Marţi,
25.06.2024
Ploi Scurte
Acum
29°C

Adrian David, Salvamont: ”<<Enduro>> nu are odihnă”

Adrian David, Salvamont: ”<<Enduro>> nu are odihnă”

Turiștii nu mai cutreieră potecile de munte, însă prezența omului se aude zilnic. ”Nu am văzut turiști în ultimele săptămâni, dar am auzit motocicliști. Sunt <enduro>, care nu au odihnă. Da, le auzim motocicletele prin pădure”, spune Adrian David, directorul Salvamont Sibiu.

Salvamontiștii nu mai au misiuni de salvare de câteva săptămâni, turismul montan este și el închis o dată cu introducerea ordonanțelor militare, însă asta nu înseamnă că stau degeaba. ”Am început de două săptămâni să refacem marcajele cu vopsea în munții Făgărașului și în munții Lotrului. Avem echipe aproape în fiecare zi când permite vremea care se ocupă de această operațiune. Asta era o activitate pe care o făceam  mai mult vara, cu diferiți voluntari de la mai multe cluburi. Acum, dacă tot nu avem activitate operativă, am zis să facem măcar treaba asta”, spune David.

david salvamont eurorando 2021 (17)

10.000 de semnături pentru mersul pe munte. ”Două săptămâni nu mai e atât de mult”

O petiție on-line prin care se solicită permiterea drumețiilor și sporturilor montane a strâns până acum aproape zece mii de semnături. ”Este important ca atât publicul larg, cât mai ales autoritățile statului român să facă o diferență clară între turismul montan, așa cum este el prezentat mai sus, și picnicul, ca formă de agrement sezonier pe timp cald. Turismul montan înseamnă, în primul rând, sănătate fizică și psihică. Mai mult, el are o importantă componentă social-culturală, dar și de protecție a mediului înconjurător”, se arată în petiția ce urmează să fie transmisă Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență. Șeful Salvamont Sibiu susține însă că se va face greu delimitarea dintre românii care merg la munte pentru grătar și ceilalți. În plus, mai e puțin până la redeschiderea montan, spune Adrian David. ”Lucrurile sunt discutabile, pentru că, într-adevăr, sunt oameni care merg pe munte, oameni care vor să practice aceste sporturi frumoase, dar cu siguranță că pe lângă ei vor veni și alții care au mai puțin interes de cură de natură. Și atunci nu îi poți delimita. Pentru mine, din punctul meu de vedere, ar fi OK să le dea drumul, dar acum două săptămâni nu mai e atât de mult timp. Cu siguranță că după 15 mai o să fie una in măsurile de relaxare”, a precizat directorul Salvamont Sibiu.

salvamont elicopter

Puhoi după ridicarea interdicțiilor

Adrian David se așteaptă ca după redeschiderea traseelor montane să apare foarte multe accidente. ”Am discutat și cu colegii mei din țară că trebuie să fim foarte, foarte vigilenți pentru a fi pregătiți pentru intervenții, pentru că vor fi, cu siguranță”, a spus David. Până atunci, baza Salvamont de la Bâlea rămâne funcțională, chiar și în lipsa turiștilor. „Avem doi oameni la Bâlea care asigură buna funcționare a bazei. Turiști nu sunt deloc acolo, dar nu putem lăsa baza goală. Permanența se face prin rotație”, a mai precizat Adrian David.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

ursul

Acum 4 ani

Cine iubeste muntele se duce cu pasul, nu enduro! Ce este prostia asta ca se face mare sport cu motorul pe munte? Iar incep obsedatii astia? De ce sunt interzisi in atatea state europene?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 4 ani

cam despre ce state vorbești? dă 8-10 exemple
Raspunde

adi h.

Acum 4 ani

Zici ca suntem ceva tara africana in care orice isi poate bate joc de natura. Red Bull Romaniacs trebuie interzis si enduristii trebuie pusi la respect de catre Jandarmeria Montana prin impunerea amenzilor prevazute de lege.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 4 ani

dimpotrivă, trebuie promovat, e una din cele mai mari manifestări de gen din lume. Mai opriți-vă cu măcăneala voastră de moși congreși si babe plenare.
Raspunde

Sib

Acum 4 ani

Despre ASTA vorbeste dl. David? Sau despre interdictii vs sanatate, despre lucrul la marcaje etc? Efectiv nu mai pot tine pasul cu stilul asta de "jurnalism" partinitor care scoate trei vorbe din context si le plaseaza in titlu pe post de click-bait! De ce n-ati scris in titlu "Seful Salvamont sustine turismul montan chiar si in vreme de pandemie"? Nu mai corespundea numarul de cititori cu cerintele patronatului? Asta nu e jurnalism, e manipulare!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vladimirescu Ileana

Acum 4 ani

Alo Davide, drujbele, nu le auziti? Nu vedeti cata padure dispare? Mai bine motoare decat drujbe!
Raspunde

ursul

Acum 4 ani

De ce mai bine? Tusea sau junghiul..Sunt la fel de toxice pentru natura. Sau sa deducem ca sunt enduristii un fel de aparatori ai naturii? Seriooos?
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Trebuie neaparat sa se legifereze si sa se controleze strict tot ceea ce tine de enduro in intreaga Romanie. Este o bataie de joc ce fac acesti "calareti pe drujbe", poluare fonica si atmosferica pe mai toate traseele, nu au absolut nici un pic de respect pentru natura sau pentru drumeti, distrug poteci si croiesc fagase prin tot felul de locuri prin paduri si pe dealuri. Am ajuns un magnet pentru enduristii din afara tarii si asta nu doar datorita frumusetii tarii noastre, cat mai degraba datorita legilor lipsa de la noi. Ii puteti intalni in zona verde dintre Padurea Dumbrava si Parcul Subarini (V. Aurie), Calea Poplacii si strazi paralele cu aceasta, dealurile de la Tocile, traseele ce pornesc din Paltinis, valea Cisnadiei, Cisnadioara, Gusterita, zona dintre Sibiu si Poplaca etc. De regula circula in "haita" facand un zgomot si fum infernal, cei mai tupeisti nu se sfiesc sa mearga pe carosabil pe drumuri publice foarte circulate, cu toate ca drujbele nu le sunt inmatriculate si deci nu au dreptul sa circule asa. Si toate astea pentru ca Romania este curte fara stapan, legile nu exista si politia nu aplica nici legile care exista. Asta le creste tupeul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 4 ani

hai zău, umbli tu pe munte si n-ai loc de aștia?
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Bine ca pe oamenii de rand ii haituiesc cu toate mijloacele din dotare iar pe bovinele pe 2 roti care distrug pădurea ii lasa sa isi faca de cap.
Raspunde

Pop

Acum 4 ani

Singura tara din Europa care permite circulatia acestor Enduro prin munti este ... ati ghicit : ROMANIA ! Controleaza cineva daca au ITP , asigurare ? Am vazut foarte multe fara numere de inmatriculare . Sper sa se legifereze circulatia lor inainte de a se distruge toate potecile montane !
Raspunde

Dan

Acum 4 ani

Este nevoie, urgent de o lege care să reglementeze practicarea motociclismului enduro! Dacă este posibil să se delimiteze o arie unde nu au decât să își amenajeze și întrețină trasee, iar dacă nu este posibil atunci să se interzică practicarea acestui sport.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

De ce atâtea dispute ? Adoptăm legile din Austria , Elveția , Germania , Ungaria ...Ce e bun pentru ei o fi și pentru noi ...
Raspunde

Șase saci

Acum 4 ani

Cine a adus hoardele de enduristi de la Red Bulls Maniacs? Nu cumva tocmai gasca care a fost si este la conducerea Primariei Sibiu? Cine le-a permis de atitea ori sa blocheze circulatia pe Bd. Spitalelor si sa-si sprijine schelele pe zidul cetatii? Aceeasi gasca si slugoii de la conducerea Directia de Cultura, din 2007-2014 mai ales. De ce? pentru ca Red Bulls e sponsor la multe circuri stradale ale Primariei! O mina spala pe alta si amindoua capul?
Raspunde

Pop

Acum 4 ani

... exact ! In plus , nu a intrebat nimeni bolnavii sau medicii din Spital , daca pot suporta zgomotul acela infernal , produs de zeci de motociclete ! Nu mai spun ca masinile SMURD trebuie sa ocoleasca pentru a ajunge la Spital ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 4 ani

Printr alții, eu :) Și nu-mi fac reproșuri ca am adus un eveniment de top mondial la Sibiu. Cum nu-mi fac nici ca am pus umărul primii 6 ani de FITS. Nici ca am fost printre cei care l-am convins pe Tudor Giurgiu sa facem o extensie a "Film Transilvania" la Sibiu. Și nici ca am umblat acum 5 ani din poartă-n poartă pentru finanțare pentru CSU, că era să nu ne putem înscrie în campionat. Voluntar nea, că nu lucrez la primărie, nici măcar în România. Voi, moși congreșii și babele plenare, ce ați făcut pentru Sibiu?
Raspunde

Toni Montana

Acum 4 ani

Dar faceti si contra lor o petiție, mai ales ptr ,,datul" prin arii protejate. Aici intra si ,,ateveu' si ,,jipu'. Aparitii semnalate: Sit Natura 2000, IIgnis, Muntii Maramuresului, Arboretele de castan comestibil, Rezervatia Fosilifera Chiuzbaia, aproape toate vaile din jurul Baii Mari.
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

S-au făcut, s-a dat si lege. În ariile protejate e permis numai cu acordul custodelui, pe trasee dinainte delimitate. Dacă-i vezi si știi că n-au aprobare, reclamă-i.
Raspunde

Dorin

Acum 4 ani

Trebuie sa se opreasca Red BUll Romaniacs si sa se interzica pentru totdeauna. Propun organizatorului sa mute competitia in Austria sau in Franta de exemplu la Grenoble! Ar avea mult mai mare vizibilitate . Nu-i asa??!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 4 ani

Io zic să te muți tu înapoi la vale, de unde ai venit.
Raspunde

Dandanache

Acum 4 ani

Vrei un concert Fuego in schimb? Sau altă sărbătoare de mici și bere? Să rămână, dar sa se reglementeze ORICE tip de sport care se desfășoară în păduri sau arii protejate. adică, trasee bine definite, obligativitatea de a repara ceea ce distrugi prin practicarea sporturilor respective, curățarea și întreținerea traseelor, identificarea celor care intra in zonele respective etc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 4 ani

Precizare: "moși congreși și babe plenare" se referă la modul de a, maramite, gândi, nicidecum la vârstâ (fizică)
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Puteati sa ne scutiti de precizare. Si de alte cateva comentarii de pe aceasta pagina
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus