Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Al doilea studiu pentru un aqua-park, în al treilea loc propus. Acum e mai mult sport și mai puțină ”bălăceală”

Al doilea studiu pentru un aqua-park, în al treilea loc propus. Acum e mai mult sport și mai puțină ”bălăceală”

Până la finele acestei luni, administrația locală a Sibiului așteaptă ofertele din partea urbaniștilor interesați să realizeze primul plan urbanistic zonal pentru Câmpșor. Zonă introdusă în intravilanul orașului în urmă cu nouă ani și unde, mai nou, conducerea Primăriei spune că vrea să amenajeze o zonă de agrement și de sport. Adică o continuare a ideii acelui aqua-park pentru care, în 2008, a mai fost realizat un studiu de fezabilitate.

”Urbanizare zonă UVa (zonă verde cu funcțiuni de agrement – n.r.), completare cu funcțiuni specifice UVs (zonă verde cu rol de complex sportiv – n.r.), accesibilizare și viabilizare edilitară zonă – zona cartier Turnișor – Câmpșor” este numele contractului scos la licitație zilele trecute de către Primăria Sibiu, pentru suma de 290.000 de lei, fără TVA.

Planul urbanistic zonal care se cere a fi realizat în cadrul acestui contract pornește de la ideea că, prin Agenda sportivă a orașului, Sibiul a căpătat notorietate națională și internațională, dar evenimentele de pe această agendă sunt destinate în special sportivilor de performanță din domeniul ciclismului, tenisului sau baschetului. Or, sportul pentru sibienii de rând suferă la capitolul infrastructură. ”În rândul populației există o cerere puternică pentru o infrastructură sportivă, care să permită practicarea sportului de masă. Mediul privat a răspuns mai rapid acestei tendințe, în ultimii ani dezvoltându-se o serie de facilități sportive dedicate locuitorilor, cum ar fi terenurile de tenis, fotbal, săli de sport etc. Pentru a menține și crește calitatea vieții, dincolo de investițiile în infrastructură, lucrările de reamenajare a zonelor rezidențiale trebuie să suplinească și deficitul de dotări din zonele respective (locuri de joacă, terenuri de sport în aer liber etc). Totodată, este important să se acorde o atenție sporită amenajării spațiilor publice, în vederea creșterii accesibilității acestora pentru copii, persoane vârstnice sau persoane cu handicap. În cadrul programului de dezvoltare a municipiului Sibiu se prevede necesitatea asigurării terenurilor destinate dezvoltării diverselor zone de activități economice, cât și programe de dezvoltare rezidențială sau de agrement, turistice”, se arată în preambulul caietului de sarcini întocmit de către reprezentanții Primăriei Sibiu pentru atribuirea contractului în discuție.

Sport în spații modulare

Din caietul de sarcini elaborat acum de administrația locală rezultă că vechea idee de aqua-park este acum înlocuită cu cea a unui complex de agrement și sport, care să includă și facilități specifice unui ștrand. ”Prin realizarea obiectivului de investiții propus, respectiv Complex de agrement și sport care să includă servicii pentru tineri (copii, dar și adulți), se urmărește: asigurarea condițiilor de petrecere a timpului liber într-un cadru propice practicării sportului în aer liber și în spații acoperite”, se arată în documentația elaborată sub semnătura arhitectului șef al Sibiului, Ioana Urdea.

Conceptul viitorului PUZ va trebui să aibă în vedere aspectele ”flexibilității și evoluției”, prin urmare construcțiile care ar urma edificate în cadrul unui eventual nou viitor complex sportiv ar trebui să fie modulare. ”Avantajele unor construcții modulare sunt: decongestionarea fluxurilor de circulație, posibilitatea de variație sporită, domenii de funcțiuni structurate, posibilitate de extindere micro, posibilitate de extindere macro, expunere la lumină naturală”, este justificarea adusă prin caietul de sarcini propunerii de construcții modulare.

8.500 de utilizatori

În ceea ce privește capacitățile eventualei viitoare investiții, Primăria are și un număr. ”Structura Complexului de agrement și sport, având în vedere structura pe vârste a populației municipiului Sibiu, va avea o capacitate de aproximativ 8.500 de utilizatori structurați pe zone specifice”. Iar zonele specifice propuse de Primăriei sunt șase la număr.

Prima enumerată este cea sportivă, care va include structuri acoperite și terenuri în aer liber. Cea de-a doua zonă este cea dedicată unui ștrand municipal de tip aqua-park, în care, la fel, să fie atât bazine acoperite, cât și bazine în aer liber. În afara zonelor dedicate amenajării de parcare și a pavilionului administrativ, complexul propus acum de Primărie va include și o ”zonă de cazare temporară/permanentă”, urmată de una de agrement cu caracter ”peisager” și sportiv. ”Aceste zone se vor defini ca și macro-zone funcționale dimensionate în funcție de utilizatori, scopul documentației fiind de a stabili modul de rezolvare a acceselor în zonă, de viabilizare și dimensionare edilitară necesare pentru funcționarea zonei”.

PUZ pe 41 de ha

Aproximativ 20 de ha este suprafața pe care Primăria Sibiu o are la dispoziție pentru amenajarea viitorului centru de agrement din zona Cascade a Câmpșorului, anunța primarul Sibiului, Astrid Fodor, în primăvara anului trecut. An în care în bugetul orașului au fost alocați 200.000 de lei pentru planul urbanistic zonal care, de fapt, acum a fost scos la licitație.

Zona pentru care Primăria Sibiu cere stabilirea unor reglementări urbanistice este mult mai mare, de 41 de ha, împărțită în 30 de numere cadastrale. Este primul plan urbanistic zonal care se realizează pentru zona Cîmpșor, introdusă în intravilanul municipiului Sibiu prin Planul urbanistic general al orașului adoptat în 2011.

Marjă de un an de zile pentru finalizarea licitației

Termenul de realizare a planului urbanistic zonal este de șase luni de la data semnării contractului de către ambele părți. Însă pe parcursul acestor șase luni sunt prevăzute termene intermediare pentru predarea unora dintre lucrări. Spre exemplu, conceptul de dezvoltare în minim două variante trebuie predat în cel mult 30 de zile de la semnarea contractului. În afară de cel puțin un laptop, o licență de software pentru proiectare de tip CAD sau echivalent, o ”stație totală” și un receptor GPS cu dublă frecvență, firmele interesate de acest contract vor trebui să prezinte o listă cu echipa de proiect, formată din cel puțin cinci specialiști: un coordonator de proiect cu drept de semnătură atestat de Registrul urbaniștilor din România, un inginer specializat în căi de comunicații și transport, un inginer specializat în domeniul echipării edilitare, un inginer geolog și un inginer topograf.

De altfel, experiența specialiștilor propuși de firmele interesate pentru acest contract va conta în departajarea ofertelor în proporție de 40%. Experiența echipei de proiect este ”concretizată în număr de proiecte similare în care respectivii specialiști au îndeplinit același tip de activități cu cele pe care urmează să le îndeplinească în contract”. Experiența coordonatorului de proiect propus de firmele interesate (experiență cuantificată prin numărul de planuri urbanistice zonale elaborate pentru amenajarea de zone de agrement, sportive sau de amenajări peisagistice) contează în cadrul departajării eventualelor oferte depuse în proporție de 20%. Restul de 40% din cadrul criteriilor de departajare a ofertelor sunt rezervate celui mai mic preț.

Termenul de depunere a ofertelor în cadrul acestei licitații a fost stabilit pentru ziua de 25 martie 2020. În ceea ce privește evaluarea tehnică a ofertelor depuse, reprezentanții Primăriei Sibiu și-au asumat ca aceasta să fie finalizată în cel mult un an de zile. Mai precis, până cel mai târziu pe 25 martie 2021. Ulterior evaluării tehnice, urmează evaluarea financiară și desemnarea câștigătorului, etapă care poate fi contestată la Consiliul național de soluționare a contestațiilor și, mai apoi, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Documentații

Printre documentațiile solicitate în cadrul acestui contract, reprezentanții Primăriei Sibiu solicită și elaborarea unui concept de dezvoltare, care să includă și un memoriu tehnic explicativ în care să fie elaborat modul de integrare a investiției propusă în zonă, dar să fie prezentată și o estimare de consecințelor economice și sociale care ar urma să fie generate de un astfel de complex sportiv și de agrement. Totodată, memoriul tehnic explicativ va trebui să enumere și acele investiții care ar urma realizate în viitorul centru de către Primăria Sibiu sau de către terți (în vechiul proiect al aqua-park-ului din Pădurea Dumbrava, de exemplu, spațiile de cazare urmau a fi realizate din investiții private). Câștigătorii contractului vor trebui să elaboreze și cel puțin ”două planșe de concept – plan de situație cu prezentarea funcțiunilor, a vecinătăților, modul de asigurare a acceselor și de rezolvare a utilităților”.

În ceea ce privește planul urbanistic zonal cerut pentru viitorul complex, acesta va trebui să aibă în vedere și opțiunile populației (pe parcursul elaborării PUZ-ului sunt cerute și consultări publice), dar să și aibă drept anexă un studiu geotehnic al zonei. De asemenea, regulamentul de urbanism aferent PUZ-ului cerut va trebui să includă și o planșă cu posibilități de mobilare urbanistică, una care să detalieze ”modul de realizare a zonei ștrandului municipal de tip aqua-park, a zonei pavilionului administrativ”.

În plus, tot ca anexe, sunt solicitate sinteze ale studiilor de fundamentare care să aibă în vedere organizarea circulației, protecția mediului, zonele de risc (atât geologice, cât și hidrologice), un studiu de pre-coordonare a rețelelor edilitare, dar și sugestii de mobilare urbanistică ”pentru părți ale zonei, care să faciliteze înțelegere din partea beneficiarului a propunerilor ce se avansează”.

De 12 ani. De când era vorba de ștrand, mai întâi

”Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului” este numele proiectului lansat de administrația locală în vara lui 2008 și care urma să fie amplasat pe locul fostului depozit de muniție dinspre Rășinari. Studiul de fezabilitate comandat atunci de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici.

Schiță a aqua-park-ului propus prin studiul de fezabilitate din 2008 Schiță a aqua-park-ului propus prin studiul de fezabilitate din 2008

Criza economică din 2009 a oprit discuțiile asupra acestui proiect, care a rămas în sertare după schimbările de la conducerea Primăriei Sibiu, generate de plecarea lui Klaus Iohannis. Viceprimar cu atribuții de primar, Astrid Fodor a fost cea care, în 2015, a readus proiectul în discuție publică. ”Dorim să reluăm studiul pentru Ștrandul municipal de pe Calea Dumbrăvii, pentru care dorim să accesăm fonduri prin Programul Operațional Regional”, anunța atunci Astrid Fodor. După alți doi ani, Astrid Fodor a anunțat că locul din Pădurea Dumbrăvii nu este potrivit pentru un astfel de proiect și că a fost identificat un alt posibil amplasament: pe o parte din poligonul militar de pe Calea Poplăcii, pe care Primăria Sibiu spera și încă mai speră să îl obțină în proprietate, ca urmare a unui schimb de terenuri de 130 de ha cu Ministerul Apărării Naționale. “Pe lista de investiții a anului 2017 am alocat 65 de milioane de lei pentru acest obiectiv, deci finanțarea o avem asigurată pentru începerea proiectului”, estima primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Cum schimbul de terenuri cu MApN nu s-a mai concretizat, la începutul lui 2019 Astrid Fodor a anunțat că a fost identificat un nou posibil amplasament, cel din capătul străzii Zăvoi din cartierul Turnișor. Iar în bugetul Sibiului pe anul în curs, alocarea financiară pentru acest complex a fost crescută la 67,2 milioane de lei, de la 17,6 milioane de lei cât erau trecute în listele din 2019.

Sursa foto principală: Bing Maps

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Erich Von Manstein

Acum 3 ani

Intreb si eu nu dau cu parul: De ce are Romanian Army nevoie de 2 poligoane pe teritoriul unui oras. Se pregateste cumva de un razboi de guerilla urbana? In ce mari orase se afla West Point, SaintCyr din USA sau Franta? De ce domnul presedinte Iohannis nu ia pozitie pe acest subiect? Acuma are guvernul sau cu toate parghiile necesare . Domnul General Barsan mai este cetatean de onoare al Sibiului? Avand in vedere contributia sa la dezvoltarea Sibiului. Terenul de pe Calea Poplacii este vital pentru dezvoltarea Sibiului, nu neaparat pentru aquapark.
Raspunde

alt sibian

Acum 3 ani

din aceleasi motive pentru care MApN are si restul de cladiri si terenuri din inima Sibiului. Unitatea de pe Vasile Milea care e imensa si jumate goala, Unitatea de pe Calea Cisnadiei si cea de pe Calea Poplacii care de asemenea sunt goale. De lacomi ce sunt. Poligonul de la Poplaca n-are ce cauta acolo, dar dupa ce val de pamant si-au tras anul trecut presimt ca nu se v-a muta de acolo in urmatorii 20 de ani.
Raspunde

gigi

Acum 3 ani

probabil pt ca la Sibiu va fi comandamentul nato...
Raspunde

Generali marsavi

Acum 3 ani

Armata din Romania este stat in stat. Atat timp cat generali facuti la apelul bocancilor conduc armata, ce sa mai vorbim?... In armata s-a format o gasca de banditi exact ca in politica sau mafie. Toate promovarile sun pe pile.
Raspunde

Dima

Acum 3 ani

1856 a fost anul în care s-a gândit cineva serios că orașul are nevoie de o zonă verde de dimensiuni considerabile în interiorul orașului, loc unde sibienii să se poată relaxa. A fost ultima generație care a gândit pe termen lung și le mulțumesc celor de atunci că au avut viziune. N-am citit articolul despre planul pentru Câmpșor, am dat doar căutare după cuvântul "parc" și tot ce am găsit a fost "parcare"...
Raspunde

Cosmin

Acum 3 ani

Vrajeala
Raspunde

patriot

Acum 3 ani

Si eu sunt de parere ca poligoanele ar trebui reduse la o lungime de max 100 de m, fiindca armele de airsoft cu care este dotata armata rumana, oricum nu bat mai mult de 40 de m, dar este nevoie de o anumita marja.
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

un PUZ facut de oameni cu scaun la cap trebuie sa considere toata acea zona incluiv traseul centurii sud, conexiuni ale acesteia cu zona parcului descris aici, conexiuni cu noua strada (SUBDIMENSIONATA din start) dintre Rozmarinului si Dimitrie Cantemir cat si conexiuni cu viitorul parc/zona de agrement din zona bazei Pompierul. In alta ordine de idei, locatia propusa - la cascade in fundul strazii Zavoi implica deplasarea tuturor clientilor cu masina. = 8500 de masini teoretic + angajati. O locatie mai buna era la 3km mai jos pe cibin / campsor, in zona bazei de antrenament a pompierilor - astfel majoritatea clientilor din zona pot veni pe jos din strand si turnisor (cu nou acces din zona prelungirii str. St. O. Iosif
Raspunde

V.R.

Acum 3 ani

Avem doua mari entitati in Sibiu : Primaria Sibiului si Consiliul Judetean Sibiu . In buna traditie locala de fatada mare alianta , de facto pe la spate isi trag una alteia presul de sub picioare . Prima , Primaria , fiindca vin alegerile flutura megaproiecte de investitii sportive a doua , Consiliul din aceleasi motive scoate de la naftalina CENTURA DE WEST a orasului . Foarte frumos dar daca ne uitam pe amlasamentele acestora aproape ca se suprapun , proiectele , dar in nici un caz intentia de colaborare in a unifica cele dua propuneri pentru a se obtine cu adevarat un mare superproiect . Dece ? , simlu , este mult mai usor sa nu depinzi si de altcineva care la o adica sa-ti reproseze ca nu respecti niste esalonari de lucrari , etc . iar daca te mai razgandesti de cateva ori o faci pe cont propriu , fara comentarii si uite asa din grija propriei linisti sau comoditati vom avea iar o carpaceala locala de genul intrarii soselei Cisnadie -Sibiu in municipiu din cartierul Arhitectilor .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex S

Acum 3 ani

Sibiul este un oras strategic militar.
Raspunde

Soimarul

Acum 3 ani

Alti bani alta distractie;!! Sunt curios ce firme realizeaza de ani buni aceste studii de prefezabilitate si fezabilitate in ultimii 10-15 ani.comandate de primaria Sibiu.Dupa conditiile din caietul de sarcini nu cred ca sunt multe firme care depun proiecte.iar castigatorii cred ca sunt cam acceasi!!!
Raspunde

Ar fi binevenit...

Acum 3 ani

...un nou bazin acoperit pentru sportivi amatori, macar semiolimpic. Fara consumatie (suc, prajituri si inghetata) pe bratara de acces, eventual bufet cu acces separat. Bazinul de inot de la Aria Aqua este prea mic si mai mult pentru agrement. La Olimpia conditiile sunt cam de plans.
Raspunde

CitizenX

Acum 3 ani

Facem planuri peste planuri si la final ne trezim cu drumuri subdimensionate, cartiere de tip ghetou, spatii verzi inexistente. In tot orasul s-a construit haotic, fiecare a facut cum l-a taiat capul. Avem blocuri anvelopate partial si zugravite urat in culori tipatoare, avem balcoane inchise dupa gustul si putinta fiecaruia, spatii verzi mici si prafuite, dar, peste toate cartierele troneaza falnic biserici mari si urate. In tot orasul si in zonele limitrofe se construieste haotic, fara viziune, totul e la mana catorva rechini imobiliari care isi vad propriul interes in timp ce orgoliile politice si administrative impiedica formarea mult doritei zone metropolitane. Sper ca cei care au condus si conduc judetul de 30 de ani incoace vor putea sa le explice nepotilor de ce traiesc intr-un oras prafuit si inghesuit.
Raspunde

Acum 3 ani

Am asteptat 30 de ani acest parc de apa.Intre timp mi-a cam trecut cheful de balaceala. Acum vreau desfintatea poligonului militar si a aeroportului.Devin tot mai enervante si insuportabile.Se poate va rugam?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus