Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Ancheta infecției cu Covid-19 de la Spitalul județean: virusul ar fi venit din Germania. ”De unde știu, dacă nu au testat?”

Ancheta infecției cu Covid-19 de la Spitalul județean: virusul ar fi venit din Germania. ”De unde știu, dacă nu au testat?”

Reprezentanții Spitalului județean sugerează că primul caz confirmat oficial în județ cu noul coronavirus, cel al asistentului din cadrul Secției ATI, ar putea avea drept sursă de infecție o familie venită din Germania în urmă cu două săptămâni. ”Nu îmi dau seama cum poate conducerea Spitalului să sugereze că eu am adus coronavirusul de la familia respectivă, dacă membrii acelei familii nici măcar nu au fost testați și sunt asimptomatici și la ora actuală”, este replica asistentului medical.

”Asistentul angajat în cadrul secției ATI a spitalului efectuează în timpul liber îngrijiri la domiciliu, iar începând din 16 martie a intrat în contact cu o familie revenită în țară din Germania. Cu această familie, asistentul a avut trei contacte în decurs de o săptămână, iar primele sale simptome au apărut din data de 22 martie, cu mult înainte ca în secția ATI a SCJU Sibiu să existe vreun caz suspect sau confirmat cu noul coronavirus, primul pacient suspect fiind internat în 26 martie”, arată reprezentanții Spitalului județean Sibiu, într-un comunicat transmis redacției Turnul Sfatului în cursul zilei de luni, 30 martie.

Ancheta demarată ca urmare a confirmării infecției cu noul coronavirus (confirmare obținută în cursul zilei de vineri și devenită publică sâmbătă seara), a ajuns la concluzia că asistentul Sergiu Danciu ar fi încălcat mai multe reguli. ”În data de 22.03.2020, într-o discuție telefonică cu asistenta șefă a secției, asistentul a afirmat că are temperatură 37,4 C fără altă simptomatologie, el fiind la serviciu. Asistenta șefă i-a cerut repetarea măsurării temperaturii corporale, precum și să anunțe medicul de gardă, conform protocolului. Cu toate acestea, asistentul nu a respectat indicațiile formulate la acea dată. Protocolul stabilește că personalul medical are obligația să-și completeze fișa de triaj epidemiologic cu declararea temperaturii corporale și a oricăror modificări ale stării proprii de sănătate și să-și anunțe superiorii ierarhici de eventualele modificări. În zilele de 26 și 27.03.2020, aflat în tură de după-amiază, asistentul ATI a descoperit că are febră peste 38C, dar nu a respectat regula de a anunța superiorul ierarhic (asistentă șefă sau medic șef) și nici medicul de gardă. Într-adevăr, în data de 26.03 a consemnat în fișa de triaj epidemiologic că are temperatura 38C, dar nu a anunțat un superior. În data de 27.03, asistenta șefă a secției a aflat la ora 17.30, de la o infirmieră, că asistentul în discuție are febră. Ca urmare, a reacționat prompt și l-a îndrumat, prin intermediul medicului de gardă la serviciul de gardă Boli Infecțioase. Conform fișei postului, asistentului medical acesta are obligația «să comunice imediat angajatorului și/sau angajaților desemnați orice situație de muncă care reprezintă un pericol pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor»”, enumeră reprezentanții Spitalului, în comunicatul transmis redacției Turnul Sfatului. Reamintim că, la nivelul secției ATI din cadrul Spitalului județean, între asistenta șefă și numeroși asistenți medicali exista o stare conflictuală menținută de mai mulți ani, dar care a degenerat în disfuncționalități mai ales în ultima perioadă (detalii aici  Scandal fără precedent în cea mai grea secție a Spitalului Județean. “Ori noi, ori ea!“)

”Totodată subliniem faptul că, în toată această perioadă, (22-27 martie), dar și în general, asistentul ATI nu a respectat consemnul de a nu părăsi etajul unde a fost desemnat și nu a purtat mască chirurgicală de protecție (așa cum reiese din declarațiile ulterioare ale colegilor). Comportamentul său a pus în pericol sănătatea și viața colegilor, precum și a pacienților pe care i-a îngrijit”, comunicat Spital

Replica: ”am anunțat în fiecare zi”

În replică, asistentul care acum este internat la secția de Boli Infecțioase a spitalului în care lucrează, susține că a transmis zilnic, la triajul epidemiologic, starea sa de sănătate, precum și faptul că a intrat în contract cu persoane izolate la domiciliu. ”Eu am declarat în fiecare zi, la triajul epidemiologic, ce temperatură am și că am intrat în contact cu persoane izolate la domiciliu. Mie îmi pare rău că nu am făcut poză la hârtiile respective”, declară Sergiu Danciu, pentru Turnul Sfatului.

Asistentul medical arată că infecția ar fi putut să aibă drept origine o cu totul altă persoană din rândul pacienților care, în ultimele săptămâni, au ajuns la Spitalul județean. Pacienți aduși inclusiv din izolare la domiciliu, susține Sergiu Danciu. ”Nu se știe câți pacienți care s-au plimbat prin spital au fost infectați, deoarece nu s-a făcut niciun test. Au fost pacienți operați, inclusiv un pacient adus din izolare la domiciliu. Căci au sunat cei de la Poliție că nu găsesc persoana la domiciliu și așa au aflat că este operat”, mai descrie asistentul.

”De unde știu, dacă nu au testat?”

Referitor la suspiciunile puse asupra contactelor sale cu familia revenită din Germania, din punctul de vedere al asistentului medical, posibilitatea ca cele două persoane să fie infectate cu noul coronavirus este extrem de redusă. Asta în condițiile în care cele două persoane (cu vârste de 60, respectiv 32 de ani) au revenit din Germania în România pe data de 16 martie (zi în care a fost instituită, mai apoi, starea de urgență) și s-au izolat la domiciliu din proprie inițiativă. ”Vreau să știu de unde până unde sunt acuzat că am adus coronavirusul în spital de la familia din Germania, din moment ce familiei respective nu i s-a recoltat niciun test până la ora actuală? Direcția de Sănătate Publică habar nu avea, până duminică, despre familia respectivă că s-ar fi întors din Germania. Oamenii respectivi au zburat înainte de instituirea stării de urgență, nu li s-a spus absolut nimic să se autoizoleze, au decis ei lucrul acesta. Și sunt asimptomatici până în momentul de față. Nu îmi dau seama cum poate conducerea Spitalului să sugereze că eu am adus coronavirusul de la familia respectivă, dacă membrii acelei familii nici măcar nu au fost testați, iar DSP nici nu știa de ei că ar fi venit din Germania în România”, a mai adăugat Sergiu Danciu, pentru Turnul Sfatului.

Concluzia Spitalului: asistentul e de vină

”Concluzia anchetei este că asistentul nu a respectat obligațiile sale profesionale și protocoalele de la nivelul secției ATI și, prin acțiunile sale, a expus secția, colegii și pacienții unor riscuri suplimentare grave. După ce vor fi disponibile și rezultatele anchetei derulate de Direcția de Sănătate Publică și, în funcție de evoluția situației si gravitatea efectelor, vom lua în calcul chiar și formularea unei plângeri penale pentru infracțiunea de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor contagioase (Art. 352 Codul Penal)”, se mai arată în comunicatul celei mai mari instituții medicale din județul Sibiu.
„Acest caz ne arată cât de vitală este respectarea cu strictețe a obligațiilor profesionale și a protocoalelor de lucru din spital. Facem un apel la toți membrii personalului să respecte regulile stabilite fără nicio abatere, pentru că așa se protejează pe ei înșiși, pe colegii lor și pe pacienți”, comunicatul Spitalul județean Sibiu

Nouă angajați ai Spitalului, în izolare

Ca urmare a confirmării infectării cu noul coronavirus a asistentului medical Sergiu Danciu, alți nouă angajați ai Spitalului au intrat în izolare la domiciliu, ca urmare a contactului direct sau apropiat: un medic specialist, doi medici rezidenți, patru asistente medicale și două infirmiere. ”În urma analizării riguroase a situației, precizăm că, în momentul de față, funcționarea secției ATI a SCJU Sibiu nu este in pericol datorită lipsei de personal”, precizează reprezentanții Spitalului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Cata

Acum 2 ani

Cat neprofesionalism la conducerea spitalului. Deci ei n-au facut nicio ancheta si doar l-au declarat vinovat pe asistent.
Raspunde

Andrei Gheorghe

Acum 2 ani

Stimata conducere, nu va este rusine sa prostiti in acest hal populatia unui judet intreg?! Ati ascuns pana in prezent toate cazurile de COVID19 din spitalul judetean si acum dati vina pe un angajat! Va rog spuneti adevarul cati pacienti intrenati sunt suspecti sau care au COVID19 in spitalul judetean???? Din anumite surse ar fi peste 18 pacienti suspecti sau care au COVID19! Alegerile bat la usa, dar nu este necesara ascunderea adevarului! Demisia urgenta a intregii conduceri !!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Andrei , sunt interzise comunicatele spitalului / Prefecturii .
Raspunde

Adi

Acum 2 ani

Aloooo! Daca se stie ca in ATI exista cazuri, si doctorii sau asistentele s-au izolat, cum ramane cu pacientii care le-au trecut pragul cu o problema medicala in acea perioada, au fost anuntati si ei de problema, le-au fost efectuate teste, fiindca ei s-au intors acasa la familile lor. Si poate la joburile lor. Trebuie luate masuri urgente!!
Raspunde

un alt sibian

Acum 2 ani

normal ca prapaditul ala de asistent e de vina, doar nu o sa recunoasca cei din conducere ca sunt complet incapabili sa administreze un spital. Din clipa in care asistentul a scris pe foicica aia ca are febra el trebuia trimis in izolare, asa ati tot aruncat cartoful fierbinte de la unul la altu pana ati spart vitrina. Care vitrina? mai aveti rabdare cateva zile pana o vedeti.
Raspunde

DrSibiu

Acum 2 ani

Pana la depistarea acestui asistent au fost 0 cazuri!! Va dati seama cata nesimțire si tupeu pe această conducere! Cand de fapt in acest spital sunt zeci de cazuri internate având simtomatologia specifica celor de COVID-19! Nu au putut sa li se faca teste pentru ca testele sau consumat pe politicieni (de ex. pe dna. Presedinte Campean de la CJ ca sa stea izolată în liniste) Foarte multe cazuri au fost internate!
Raspunde

Un cetatean

Acum 2 ani

Demisie conducere CJ, spital jud, primărie și toți cei care au supt banii județului . Rușine Ptr neprofesionalism , Rușine ca cereți bani oamenilor simplii care și plătesc impozitele ! Rușine tuturor doamnelor care s au gândit doar la ele Ptr testare iar copiii și bătrânii au mers in spitale Ptr a veni acasă bolnavi ! Rușine managementului spitalului județean , conducători numiți pe linie politica !!! Voi tb sa va donați salariile și sporurile grase ! Pe 6 luni de aici înainte și poate va spală cibinul !! Poate !! Sa va fie Rușine tuturora indiferent de ce culoare politica aveți !!! Toți ar gi trebuit sa va donați banii Ptr spital ! Rușine sa va fie ! Pe mine nu ma reprezentați nici unul dintre voi și nu cred ca mai reprezentați vreun contribuabil cinstit ! Hai madamelor și stimați manageri sa va vedem acum cum răspundeți in fata noastră când ne ați mințit de 2 săptămâni ca in sibiu nu avem nici un caz !!!! Minciuna voastră va ieși la iveală !!! Azi , mâine !!!
Raspunde

Gigel din Sibiu

Acum 2 ani

Bravo! Asemenea ‘ specialisti” lipsiți de profesionalism ar trebui destituiți imediat. Sunt sibian și nu ma simt in siguranța. Toți sunt vinovați in egala măsura, asistentul medical, asistenta șefa, dar și șeful de secție. Conducerea spitalului județean Sibiu, nu mai dormiți, treziți-va, pana nu va infectați și voi! Trăim intr-un sistem bolnav, care își îmbolnăvește angajații. Dumnezeu sa ne ferească de un ademenea sistem. Nu mi-as dori sa ajung pe mâna acestor oameni. După ce trece potopul, cred ca voi emigra.
Raspunde

Gabriel

Acum 2 ani

De acord cu emigrarea lui Gigel din Sibiu! Fără lacrimi, fără regrete.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

“ Hoțul cu un păcat , păgubitul cu o sută .” INTERDICȚIA aplicată personalului , spitalului și Prefecturii de a comunica zilnic situația COVID-19 ( unică și ...nepublicabil ... in Europa ) lasă frâu liber suspiciunilor și invinuirilor care întotdeauna prolifereaza “ viral !” dacă nu e transparență . Măsura militarist-securistoidă total inadecvată in cazul unui inamic biologic e contraproductivă ; o fi noile generații din domeniu “ beneficiarii “ educației făcute de cei dinainte de ‘89 ? Evident !
Raspunde

calator

Acum 2 ani

Da, acest tupeist inconstient este vinovat ! Familia venita din Germania era in izolare (sau trebuia sa fie). Nimeni nu avea voie sa intre la ei. Si acest individ , angajat la ATI, a intrat in contact cu ei si spune ca nu are nicio vina ? Mai mult , se pare ca batea orasul in lung si in lat la diferiti pacienti in timpul starii de urgenta, punandu-i pe toti in pericol. Ce vina are altcineva pentru actiunile lui ? Ii doresc sa se insanatoseasca si apoi sa raspunda penal pentru faptele lui.
Raspunde

Sharky

Acum 2 ani

Putergaiul din conducerea spitalului incepe sa iasa la iveala. Asa dati vina pe angajati si aparati va functiile ca asta stiti sa faceti, oameni de 2 lei ce sunteti. Cum sa ne simtitm in siguranta intr un asemenea spital condus si manageriat la toate nivelurile de niste incompetenti fara un pic de empatie ?
Raspunde

Ioan

Acum 2 ani

Din pacate domnul asistent se foloseste de absolut orice mijloc (inclusiv de trista situatie medicala in care se afla) sa-si atace colegii. Sunt niste lupte personale acolo.....de parca luptele lui personale ne arde noua acum.....doctorii si asistentii ar trebui lasati sa isi faca treaba, fara alte presiuni suplimentare!
Raspunde

io de la tara

Acum 2 ani

sper sa vina corpul de control de la ministerul sanatatii sa faca ordine la spital pana nu e prea tarziu...
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Ti se pare ca ministerul sanatatii face față? Corp de control, o gluma buna... :))) demisia toti cei implicați in musamalizare, in frunte cu Daniela Campean. Iar apoi, trasi la raspundere in fața instantei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus