Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
11°C

Apel pentru zeci de persoane cu handicap și personalul medical: ”stăm rău cu alocarea de fonduri... iar acum a venit și pandemia”

Apel pentru zeci de persoane cu handicap și personalul medical: ”stăm rău cu alocarea de fonduri... iar acum a venit și pandemia”

87 de persoane cu handicap, dar și personalul medical și auxiliar care îngrijește aceste persoane în Centrul de la Dumbrăveni, au mare nevoie de sprijin pentru dotarea cu echipamente de protecție și materiale de igienă, în contextul pandemiei generată de noul coronavirus. Conducerea Centrului arată că sprijinul este cu atât mai necesar cu cât beneficiarii serviciilor lor suferă și de boli cronice și alte afecțiuni.

Cei 87 de beneficiari ai Centrului rezidențial pentru persoane cu handicap din Dumbrăveni suferă de o serie largă de dizabilități (locomotorii, vizuale, auditive, mentale, psihice, asociate), fiind îngrijiți în permanență de o echipă formată din 64 de persoane. ”Beneficiarii au nevoi e îngrijire permanentă fără de care le este pusă viața în pericol. Vă solicităm ajutorul pentru a ne dona măști de protecție, mănuși, dezinfectanți de tegumente, dezinfectanți de pardoseli, ochelari de protecție, costume de protecție, săpun lichid, role de hârtie, pentru ca personalul medical și cel de îngrijire să-și poată desfășura activitatea în siguranță protejându-se pe ei, precum și persoanele cu dizabilități pe care îi au în îngrijire”, arată Raluca Munteanu, directoarea Centrului, într-un apel lansat public.

Izolați în centru

Potrivit ei, necesarul de materiale apare în contextul în care cele 54 de femei și cei 33 de bărbați aflați în Centru au nevoie nu doar de îngrijiri medicale zilnice, ci și de îngrijire permanentă pentru a le asigura igiena corporală, alimentația, hidratarea, mobilitatea și acoperirea nevoilor de bază. Cei mai mulți dintre beneficiari au dizabilități senzoriale, urmate de cei cu dizabilități mentale și fizice. ”Având în vedere că majoritatea beneficiarilor sunt cuprinși în intervalul de vârstă peste 50 de ani, iar aceștia prezintă boli cronice, precum și alte afecțiuni, având un sistem imunitar scăzut, aceștia sunt foarte predispuși contaminării cu virusul Covid-19. Pentru protejarea lor și pentru a preveni să intre în contact cu alte persoane din comunitate, tocmai pentru a reduce riscul contaminării lor, am luat măsura izolării acestora în cadrul centrului rezidențial”, arată Raluca Munteanu, pentru Turnul Sfatului.
”Estimare necesar: măști de protecție – 1.500 de bucăți, mănuși mărimea M și L – 6.000 de bucăți, dezinfectant tegumente - 400 de litri, dezinfectant pardoseli – 300 de litri (sau poate fi ”var cloros”, care e la kg), săpun lichid – 500 de litri, role de hârtie mari - 500 de bucăți, ochelari de protecție - 25 de bucăți, costume de protecție - 25 bucăți cu tot cu cizme de cauciuc”, Raluca Munteanu, directoarea Centrului din Dumbrăveni
În contextul pandemiei, reprezentanții Centrului au luat o serie de măsuri, de la dezinfectarea mâinilor beneficiarilor, la dezinfectarea obiectelor și spațiilor publice. Astfel de măsuri preventive au dus la consumuri ridicate de materiale de igienă și de protecție, arată conducerea Centrului. ”Salariații centrului se dezinfectează pe mâini încă de la intrarea în instituție, sunt îndrumați să se spele pe mâini cât de des posibil. Se igienizează și dezinfectează pe mâini după fiecare contact cu fiecare beneficiar pentru a evita infectarea încrucișată. Dezinfectează toate clanțele, ușile, supafețele cu soluții pe bază de clor și alcool, la toate intrările în corpurile de clădire în care sunt dormitoare, spații comune pentru beneficiari, precum și magazii, bloc alimentar, sală de mese, birouri specialiști și administrative, unde sunt montate covoare cu dezinfectant. Personalul poartă mănuși de protecție pentru a putea servi masa beneficiarilor, pentru a efectua dezinfecția permanentă. Astfel, este un consum mare de dezinfectant de tegumente și de suprafețe, de mănuși. Majoritatea dintre beneficiari depind total de îngrijirile permanente din partea personalului”, mai arată Raluca Munteanu.

Cei 87 de beneficiari ai Centrului de la Dumbrăveni sunt, acum, izolați Cei 87 de beneficiari ai Centrului de la Dumbrăveni sunt, acum, izolați. Foto: Raluca Munteanu

Potrivit ei, pandemia vine în contextul în care alocările bugetare sunt, oricum, subdimensionate față de nevoile Centrului din Dumbrăveni, aflat în structurile Direcției generale de asistență socială și protecție a copilului Sibiu, dar cu personalitate juridică distinctă. ”Stăm rău cu alocarea de fonduri bugetare anul acesta... iar acum a mai venit și pandemia asta peste noi”, mai arată Raluca Munteanu.

În ultima zi de joi, Consiliul județean Sibiu – prin intermediul căreia este asigurată finanțarea Centrului de la Dumbrăveni - are programată o ședință în care, pe ordinea de zi, este programată și o rectificare bugetară. Rectificarea bugetară este, încă, în lucru, după cum a anunțat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

Cei care pot răspunde apelului de la Dumbrăveni pot lua legătura cu Raluca Munteanu, directoarea Centrului, la numerele de telefon 0269865337 sau 0269865245 ori prin e-mail, la adresa [email protected]

Sursa foto principală: Pagina de Facebook a DGASPC Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dracu

Acum 4 ani

De 30 de ani puneti ca inconstientii stampila pe binomul mafiot PSD-PNL. Ce asteptari mai aveti? Culegeti ce ati semanat...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus