Turiștii nu mai cutreieră potecile de munte, însă prezența omului se aude zilnic. ”Nu am văzut turiști în ultimele săptămâni, dar am auzit motocicliști. Sunt <enduro>, care nu au odihnă. Da, le auzim motocicletele prin pădure”, spune Adrian David, directorul Salvamont Sibiu.
Salvamontiștii nu mai au misiuni de salvare de câteva săptămâni, turismul montan este și el închis o dată cu introducerea ordonanțelor militare, însă asta nu înseamnă că stau degeaba. ”Am început de două săptămâni să refacem marcajele cu vopsea în munții Făgărașului și în munții Lotrului. Avem echipe aproape în fiecare zi când permite vremea care se ocupă de această operațiune. Asta era o activitate pe care o făceam mai mult vara, cu diferiți voluntari de la mai multe cluburi. Acum, dacă tot nu avem activitate operativă, am zis să facem măcar treaba asta”, spune David.
10.000 de semnături pentru mersul pe munte. ”Două săptămâni nu mai e atât de mult”
O petiție on-line prin care se solicită permiterea drumețiilor și sporturilor montane a strâns până acum aproape zece mii de semnături. ”Este important ca atât publicul larg, cât mai ales autoritățile statului român să facă o diferență clară între turismul montan, așa cum este el prezentat mai sus, și picnicul, ca formă de agrement sezonier pe timp cald. Turismul montan înseamnă, în primul rând, sănătate fizică și psihică. Mai mult, el are o importantă componentă social-culturală, dar și de protecție a mediului înconjurător”, se arată în petiția ce urmează să fie transmisă Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență. Șeful Salvamont Sibiu susține însă că se va face greu delimitarea dintre românii care merg la munte pentru grătar și ceilalți. În plus, mai e puțin până la redeschiderea montan, spune Adrian David. ”Lucrurile sunt discutabile, pentru că, într-adevăr, sunt oameni care merg pe munte, oameni care vor să practice aceste sporturi frumoase, dar cu siguranță că pe lângă ei vor veni și alții care au mai puțin interes de cură de natură. Și atunci nu îi poți delimita. Pentru mine, din punctul meu de vedere, ar fi OK să le dea drumul, dar acum două săptămâni nu mai e atât de mult timp. Cu siguranță că după 15 mai o să fie una in măsurile de relaxare”, a precizat directorul Salvamont Sibiu.
Puhoi după ridicarea interdicțiilor
Adrian David se așteaptă ca după redeschiderea traseelor montane să apare foarte multe accidente. ”Am discutat și cu colegii mei din țară că trebuie să fim foarte, foarte vigilenți pentru a fi pregătiți pentru intervenții, pentru că vor fi, cu siguranță”, a spus David. Până atunci, baza Salvamont de la Bâlea rămâne funcțională, chiar și în lipsa turiștilor. „Avem doi oameni la Bâlea care asigură buna funcționare a bazei. Turiști nu sunt deloc acolo, dar nu putem lăsa baza goală. Permanența se face prin rotație”, a mai precizat Adrian David.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: enduro , impadurire , Adrian David , Ministerul Turismului , Ministerului Economiei , Serviciului Salvamont , Şeful Salvamont Sibiu , Salvamont Sibiu , Pentru Sibiu
Vizualizari: 4636
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Dan
Acum 6 ore
Noi noi
Acum 7 ore
IoB
Acum 7 ore
Barosanu
Acum 7 ore
Kukuruku