Afirmația ”ungurii iar vor să fure Ardealul”, vine atunci când România traversează o criză economică, de regulă, susține deputatul sibian Benedek Zacharie. De curând numit președinte al grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților, Benedek spune că mesajul președintelui Klaus Iohannis de săptămâna trecută, referitor la o eventuală înțelegere între Guvernul Ungariei și PSD pentru preluarea Ardealului este o discuție care trebuie înțeleasă în context politic. Pe de altă parte, deputatul afirmă că aceste proiecte legislative sunt introduse tocmai pentru a se organiza o dezbatere corectă, echilibrată pe acest subiect.
Cum ați primit declarațiile președintelui Iohannis din această săptămână?
Am fost surprins de agresivitatea acestui discurs, președintele este cel mai bine informat om din România, deci trebuia să cunoască calendarul acestei propuneri legislative. Propunerea a fost depusă în 23 decembrie 2019 și a trecut tacit de Camera Deputaților în data de 25 martie 2020, iar guvernul a dat aviz negativ în data de 16 aprilie 2020, deci cu trei săptîmâni după trecerea tacită. Declarația președintelui a venit după mai bine de o lună de la acceptarea tacită a propunerii legislative. Deci pe lângă faptul că a trecut, ar trebui să dea cineva răspuns și la întrebarea de ce guvernul nu a dat aviz în termen, aviz negativ, dar în termen. Când a fost dată declarația s-a știut faptul că Senatul va respinge propunerea legislativă.
Cum poate fi interpretat un astfel de mesaj?
Cred că sunt probleme grave la nivel de guvern: criza în sănătatea publică, criză economică, foarte mulți și-au pierdut locul de muncă, lipsa unui orizont, etc. În aceste cazuri revine problema care tot timpul poate să deturneze opinia publică: ungurii iar vor să fure Ardealul, de acestă dată la mica înțelegere cu PSD-ul. Din păcate, acest discurs îl descalifică pe președinte, el este președintele tuturor cetățenilor români, inclusiv celor de etnie maghiară.
Pe de altă parte, de ce sunt introduse astfel de proiecte fără nicio șansă de reușită?
Noi dorim o dezbatere foarte serioasă pe această temă, cu argumente pro și contra, să ne spunem argumentele și să ascultăm contra-argumentele. Din păcate, până acum nu a existat o dezbatere pragmatică. Se lansează fel și fel de idei, cum ar fi că noi dorim enclavizare, dorim federalizare, vrem să furăm Ardealul, dar nimeni nu este interesat să avem o dezbatere sinceră, fără jigniri și fără inducerea unor idei false.
De ce ar vrea până la urmă autonomie trei județe din centrul României?
Sunt foarte multe exemple de autonomie în UE, pe diverse baze, inclusiv pe bază etnică. Toate aceste autonomii funcționează, oamenii trăiesc bine, au acceptat această formă de organizare.
Timp de mai multe decenii a existat o politică de asimilare, politică ce nu permitea nici măcar folosirea în limba maghiară a denumirii localităților. De 14 ani în parlament există legea minorităților naționale, lege, deși inclusiv comisia eurapeană a cerut-o, ce nu a fost dezbătută, nu se vrea discutarea acestei propuneri legislative. Toate acestea duc la o neîncredere în posibilitatea de a menține și a da mai departe generaților următoare cultura, limba, obiceiurile, tradițile și în aceste condiții se dorește o alternativă, alternativă ce funcționează în mai multe state din uniunea europeană.
Ipotetic vorbind, dacă s-ar ajunge la autonomia Ținutului Secuiesc, ați prefera să vă mutați în Mureș, Harghita sau Covasna, sau ați rămâne în Sibiu?
M-am născut în Sibiu, am trăit în acest oraș, am realizări aici, deci voi rămâne tot în Sibiu indiferent de modificările, ipotetice sau reale, ale organizării teritoriale.
Ce mesaj le transmiteți românilor care erau la un pas să sape tranșee în așteptarea invadării ungurilor?
Toate minoritățile din România, prin cultură, tradiție, obiceiuri au adus plus valoare acestei țări, o plus valoare cu care ne mândrim cu toții. Sunt multe familii mixte, familii ce trăiesc în deplină armonie, familii care își respectă trecutul și știu că viitorul este comun. Cu toții trebuie să luăm exemplul de la aceste familii și să încercăm să ne cunoaștem mai bine, să ne respectăm și să avem încredere unii în alții.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: bancuri cu unguri , Camera Deputatilor , klaus iohannis , Ținutului Secuiesc , Ungurianu Gabriela , Mitropolitul Ardealului , Guvernul Ungariei , Pentru Sibiu , Benedek Zacharie , UDMR , Preşedintelui Nicolas Sarkozy
Vizualizari: 4330
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Eu
Acum 2 ore
@ @renzi
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Sibienii sunt omorâți cu zile!
Acum 2 ore
Paul