Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

VIDEO La mulți ani, Teatrul Gong! ”De peste 70 de ani, aduce această bucurie orașului”

VIDEO La mulți ani, Teatrul Gong! ”De peste 70 de ani, aduce această bucurie orașului”

De Ziua mondială a teatrului cu păpuși, actorii Teatrului Gong din Sibiu au pregătit un videoclip în care vorbesc despre meseria lor.

”Un loc pentru cei mici să crească mari, iar pentru cei mari să nu uite niciodată că au fost și ei, cândva mici”, vorbește Dan Hândoreanu despre scena Teatrului Gong, în filmulețul realizat de actorii sibieni. ”Mi-a schimbat cursul vieții. Lucrând ca educatoare, am văzut un spectacol de teatru, «Degețica». Și am trăit atât de mult povestea aceea în timpul spectacolului încât am zic că și eu vreau să fac asta”, continuă Raluca Răducă, în același film dedicat să marcheze Ziua internațională a marionetiștilor și păpușarilor, fixată în cea de-a 21-a zi a lunii martie.

Cu activitatea publică suspendată pe o perioadă nedeterminată din cauza epidemiei generată de noul coronavirus, reprezentanții teatrului sibian de păpuși se arată optimiști, pornind de la experiențele pozitive ale eroilor din spectacolele lor. ”Teatrul de animație sau cu păpuși e mai mult decât viață! E miracol. E despre bucuria de a schimba lumea din jurul nostru prin puterea de a imagina o lume dincolo de posibilități. E despre emoția jocului și bucuria descoperirii. Prin tehnica complexă și diversitatea unică a formelor de expresie pe care le creează, spectacolele cu păpuși fascinează deopotrivă pe cei mici, cât și pe cei mai mari. De peste 70 de ani, Teatrul Gong aduce această bucurie orașului, definind generații. Suntem norocoși să fim printre puținele orașe din România cu un astfel de teatru. Prin raritatea acestei meserii, artistul păpușar devine, așadar, un patrimoniu al comunități noastre. Să îi prețuim! La mulți ani tuturor păpușarilor din întreaga lume! În aceste vremuri grele, nu uitați: vom învinge doar împreună, asemenea eroilor din poveste!”, spune Adrian Tibu, managerul Teatrului Gong din Sibiu, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

World Puppetry Day 2020 from Teatrul Gong on Vimeo.

”Ideea unei zile dedicate special teatrelor de păpuși a fost supusă spre dezbatere la al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaționale de Marionete (UNIMA), desfășurat la Magdeburg, în 2000. Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internațional al UNIMA, din iunie 2002, de la Atlanta, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea World Puppetry Day / Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși. Marionetele, ca o formă autonomă de expresie artistică, se află în continuă evoluție. Prin construirea și manipularea acestor jucării, se transmit vise și emoții, se construiesc personalitățile copiilor și tinerilor. Păpușarii prin jocul lor (în narațiunea scenică) inspiră creativitatea, descoperă noi forme ale frumuseții și armoniei, se luptă pentru o lume mai bună și mult mai umană”, comunicat Teatrul Gong

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus