Duminică,
02.10.2022
Innorat
Acum
16°C

Video-reportaj din mijlocul Italiei închise. Pentru unii, ”coronavirusul e o mare oportunitate”

Video-reportaj din mijlocul Italiei închise. Pentru unii, ”coronavirusul e o mare oportunitate”

Vă închipuiți un scenariu în care în Al II-lea Război Mondial, undeva la un kilometru de linia frontului, viața s-ar fi putut derula netulburată? Deși exemplul este exagerat, multe din aspectele vieții în nordul Italiei, în Lombardia, te duc cu gândul la această imagine.

Dacă pe ”linia frontului”, în lupta împotriva COVID-19, autoritățile și doctorii anunță un viitor destul de sumbru, în partea cealaltă, a oamenilor care-și văd de viață, lucrurile sunt mult mai simple. Duminică, în prima zi de funcționare a decretului prin care Lombardia și 11 provincii din nordul Italiei au intrat în așa numita ”zonă roșie”, din care nimeni nu mai poate ieși, a fost la fel ca alte mii de până acum. Acțiunea se petrece în Grumello del Monte, un orășel la aproximativ 25 de kilometri de Bergamo, zona cea mai afectată de coronavirus. Atmosfera de aici nu te duce deloc cu gândul la faptul că te afli într-o zonă plină de restricții. Potrivit decretului, supermarket-urile ar trebui închise în week-end, interzise competițiile sportive, barurile și restaurantele ar trbui să funcționeze sub niște condiții drastice, reguli de igienă draconice în instituții. Dimpotrivă: supermarket-urile sunt deschise și pline de produse, poți număra cu degetele de la o mână oamenii care poartă o mască, barurile sunt și ele deschise, iar clienții stau la povești, față în față, gesticulând cu degetele de la mână împreunate, în cel mai italian stil cu putință. La vita e bella.

87820450_632134930951568_1676906290653167616_n

O cofetărie deschisă duminica e rar de găsit în Italia, însă astăzi erau deschise ambele din localitate. Într-una, familia care o deține de câteva generații spune că nu îi e teamă. Sunt doar puțin supărați pentru că s-ar fi așteptat să fie informați mai bine de către autorități. Se văd acum închiși, peste noapte, la fel ca cei peste 16 milioane de oameni prinși în zona roșie. În fața frizeriei ”arabe” dau peste un român, aflat aici de peste 20 de ani. Specialist în pavaje. Nu e absolut deloc înspăimântat de virus. ”Coronavirusul e o oportunitate, eu așa văd situația”, spune omul. Logica lui e următoarea: italienii nu mai pot ieși în vacanțe, iar cu banii strânși vor rostogoli, după criză, economia.

Singurele restricții vizibile, poate chiar marcante pentru unii italieni, sunt în farmacii. Accesul se face pe rând, câte o singură persoană. Restul stau afară, iar de fiecare dată când apare cineva nou întreabă ritualic: ”cine e ultimul?” Aici există măști pentru față de cumpărat, însă nu se vând decât două de persoană. Pentru a se evita specula, stocurile sunt limitate. Cu toate acestea, nimeni nu le poartă. Nici măcar vânzătoarele din supermarket-uri.

Dincolo de linia frontului

Daniele Macchini, medic la Clinica Humanitas Gavazzeni, Bergamo, descrie experiența lui din Terapie Intensivă, din ultimele zile, ca fiind  “puțin spus dramatică”,  “un război care se dă zi și noapte”. Medicul povestește despre paturile care se epuizează imediat cum se eliberează, despre valurile de bolnavi care vin după ce au suportat acasă zile întregi de febră și au ajuns în situația în care nu mai pot respira corespunzător, despre etichetele colorate care se pun la paturile pacienților și care, acum, sunt toate roșii, cu diagnosticul invariabil: pneumonie interstițială bilaterală.  “Acum, spuneți-mi ce virus gripal cauzează o dramă atât de rapidă”, notează medicul, a cărui mărturie a fost preluată de toate jurnalele importante din zonă.

88240547_2706213216278370_3100189269214363648_n

Corriere della Sera îl citează mai departe: ”Vă asigur, de asemenea, că atunci când vedeți tineri care ajung să fie intubați în terapie intensivă, sau mai rău în Ecmo (o mașină pentru cele mai grave cazuri, care extrage sângele, îl reoxigenează și îl întoarce în corp, sperând ca organismul să vindece singur plămânii), toată liniștea asta pentru tinerețe trece. Și, în timp ce în rețelele de socializare există încă oameni care se mândresc că nu se tem de faptul că ignoră indicațiile, protestând că obiceiurile lor normale de viață sunt „temporar” în criză, dezastrul epidemiologic are loc. Și nu mai există chirurgi, urologi, ortopezi, suntem doar medici care dintr-o dată devin parte dintr-o singură echipă pentru a face față acestui tsunami care ne-a copleșit”.

https://youtu.be/KqIKeWrrdFk

 

Aceleași semnale apar și de la guvern, și de la conducerea regiunii. Se face apel la armată și la celelalte regiuni pentru a trimite doctori și asistente. Criza de cadre medicale este accentuată și de faptul că peste 150 de medici se află în carantină, suspecți de infecție cu coronavirus. Sistemul medical din Lombardia este aproape de limita lui superioară. Are nevoie de întăriri.

Sâmbătă, 7 martie, În Italia erau aproape 6.000 de cazuri și 233 de morți. Rata oficială a mortalității, calculată până acum, era de 3,96%. O zi mai târziu, 8 martie, cifrele au urcat: 7.375 de cazuri depistate și 366 de morți. Rata mortalității ajunge la 4,96%.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Mihai

Acum 2 ani

"Singurele restricții vizibile, poate chiar marcante pentru unii sibieni... " parca eram prin Italia, nu?
Raspunde

Alin Bratu

Acum 2 ani

italieni... am corectat, mulțumesc de observație.
Raspunde

S

Acum 2 ani

Mi dispiace, dar lombardia și cele 11 provincii din jur sunt zona portocalie. Roșia a rămas la fel. Si nu aveau cum sa fie închise ieri, în momentul, secunda publicării legii. Sper ca sunteți conștienți.
Raspunde

Marcu

Acum 2 ani

Mda. Tipic latin. Ii doare in c*** pana va muri primul vecin dupa care o sa intre in panica si o sa vrea sa fuga din zona inchisa.
Raspunde

rosu

Acum 2 ani

Propozitia din titlu se vede ca-i spusa de un oarecare "specialist in pavaje", pentru ca Italia va fi praf dupa ce turistii o vor evita. Vezi, spre ex. Venetia pustie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus