Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Linia de testare pentru Covid-19 ajunge la Sibiu: ”trebuie să le mulțumim sibienilor, au reacționat extraordinar”

Linia de testare pentru Covid-19 ajunge la Sibiu: ”trebuie să le mulțumim sibienilor, au reacționat extraordinar”

De marți va începe amenajarea primului centru de testare pentru noul coronavirus din județul Sibiu și, deocamdată, al optulea din țară. Tot de marți, doi reprezentanți ai Spitalului județean vor pleca la București, pentru un curs intensiv în urma căruia să poată utiliza noua linie de testare.

De la 60 la 119 a crescut – de duminică, 15 martie, până luni, 16 martie – numărul sibienilor cărora li s-au recoltat probe, fiind suspectați de infecție cu noul coronavirus, potrivit datelor comunicate de către Inspectoratul pentru situații de urgență Sibiu. Aceste probe au fost trimise la centrul de la Cluj-Napoca, care poate procesa un număr de 70 de teste la fiecare nouă ore. Din cauza creșterii continue a probelor trimise la Cluj din mai multe părți ale țării, numărul sibienilor care au și aflat aceste rezultate a rămas, însă, același de vineri, 13 martie: 18 (din fericire, toate rezultatele comunicate au fost negative, iar în acest număr se pare că nu sunt incluși și liberalii cărora li s-au luat probe ca urmare a infectării senatorului PNL, Vergil Chițac).

Acesta este contextul în care, la Sibiu, în cadrul laboratoarelor din Spitalul clinic județean de urgență, urmează să fie amplasată o linie de testare pentru noul coronavirus. ”În cursul zilei de mâine (marți – n.r.) va veni prima tură de aparate, cele mai importante – aparatul de testare și hota, căci e vorba de o linie întreagă. Am înțeles că are vreo 700 de kilograme, vrem să vedem dacă mai trebuie realizate eventuale modificări pentru amplasarea acestei noi linii”, spune Cornel Benchea, managerul Spitalului județean.

Deocamdată, în cadrul celei mai mari instituții medicale din județul Sibiu nu există personal specializat pentru a lucra cu noile aparaturi. Specializarea urmează a fi realizată în zilele următoare, până la finalizarea amplasării noii linii de testare la Sibiu. ”Mâine vor pleca la Institutul «Matei Balș» două persoane, care vor fi instruite până la sfârșitul săptămânii. Nu am mai avut un astfel de aparat până acum, de aceea este nevoie de specializare. Nu știm deocamdată capacitatea acestei linii de testare, mâine vom vedea, dar am înțeles că este un aparat de cea mai nouă generație, de genul celui amplasat în urmă cu o lună la «Matei Balș»”, adaugă Benchea.

Cornel Benchea speră ca, de săptămâna viitoare, să înceapă și la Sibiu testele pentru Covid-19 Cornel Benchea speră ca, de săptămâna viitoare, să înceapă și la Sibiu testele pentru Covid-19

Speranțele autorităților sibiene sunt ca, de săptămâna viitoare, noua linie de testare să fie pusă în funcțiune. În ultima zi a săptămânii trecute, Spitalul județean Sibiu a lansat procedurile de achiziție a 1.000 de kit-uri de testare pentru Covid-19, kituri pentru care au și apărut, deja, ofertanți. ”Noi am comandat de vineri testele, căci toate hârtiile acestea durează. Mâine (marți – n.r.) vom ști mai multe despre când pot să vină testele și despre când putem aproxima punerea în funcțiune a noii linii de testare”, mai arată Cornel Benchea, pentru Turnul Sfatului. Ca termen de comparație, la începutul acestei luni, la Institutul ”Matei Balș” din București erau disponibile aproximativ 1.000 de kituri de testare pentru Covid-19.

Mulțumiri pentru sibieni

Noua linie de testare este rezultatul unei donații pe care Fundația Con-A a realizat-o ca urmare a răspândirii noului coronavirus. Iar primele 1.000 de kituri sunt rezultatul donațiilor pe care sibienii și alte companii din Sibiu le-au realizat în urma lansării campaniei ”Un spital + o comunitate”, de către Fundația Comunității. ”Trebuie să le mulțumim sibienilor care au reacționat extraordinar și s-au mobilizat exemplar față de alte județe. Și știu ce spun, căci tocmai am ieșit din videoconferință. Sibiul și Alba sunt singurele județe care au reușit, rapid, să demareze astfel de proceduri pentru crearea de linii de testare pentru noul coronavirus. Vom fi al șaselea județ din țară, din cele 40, în care pot fi făcute astfel de teste”, a declarat Cornel Benchea.

Potrivit lui, până acum s-au strâns aproape 400.000 de lei în cadrul campaniei ”Un Spital + O comunitate”. Valoarea estimată a celor 1.000 de kituri de testare pentru noul coronavirus este de aproximativ 100.000 de lei. Restul de bani – donațiile fiind în continuare mai mult decât binevenite – vor fi utilizați pentru pregătirea secției de terapie intensivă. ”Dacă se vor strânge mai mulți bani, cu aceștia vom extinde secția ATI, ceea ce înseamnă achiziția de paturi, ventilatoare, monitoare, injectomate și așa mai departe. Sunt sume de câteva milioane de lei necesare pentru extinderea ATI”, arată Cornel Benchea. Site-ul campaniei de strângere de fonduri inițiată de Fundația Comunității îl puteți găsi aici 

Istoria donației: ”în cinci minute am luat decizia”

Linia de biologie moleculară necesară determinării virusului SARS-COV-2 care urmează a fi pusă în funcțiune la Sibiu a fost achitată de către Fundația Con-A, al cărei președinte este Mircea Bulboacă, cel care a pus bazele celei mai mari firme de construcții din Sibiu (Con-A este una din cele mai mari companii de construcții civile din România).

Mircea Bulboacă: ”În cinci minute am luat decizia” Mircea Bulboacă: ”În cinci minute am luat decizia”

”Cum s-a născut ideea? Marți seara (săptămâna trecută – n.r.), ascultam la televizor, unde se arăta că foarte mulți infectați cu noul coronavirus se prăpădesc din cauză că nu au aparate de respirație mecanică pentru cei cu astfel de insuficiențe. Așa că m-am gândit să cumpăr un astfel de aparat care, în astfel de situații, probabil că ar fi salvat niște vieți. Am luat legătura cu medicii Spitalului județean Sibiu, am identificat costurile, după care cei de la secția de Boli Infecțioase m-au îndrumat către Direcția de Sănătate Publică Sibiu, pentru ca ei să ne transmită ce prioritate au. Și cei de la DSP au spus că un astfel de laborator ar fi prioritar pentru ei. Evident, un astfel de laborator are costuri cu totul și cu totul altele. Mi s-a garantat că laboratorul este pe stoc, la București. Prin urmare, în cinci minute am luat decizia, am făcut socotelile și am acționat rapid”, descrie Mircea Bulboacă istoria donației pe care a făcut-o Spitalului Județean. Decizia a fost luată în timp scurt având în vedere contextul care se creiona încă de la începutul săptămânii trecute. ”Am văzut câte cazuri sunt și faptul că în apropiere de Sibiu un astfel de laborator mai există doar la Cluj-Napoca. Iar acolo se realizau doar câteva zeci de teste pe zi. Asta, în condițiile în care, joia, numărul probelor duse depășea deja capacitatea laboratorului”, mai amintește Mircea Bulboacă, pentru Turnul Sfatului.

Sursa foto principală: Reno Gazette Journal

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

R

Acum 2 ani

Super, felicitari tuturor si sper sa fie toate negative. Sper ca cei doi cursanti sa mai pregateasca si alte persoane la Sibiu care sa poate realiza testele si in lipsa lor. Avand in vedere ca acum probele din Sibiu se duc la Cluj, noi vom primi probe din alte judete? Cum le vom prioritiza? Ne ajung 1000 probe? Merg doamnele Fodor si Campean la punerea in fuctiune al laboratorului?
Raspunde

Tudor

Acum 2 ani

Cum așa? Privații donează pentru stat? De ce nu vad autorități locale să aloce din excedent? Sau din salariile pe care și le-au mărit cat au dorit in detrimentul rezolvării diferitelor necesități, eventual spitale/scoli/drumuri?
Raspunde

Alo? Citim și noi ceva?

Acum 2 ani

Dragă Tudor asta este gândirea la moment de forță majoră: În loc să pună mâna să obligăm infecția asta de stat să realoce sumele necesare și să controleze prețurile de pe piața pharma(vezi cazul măștilor și mănușilor scumpite și de 20 de ori), noi contribuabilii de rând suntem încurajați să donăm doar de dragul unora care nu înțeleg modul de utilizare a bugetului național. Eu contribui la sistemul de sănătate și mai și donez. Hai să donăm și pentru construcția de autostrăzi, hai să donăm și pentru construcția de căi ferate...păi ce mama măsii! O țară de oameni tembeli și din păcate societatea asta civilă mai și încurajează astfel de manifestări filantropice doar de dragul de a ieși unii dintr-un con de umbră.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bobby

Acum 2 ani

Aduceti rapid cat mai multe aparate de respiratie mecanica !!!!!!!! Lasati dracului testele, cei care nu pot respira se vad cu ochiul liber !!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Statul roman la mâna particularilor ! Cinste ultimilor dar ce ne facem cu primul ? In timp ce noi aveam acum o luna 7 centre de diagnosticare Ungaria multhulitului Orban Viktor avea 37 ... Un adevărat ilibetal !
Raspunde

RaduM

Acum 2 ani

Exceptionale sunt gestul si organizarea domnului Bulboaca (CON-A) . Va multumim din suflet toti sibienii (chiar daca unii inca se mai intreaba tot felul de prostii in loc sa puna mana sa ajute)
Raspunde

Paul Barbu

Acum 2 ani

Incepand de azi, este procedura usurata pentru achizitii de aparatura necesara pt testarea si tratamentul complicatiilor legate de COVID 19, si deci se poate achizitiona tot ce e necesar pt Spitalul Judetean, si atentie, dl ministru al sanatatii, NU PENTRU POLISANO! Trebuie sa intelegem ceva absolut esential. Sistemul privat de sanatate este un lux si un moft, care nu acopera necesitatea serviciilor medicale. TREBUIE neaparat gasit calea de a dezvolta sistemul public de sanatate, si asta este misiunea unui ministru al sanatatii. Va dau un singur exemplu, care arata diferenta majora in afara de costuri, este is o alta etica. Etica capitalismului, care anuleaza inclusiv juramantul medicilor. In sistemul prival un medic poate sa refuze sa faca o operatie, nu are nici o obligatie de a salva un pacient. In sistemul public da. Pe de alta parte este absurd, ca banii publici, adunate din taxe sa fie pompat in clinici private, care oricum sunt platite din buzunar de catre pacienti. Sper, sa reveniti cu un articol curand, sa aflam felul in care managerul spitalului judetean Sibiu a reusit sa foloseasca fonudurile publice alocate in acest sens.
Raspunde

Mda

Acum 2 ani

Excedentul îl lasă viitorului primar, desigur fără să realizeze asta...
Raspunde

Moni

Acum 2 ani

De inde este aparatul de testarea și cum se numeste? Este de la Roxhe?
Raspunde

Florin O

Acum 2 ani

Bravo, Cona!
Raspunde

Che

Acum 2 ani

Și cam ce sa caute Stimabilele doamne acolo ? Eu sper sa se Duca doar dacă sunt suspecte de corona*
Raspunde

Bunica

Acum 2 ani

Sa taie panglica sa dea bine la camera. Totusi sper sa se trezeasca si sa lase artificiile gen agenda culturala si stadionul si sa doteze spitalul cu cele necesare, mai multe teste, aparatura necesara si echipamente de protectie pentru medici, asistente si personal auxiliar. Hai ca se poate!
Raspunde

Ionut

Acum 2 ani

Coreea de Sud testeaza zeci de mii de oameni zilnic, Romania se poate misca mai incet de atat?! Unde sunt fondurile alea despre care se tot vorbeste?
Raspunde

Babacloanta

Acum 2 ani

Uite asa a irosit sansa "baba" de-a se reabilita in ochii sibienilor...putea folosi din excedent pentru achizitionarea echipamentelor necesare spitalului...dezamagire totala.
Raspunde

Babacloanta

Acum 2 ani

Cand vad fata milogului de Benchea imi vine sa urlu. ce imbunatatiri a adus spitalului judetean. Macar urgentele daca le punea la punct. Intrarea aia comunista, spoita de la urgente putea sa o faca. Mi-e sila de acesti pseudo manageri platiti cu sume colosale care isi rezolva problemele tot prin banii contribuabililor.
Raspunde

Pastean

Acum 2 ani

Avem nevoie in special de acele combinezoane speciale, ohelari de protectie.Foarte putine exista in sectii. Daca nu primim nu vom intra sa îngrijim pacienți infectati!
Raspunde

sibian

Acum 2 ani

De ce nu a avut in dotare laboratorul spitalului un astfel de echipament pana acum ? Cu atat mai mult , ca este un aparat cu care se pot determina (in functie de teste ) si alte probleme ce tin de biologia moleculara ( mutatii genetice etc , etc... ) nu este un aparat dedicat numai pentru Coronavid.In laboratoarele spitalelor judetene nu ar trebui sa lipseaca un astfel de aparat . Probabil tine de capacitatea echipei de conducere a spitalului cat de pregatita si profesionista este.La noi.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus