Luni,
27.09.2021
Innorat
Acum
15°C

Mai stăm în case? Răspunsul parlamentarilor sibieni

Mai stăm în case? Răspunsul parlamentarilor sibieni

Între ”restricții doar pentru județele cu focare”, până la ”sunt iresponsabili cei care vorbesc de relaxări”, și ”vrem mai multă transparență” trecând prin ”restricții, dar să repornim economia”, parlamentarii de Sibiu acoperă prin opiniile lor toate curentele de opinie formulate în aceste zile de specialiști și amatori, cu privire la modalitatea prin care trebuie să trecem prin pandemie.

PSD: ”Nu cred că ar trebui să fie o măsură integrală pe tot teritoriul țării”

Social-democrații dau de înțeles că pregătesc o alianță în parlament pentru ca noul decret semnat de președintele Iohannis să nu fie ratificat. ”Dacă nu se face diferențiere între focare și restul țării, cred că parlamentul trebuie să voteze împotrivă. Nu poți ține închisă întreaga țară pentru câteva zone expuse de dragul epidemiei care se prevede. Se blochează tot sistemul economic. Vedem că toate țările se mișcă cât de cât, bine, cu reguli clare cu măsuri clare și așa mai departe”, a anunțat senatorul PSD de Sibiu, Nicolae Avram.

Nicolae Avram Nicolae Avram

Senatorul este de părere că prelungirea stării de urgență trebuie să vizeze doar anumite zone ale țării. ”Este bună prelungirea, dar nu cred că ar trebui să fie o măsură integrală pe tot teritoriul țării. Trebuie în așa fel încât în acele focare care există să fie stabilite măsuri prin care să se prelungească aceste limitări. Pe de altă parte, pentru restul țării ar trebui reduse sau chiar anulate aceste măsuri, încât noi să putem porni la muncă, să repornim economia, pentru că vom avea mari probleme peste două luni. Oamenii nu pot sta în casă atâta vreme, se termină resursele, vom avea probleme”, opinează Avram.

FDGR: ”Mi se par iresponsabili cei care vorbesc de relaxări și abordări în funcție de focare”

gant (12)

Ovidiu Ganț, parlamentarul care reprezintă minoritatea germană și membru al FDGR, susține că în declarațiile social-democraților răzbate mult populism. ”Eu cred că prelungirea stării de urgență este un lucru absolut indispensabil, nu e nimic de negociat aici. Din punctul de vedere al specialiștilor, nu al politicienilor, urmează să avem o perioadă extrem de complicată. Capacitățile noastre în ce privește secțiile de ATI sunt limitate la nivel național. Dacă nu păstrăm aceste restricții, dacă le putem numi așa, riscăm viețile concetățenilor care se îmbolnăvesc. Pe de altă parte, sigur, politică putem să facem și să batem câmpii, dar trebuie să ne întrebăm întotdeauna ce consecințe vor avea măsurile pe care le facem. Mie mi se par iresponsabili cei care vorbesc de relaxări și abordări în funcție de focare, ne-focare, pentru că și experiența altor state a arătat că nu poți avea astfel de abordări, mă refer la Italia, Spania, unde practic circulând persoane între diferite zone ale țării s-a propagat virusul. Cred că trebuie să avem o abordare la nivel național, să ducem împreună această luptă ș cu toții să ne asumăm greutățile dar să ne și bucurăm dacă am învins epidemia”, a declarat Ganț.

UDMR: ”Trebuie prelungit pentru toată lumea și trebuie gândite soluții economice”

Benedek Zacharie (8)

Sibianul Benedek Zacharie a fost ales deputat pe listele UDMR din județul Harghita. Președinte al grupului UDMR din Camera Deputaților, Benedek spune că atât el, cât și colegii lui vor susține prelungirea stării de urgență. Dar așteaptă și idei de repornirea a economiei. ”Având în vedere că încă nu am ajuns la vârful pandemiei, cel puțin specialiștii asta spun, e normal să prelungim. Mai mult decât atât, avem la sfârșitul acestei săptămâni sărbătorile pascale pentru majoritatea țării. Dacă nu se va prelungi acum, se va da posibilitatea ca tot ce s-a realizat până acum, pandemia să escaladeze, pentru că oamenii vor ieși din casă, vor merge la slujbe , se vor întâlni. Părerea noastră este că trebuie prelungit pentru toată lumea și trebuie gândite soluții economice. Pe undeva trebuie economia repornită, că va trece pandemia asta. Că discutăm de probleme de sănătate. După asta, dacă nu dăm posibilitatea ca economia să funcționeze vom avea problemă economic extrem de gravă. Eu nu cred că ceea ce spune ministrul de Finanțe că în luna august va dudui economia, eu nu cred. Trebuie lăsată posibilitatea să funcționăm ca țară, ca economie”, a explicat Benedek.

USR: ”Transparența este încă limitată pe logica aceea comunistă, să ascundem sub preș, ca să dea bine datele în statistică”

Dan Barna, președintele USR Sibiu este de acord cu noul decret prezidențial, însă cere în continuare mai multă transparență din partea autorităților. ”Subiectul principal care trebuie abordat este cel al transparenței, pentru că din păcate avem încă situații unde transparența este încă limitată pe logica aceea comunistă să ascundem sub preș, ca să dea bine datele în statistică. Ori, asta este foarte dăunător pentru cetățeni, deoarece instinctul de conservare funcționează, iar dacă oamenii văd că la ei în localitate și la ei în spital sunt persoane infectate, atunci sunt mult mai precauți. Asta e o situație pe care am întâlnit-o și la noi, în Sibiu, și chiar în cercul de cunoscuți.  Spuneau <la noi nu sunt probleme, chiar putem ieși pe stradă, nu sunt cazuri, am auzit de unul două nu sunt probleme>. Astfel de atitudine este păguboasă, dar asta vine tocmai din lipsa de transparență care a existat la nivelul guvernului până nu de mult, ne amintim de acea directivă dată prefecților de a nu mai spune numărul de cazuri, de cazuri pozitive, de infectări. De o săptămână am observat că s-a mai schimbat cumva, actualul ministru al Sănătății este cumva mai deschis la comunicare, dar problema rămâne. Pentru a putea discuta de o reducere sau de diminuare a măsurilor din ordonanța de urgență trebuie să avem mecanismul de raportare real”, a declarat Barna.barna (10)

Deputatul sibian spune, legat de noua ordonanță, că este singura măsură pe care o putea lua președintele Iohannis. ”Ministerul Sănătății și profesioniștii din domeniu ne spun foarte clar că apogeul crizei în România încă nu a fost atins și a anticipat asta pe final de aprilie, început de luna mai. Având aceste date, acest decret este justificat și este un demers firesc. USR va vota pentru acest decret, deoarece relaxarea măsurilor  trebuie să vină după ce parcurgem o etapă de plafon sau chiar descreștere. Din păcate, încă suntem pe un plan ascendent și numărul de cazuri continuă să crească. În această perspectivă, ideea de a relaxa acum aceste măsuri nu ar face decât să intrăm într-o spirală foarte păguboasă, iar România nu are nevoie de asta. Sistemul medica, din ce am văzut și la Suceava, nu e în cea mai bună formă, ca să mă exprim elegant”, a spus Dan Barna.

PNL: ”Starea de urgență este o chestiune corectă”

Deputatul liberal Nicolae Neagu este de părere că prelungirea stării de urgență pe întregul teritoriu al țării este singura soluție care poate fi luată în calcul. ”Eu văd lucrurile cum sunt. Eu am perspectiva, lăsând de-o parte zonele de focar de altele, că deocamdată nu avem, nu cunoaștem un tratament sigur, nu avem un vaccin, încă se răspândește vedem asta și din evoluția statistică, din păcate avem și victime și eu cred că punând în balanță a menține starea de urgență este o chestiune corectă și dacă ne uităm la ce se întâmplă la țările din vestul Europei, cam toată lumea a mers și unde pare problema mai gravă, mai serioasă decât în România. Eu spun că pentru a anticipa o evoluție corectă și o stopare a pandemiei, încă o lună este necesar”, a spus deputatul.

neagu (12)

Neagu spune că social-democrații se află în campanie electorală. ”Acum, la ce vrea să facă PSD-ul, că vor să blocheze sau să ceară ceva în plus, trebuie să înțelegem că cel menit să instaureze starea de urgență este președintele. Decretul prezidențial se contrasemnează de către premier și atât. Parlamentul ratifică sau nu. Parlamentul nu poate, din punct de vedere constituțional, nici să ceară ceva în plus, nici să dezbată, nici să modifice. Fie îl ratificăm, fie nu-l ratificăm. Neratificat rămâne în vigoare până la o sesizare a Curții Constituționale. Suntem în an electoral, sunt amânate alegerile locale, nu excludem să fie foarte apropiate de cele parlamentare și unii fac și jocuri politice în acest moment. Eu cred că și colegii din PSD îl vor votat”, a spus Neagu.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

///...

Acum 1 an

Domnilor, nici acum cand ne aflam in situatie critica nu puteti lasa deoparte orgoliile si lupta pentru putere?
Raspunde

cam nasol

Acum 1 an

avand in vedere dezastrul din sistemul de sanatate se compenseaza prin prelungirea starii de urgenta...
Raspunde

S

Acum 1 an

Nu ii înțeleg pe gant și pe barna. Unul vorbește de iresponsabili (cuvânt devenit clișeu), altul lasă să se înțeleagă ca crearea fricii (ca să nu zic terorii) e sănătoasa. Nu, sănătoasa e doar rațiunea! Nu dețin adevărul absolut. Ce relaxare au văzut? Iese lumea pe strada, la metri departare de alți oameni, adică 0% șanse de imbolnavire? Plus ca nu se încalcă nici o ordonanța prin asta. Sa nu devenim fundamentaliștii fricii de corona! Normal ca nu e buna o relaxare în urmatoarea luna, având în vedere ca avem șansa ca atunci când o sa o facem, o sa o facem dintr-o poziție mai puțin periculoasa decât tarile occidentale. Dar sa aibă respect fata de poporul roman și sa nu ne mai vorbească ca unor potențiali infractori. Poporul roman s-a comportat admirabil săptămânile astea (in ciuda faptului ca se lauda cu amenzile pe care le dau, ca să arate ce buni sunt ei și ce rai suntem noi). Și sa facă bine sa pună la punct sistemul sanitar, ca pentru asta ne sacrific în primul rand marea majoritate, având în vedere ca și dacă ar circula liber virusul, putini dintre noi ar face o forma grava, dar mulți pentru sistemul medical care a fost responsabilitatea lor!
Raspunde

mihai

Acum 1 an

Clar ca vom mai sta in case. Abia acum va incepe greul la noi. Dupa ce trec toti "credinciosii" pe la biserica de Pasti.. Vad ca s-au si inteles Daniel cu Penelache sa-i lase pe ai lor sa iese din case in weekend. Asta, dupa ce catolicii si-au luat-o in freza si n-au avut voie sa iese din casa weekendul trecut.
Raspunde

Nostradamus

Acum 1 an

Starea de urgenta fata in fata cu colapsul societatii romanesti !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus