Marţi,
07.02.2023
Ceata
Acum
-13°C

Primul oraș din județ în care purtarea măștilor devine obligatorie: ”că nu se găsesc în farmacii nu este un motiv să nu purtăm”

Primul oraș din județ în care purtarea măștilor devine obligatorie: ”că nu se găsesc în farmacii nu este un motiv să nu purtăm”

Din dimineața zilei de joi, 9 aprilie 2020, în spațiile publice cu flux ridicat de persoane de pe raza orașului Dumbrăveni va fi interzis accesul celor care nu poartă măști.

Decizia a fost luată de Comitetul local pentru situații de urgență, ai cărui membri au constatat că ”în orașul Dumbrăveni sunt necesare noi măsuri care să încetinească propagarea pandemiei”. Măsura se aplică tuturor persoanelor, atât locuitorilor orașului și satelor aparținătoare, cât și celor aflați în tranzit. ”Începând cu data de 9 aprilie 2020, orele 06:00, se interzice deplasarea fără protejarea căilor respiratorii (nas, gură) a persoanelor din UAT Dumbrăveni și localitățile componente, Șaroș pe Târnave și Ernea, precum și celor care intră în orașul Dumbrăveni venind din alte localități și care se deplasează în spațiile publice, respectiv: spații comerciale, piețe alimentare, instituții publice, cabinete medicale, farmacii, șantiere în lucru, parcuri publice, poliție, poștă etc”, se arată în hotărârea adoptată de Comitetul din Dumbrăveni încă de duminică, 5 aprilie.

Hotărârea, transmisă tuturor instituțiilor din oraș, precum și agenților economici, nu prevede sancțiuni, însă cere restricționarea accesului celor care nu poartă măști. ”Toți administratorii, managerii sau conducătorii instituțiilor publice vor lua măsuri astfel ca să nu permită accesul în spațiile publice fără măști sau mijloace de protecție facială”, se mai arată în documentul citat.

Primarul orașului Dumbrăveni, Emil Dârloșan, în calitate de președinte al Comitetului local pentru situații de urgență, susține că purtarea măștilor nu este obligatorie chiar peste tot. ”Este un mijloc de prevenție și de prevenire. Purtarea măștii devine obligatorie, dar numai în zonele aglomerate, adică magazine, piețe, farmacii și așa mai departe. În rest, lumea poate circula pe stradă fără protecție, masca urmând a fi purtată acolo unde distanțele prevăzute în ordonanțele militare, de 1,5 – 2 metri, nu pot fi respectate”, arată primarul Emil Dârloșan, pentru Turnul Sfatului.

Emil Dârloșan, primarul Dumbrăveniului Emil Dârloșan, primarul Dumbrăveniului

Potrivit primarului, administratorii de farmacii și magazine au fost rugați să sprijine populația prin comercializarea de măști de protecție. Eventualele sincope în furnizarea unor astfel de produse nu poate fi folosită drept scuză pentru cei din Dumbrăveni. ”Faptul că nu se găsesc în farmacii nu este un motiv să nu purtăm măști. După cum bine știți, se pot și confecționa, de către fiecare acasă”, mai arată primarul. Potrivit lui, pe raza orașului Dumbrăveni șapte persoane sunt în izolare la domiciliu.

Potrivit celor de la Digi24, până în prezent, decizia de a institui obligativitatea purtării măștilor a fost luată de comitetele județene pentru situații de urgență din Bacău, Hunedoara, Maramureș, Galați, Vaslui, Iași și Suceava. Cei de la G4Media, care amintesc că o astfel de decizie a fost luată și în județul Vrancea. Aceștia citează și o anchetă a jurnaliștilor de la Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit cărora Executivul Francez a negat săptămâni la rând faptul că măștile de protecție ar fi utile, ba chiar a arătat că ar fi dăunătoare, pentru a ascunde lipsa acestor produse, inclusiv din spitale.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

cap limpede

Acum 2 ani

In Dumbraveni poate exista "lux ridicat de persoane"? Hmmm...
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

ar trebui ca in toata Romania sa fie obligatoriu!! daca ar fi si s-ar si purta in 2 saptamani se va reduce drastic evolutia covid19. daca nu avem masti un fular o esarfa, orice sa imiedicam raspandirea virusului Contrar asteptatilor preturile vor scadea la masti deoarece marile magazinele vor oferi gratuit masti( vor avea de ales intre a nu primi clientul si ai oferi o masca gratuita, la cat cumpara lumea acum se vor lipsi de 5 lei din profit)
Raspunde

S

Acum 2 ani

Se pot confecționat, dar nu ajuta la mare lucru Masca confecționată acasă e mai mult leac babesc Dar e de apreciat ca nu e absurd sa ceara sa porți masca pe o strada unde te poți tine la distanta mare de oricine.
Raspunde

Elena

Acum 2 ani

Azi mâine ne puneți jug domnilor, tot omul de rând cu ponoasele și alții cu foloasele..
Raspunde

la S

Acum 2 ani

Ba e tocmai culmea absurdului sa fii obligat sa porti ceva ce nu se gaseste. Cum sa confectionezi masti acasa?
Raspunde

wut

Acum 2 ani

Vorbeam mai demult cu un coleg, spuneam ca pandemia asta va scoate la iveala multe adevaruri despre oameni...si am avut dreptate. Cazul de fata, idiotenia edililor din "Dumbraveni", care vor sa oblige populatia sa poarte masca, citat "chiar daca nu se gasesc masti la farmacii". Pai atunci de unde sa-si faca rost oamenii de masca, bai nene? Vrei sa-mi leg cu ata de cusut o batista peste bot doar ca sa zici tu ca ti-ai indeplinit un obiectiv? Ineptii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus