Spitalele din Mediaș, Cisnădie și Agnita, chiar dacă nu sunt implicate direct în lupta cu noul coronavirus, potrivit reprezentanților lor, au de-a face cu pacienți care sunt suspecți de infectare cu acest virus sau sunt spitale suport pentru cel din Sibiu. Despre cât de pregătite sunt aceste unități spitalicești, care este starea de spirit a cadrelor medicale, dar și cum fac față pacienților cu simptome asemănătoare COVID-19, vorbesc managerii spitalelor sau primarii acestor localități.
„Avem această meserie în halate albe care este și frumoasă și riscantă. Trebuie să fim ordonați și să rămânem demni”, este îndemnul managerului Spitalului Orășenesc din Agnita, Iosif Nicolae Prișca. În județul Sibiu sunt trei spitale mai mici care, chiar dacă nu se implică direct în lupta cu noul coronavirus, se confruntă cu pacienți suspecți a fi infectați cu acest virus sau se pregătesc a fi spitale suport pentru Spitalul Clinic Județean Sibiu.
În Mediaș lipsesc combinezoanele și măștile FPP2 și FPP3
În acest moment, Spitalul Municipal Mediaș este desemnat de Ministerul Sănătății și DSP ca și Spital Suport pentru pacienți noncoronavirus, iar cazurile de coronavirus sau suspiciunile vor fi preluate de Spitalul Județean Sibiu. Consultațiile din Ambulatoriu (policlinică) au fost suspendate pentru 14 zile conform ordinului 74527/23.03.2020 al secretarului de stat Raed Arafat și personalul spitalului lucrează în ture, conform indicațiilor ministerului, pentru a asigura rezerva de personal. Problemele spitalului din Mediaș sunt, însă, la capitolul materialelor de protecție. „Aprovizionarea cu materialele de protecție necesare se desfășoară greu, ca peste tot, dar depunem toate eforturile pentru asta. În perioada următoare se va achiziționa aparatură suport pentru Terapie Intensivă, dar stăm rău la măști FPP2 și FPP3 precum și la combinezoane de protecție. La echipamentele standard stăm bine, ne ajung cel puțin 30 de zile”, spune primarul Mediașului Gheorghe Roman.
Medicul Jan Truță, managerul Spitalului Municipal din Mediaș
Despre aceste lipsuri vorbește și medicul Jan Mircea Truță, managerul spitalului. „Lipsurile sigur că sunt, ca la toate spitalele din țară. Cel mai teamă ne este de persoanele care vin la spital și susțin că nu au fost plecate din țară, că nu au fost în contact cu nimeni venit din străinătate și după ce mai vorbești cu ei își schimbă declarațiile de la moment, la moment. În condițiile acestea este foarte posibil să scape tot felul de situații. În spital, medicii de la noi au echipamente, să spunem, la nivelul zilei de astăzi. În momentul în care am fi supuși unui aflux mare de pacienți suspecți sau infectați cu coronavirus, sigur că s-ar consuma foarte repede rezervele pe care le avem. Noi ne chinuim să găsim, să cumpărăm de câteva săptămâni, în special combinezoane, pentru că asta este marea problemă. Măștile, FPP2, FPP3, iar sunt o problemă, pentru că sunt greu de găsit, dar încet, încet, avem fie promisiuni, fie contracte ferme și sperăm să înceapă să ajungă cantități mai mari și la noi”, spune managerul.
Spitalul din Mediaș este pregătit și pentru triere, la intrarea în instituție fiind amenajat un cort și un container. Cortul este pentru un triaj general, iar containerul ajută la separarea cazurilor suspecte sau posibil suspecte de restul spitalului. De asemenea, există un loc special amenajat unde pacienții suspecți sunt duși până la transferarea lor la Sibiu.
„Am avut până acum câteva cazuri de persoane suspecte, dar multe dintre ele sunt interpretabile. Nu se încadrează pe definiția de caz, dar asta nu ne încălzește cu nimic, pentru că noi trebuie să ne luăm aproape în orice situație măsurile de precauție. Deocamdată, atmosfera printre cadrele medicale este una liniștită, ca să spun așa. Am început să lucrăm prin rotație, în ture și s-au redus și internările. Acum sunt mai puțini oameni la lucru, deocamdată și încercăm să ținem totul sub control. Din păcate, statistica nu este încurajatoare. Acum nu sunt multe cazuri în județul Sibiu și asta se întâmplă, probabil, din cauza lipsei de testare. Dacă se va începe testarea la Sibiu, probabil că lucrurile se vor schimba lucrurile. Noi suntem ca spital noncovid, adică o să ajutăm alte spitale din Sibiu cu cazuri noncovid. De exemplu, cei de la infecțioase din Sibiu, dacă vor fi depășiți, ne vor trimite cazurile noncovid nouă, dar asta este pe hârtie, pentru că totul poate fi dat peste cap, dacă se vor scăpa lucrurile de sub control și se vor închide secții. Noi avem mai multe clădiri, din punctul acesta de vedere poate că suntem puțin mai feriți. Asta rămâne de văzut”, mai spune Truță, managerul spitalului din Mediaș.
„Trebuie să fim ordonați și să rămânem demni”
La Spitalul Orășenesc din Agnita lucrurile stau mai bine, Iosif Nicolae Prișca, managerul unității spitalicești spune că s-au aprovizionat din timp cu materiale de protecție. „Am fost inspirați și am achiziționat echipamente încă de la debut. Avem stocuri de dezinfectante, echipamente, măști, deci fără nicio problemă. Dacă ar fi să ne raportăm la activitatea normală de la noi, la capacitatea spitalului și la structura pe care o avem noi, ne-ar ajunge trei sau patru luni. Oricum consumul este atipic, el crește în funcție de criza pe care o ai, gradul de dezinfecție, dar pot să vă spun că avem cele necesare și o să mai primim și în zilele viitoare, deși este foarte greu găsești în piață. De dimineață până seara căutăm și aflăm de la prieteni, de la colegii de la alte spitale mai mari, care au alte relații și ne descurcăm. Ce ne dezavantajează pe noi este distanța. Asta va fi o problemă. Noi am făcut un plan de management la suspecților, am mobilizat la poartă un pretriaj, am închis activitatea din ambulatoriu și, practic, pacientul care vine la camera de gardă, chiar dacă vine pe picioarele lui, pentru că fiind într-un oraș mic, pacienții vin la spital ca la dispensar, se face un triaj la poartă, după care se anunță la camera de gardă. Structura noastră are cameră de gardă care se face cu medici proprii angajați ai spitalului și cu alții angajați cu contracte de prestări servicii sau doar ca medici de gardă. În momentul în care se anunță camera de gardă, colegii noștri îți iau echipamentele și procedează la izolarea pacientului, pentru că avem izolator lângă camera de gardă, unde pacientul are toate condițiile, duș, are toaletă, pat. Apoi, pacientul se transferă conform protocolului cu Spitalul Județean, spre infecțioase. Asta în situația actuală de afluență și pacienți”, spune managerul spitalului din Agnita.
Secția Primiri Urgențe de la Spitalul Orășenesc din Agnita
Și aici au fost suspecți de coronavirus care au fost transferați la Sibiu.
Chiar săptămâna trecută, marți, am avut un pacient transferat la infecțioase Sibiu, nu mai știm nimic de el, pentru că practic noi, la un spital mic nu putem testa pacienții. Nici spitalele mari n-o fac, abia de acum dacă vor începe să o facă. Pot să vă spun că tot ce este suspiciune noi transferăm și așteptăm feedback-ul numai că, vă dați seama, rezultatele vin târziu”, mai spune Iosif Nicolae Prișca.
Capacitatea spitalului din Agnita este de 52 de paturi, iar pentru camera de gardă sunt șase medici unici pe post, iar acesta este motivul pentru care vigilența medicilor este ridicată. Nu-și permit ca o posibilă infectare să pună tot spitalul în pericol. Managerul spune că personalul din spital încearcă șă-și controleze emoțiile și toți vin la lucru pregătiți pentru orice situație. „Întotdeauna ceea ce apare nou și diferit, sperie. Eu le-am transmis colegilor, medicilor și asistenților medicali că nu avem decât să ne protejăm și să ne asumăm meseria și la bine și la greu. Avem această meserie în halat alb care este și frumoasă și riscantă. Între colegii mei nu sunt probleme și nici conflicte de muncă. Nimeni nu refuză să vină la serviciu. Trebuie să fim ordonați și să rămânem demni”, mai spune Iosif Nicolae Trișca, managerul spitalului din Agnita.
Și managerul din Agnita spune că cele mai dificile situații sunt cele în care pacienții nu sunt sinceri la triaj și în care nu declară că au și alte simptome sau că au intrat în contact cu persoane venite din zone de risc. Acesta este motivul pentru care spitalul și-a făcut propriul chestionar prin care medicii să poată afla cât mai multe informații despre pacienți.
Spitalul Orășenesc Cisnădie
Primarul din Cisnădie spune că spitalul este pregătit pentru orice situație
Spitalul Orășenesc din Cisnădie nu pare să aibă nicio problemă și nu-i lipsește nimic, potrivit primarului primarului Gheorghe Huja. „Suntem echipați, avem tot ce ne trebuie, combinezoane, măști, ne-am organizat. Suntem în regulă cu tot spitalul. Să dea Dumnezeu să nu vină nimeni, dar dacă se întâmplă, suntem pregătiți. Avem instalat un cort la intrare pentru triere. Ne-am pregătit așa cum trebuie”, spune primarul.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Spitalul Județean , Jan Mircea Truță , Iosif Nicolae Prişca , Spitalul Județean Sibiu , Gheorghe Huja , Spitalului Municipal Mediaș , La Spitalul Orăşenesc , Spitalului Orășenesc Agnita , Terapie Intensivă , Spitalul Clinic Judeţean Sibiu , Spitalul Municipal Mediaș , coronavirus , Raed Arafat , În Mediaș , Ministerul Sănătății , Mediașului Gheorghe Roman , Spitalul Orăşenesc Agnita , Iosif Nicolae Trișca , Spitalul Orăşenesc Cisnădie , Spital Suport , pacienti suspecti , spitale județ , Medicul Jan Truță , Secția Primiri Urgențe
Vizualizari: 5608
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Nada
Acum 2 ore
Barosanu
Acum 2 ore
ID
Acum 2 ore
Aciduzzu
Acum 2 ore
Ion