Miercuri,
21.02.2024
Innorat
Acum
4°C

Mersul la biserică, în vremuri de pandemie: ”Vom ține slujbe, dar fără împărtășanie”

Mersul la biserică, în vremuri de pandemie: ”Vom ține slujbe, dar fără împărtășanie”

Liturghii reduse la o oră, serviciu religios fără împărtășanie sau organizarea slujbelor în aerul liber sunt câteva din măsurile pe care preoții diferitelor culte religioase din Sibiu le iau în urma răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.

Măsurile sunt implementate și în contextul perioadei premergătoare sărbătorilor pascale, când afluxul de credincioși în biserici este mai mare decât de obicei. Conform calculelor nivelului de risc în cazul evenimentelor publice, slujbele religioase se încadrează la ”risc ridicat”.

Ortodocșii au decis ca la intrarea tuturor lăcașelor de cult să fie afișate recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, iar în apropierea bisericilor să fie amenajate zone de igienizare și dezinfectare a mâinilor. ”Pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spațiul de cult, în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârşi în aer liber, lângă lăcașul de cult. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică”, au mai decis ortodocșii, potrivit unui anunț făcut public de către Mitropolia Ardealului, referitor la decizia cancelariei Sfântului Sinod din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Din Catedrala Mitropolitană, slujbele se vor muta afară Din Catedrala Mitropolitană, slujbele se vor muta afară

Preoții vor încerca să se consulte, pe cât posibil, ”cu cadre medicale competente”, pentru a evita răspândirea noului coronavirus Covid19. ”Exemplu: îndrumarea persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unități medicale; dezinfectarea căilor de acces şi aerisirea corespunzătoare a lăcașurilor de cult”, sunt exemplele de măsuri pe care le-ar putea lua preoții ortodocși în urma consultărilor cu medici. ”Cu prilejul săvârșirii slujbelor bisericeşti, înainte de otpust se va citi rugăciunea specială pentru pocăință, pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei”, este cea de-a șaptea îndrumare transmisă de către Sfântul Sinod parohiilor și mănăstirilor ortodoxe.

Liturghie redusă la o oră

În cazul greco-catolicilor, programul serviciilor religioase a fost scurtat și modificat, astfel încât numărul de credincioși care participă să fie mai mic. În zilele de duminică și în cele de sărbătoare, Sfânta liturghie este programată să aibă loc de trei ori (de la 09:30 la 10:30, de la 11:00 la 12:00 și de la 18:00 la 19:00), iar în restul zilelor, de două ori (de la 07:00 și de la 18:00). ”Am dezinfectat toate băncile și spațiile publice. Sfintele liturghii nu vor mai ține o oră și jumătate, ci doar o oră – pentru că liturghia o vom rosti, nu o vom mai cânta. Pentru fluidizarea credincioșilor, am decis organizarea a câtor trei liturghii pe zi în zilele de duminică și sărbătoare. Nu vor mai fi 400 de persoane la o liturghie, ci reducem la 99. În ceea ce privește Spovedania, aceste discuții le vom purta față către față cu fiecare credincios și îi vom da câteva indicații pentru a ne putea proteja”, arată Nicolae Popa, preot al Bisericii Ursulinelor, din Sibiu.

Liturghiile din Biserica Ursulinelor sunt reduse la o oră Liturghiile din Biserica Ursulinelor sunt reduse la o oră

În ceea ce privește Împărtășania, preotul greco-catolic spune că aceasta se va desfășura în condiții de maximă igienă. ”Noi avem o practică foarte igienizată, să îi zic așa. Preotul își va pregăti un vas pentru dezinfectare înainte sfintei Liturghii și înaintea Sfintei Împărtășanii. Noi avem acele ostii sau bucățelele de prescură. Preotul trebuie să fie curat pe mâini și igienizat, luăm bucățica de pâine, o așezăm în sângele Domnului și o punem direct în gura credinciosului. Aceasta este cea mai bună metodă, este o practică de 2000 de ani, aș recomanda și bisericii-surori ortodoxe să facă acest lucru, nu intru acum în amănunte. Chiar dacă își aduc oamenii de acasă lingurița, nu știi cât de igienizată este”, adaugă preotul Nicolae Popa.

Slujbe fără împărtășanie

Primpreotul Parohiei evanghelice CA Sibiu, Kilian Dörr, arată că Biserica din Piața Huet și-a închis spațiile publice pentru turiști. ”Noi recomandăm credincioșilor să asculte toate sfaturile autorităților și, bineînțeles, să se reducă posibilitatea de contacte cât mai mult. Vom ține slujbe, dar fără împărtășanie. Recomandăm oamenilor să nu dea mâna la ieșirea din biserică. Dar, în principiu, nu vin așa multe persoane la serviciile noastre religioase, sunt doar o mână de oameni, deci nu vom întrerupe serviciul religios. Suntem atenți, vedem ce recomandă autoritățile și ne conformăm. De exemplu, întâlnirile cu tineri, corul pentru copii și alte programe publice au fost întrerupte”, declară Kilian Dörr.

Slujbele evanghelicilor se vor desfășura fără Împărtășa, arată primpreotul Killian Dorr Slujbele evanghelicilor se vor desfășura fără Împărtășa, arată primpreotul Killian Dorr

Și Teodor Dobrin, pastorul Bisericii creștine Biruința, vorbește despre limitarea numărului de participanți la întâlnirile religioase. ”Chiar acum sunt cu măști, mănuși și alcool sanitar în mână. Ne vom conforma recomandărilor autorităților, nu vom fi mai mult de 100. Eventual, ne vom distribui și într-o altă încăpere, iar restul afară, dacă vor fi mai mulți, ceea ce noi nu încurajăm. Luăm în serios ceea ce se întâmplă, căci nu vrem să avem vinovăție morală sau legală față de semenii noștri. Curajul nostru și credința noastră, sigur, sunt mari, sunt bazate pe Dumnezeu, dar, totuși, nu vrem să îi expunem pe semenii noștri”, declară Teodor Dobrin.

Evenimente cu risc ridicat

Conform tabelului de evaluări de risc întocmit de Institutul de Sănătate Publică în contextul actualei pandemii de coronavirus, evenimentele religioase din interiorul bisericilor sunt încadrate la evenimente cu ”risc ridicat”. Această încadrare are la bază notarea unei serii de caracteristici, de la durată, frecvență, densitate, vârsta medie a participanților și până la detalii referitoare la igienă și sănătate. Evenimentele care, în urma aplicării acestor criterii, întrunesc un punctaj cuprins între 9 și 14 sunt considerate cu risc scăzut, cele cu un scor cuprins între 15 și 19 – cu risc moderat, iar cele cu un scor de peste 20 (maximul fiind 27) sunt încadrate la ”risc ridicat”. În cazul slujbelor religioase de interior, punctajul rezultat ca urmare a testului de risc este 21.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Iooo

Acum 3 ani

"se vor utiliza difuzoare exterioare" Sa fie petrecere! Daca eu imi scot boxele in geam risc sa fiu amendat, daca le scoate biserica, se trece cu vederea. Astia chiar nu sunt constienti de riscuri, oricum, fraier e cel care merge la aceste adunari :)
Raspunde

Calin

Acum 3 ani

Se duc acolo pentru socializare mai mult :) Pe Domnu` lasa`l ca oricum nu e prezent nicaieri
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Ar trebui sa se mearga la fiecare enorias acasa cu icoana aia facatoare de minuni specializata in boli pulmonare,care a fost expusa la TBC acum ceva,nu mult,timp.Fara nicio legatura cu subiectul: vind Agheasma Mare,recolta 2012,recent trasa de pe drojdie,cu autograful mitropolitului,pet mic.Pet,nu pret!
Raspunde

Calin

Acum 3 ani

=)))
Raspunde

Calin

Acum 3 ani

In targ nu , in biserica nu ... pai si noi unde mai mancam mici ?
Raspunde

Ortodox

Acum 3 ani

Practica greco-catolicilor nu e de 2000 de ani, ci e o inventie moderna a bisericii catolice, care nu mai are nimic in comun cu Biserica Ortodoxa. Impartasania la Ortodocsi se poate lua cu aceeasi lingurita, pentru ca ea este trupul si sangele Lui Hristos, care este o sursa de viata si sanatate si nu poate contine nici un microb/virus sau alta murdarie. Asta se poate vedea din practica de 2000 de ani a Bisericii Ortodoxe, cand aceeasi credinciosi si mai ales preotii (care consuma la sfarsit toata impartasania ramasa in potir de la credinciosi), se impartaseau din acelasi potir si cu aceeasi lingurita cu care erau impartasiti bolnavi de holera de exemplu si nu s-au inbolnavit. Noi romanii am fost ortodocsi de 2000 de ani si de 2000 de ani ne impartasim din acelasi potir si cu aceeasi lingurita si asta ne-a tinut pe pamantul asta. Nu cred ca ar fi timpul acum sa ne schimbam pentru un virus care afecteaza 0.0000ceva pnte din populatie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus