Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Directorii din centrele DGASPC s-au izolat, alături de angajați, la locul de muncă: „Dacă nu făceam asta, nu eram un lider adevărat”

Directorii din centrele DGASPC s-au izolat, alături de angajați, la locul de muncă: „Dacă nu făceam asta, nu eram un lider adevărat”

Angajații centrelor rezidențiale ale DGASPC Sibiu au intrat din această săptămână în izolare, alături de aparținători. Este o decizie luată la nivel național, prin prevederile Ordonanței Militare. În multe dintre aceste instituții, directorii au ales să se izoleze alături de colegii lor. Aceștia spun că, inițial, măsura a generat un șoc printre angajați, pentru că mulți dintre ei au acasă familii, copii, părinți sau bunici și nu au prevăzut acest gen de schimbare, dar, în cele din urmă, au înțeles, iar mobilizările lor au fost exemplare. În acest moment, în centre sunt peste 300 de angajați care sunt izolați la locul de muncă pentru 14 zile. Ulterior, vor intra în alte 14 zile de izolare la domiciliu și vor fi înlocuiți de alți colegi.

Vilsan (1)În conformitate cu prevederile Ordonanței Militare (OM) nr. 8/2020, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a instituit măsura izolării preventive la locul de muncă, pe perioade ciclice de câte 14 zile, pentru personalul angajat al tuturor structurilor rezidențiale. În acest fel, salariații au fost împărțiți în două serii. Astfel, timp de 14 zile, angajații vor fi cazați în centrul în care își desfășoară activitatea sau în pensiuni apropiate centrelor, având un program de lucru de 12 ore, urmate de tot atâtea ore de repaus. După această perioadă, va urma o alta, similară, de izolare la domiciliu. În Sibiu sunt 343 de angajați din centrele rezidențiale ale DGASPC Sibiu care au petrecut, deja primul weekend în izolare la locul de muncă, potrivit informațiilor făcute publice de Laura Vîlsan, directorul instituției. „Deși timpul pentru organizarea muncii a fost extrem de redus comparativ cu dimensiunea aranjamentelor logistice dar și personale pe care le-a presupus noua Ordonanța Militară, mobilizarea colegilor mei a fost exemplară. Sunt șefi/ directori de centru care au înțeles sa dea un exemplu personal și s-au izolat la centru alături de personalul pe care îl conduc! Feedback-ul oferit de aceștia este unul impresionant, de la „s-au împotrivit unii dintre ei, au plâns, se simțeau frustrați la început” la „suntem ca o mare familie”; „copiii au cu ei pe mama și tata”; „spunem bancuri, ieșim cu beneficiarii in curte la activități sportive și râdem din orice”, „pandemia asta ne-a unit”. Sunt impresionantă de eforturile personale și profesionale pe care le face fiecare dintre cei aflați în prima tură de izolare la locul de muncă și cred că toți angajații din serviciile sociale merită susținerea și aprecierea noastră, pentru că de aceștia depinde sănătatea și chiar viața beneficiarilor noștri!”, a scris Laura Vîlsan.

La Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni, în această primă săptămână au intrat în izolare cu aparținătorii 29 de angajați, inclusiv directoarea centrului Raluca Munteanu. „Suntem în izolare, inclusiv eu. Suntem 29 de salariați, iar din 25 martie până în data de 8 mai vor veni cei din tura a doua. Acum avem tot ce ne trebuie. Avem măști, mănuși și câteva combinezoane și viziere în caz că se va întâmpla ceva, suntem bine. Este totul în regulă”, spune Raluca Munteanu.

93481195_2638317519743744_3092098332512747520_n

Și în Centrul de Plasament de la Orlat directoarea a decis să se izoleze în centru alături de ceilalți angajați. Spune că sunt bine, au ce le trebuie, iar copiii se simt mai în siguranță cu ei acolo. „Am intrat și eu în izolare alături de ceilalți angajați. Am intrat în prima tură, pentru că așa mi s-a părut normal, mai ales că vine Paștele, am avut mulți angajați cu copii, cu părinți bolnavi și i-am lăsat să-și orânduiască treburile în aceste două săptămâni cât facem noi. Noi avem 52 de angajați, dar suntem 49 care am intrat în acest sistem. Suntem 25 în prima tură și 24 sunt în autoizolare la domiciliu. Avem o doamnă în concediu creștere copil și o doamnă în concediu medical, operată, deci ele două au sărit din schemă și avem șoferul pe care nu l-am izolat cu noi, este la domiciliu, dar el asigură nevoile cu exteriorul. Mai avem rețete, mai avem medicamente pentru copilași și atunci am spus să rămână în izolare și doar dacă este nevoie va intra și el. Suntem bine. Avem și mănuși și măști, n-ar fi ele suficiente, dar am înțeles situația și am decis să ne facem noi măști din materiale care să corespundă. Toată lumea are, inclusiv copiii. Avem dezinfectante, cloramina care ne ajută foarte mult și avem din belșug. Ne descurcăm. Suntem cazați aici la centru, iar copiii sunt foarte fericiți și se simt mult mai în siguranță. Încep să se simtă mult mai bine cu noi”, spune Dana Neguț, director de centru.

Medias 1

La Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoanele cu Dizabilități „Sf. Nectarie” Mediaș slujba de Paște va fi transmisă, în direct, pe un ecran mare pus pe terenul de sport al instituției. Directoarea Daniela Hălmaciu se află și ea în izolare cu aparținătorii și spune că, atât timp cât sunt cu toții sănătoși vor să păstreze pe cât posibil obiceiurile acestei Sfinte Sărbători.

„A fost puțin ciudat, dar este bine. Ne-am adaptat. A fost șoc, pentru toată lumea, cred, a fost un șoc la început, dar ne-am adaptat. A durat până vineri, când ne-am adunat și am început să ne punem planurile în practică. Suntem nouă angajați. Am intrat și eu, în primul rând pentru moralul colegilor. Dacă nu făceam asta ar fi însemnat că nu eram un lider adevărat. Am spus... eu sunt acolo, așezăm prima tură, vedem cum sunt lucrurile. Oricum erau necunoscute, pentru că nici eu nu am cum să știu ce se va întâmpla în aceste 14 zile, dar vom vedea, le vom organiza, ajutăm, gândim împreună și să sperăm că vom lăsa o cale bătătorită pentru tura. Lider de grup în seria a doua va fi colega care mă înlocuiește, de obicei, când sunt eu în concediu. Avem tot ce ne trebuie, mănuși, măști, dezinfectant. O parte le-am primit de la direcție, o parte le-am cumpărat noi, de la Consiliu Județean am primit termometre, de aici, de la Crucea Roșie Mediaș am primit mănuși și viziere, toată lumea s-a mobilizat exemplar”, spune Daniela Hălmaci.

Directoarea spune că vor sărbători Paștele pe cât de bine vor putea.

„De Paște ne-am făcut un scenariu pe care îl aveam pregătit pentru alte vremuri, dar o să-l aplicăm acum, sperăm să ne ajute vremea. Rezidenții noștri obișnuiau să meargă la biserică în noapte de Paște, dar acum, dacă este îngrădită deplasarea asta, o să punem un videoproiector și un ecran mare pe terenul de sport pe care îl avem aici, ne distanțăm și respectăm distanța socială și la ora 00:00 o să dăm drumul la slujba care se ține live la Catedrala de la Vitrometan, un cartier de aici, de la noi. O să ascultăm slujba și o să ne și uităm la ecran. Am vorbit cu preotul de acolo și ne-a spus că o să ne aducă, în pachete sigilate Paștele și vinul separat și noi o să le pregătim aici. De asemenea, avem bucătăreasa aici cu noi și magazionerul, astfel o să vopsim ouă, facem mâncarea tradițională, pregătim și ceva mici activități. Adică. noi suntem sănătoși, doar că suntem autoizolați și am spus că atât timp cât nu avem nicio problemă de sănătate n-aș vrea să lăsăm deoparte toate aceste obiceiuri pe care le făceam și înainte cu ei. O să vină și iepurașul, pentru că lista era pregătită. Încercăm să facem atât pentru ei, cât și pentru noi o activitate comună”, mai spune Daniela Hălmaci.

În total, în județul Sibiu sunt 18 centre rezidențiale care aparțin de DGASPC, șapte dintre ele pentru copii și 11 pentru adulți. În aceste centre sunt 248 de copii beneficiari și 708 adulți.

93933300_2638315703077259_4287290024778530816_n 93412123_2638244203084409_5764205131843239936_n 93394327_2638244146417748_7807984526738587648_n 92827221_2638244273084402_3066088933986140160_n 92692810_2638244263084403_9007816944052600832_n 92620415_2638244153084414_5236916455089373184_n

 

Medias

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Sibianul

Acum 3 ani

Trebuia să existe o testare la personal înainte să intre la un loc. Dacă este unul asimptomatic se riscă să contamineze tot personalul. De cele mai multe ori graba strică treaba sau unde nu-i cap vai de picioare.
Raspunde

Nume

Acum 3 ani

Felicitari angajatilor si sefilor/directorilor de centre care au inteles ca este o perioada grea, dar trebuie sa fie impreuna. Toti sunt un exemplu. Mai putin sefii/directorii care si au abandonat in izolare subordonatii dovedind astfel opusul unei atitudini ce trebuie adoptata in vremurile astea... Un punct mare negru care arata ca acolo de fapt sunt probleme. Sanatate si putere de munca tuturor.
Raspunde

Daniela

Acum 3 ani

Rusine sa va fie ! De ce nu publicati toate opiniile/comentariile? Laura Vilsan ti-ai facut campanie de imagine pozand cu viziera si angajatii centrelor de plasament nu au materiale corespunzatoare perioadei de munca si izolare de 14 zile!!! Poarta masti din bumbac donate. .. Cred ca trebuie sa re iei definitia liderului din DEX. Unde sunt vizierele de care vb.? Ai citit bine ordonanta in care scrie ca trebuie sa asigurati materiale de dezinfectie si materiale de protectie angajatilor? Nu mai cere la primarii fonduri, ai buget descurca-te daca esti lider...
Raspunde

Asistentul

Acum 3 ani

Probabil,la moderare acest comentariu va fi cenzurat...probabil aveti ordine...Dar oare s-a gandit cineva si la noi ? La familiile noastre ? 2 Saptanani este foarte mult. Stresjl este si asa mare,de ce il amplificati ? De ce se minte ca exista materiale (masti,manusi) ? Poate ,,UNII,, au,nu toti. Avem familii,avem si noi probleme...de ce nu se fac teste ?Sindicatul...de ce nu ne protejeaza ? ACUM avem nevoie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus