Angajații centrelor rezidențiale ale DGASPC Sibiu au intrat din această săptămână în izolare, alături de aparținători. Este o decizie luată la nivel național, prin prevederile Ordonanței Militare. În multe dintre aceste instituții, directorii au ales să se izoleze alături de colegii lor. Aceștia spun că, inițial, măsura a generat un șoc printre angajați, pentru că mulți dintre ei au acasă familii, copii, părinți sau bunici și nu au prevăzut acest gen de schimbare, dar, în cele din urmă, au înțeles, iar mobilizările lor au fost exemplare. În acest moment, în centre sunt peste 300 de angajați care sunt izolați la locul de muncă pentru 14 zile. Ulterior, vor intra în alte 14 zile de izolare la domiciliu și vor fi înlocuiți de alți colegi.
În conformitate cu prevederile Ordonanței Militare (OM) nr. 8/2020, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a instituit măsura izolării preventive la locul de muncă, pe perioade ciclice de câte 14 zile, pentru personalul angajat al tuturor structurilor rezidențiale. În acest fel, salariații au fost împărțiți în două serii. Astfel, timp de 14 zile, angajații vor fi cazați în centrul în care își desfășoară activitatea sau în pensiuni apropiate centrelor, având un program de lucru de 12 ore, urmate de tot atâtea ore de repaus. După această perioadă, va urma o alta, similară, de izolare la domiciliu. În Sibiu sunt 343 de angajați din centrele rezidențiale ale DGASPC Sibiu care au petrecut, deja primul weekend în izolare la locul de muncă, potrivit informațiilor făcute publice de Laura Vîlsan, directorul instituției. „Deși timpul pentru organizarea muncii a fost extrem de redus comparativ cu dimensiunea aranjamentelor logistice dar și personale pe care le-a presupus noua Ordonanța Militară, mobilizarea colegilor mei a fost exemplară. Sunt șefi/ directori de centru care au înțeles sa dea un exemplu personal și s-au izolat la centru alături de personalul pe care îl conduc! Feedback-ul oferit de aceștia este unul impresionant, de la „s-au împotrivit unii dintre ei, au plâns, se simțeau frustrați la început” la „suntem ca o mare familie”; „copiii au cu ei pe mama și tata”; „spunem bancuri, ieșim cu beneficiarii in curte la activități sportive și râdem din orice”, „pandemia asta ne-a unit”. Sunt impresionantă de eforturile personale și profesionale pe care le face fiecare dintre cei aflați în prima tură de izolare la locul de muncă și cred că toți angajații din serviciile sociale merită susținerea și aprecierea noastră, pentru că de aceștia depinde sănătatea și chiar viața beneficiarilor noștri!”, a scris Laura Vîlsan.
La Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni, în această primă săptămână au intrat în izolare cu aparținătorii 29 de angajați, inclusiv directoarea centrului Raluca Munteanu. „Suntem în izolare, inclusiv eu. Suntem 29 de salariați, iar din 25 martie până în data de 8 mai vor veni cei din tura a doua. Acum avem tot ce ne trebuie. Avem măști, mănuși și câteva combinezoane și viziere în caz că se va întâmpla ceva, suntem bine. Este totul în regulă”, spune Raluca Munteanu.
Și în Centrul de Plasament de la Orlat directoarea a decis să se izoleze în centru alături de ceilalți angajați. Spune că sunt bine, au ce le trebuie, iar copiii se simt mai în siguranță cu ei acolo. „Am intrat și eu în izolare alături de ceilalți angajați. Am intrat în prima tură, pentru că așa mi s-a părut normal, mai ales că vine Paștele, am avut mulți angajați cu copii, cu părinți bolnavi și i-am lăsat să-și orânduiască treburile în aceste două săptămâni cât facem noi. Noi avem 52 de angajați, dar suntem 49 care am intrat în acest sistem. Suntem 25 în prima tură și 24 sunt în autoizolare la domiciliu. Avem o doamnă în concediu creștere copil și o doamnă în concediu medical, operată, deci ele două au sărit din schemă și avem șoferul pe care nu l-am izolat cu noi, este la domiciliu, dar el asigură nevoile cu exteriorul. Mai avem rețete, mai avem medicamente pentru copilași și atunci am spus să rămână în izolare și doar dacă este nevoie va intra și el. Suntem bine. Avem și mănuși și măști, n-ar fi ele suficiente, dar am înțeles situația și am decis să ne facem noi măști din materiale care să corespundă. Toată lumea are, inclusiv copiii. Avem dezinfectante, cloramina care ne ajută foarte mult și avem din belșug. Ne descurcăm. Suntem cazați aici la centru, iar copiii sunt foarte fericiți și se simt mult mai în siguranță. Încep să se simtă mult mai bine cu noi”, spune Dana Neguț, director de centru.
La Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoanele cu Dizabilități „Sf. Nectarie” Mediaș slujba de Paște va fi transmisă, în direct, pe un ecran mare pus pe terenul de sport al instituției. Directoarea Daniela Hălmaciu se află și ea în izolare cu aparținătorii și spune că, atât timp cât sunt cu toții sănătoși vor să păstreze pe cât posibil obiceiurile acestei Sfinte Sărbători.
„A fost puțin ciudat, dar este bine. Ne-am adaptat. A fost șoc, pentru toată lumea, cred, a fost un șoc la început, dar ne-am adaptat. A durat până vineri, când ne-am adunat și am început să ne punem planurile în practică. Suntem nouă angajați. Am intrat și eu, în primul rând pentru moralul colegilor. Dacă nu făceam asta ar fi însemnat că nu eram un lider adevărat. Am spus... eu sunt acolo, așezăm prima tură, vedem cum sunt lucrurile. Oricum erau necunoscute, pentru că nici eu nu am cum să știu ce se va întâmpla în aceste 14 zile, dar vom vedea, le vom organiza, ajutăm, gândim împreună și să sperăm că vom lăsa o cale bătătorită pentru tura. Lider de grup în seria a doua va fi colega care mă înlocuiește, de obicei, când sunt eu în concediu. Avem tot ce ne trebuie, mănuși, măști, dezinfectant. O parte le-am primit de la direcție, o parte le-am cumpărat noi, de la Consiliu Județean am primit termometre, de aici, de la Crucea Roșie Mediaș am primit mănuși și viziere, toată lumea s-a mobilizat exemplar”, spune Daniela Hălmaci.
Directoarea spune că vor sărbători Paștele pe cât de bine vor putea.
„De Paște ne-am făcut un scenariu pe care îl aveam pregătit pentru alte vremuri, dar o să-l aplicăm acum, sperăm să ne ajute vremea. Rezidenții noștri obișnuiau să meargă la biserică în noapte de Paște, dar acum, dacă este îngrădită deplasarea asta, o să punem un videoproiector și un ecran mare pe terenul de sport pe care îl avem aici, ne distanțăm și respectăm distanța socială și la ora 00:00 o să dăm drumul la slujba care se ține live la Catedrala de la Vitrometan, un cartier de aici, de la noi. O să ascultăm slujba și o să ne și uităm la ecran. Am vorbit cu preotul de acolo și ne-a spus că o să ne aducă, în pachete sigilate Paștele și vinul separat și noi o să le pregătim aici. De asemenea, avem bucătăreasa aici cu noi și magazionerul, astfel o să vopsim ouă, facem mâncarea tradițională, pregătim și ceva mici activități. Adică. noi suntem sănătoși, doar că suntem autoizolați și am spus că atât timp cât nu avem nicio problemă de sănătate n-aș vrea să lăsăm deoparte toate aceste obiceiuri pe care le făceam și înainte cu ei. O să vină și iepurașul, pentru că lista era pregătită. Încercăm să facem atât pentru ei, cât și pentru noi o activitate comună”, mai spune Daniela Hălmaci.
În total, în județul Sibiu sunt 18 centre rezidențiale care aparțin de DGASPC, șapte dintre ele pentru copii și 11 pentru adulți. În aceste centre sunt 248 de copii beneficiari și 708 adulți.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ordona , Terapie Ocupațională , La Centrul , Protecția Copilului , Asistenţă Socială , În Sibiu , Consiliu Judeţean , Direcția Generală , Raluca Munteanu , Ordonanței Militare , Laura Vîlsan , De Paște , Sfinte Sărbători , Daniela Hălmaci , izolare , Handicap Dumbrăveni
Vizualizari: 9405
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
BB
Acum 6 ore
Sibian și eu
Acum 6 ore
AUR
Acum 7 ore
Kokos
Acum 7 ore
Kokos