un avantaj pentru că, până acum erau părinți care doreau să ajungă la un anumit învățător și se făceau anumite presiuni și din punctul acesta de vedere. De asemenea, se va termina și cu o parte dintre mutațiile făcute pe buletin ca un copil să ajungă la un anumit învățător. În școlile din Timișoara de patru ani se practică acest sistem și a scăzut numărul de părinți care își aduceau copiii la școli în urma unor mutații”, spune directorul de la școala I.L. Caragiale.
Romulus Simion mai precizează că undeva la începutul lunii septembrie se mai pot rezolva situații speciale cum ar fi cea a unor gemeni, care cu siguranță vor ajunge în clase diferite.
„Dacă părinții țin neapărat ca gemenii să fie în aceeași clasă și au argumente, dacă învățătorii sunt deschiși poate fi mutat unul dintre ei si cu aprobarea Consiliului de Administrație. De asemenea, un lucru care ar trebui monitorizat după sunt transferurile, pentru că și între clase se pot face transferuri, dar trebuie respectat numărul maxim de copii din clasă, dar aceste transferuri se vor face cu acordul mai multor instituții”, mai spune acesta.
Noua metodă de reapartizare a elevilor este agreată și de conducerea Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Sibiu. Ioan Moșneag, directorul instituției spune că a folosit această procedură și anul trecut și toată lumea a fost mulțumită. O consideră a fi cea mai bună procedură de repartizare a elevilor în clasa pregătitoare.
„Ne ajută foarte mult, pentru că noi aceeași procedură am avut-o și anul trecut în ceea ce privește repartiția, iar toată lumea a fost mulțumită. Nu am avut discuții că ăla merge într-o parte și ăla în cealaltă. Anul trecut procedura a fost făcută de noi, dar este aceeași și nu am avut nicio discuție din partea părinților. Mi se pare cea mai bună procedură de repartiție a copiilor în clasele pregătitoare”, spune directorul.
Și la școala Nicolae Iorga învățătorii de la clase vor fi trași la sorți, ce mai probabil în luna septembrie.

Foto arhivă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

jonyjon

Acum 5 ani

Trași la sorț? OMG.
Raspunde

jonyjon

Acum 5 ani

Mare e lenea... ați corectat în titlu, dar ați mai lăsat de 4 ori în text.
Raspunde

Elena

Acum 5 ani

Se scrie sorti nu sort
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

Sa vedem daca aceasta regula se va aplica si claselor cu predare in limba germana, unde listele sunt deja finalizate la multe dintre invatatoare..
Raspunde

Gabriela

Acum 5 ani

Multumesc mult pentru informatie, este bine de stiut, multumesc pentru informatie.
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

Primul semn ca măsura asta va avea succes va fi scăderea numărului de vize de flotant prin cartierele cu scoli "ok".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus