Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Unde putem merge dacă avem o urgență dentară. Stomatolog sibian: „suntem, poate, cei mai expuși”

Unde putem merge dacă avem o urgență dentară. Stomatolog sibian: „suntem, poate, cei mai expuși”

În această perioadă, majoritatea cabinetelor stomatologice din țară sunt închise, doar o mică parte având în continuare drept de funcționare. La Sibiu sunt opt astfel de posibilități, dintre care una este reprezentată de Unitatea de Primiri Urgențe.

În județul nostru există, la momentul actual, un număr de opt unități sanitare care funcționează. Șapte dintre ele își continuă activitatea printr-un acord informal (direcțiile de sănătate publică au comunicat informal că unitățile sanitare sunt avizate pentru efectuarea intervențiilor stomatologice de urgență în contextul aplicării măsurilor privind prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu COVID-19) iar cea de-a șaptea este reprezentată de Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, care funcționează non-stop.

Coman Bianca deține singurul cabinet stomatologic deschis în Cisnădie în această perioadă. Medicul explică faptul că a fost nevoie să ia măsuri suplimentare pentru a putea ține cabinetul deschis, în așa fel încât să-și asigure propria protecție cât și a pacienților. „Situația noastră, ca medici, este una deosebită deoarece suntem, poate, profesia cea mai expusă acestui virus. Avem <locul de muncă> în cavitatea bucală, contactul cu pacientul fiind destul de apropiat și utilizând piese care generează aerosoli. Automat, putem fi un posibil vector de transmitere a bolii, motiv pentru care a fost nevoie de luarea unor măsuri suplimentare și protocoale specifice, pentru a ne putea desfășura activitatea în siguranță atât pentru noi, cât și pentru pacienți”, spune aceasta.

Pe lângă protocolul obișnuit de sterilizare și dezinfecție a suprafețelor și pavimentelor utilizate în mod constant, a fost nevoie suplimentar de dezinfecția aerului din cabinet, de protocoale și circuite specifice limitării răspândirii COVID-19, de echipamente pentru personalul medical, identic cu cel al personalului din spitale, și de un minim de echipament pentru pacienți, arată medicul.

Controale drastice din partea DSP

Direcția de Sănătate Publică a efectuat mai multe controale în cabinetele care au solicitat să rămână deschise în perioada pandemiei, explică Bianca, astfel că obținerea autorizației nu a fost deloc ușoară.

„Autorizarea a fost destul de dificilă, nu doar din cauza birocrației ci și din cauza dificultăților în procurarea de echipamente, soluții dezinfectante și a aparaturii necesare dezinfecției aerului, într-un moment în care magazinele de specialitate au stocurile aproape goale. A fost efectuat un control din partea Direcției de Sănătate Publică Sibiu, extrem de riguros, profesional și corect, lucru perfect normal, ținând cont de faptul că este vorba despre sănătatea noastră și a pacienților noști.”

O altă regulă strictă în această perioadă se referă la numărul de pacienți care pot fi consultați într-o zi. Astfel, oricât de mult și-ar dori, medicul nu va putea să ajute mai mult de aproximativ cinci persoane.

„Cu respectarea tuturor normelor legale de avizare în vederea asigurării asistenei stomatologice de urgență, ne putem desfășura activitatea și putem fi alături de pacienții noștri în această perioada dificilă și să îi ajutăm să se simtă în siguranță alături de noi. Conform normelor legale impuse într-un cabinet cu un singur unit dentar, nu putem efectua foarte multe cazuri într-o zi, dar putem avea mulțumirea sufleteasca a unui medic care spune: Azi mi-am ajutat un pacient! Sau 2,3,4.... și este suficient!”, concluzionează medicul stomatolog.

dentist coman bianca

Lista unităților sanitare deschise la Sibiu, pentru urgențe dentare, potrivit Colegiului Medicilor Stomatologi din România:

SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU - UPU Sibiu 0269 215050 interior 212 (tratamentele sunt gratuite)

MAXIMPLANT SRL stomatologie Sibiu 0799 338 060

DENT ESTET CLINIC SA stomatologie Sibiu 0756 100 911

CMI DR. PAȘTIU MIHAELA CAMELIA stomatologie Sibiu 0369 426 065

CMI SIB-DENT stomatologie Sibiu 0734 374 487

DANIAMED SRL stomatologie Sibiu

CMI DR. FLOREA ROXANA stomatologie Sibiu 0740 193 300

COMAN BIANCA STOMATOLOGIE SRL stomatologie Cisnădie 0743 068 225

Foto: Facebook/Coman Bianca Stomatologie

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Rammstein

Acum 3 ani

Duceți vă la ISU!!!...să vină Vela și Arafat să vă amendeze că trăiți... pentru cioclii ăștia morții sunt pe primul plan, restul să-i ia dracu'...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus