Joi,
28.09.2023
Innorat
Acum
16°C

Fost prefect, actual director al Spitalului de Pneumoftiziologie, slujitor în biserică. ”Starea psihică a pacientului poate fi îmbunătățită prin credință”

Fost prefect, actual director al Spitalului de Pneumoftiziologie, slujitor în biserică. ”Starea psihică a pacientului poate fi îmbunătățită prin credință”

Cântă, se roagă, se adresează credincioșilor cu pilde din vremea pandemiei. O face on-line, în direct, din biserica din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie, unde e director. ”Nu cred că mă pot numi slujitor în biserică dacă particip la Sfânta Liturghie sau la câte o slujbă de Vecernie. Dar da, sunt un om cu credință în Dumnezeu și mă bucur că noi avem chiar în incinta spitalului o bisericuță de lemn, precum și un preot care depune mult suflet”, spune Cristian Roman, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu. Tot aici, enoriașii care trimit mesaje în timpul slujbei sunt pomeniți de către preot. Este vorba de Cătălin Dumitrean, realizator de emisiuni radio și de televiziune, consilier media în cadrul Consiliului eparhial al Arhiepisopiei Sibiu.

92445043_646579256175689_4298977240676302848_o Preotul Cătălin Dumitrean, alături de Cristian Roman

Cum se împacă actul medical cu cel religios? ”Orice biserică deschisă în cadrul unui spital are rolul de a ajuta bolnavul internat și din punct de vedere spiritual, astfel încât acesta să se însănătoșească atât trupește, cât și sufletește. Asistenţa medicală este esențială în procesul de vindecare, însă nu putem face abstracţie de latura spirituală, de valorile în care crede bolnavul. Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că de-a lungul timpului biserica a fost cea care a înființat numeroase instituții de binefacere, printre acestea numărându-se și spitalele. De altfel, unii dintre sfinți chiar erau medici, precum Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian. Iar biserica din incinta spitalului nostru are ca hram doi sfinți tămăduitori, respectiv Sfântul Nectarie și Sf. Ioan Rusul.  S-a putut constata de multe ori că starea de sănătate a anumitor pacienți se îmbunătăţeşte nu numai datorită eforturile spitalului, ci, în lupta cu boala, ajută foarte mult și starea psihică a pacientului, care poate fi îmbunătățită prin credință. Prin urmare, consider că Medicina și Credința coexistă”, explică Roman.

Primul pacient cu Covid-19 din Sibiu a trecut pe la Pneumoftiziologie. ”Niciun angajat nu a fost infectat”

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu preia toate cazurile de pneumologie - cu patologie tuberculoasă și netuberculoasă (altele decât Covid-19) prezentate în Camera de Gardă, UPU sau direcționate de către toate celelalte spitale din județ. Cu toate acestea, chiar primul pacient depistat infectat cu noul coronavirus a trecut pe aici. ”Cu toate acestea, datorită faptului că personalul a respectat protocoalele și instrucțiunile de lucru, în urma testării PCR niciunul dintre angajații care au intrat în contact cu bolnavul nu a fost depistat infectat cu Covid-19. În acest context, aș vrea să apreciez public echipa pe care o coordonez la Spitalul de Pneumoftiziologie, mulțumindu-le tuturor cadrelor medicale pentru profesionalismul și calitatea umană de care dau dovadă în această perioadă grea”, spune Cristian Roman.

prefect cristian roman (Copy) Crisitan Roman, în perioada în care era prefect de Sibiu

”Prețurile s-au majorat excesiv, contractele s-au reziliat”

O altă problemă adusă de această criză ține de utilarea spitalului cu materialele sanitare necesare. ”Prețurile s-au majorat excesiv, contractele s-au reziliat, furnizorii neavând de unde să ne mai onoreze comenzile, iar aprovizionarea a devenit tot mai dificilă. A fost un efort continuu, dar vă pot spune că în ciuda tuturor acestor opreliști, în stocurile spitalului am avut în permanență echipament de protecție pentru tot personalul. Dacă o perioadă am folosit materialele achiziționate anterior crizei pandemice, ulterior acest lucru a fost posibil și datorită sprijinului societății civile care a răspuns pozitiv la apelul public lansat de noi de „Ziua de luptă împotriva tuberculozei”, astfel încât prin Asociația Pneumologia, asociația spitalului nostru, am reușit să atragem donații constând în bani și produse.  Le mulțumim din suflet tuturor! Pe de altă parte, personalul nostru a trebuit să pună în aplicare rapid reglementările impuse de starea de urgență, dispozițiile transmise prin actele normative emise de autorități. Astfel, în această perioadă am elaborat o serie de noi proceduri, protocoale și instrucțiuni de lucru, capabile să ne furnizeze tehnicile corecte de răspuns la gestionarea eficientă a actului medical în plină pandemie”, susține Roman.

Eu cred că nu atât religia, cât Credința în Dumnezeu, Dragostea și Nădejdea, cele 3 mari virtuți creștine, sunt cele care contează cu adevărat și ne dau puterea de a merge mai departe. Și nu doar în această perioadă. Eu am fost crescut în spiritul tradiției creștine și am avut ocazia să merg destul de des la mănăstirea Frăsinei. Probabil că această trăire duhovnicească și-a pus amprenta în formarea mea ca om. Consider că o persoană cu credință în Dumnezeu se dedică binelui și adevărului, pentru că are un model de conduită și se raportează la valori ideale, absolute. Cel puțin eu asta încerc să fac în permanență” – Cristian Roman.
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

marcu

Acum 3 ani

Doamne fereste asa ceva ! Mor oamenii cu zile in spitale de Covid si alte boli si "marele" politician se pozeaza cu icoanele in mana sa il vada lumea ce mare credincios este. Doamne fereste acum incearca sa il foloseasca pe D-zeu pe post de agent electoral. Pnl-istii astia nu au nicio limita ? Cat de gretosi puteti fi si in saptamana mare ? Dar chiar tupeu sa faci parada cu icoane in scop electoral ascun, asa ceva mai rar!
Raspunde

Vasile Vasilache

Acum 3 ani

Marsavariile politice trebuie sa inceteze daca avem pretenții la o țară democrata lipsită de corupți și hoți. Cum mama zmeului a ajuns incompetentul asta director de spital? Ce îl recomandă pentru aceasta funcție? Și a dovedit prostia crasa și fără margini cat timp a fost prefect. Acum, director de spital în jegul de la județean. Wow. Romania...
Raspunde

pacientul englez

Acum 3 ani

Cum? E doctor in ...filologie!
Raspunde

Iooo

Acum 3 ani

Am avut ocazia sa-l cunosc pe acest ins. Nu pot sa zic ca nu-l duce capul, dar pe unde a fost pozitionat a fost pozitionat strict politic in interesul partidului. Partea urata este ca se comporta de multe ori ca un bufon si cand simte miros de voturi mimeaza implicarea.
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

mai bine s-ar ocupa EXCLUSIV de spital ca arata jalnic!!! nu de alta dar ia bani pentru asta...multi!!!
Raspunde

Diapri

Acum 3 ani

Directorii de spitale ar trebui sa fie medici cu cursuri de management sanitar nu mascarici cu facultati de litere sau stiinte economice/drept pe la private dubioase...si ar fi de preferat mai multi psihologi decat preoti prin spitale
Raspunde

morning glory

Acum 3 ani

Alt traseist politic aterizat p-acilea de pe insoritele plaiuri oltenesti. Tipul n-are nici o treaba cu actul medical, are cu totul alte prioritati sa zicem manageriale. Totul e de fatada, e fals, sunt vorbe goale, poleiala. Ce a reusit bine a fost sa umple spitalul de pile, sa dezamageasca prin atitudine si comportament si sa bage-n buzunar lunar o leafa generoasa. Asa-i peste tot pe-acolo pe unde politicul sufoca meseria si bunul simt. Dezamagitor personaj. Si cati mai sunt ca el. Pai Dinu Paturica era mic copil. Si ne suparam cand vedem cum pleaca medicii si inginerii de top. Pacat, dar nu cred ca ne mai facem bine. Gata ca m-am enervat.
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

fost prefect,pdlist,usrist,pnlist,pus de juna pdlistopenelista cu studii la moscova raluca von botoshani un habarnist politic
Raspunde

ElenaLenuța

Acum 3 ani

S-a și legat de popa Cătălin, alt individ cu multe bube. Cum naiba mai slujește divorțatul asta, copia asta ieftină a lui Păunescu? Sa nu mai vorbim de câți bani a furat din mitropolie cu rahatul ăla de Cenaclu Lumină Lina2.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus