Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Medicii sibieni și noul coronavirus: „Facem tot ce se poate, uman. Asta aș vrea să știe sibienii și nu să ne privească critic”

Medicii sibieni și noul coronavirus: „Facem tot ce se poate, uman. Asta aș vrea să știe sibienii și nu să ne privească critic”

Singurul lucru care-i sperie pe medicii sibieni în lupta cu noul coronovarus este necunoscutul. Pentru ei este o situație nouă căreia trebui să-i facă față. În acest moment Sibiul nu are niciun caz confirmat de infectare cu acest virus, dar dacă vor exista, medicii cred că sunt pregătiți și curajoși. Spun că îi putem ajuta și noi, cu toții, rămânând calmi, raționali, umani și tratând situația actuală cu cea mai mare seriozitate. Medici din linia întâi, cum este dr. Victoria Bîrluțiu, doctor în științe medicale și medic primar la secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu, dr. Rareș Pătru, medic primar la secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu sau dr. Ioana Octavia Bogdan Mătăcuță, medic primar în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie vorbesc despre modul în care se pregătesc pentru o eventuală confruntare cu noul coronavirus, cum se simt și despre ce putem face noi pentru a-i ajuta.

Dr. Rareș Pătru este medic primar la secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu. El spune că, în momentul de față, situația este sub control și că, întreg personalul medical încearcă să se adapteze acestei noi situații. Medicul spune că sunt pregătiți pentru eventualele cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus. „Deocamdată situația este sub control. Nu avem o avalanșă de cazuri în acest moment. Ne adaptăm acestei noi situații. Inițial, a fost puțin ciudat, dar apoi ne-am obișnuit. Noi intrăm protejați. Avem echipamente de protecție, avem un combinezon, folosim două rânduri de mănuși, mască, ochelari de protecție, suntem chiar protejați. Respectăm și adoptăm metodologia în vigoare și nu, nu este frică, dar trebuie să ne protejăm, pentru că, dacă se îmbolnăvesc medicii și asistentele, întreg personalul medical de altfel, atunci ar fi o problemă. Apoi, trebuie să-i protejăm și pe cei de acasă. În acest moment programul este cel normal de la 8.00 la 15.00 și gărzile pentru medici. Noi facem destul de multe gărzi aici. Asistentele lucrează în trei schimburi de câte opt ore. În acest moment nu este nevoie să fie chemate persoane de acasă. Vom vedea ce va fi pentru că, nimeni nu poate să prevadă exact, ceea ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Cu siguranță vor apărea cazuri și la noi. Suntem pregătiți. Aproape în fiecare zi am avut ședințe și pregătiri, pentru că secția noastră de Boli Infecțioase va primi doar cazuri de suspecți sau confirmați coronavirus”, spune dr. Rareș Pătru.

Totodată medicul le transmite sibienilor să fie calmi, să respecte toate normele de igienă și măsurile care se impun și să-i protejeze cât de mult pot pe cei vârstnici.

„Este un moment în care trebuie să fim responsabili, să dăm dovadă de solidaritate, să fim disciplinați, să respectăm măsurile de profilaxie pentru că este mult mai ușor să previi decât să tratezi sau să se ajungă la cazuri grave. Este necesar să ne protejăm în special părinții și bunicii. Persoanele în vârstă trebuie protejate și trebuie să avem mare grijă la igiena mâinilor pentru că, acest virus se transmite prin contact cu suprafețele. Trebuie să tratăm cu maximă seriozitate această situație nouă pentru a ne fi mai ușor pe viitor. Este foarte important. Chiar fac apel la calm, să judecăm rațional, să respectăm toate măsurile și să ne informăm doar din surse sigure. Ar fi foarte bine să ajutăm persoanele în vârstă, poate să le ducem o plasă cu alimente și să le-o lăsăm la ușă dacă au nevoie”, mai spune medicul.

„Este o noutate și pentru noi, dar dăm tot ce avem mai bun”

Medicul primar dr. Ioana Octavia Bogdan Mătăcuță spune că deși se tem pentru pacienți, pentru ei, pentru cei dragi, pentru comunitate, vor face tot posibilul să rămână curajoși și temerari pentru a trece cu bine prin această experiență „Noi suntem cumva în linia a doua. Sunt colegii noștri de la Boli Infecțioase care sunt în prima linie. Încercăm în primul rând să ne menținem calmul, să ne gândim punctual și să analizăm fiecare situație în parte, dar în același timp, în context și să ne dăm seama că facem un lucru pentru comunitate și că trebuie să trecem cu bine prin această experiență. Este o noutate și pentru noi, dar dăm tot ce avem mai bun astfel încât să fie totul bine la final. Pregătiri se fac, instruiri se fac, dar fiind o situație nouă după cum am spus eu sunt sigură că vor fi lucruri de care ne vom izbi, probabil elemente de noutate. Luăm din experiența colegilor noștri care au trecut prin asta și încercăm să ne eficientizăm modul de lucru și să avem un grad înalt de vigilență. Avem un sentiment de teamă în ceea ce-i privește pe pacienții, dar suntem temerari și curajoși așa cum am fost întotdeauna. În situații de stres avem teamă și pentru noi și pentru pacienți și pentru familiile noastre și pentru copiii noștri și pentru comunitatea noastră și pentru tot ceea ce înseamnă această infecție, dar nu ne permitem să ne lăsăm doborâți de sentimentul acesta, așa că privim cu fruntea sus. Suntem luptători acum și trebuie să facem față cu brio”, spune dr. Mătăcuță.

Din secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu medicul Simona Bîrluțiu a transmis că sunt canalizați pe muncă și se odihnesc doar când ajung acasă după gărzi. Le transmite sibienilor că în acea secție se face tot ce se poate din punct de vedere uman. „Suntem canalizați pe muncă, iar refacerea este posibilă după ce ajungem acasă, după gărzi. Ne dedicăm populației, nu altor preocupări. Facem tot ce se poate, uman. Doar asta aș vrea să știe sibienii și să nu ne privească critic”, spune medicul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Johnny Cash

Acum 2 ani

Ignorati loazele care va critica, mult succes in ceea ce va urma !
Raspunde

UnDacLiber

Acum 2 ani

Daca noi, sibienii, va privim critic, o facem pentru un motiv bun (dar rau, in realitate): ne-ati dezamagit de atatea ori, pe atatea planuri! Ati ajuns bataia de joc a colegilor vostri, medici, din alte orase. Impotenta voastra profesionala v-a adus in situatia asta. Si ca sa ne cereti sa nu va privim critic, trebuie mai intai sa ne dati motive, sa va afirmati pozitiv (ca e usor sa iei spaga, fara de care sa nu bagi pacientul in operatie; ca e usor sa le faci pe insarcinate "vaci", si apoi sa le mutilezi copiii; ca e usor sa dai din umeri zicand "n-a avut zile", "asta e", "nu s-a putut mai mult"; ca e usor sa faci pe desteptul cu pacientul, cand de tine rad colegii mai instruiti). Tot respectul ca sunteti pe metereze, la datorie in timpul acestui exercitiu SARS-COV-2! Dar, o gaina decapitata care se zvarcoleste de colo-colo prin curte nu poate fi numita "atlet de performanta".
Raspunde

OJ

Acum 2 ani

Te-ai izolat și ti-ai pierdut echilibrul! Cei mai periculoși in aceste vremuri sunt exact cei de teapa ta, cârcotașii ascunși in spatele tastaturii care critica tot și dezinformează. Dacă tot ești un dac viteaz , așa cu te autoproclami, implica-te direct in lupta , poți sa fii voluntar... Sau e mai ușor sa bârfești din fotoliu??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus