Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

O comunitate strivită de camioane. ”Noi nu mai tăiem niciun copac, dar sute de camioane trec pe drumurile noastre”

O comunitate strivită de camioane. ”Noi nu mai tăiem niciun copac, dar sute de camioane trec pe drumurile noastre”

Șeica Mare, alături de alte trei localități din județ, au accesat anul trecut un proiect prin care Uniunea Europeană le dădea bani cu o singură condiție: să nu mai taie niciun copac din pădure. Cu 156 de mii de euro se puteau face și împăduriri, astfel că suprafața de 874,96 hectare de pădure a comunității putea crește în acești cinci ani de implementare a proiectului.

Planul primarului nu a funcționat însă mult timp pentru că vecinii au continuat licitațiile, iar comuna este în continuare tranzitată de sute de camioane încărcate până la refuz de lemne. Prima problemă a primarului este că drumul respectiv nu mai poate suporta traficul și se strică. În plus, pe casele din vecinătate apar crăpături. O altă problemă ține și de imaginea lui în localitate: le-a promis oamenilor că nu se mai taie niciun copac, însă din pădure coboară zeci de mașini în fiecare zi. ”Oamenii sunt suspicioși, nu toți cred că lemnul nu e tăiat din pădurea noastră”, spune primarul Nicolae Șușa.

Șeica Mare a stopat tăierea a 10.000 de metri cubi de lemn

Primăria Șeica-Mare a accesat anul trecut Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală cu un proiect denumit ”Cerere de sprijin aferentă schemei de ajutor de stat - Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. Localitatea primește sprijinul financiar de 156,676.85 euro, însă cu o condiție: se interzice tăierea și exploatarea materialului lemnos de pe întreaga suprafață a pădurii aparținătoare Primăriei Șeica Mare (874,96 ha). ”Prin accesarea acestui sprijin, Primăria a reușit să stopeze tăierea unei cantități de aproximativ 2.000 m3 pe an,  această cantitate însemnând mai mult de 400 de camioane în cei 5 ani”, explică primarul. În plus, administrația locală a început o acțiune de plantare și reîmpădurire a suprafeței exploatate anterior, în prezent fiind finalizată plantarea pe o suprafață de 2,3 ha. Pe suprafața respectivă s-au plantat mai mult de 11.000 de puieți din care stejar 80%, paltin 10% și frasin 10%.

La un pas să blocheze drumul

Primarul se plânge că tot lemnul tăiat din pădurile din zonă e transportat pe DJ 141și DC 5, (Drumul Petișului). Pădurile sunt exploatate de către Direcția Silvică de pe teritoriul comunelor Axente Sever, Mihăileni și a altor comune învecinate, care au prevăzut spre exploatare un volum total de aproximativ 6.500 m3 pe an, după calculele primarului. ” Efectiv ne rup drumul, pentru că vin cu tonaj greu și acum, în ultimele zile, vin cu încărcătură mult peste tonaj, că trebuie să tot vii cu poliția după ei. Acum, poliție nu mai avem pentru că-s prinși toți cu coronavirusul, îi verifică pe toți care sunt în izolare. M-am dus acum să văd, vreo 20 de kilometri vin prin pădure și coboară pe aici, nu mă pot apăra de ei. Se face acum confuzie în comună, că după ce am anunțat că nu mai tăiem niciun copac, trec camioanele cu lemne prin fața oamenilor, în fiecare zi. Eu mi-am făcut datoria chiar bine, am și plantat 2,2 hectare”, spune Șușa.

91471641_582804342583673_5230900524462637056_n

Primarul spune că nu a găsit niciun fel de înțelegere la autorități. ”Azi le-am văzut iar supraîncărcate, m-am dus mai sus de Petiș, erau 20 și ceva de metri pătrați încărcate, mult peste limită. Am vrut să le bag pe cântar , să verificăm, dar nu am cu cine, nu am poliție. Vreau să blochez drumul, că  nu are nimeni treabă. Ne strică drumul, nu mai pot face nimic. Am sunat la Direcția Silvică și a zis că nu-mi poate da numărul directorului. L-am sunat pe șeful tehnic nici el nu răspunde. Aseară am sunat la ei să nu mai încarce peste tonaj, au așteptat până la 12 noapte și au plecat atunci. Tot așa...  Ne rup casele, efectiv”, spune primarul.

Ieri, primarul era decis să meargă și să pună mașina primăriei în mijlocul drumului pentru a bloca accesul camioanelor. A fost potolit de intervenția poliției, informat fiind că i se poate deschide dosar penal. ”Prevenirea și combaterea ilegalităților ce se pot comite în domeniul silviculturii reprezintă una din prioritățile polițiștilor sibieni. În acest sens, polițiști din cadrul Serviciului Ordine Publică specializați în protecția fondului forestier, împreună cu polițiști din mediul rural, respectiv cei din cadrul posturilor de poliție, desfășoară permanent acțiuni de prevenire și combatere a ilegalităților referitoare la exploatarea, transportul, depozitarea și comercializarea materialului lemnos, precum și tăierea ilegală și furturile de arbori”, anunță Inspectoratul Județean de Poliție. Legat concret de cazul din Șeica: ”Orice aspecte sesizate de către Primărie vor fi verificate de către polițiști”.

Culea este că în localitate chiar există un cântar pe care se pot cântări camioanele, însă primarul spune că nu are autoritatea de a opri mașinile. ”Fără poliție nu poți face nimic. Dacă mă pun în mijlocul drumului, mă calcă”, spune primarul.

Robert Blaj: ”Dacă îmi demonstrează că pe o mașină unde încap 40 de tone sunt 60 de tone, nu mai comentez nimic!”

Directorul Direcției Silvice Sibiu, Robert Blaj, spune că îl înțelege pe primar, însă îi înțelege și pe oamenii de afaceri care au câștigat licitațiile de exploatație forestieră din zonă. ”Drumurile noastre, ale României, cele neasfaltate, cele forestiere, au fost proiectate la un tonaj de 14 tone. Acum arătați-mi mie o mașină care merge cu tot cu remorcă cu 14 tone de lemne. Eu astăzi am vorbit cu ambii șefi de ocoale, pentru că acolo sunt doi vecini, Agnita și Sibiu, să reducă puțin din capacitatea. Dar agentul ăla care transportă lemnul, că nu transportăm cu mașinile noastre, trebuie și el înțeles.  Nimeni nu merge cu jumătate de căruță că-i zice nu știu cine. Nu merge sistemul ăsta. Ambii șefi de ocoale m-au înțeles de principiu, pentru că oamenii înțeleg cu totul altceva. Eu i-am transmis primarului că dacă el sau altcineva îmi demonstrează că pe o mașină unde încap 40 de tone sunt 60 de tone, nu mai comentez nimic. Înțeleg că oamenii trec cu mașina, că drumul e șubred, dar oamenii taie în mod legal de acolo și trebuie să-l transporte. Cum să-l aducă?”, întreabă Blaj.

Insistă ca primarul să informeze Direcția Silvică atunci când observă ilegalități. ”Eu îl înțeleg pe primar, știu că oamenii sunt nemulțumiți că trec mașinile pe acolo. Dar dacă are informații cum că se fac ilegalități, să mă anunțe și în clipa aia iau măsuri. Și dacă se dovedește că ceea ce spune că e real, atunci nu comentez nimic”, spune Blaj.

Directorul Direcției Silvice spune că de cele mai multe ori oamenii de afaceri profită de lege. ”Noi, în România, spre deosebire de alte țări europene, încă vindem lemnul la metru cub. Asta înseamnă că metrul cub de plop are 600 de kilograme, să zicem, pe când metrul cub de stejar, în plin sezon de vegetație are undeva la 1.200. Oamenii încarcă... Le-am transmis oamenilor din teren să aibă un pic de atenție”, a mai spus Blaj.

padure sibiu

 

Cum a rezolvat problema Axente Sever: am luat drumul

Marius Grecu, primarul comunei Axente Sever spune că problema camioanelor supra-încărcate e o regulă în aproape toate localitățile din jude. ”Nu cred că e primar care să nu aibă problema asta. Noi am anticipat puțin problema și am reușit să trecem drumurile acestea în subordinea Consiliului Local, le-am făcut drumuri comunale. Acum, din această poziție noi putem impune condiții. E mai greu cu ei, dar nu au de ales”, spune primarul. Mai mult, chiar le cer taxe transportatorilor. ”Dacă e drumul meu, dacă sunt drumurile comunale, sunt ale noastre, pe hotărâre de consiliu avem condițiile noastre de tranzit. Avem taxă de drum, de exemplu, e stabilită perioada în care pot fi exploatate. Acum, când e îngheț e interzis, că-l rupe. Nu e drum forestier, e drum comunal, sunt anumite criterii, taxe. E greu cu ei, dar dacă pui puțin suflet mai mult îi ții sub control”, spune Marius Grecu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Robert

Acum 4 ani

Pt primar....2000 MC nu înseamnă 400 camioane!!! Și mai jos alta declarație aiurea că a văzut camioane încărcate în.plus cu 20 m pătrați!!!! Deci cînd auzi așa ceva....!!!!
Raspunde

Casandra Iordache

Acum 4 ani

Oho! Să vedeți ce este la Gura Raului! Zi-noapte trec sute de camioane. Mai ales acum, o dată la 30-40 de minute trece cate o racoanta cu lemne. Suni la politie, te amenință cu amendă și îți spun că nu au ce să facă, sau că au plecat în urmărire, dar au pierdut racoanta pe drum. La Păltiniș este la fel, au tăiat și încă se taie. La fel și în Sinaia, Brașov. La fel se întâmplă în toate satele din Romania. Ilegal. Este o minune când prinzi cate o racoanta care să aibă aviz, conform inspectorul pădurii. O vrăjeala și asta cu poliția...nu fac nimic. ROMANIA Țară hoților.
Raspunde

Andrei

Acum 4 ani

Nici politicienii numai fura!!! Fara legi si pedepse foarte mare ne afundam in minciuna!
Raspunde

Mircea

Acum 4 ani

Problema gabaritului si a incarcaturii sta im sarcina ISCTR...Ei sunt cei care verifica si pot amenda aceste abateri de la lege .
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

ti se rupe inima cand vezi cum chelesc dealurile si guristul ala de la Romsilva cere sa "i se demonstreze"... ce nesimtit penibil!
Raspunde

un observator

Acum 4 ani

Directorul Direcției Silvice Sibiu, Robert Blaj si-a dat arama pe fata: "Drumurile noastre ..., au fost proiectate la un tonaj de 14 tone" "Acum arătați-mi mie o mașină care merge cu tot cu remorcă cu 14 tone de lemne." pe principiul toti furam sa facem ilegalitati. Eu inteleg ca se taie in mod legal (ca si cand mai crede cineva asta) dar se transporta in MOD ILEGAL - doar asa putin ilegal: 40 pana la 60 de tone pe drumuri de 14t. Profit maximizat, taieri maximizate , iar drumurile facute praf sa fie reparate din banii contribuabililor. D-le primar, nu va lasati.
Raspunde

statul defect

Acum 4 ani

tara lu papura voda...sute de nii de bugetari platiti bine,chiar cu suta la suta si in perioada asta,ca sa taie frunza la caini
Raspunde

Radu

Acum 4 ani

Dom' primar, aruncati niste pioneze pe drum cand intra camionalele supra incarcate.
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

De atatia ani se taie paduri ilegal prin judetul Sibiu dar n-am auzit odata sa il ia cineva la intrebari pe "domnul" Blaj care dupa revolutie n-a lucrat decat la stat insa si-a permis sa-si ajute copiii sa devina afaceristi curati si spalati
Raspunde

Casandra Iordache

Acum 4 ani

Știți drumul Sibiu-Poplaca? Cel de la poligon? Este varza din cauza racoantelor cu lemne. Plin de valuri și de crăpături. Sa nu mai spunem că a fost peteciri recent într-un mod jalnic. Pe acolo circulă zi noapte. Clar, exista și răcoanțe cars ies pe la Cristian.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionela Le Murian

Acum 4 ani

Ungurii si sasii sunt cei care ne fura padurile strabune si le transporta in tarile lor necredincioase! Romani, pana cand sa induram jugul strainilor?
Raspunde

@

Acum 4 ani

Aici nu-i loc de glume proaste!Gandesti exact cu te numesti:ca un lemurian!
Raspunde

George

Acum 4 ani

Dupa 1990 in județul Sibiu au fost doi directori la Directia Silvica. Robert Blaj si Ioan Terea. Pe principiul salariu mic-padure mare si corb la corb nu isi scoate ochiul cei doi sunt responsabili de ce se întâmplă!!! Toti cei din domeniul silvic stiu asta dar tac de frica! Din păcate nu le ajung banii de la lucrările silvice plătite si neexecutate. Taie paduri intregi la ras, iar hotii de lemne nu o pot face la nivelul asta fara știința celor din sistem
Raspunde

Vasile

Acum 4 ani

Domn primaru a fost padurar in tinerete, coleg (ruda) cu unul dintre cei care exploateaza in zona! Asta e motivul pentru care nu a luat nicio masura! Fabrica lu primaru de mobila de unde "cumpara" lemnul? De ani de zile se tranziteaza si se taie in zona si nu a luat nicio masura! A mai taiat si toti frăgarii sa faca butoaie din ei! Comunele din jur taxeaza traficul si el sta si se victimizeaza?! Un MINCINOS si jumatate!
Raspunde

Aprilie

Acum 4 ani

George ești tânăr, a fost și Cotarlea după 1990.
Raspunde

maianna

Acum 4 ani

Și totuși , dacă este lege pentru un anumit tonaj, cred că ar trebui să se taie DOAR primăvara și DOAR copacii care nu mai sunt productivi de oxigen;uscați ,îmbătrâniți etc. ȘI IN ACELAȘI TIMP SĂ SE PLANTEZE ALTUL IN LOCUL LUI. NU AR TREBUII SA TRASEZE O ZONĂ CARE SĂ CHELEASCĂ LOCUL...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus