Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Criză de teste rapide de gripă, la Sibiu. „Se face comandă, dar nu știm când vin”

Criză de teste rapide de gripă, la Sibiu. „Se face comandă, dar nu știm când vin”

Testele rapide pentru determinarea prezenței virusului gripal la pacienții care au simptome specifice se găsesc tot mai greu. În trei zile, am găsit o singură clinică în Sibiu unde mai sunt disponibile.

Un test rapid de gripă costă între 40 și 60 de lei și, în mod normal, poate fi găsit la medicul de familie sau în clinici. Din păcate însă, în ultima perioadă nu a mai fost găsit cu prea mare ușurință, din cauza epidemiei de gripă, explică specialiștii. Așadar, din clinicile care în mod normal dispun de acest test, doar una mai are la momentul actual, la medicii de familie se găsesc la fel de greu, iar la Spitalul Județean Sibiu sunt pe stoc, dar sunt realizate doar la solicitarea medicului de pe secție.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu testele rapide pentru gripă sunt disponibile, dar specialiștii explică faptul că, spre deosebire de clinici, sunt realizate doar la solicitarea medicului de pe secție. Astăzi au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe un număr de 40 de teste rapide, iar pe secția de infecțioase a spitalului sunt „suficiente”, potrivit reprezentanților unității medicale.

Există însă și cazul în care o persoană va merge la medicul de familie, cu câteva simptome, nefiind într-o stare atât de degradată încât să fie nevoie să se deplaseze la urgențe. În acest caz, există două soluții – pacientul fie va fi testat la fața locului, fie, dacă medicul de familie nu dispune de teste de gripă, va fi îndrumat către una din clinicile din Sibiu care realizează astfel de testări. Problema este însă că testele rapide nu se mai găsesc nici la clinici. În trei zile de căutări, am găsit o singură clinică în care mai sunt disponibile – Synevo. În rest, clinicile au fost secătuite de mai multe zile deja de testele de gripă și reprezentanții lor spun că nu știu când anume le vor primi.

„Am făcut comandă acum câteva zile, dar nu știm când vom primi testele. Puteți să mai încercați eventual pe săptămâna viitoare, zilele acestea în niciun caz nu vor ajunge”, au spus cei de la clinica Sante.

„Nu mai avem de vreo două zile. Mai sunați mâine, poimâine, sperăm să avem”, au spus și cei de la Polisano.

Același răspuns l-am primit de la alte două clinici din Sibiu, în timp ce o alta a spus vehement că nu mai sunt teste, fără să menționeze când anume vor fi din nou disponibile.

Medicul de familie poate îndruma pacientul spre o clinică unde găsește teste rapide

Unii medici de familie, din dorința de a nu pierde timpul alocat pacientului făcând aceste teste, acolo unde este nevoie, le vor recomanda celor care prezintă simptome să se prezinte la o clinică unde sunt disponibile testele.

„Eu nu am comandat deloc teste rapide. Am, prin lege, 20 de pacienți pe zi de consultat, dar în perioada aceasta vin și câte 30 sau mai mulți, pentru că au diferite simptome. Așadar, îi rog să meargă la Synevo și să își facă testul rapid, iar când află rezultatele discutăm”, explică Stroe Codruț, medic de familie din Sibiu.
Cu toate că în urmă cu câțiva ani erau comercializate în anumite farmacii, la momentul actual acest lucru nu mai este posibil. Am încercat să găsim o farmacie care să aibă teste disponibile, însă la toate cele cinci pe care le-am consultat răspunsul a fost „nu comercializăm”.

Medicii avertizează faptul că testele rapide pot da atât un fals pozitiv, cât și un fals negativ. „Nu este îndeajuns testul. Este nevoie de un tratament corespunzător, recomandat de specialist”, arată un medic de familie sibian.

Foto: arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus