Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Universitatea din Sibiu cumpără laborator de testare SARS-CoV-2, în containere modulare

Universitatea din Sibiu cumpără laborator de testare SARS-CoV-2, în containere modulare

644.000 de lei, fără TVA, a alocat Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu pentru achiziția aparaturii necesare funcționării unui laborator de testare pentru noul coronavirus, dar și pentru un ansamblu modular în care să fie amenajat acest laborator.

Reprezentanții ULBS speră ca în urma licitației pentru care termenul de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru ziua de 27 aprilie, la Sibiu să fie aduse echipamentele necesare în decurs de cel mult două luni de la data atribuirii contractelor.

Tipul de echipamente solicitate prin documentația elaborată de reprezentanții Universității face parte din gama celor utilizate în prezent la Institutul ”Matei Balș” din București, adică de mare capacitate și rapiditate. ”Instrumentul trebuie să fie capabil să încheie o reacție Real Time PCR de 40 cicluri cu assay-uri fluorescente de tip nucleaze 5’ și experimente cu chimii rapide în mai puțin de 35 minute cu blocul de 96 godeuri standard”, este un extras tehnic din caietul de sarcini (96 de godeuri – adică 96 de probe realizate simultan). Aparatura solicitată trebuie să aibă o acuratețe de 99,7%.

Procedura a fost lansată pe loturi, pentru aparatura de laborator fiind alocată suma de 355.507 lei, fără TVA. Pentru achiziția ansamblului modular în care să funcționeze laboratorul au fost alocați restul de 288.533 de lei, fără TVA.

Ansamblul ar urma să fie format din șase containere, compartimentate în 12 încăperi amenajate conform fluxului unui laborator (vezi foto principală), dotate cu toate instalațiile necesare utilităților și funcționării unui laborator, adică inclusiv camere cu presiune negativă și mobilier. ”Termenele de livrare sunt: maxim 15 zile pentru construcția modulară si maxim patru săptămâni pentru mobilier, de la semnarea contractului”, se arată în caietul de sarcini al procedurii.

În cadrul acestui laborator vor lucra reprezentanții ULBS. ”Este vorba de un întreg laborator deservit de specialiștii din cadrul Facultății de Medicină”, arată Sorin Radu, rectorul Universității sibiene, pentru Turnul Sfatului.

În acest moment, în județul Sibiu sunt în funcțiune două astfel de linii ”Real Time PCR” pentru depistarea noului coronavirus: una la Spitalul de Pediatrie și una la Spitalul clinic județean Sibiu, cea achiziționată și donată de Fundația Con-A. Acesta din urmă este principala linie de testare utilizată, deocamdată, la nivelul județului Sibiu. Autoritățile județene au mai obținut, în urmă cu aproximativ două săptămâni, finanțare pentru achiziția unei a doua linii de testare pentru SARS-CoV-2, dar încă nu au reușit să găsească pe piață un astfel de aparat.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

adi

Acum 2 ani

Cam câte teste face zilnic linia achizitionata de Con-A??? Care e problema, de nu se utilizeaza la capacitate maxima? Nu sunt teste sau nu e resursa umana? Pentru ce ar mai trebui cumparata inca o linie de testare, care sa fie pusa in functie peste 2 luni, cind "pandemia" se va fi fasait deja?
Raspunde

Ioan

Acum 2 ani

Cum de joi pana vineri s-au facut 22 de teste in Sibiu si la spitalul judetean se mai asteapta inca o linie de testare, mai este nevoie si de aceasta contractata de universitate?
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

91mii teste s-au facut in Ro in total pana acum. Si ai 8500 pozitive. Iti dai seama daca faceam si noi ca Germania, 100mii pe zi, cam care era situatia reala. Noroc ca noi romanii suntem la doar 30 ani de la revolutie si inca ne plac genu asta de acțiuni/declarații, înghițim usor si fara comentarii musamalizarile instituțiilor de stat implicate. E ok, deocamdată ne mintim singuri, vom vedea incepand cu 1 iunie, dupa "repornirea activităților", cum vom sta si cum vom da inapoi sau cum vom ajunge imediat la zeci de mii de infectati si mii de decese. 91mii teste e extrem de puțin pt o tara cu 15 mil persoane, faceti teste ca sa evitam tragedii mari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus