Vineri,
23.02.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Benedek Zacharie, deputat UDMR: Voi rămâne tot în Sibiu, indiferent de modificările, ipotetice sau reale, ale organizării teritoriale

Benedek Zacharie, deputat UDMR: Voi rămâne tot în Sibiu, indiferent de modificările, ipotetice sau reale, ale organizării teritoriale

Afirmația ”ungurii iar vor să fure Ardealul”, vine atunci când România traversează o criză economică, de regulă, susține deputatul sibian Benedek Zacharie.  De curând numit președinte al grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților, Benedek spune că mesajul președintelui Klaus Iohannis de săptămâna trecută, referitor la o eventuală înțelegere între Guvernul Ungariei și PSD pentru preluarea Ardealului este o discuție care trebuie înțeleasă în context politic.  Pe de altă parte, deputatul afirmă că aceste proiecte legislative sunt introduse tocmai pentru a se organiza o dezbatere corectă, echilibrată pe acest subiect.

Cum ați primit declarațiile președintelui Iohannis din această săptămână?

Am fost surprins de agresivitatea acestui discurs, președintele este cel mai bine informat om din România, deci trebuia să cunoască calendarul acestei propuneri legislative. Propunerea a fost depusă în 23 decembrie 2019 și a trecut tacit de Camera Deputaților în data de 25 martie 2020, iar guvernul a dat aviz negativ în data de 16 aprilie 2020, deci cu trei săptîmâni după trecerea tacită. Declarația președintelui a venit după mai bine de o lună de la acceptarea tacită a propunerii legislative. Deci pe lângă faptul că a trecut, ar trebui să dea cineva răspuns și la întrebarea de ce guvernul nu a dat aviz în termen, aviz negativ, dar în termen. Când a fost dată declarația s-a știut faptul că Senatul va respinge propunerea legislativă.

Cum poate fi interpretat un astfel de mesaj?

Cred că sunt probleme grave la nivel de guvern: criza în sănătatea publică, criză economică, foarte mulți și-au pierdut locul de muncă, lipsa unui orizont, etc. În aceste cazuri revine problema care tot timpul poate să deturneze opinia publică: ungurii iar vor să fure Ardealul, de acestă dată la mica înțelegere cu PSD-ul. Din păcate, acest discurs îl descalifică pe președinte, el este președintele tuturor cetățenilor români, inclusiv celor de etnie maghiară.

Pe de altă parte, de ce sunt introduse astfel de proiecte fără nicio șansă de reușită?

Noi dorim o dezbatere foarte serioasă pe această temă, cu argumente pro și contra, să ne spunem argumentele și să ascultăm contra-argumentele. Din păcate, până acum nu a existat o dezbatere pragmatică. Se lansează fel și fel de idei, cum ar fi că noi dorim enclavizare, dorim federalizare, vrem să furăm Ardealul, dar nimeni nu este interesat să avem o dezbatere sinceră, fără jigniri și fără inducerea unor idei false.

De ce ar vrea până la urmă autonomie trei județe din centrul României? 

Sunt foarte multe exemple de autonomie în UE, pe diverse baze, inclusiv pe bază etnică. Toate aceste autonomii funcționează, oamenii trăiesc bine, au acceptat această formă de organizare.

Timp de mai multe decenii a existat o politică de asimilare, politică ce nu permitea nici măcar folosirea în limba maghiară a denumirii localităților. De 14 ani în parlament există legea minorităților naționale, lege, deși inclusiv comisia eurapeană a cerut-o, ce nu a fost dezbătută, nu se vrea discutarea acestei propuneri legislative. Toate acestea duc la o neîncredere în posibilitatea de a menține și a da mai departe generaților următoare cultura, limba, obiceiurile, tradițile și în aceste condiții se dorește o alternativă, alternativă ce funcționează în mai multe state din uniunea europeană.

Ipotetic vorbind, dacă s-ar ajunge la autonomia Ținutului Secuiesc, ați prefera să vă mutați în Mureș, Harghita sau Covasna, sau ați rămâne în Sibiu?

M-am născut în Sibiu, am trăit în acest oraș, am realizări aici, deci voi rămâne tot în Sibiu indiferent de modificările, ipotetice sau reale, ale organizării teritoriale.

Ce mesaj le transmiteți românilor care erau la un pas să sape tranșee în așteptarea invadării ungurilor?

Toate minoritățile din România, prin cultură, tradiție, obiceiuri au adus plus valoare acestei țări, o plus valoare cu care ne mândrim cu toții. Sunt multe familii mixte, familii ce trăiesc în deplină armonie, familii care își respectă trecutul și știu că viitorul este comun. Cu toții trebuie să luăm exemplul de la aceste familii și să încercăm să ne cunoaștem mai bine, să ne respectăm și să avem încredere unii în alții.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Nulitatea tot nulitate ramane

Acum 3 ani

Explicatiile domnului parlamentar Zero sunt precum inteligenta sa. Plecand de la logica sa, ungaria este mereu in criza. Pentru ca guvernul ungariei, diplomati, politicieni si cam toate nulitatile tarii vecine se manifesta deseori cu un limbaj mai mult decat incisiv referitor la Romania. Cu alte cuvinte, aia au voie, dar la noi daca se deschide subiectul ... vai, criza, criza, criza. Ca orice nulitate, parlamentarul sibian este foarte surprins de agresivitatea discursului presedintelui. Hmmm, dar deloc nu e surprins de agresivitatea discursurilor sefilor de la budapesta. Curat murdar!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

“ ipotetice sau reale “ ; vă auziți ce spuneți ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rammstein

Acum 3 ani

Viitorul este federalizarea țării.. numai așa poate să crească nivelul de trai al populației..nici dracu' nu fură Ardealul..cum ar fi dacă Emanuel Macron ar ieși pe sticlă să strige că Germania fură Alsacia și Lorena!!!..numai un neavenit poate gândi așa ceva...dar pentru proști asta-i pâine de mâncat bună... treziți vă băi români , vorba lui de Charles de Gaulle... dacă ar fi să aleg între să-mi trădez țara sau electoratul.!!!... a-și alege electoratul... mare om..!!!..la noi bune cazul ..
Raspunde

Gabi

Acum 3 ani

In primul rand exemplul cu Franta este unul nefericit...nu este un stat federal ,mai mult ca atat Franta NU RECUNOASTE NICI O MINORITATE!!Viitorul Romaniei NU este federalizarea !
Raspunde

Chibrit

Acum 3 ani

Emanuel Macron ar ieși pe sticlă să strige că Germania fură Alsacia și Lorena!!!. Atita au schimbat astia Tara, de nici nu se mai stie ai cui sunt, si nici nu mai conteaza, toti sunt europeni fara granita, in afara sudistilor din Valahia
Raspunde

un cetatean

Acum 3 ani

Toate minoritățile din România, prin cultură, tradiție, obiceiuri au adus plus valoare acestei țări, o plus valoare cu care ne mândrim cu toții. Ar trebui sa stergem din istorie crimele minoritatilor aducatoare de plus valoare impotriva populatiei romanesti ? Masacrul din Treznea, Masacrul din Ip, Masacrul de la Ciumărna, Masacrul din Moisei, Masacrul de la Aita Seacă, Masacrul de la Sărmașu, Masacrul de la Luduș, Masacrul de la Hărcana (Turda), Masacrul de la Nușfalău, Sălaj Cum i-au măcelărit soldaţii unguri pe civilii români din Transilvania în 1940: copii sfârtecaţi, femei violate, gravide tăiate cu baionetele şi capete retezate Si sa nu mai vorbim de Samuel von Brukenthal cum se purta cu populatia romana.
Raspunde

costel

Acum 3 ani

La cati unguri sunt in sb, va puteti linge pe bot, nu se va vorbi ungureste EVER la Sibiu! Va mananca oltenii, ungurasilor, cu tot cu banii vostri din automotive! Niciodata la Sibiu, ungurii nu au fost bine vazuti! Sasii da, dar ungurii, never! Sunteti infimi!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

McD

Acum 3 ani

...du-te monser si continua-ti scoala la seral ca ne plictisesti cu subiecte care nu exista...si tu si cei care au scris articolul...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Si uite asa,un prost a aruncat o piatra...iar desteptii,i-ai de unde nu-s!
Raspunde

doi

Acum 3 ani

Kubical, du-te in panonia, lasa Sibiul, aici suntem sasi, nu suntem unguri! Marsh la ungaria, marsh la panonia, duceti-va de unde ati venit! Nici o paguba! kubi, duceti-va la voi acas' lasati sasii in pace! marsh!
Raspunde

Local2

Acum 3 ani

Dupa exact un secol cu bucale, hiper centralizat, incapabil de gestionat ograda lor, si profund corupt, parca ar merge o Budapesta. Imi place tantalaul de mai sus cu Brukenthal, se vede ca habar n-are istorie, ci doar retorica nociva, ultranationalista si barfele de la colturi si cozi. Vezi ca Brukenthal l-a sustinut pe Gheorhe Lazar, unul din fauritorii limbii romane moderne, trecand peste faptul ca Brukenthal este din Nocrich, cunostea bine problemele sasilor, ungurilor, romanilor, si a interzis la Rascoala din 1784 folosirea gloantelor...de asta a fost inlocuit de Imparatul Iosif al II-lea al Sfântului Imperiu Roman, pe motiv ca ''este prea batran''. Dar ce sa stie un nationalist invatat de carti comuniste cu istorie inventata, in afara de orice strain e dusman. Cu astia ai locului, de prin oltenia ''Escu'', ''Viorica'', ''Dragnea'' etc, nu mai prea ai nevoie de ''dusmanul strain''.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un cetatean

Acum 3 ani

Tãntãlãul de mai sus te sfãtuiește sã citești mai bine ce a scris. Și Oltenia l-a dat pe Mihai Viteazul care a fãcut prima unire a românilor, asasinat cu lașitate de acești etnici minoritari. Vlad Țepeș alt domnitor român ce avea cu negustorii sași dacã erau așa buni ? Și în primul rând ce cautã aceste etnii pe teritoriul românesc ? Au venit sã ce aici ? Șezi blând cã nu prea pricepi istorie, aceste etnii minoritare au ajuns aici sã asupreascã, noi toleranți conviețuim cu ei. Eu îmi apãr sãrãcia și nevoile și neamul. Pune mâna și gândește, nu te mai umfla aici fãrã sens.
Raspunde

un tantalau

Acum 3 ani

De-aceea scria Petre Țuțea în anii ’30 ai secolului trecut: „Creat cu ajutorul ei, pentru interesul ei, sub sugestiile ei imperative și după modelul furnizat de ea – statul acesta nu ne apără pe noi de străini, ci pe străini de noi: siguranța transporturilor, creditelor, plasamentelor, funcționarilor lor”.
Raspunde

unPSDist mandru

Acum 3 ani

unde l-a sustinut bai pramatie, cand era beat si nu nimerea usa de la intrare? unde ai invatat tu istoria asta? gretos mai esti, individul elogiat de tine a fost un asupritor, un colonialist si s-a purtat ca atare. Nu m-a las prostit de faptele lui de cultura, toate erau platite din sudoarea si lipsurile iobagilor romani.
Raspunde

auditor

Acum 3 ani

Va-ti dovedit inteligenta si mentalitatea destul, dragi comentatori,sunteti niste nulitati, asta ca sa nu va jignesc, nici are rost sa mai zic ceva...
Raspunde

@auditor

Acum 3 ani

Vai,cat de "destept"esti,auditorule!"Va-ti nu se scrie NICIODATA asa!
Raspunde

@ Benedek Zacharie

Acum 3 ani

Stimate domn care doriti dezbateri ilegale pe tema asta, va spun un lucru: UDMR ar trebui scos in afara legii de indata! Art. 1 al Constitutiei Romaniei este: "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil." Juramantul depus de toti parlamentari i Romaniei este: "Jur credinţă patriei mele România. Jur să respect Constituţia şi legile ţării. ...." Prin urmare, acei parlamentari care lucreaza intentionat impotriva legii de capatai a tarii , care terfelesc juramantul depus si care in 30 de ani au reprezentat doar interesele unei etnii ar trebui dati afara din parlament.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus