Vineri,
19.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Tribunalul Sibiu caută ajutoare pentru a se muta în ”Casa albă”. Și tot cere estimări pentru finalizarea Palatul Justiției

Tribunalul Sibiu caută ajutoare pentru a se muta în ”Casa albă”. Și tot cere estimări pentru finalizarea Palatul Justiției

Magistrații sibieni au lansat o procedură simplificată de achiziție a ”serviciilor de mutare”, necesare pentru ca Tribunalul să se mute, din nou, într-un alt sediu, cel al fostei fabrici Independența. Clădirea poartă, acum, numele de Casa Albă Independența. Pentru sediul de pe bulevardul Victoriei, administrația Tribunalului caută evaluatori.

90.000 de lei, fără TVA, este suma maximă pe care Tribunalul Sibiu o pune la dispoziție pentru a beneficia de ajutorul a minim 12 muncitori, pe parcursul a șapte zile lucrătoare. Muncitorii vor trebui să demonteze, încarce, să transporte cu ajutorul a minim trei camioane de cel puțin 3,5 tone, să descarce și să monteze la loc tot ceea ce se află în actualul sediu de pe Calea Dumbrăvii: mobilier, echipamente IT, documente, materiale de birotică și alte bunuri specifice instanțelor. Firma care va câștiga acest contract scos la licitație de Tribunalul Sibiu va trebui să furnizeze și materialele necesare protejării obiectelor de mutat: cutii de carton, învelitori din bumbac, folii ”cu bule”. ”La împachetarea componentelor IT, fie că este vorba de calculatoare, laptopuri, imprimante, rack-uri de reţea sau alte componente aferente, angajații firmei prestatoare vor acorda o atenție sporită”, mai cer reprezentanții Tribunalului. Ei vor fi cei care vor indica muncitorilor unde și cum trebuie montate bunurile în noua locație. ”Stricăciunile/ deteriorările apărute în timpul operaţiunilor de mutare din vina personalului angajat de Prestator vor fi remediate de acesta pe propria cheltuială”. Firmele interesate de acest contract au termen de depunere a ofertelor ziua de 11 mai 2020. Criteriul de atribuire al contractului este prețul cel mai mici.

gard casa alba independenta

La Casa Albă. Pentru vreo cinci ani

Este pentru a treia oară când cele două instanțe din orașul Sibiu – Tribunalul și Judecătoria – își schimbă sediul. Prima mutare a avut loc în 2011, când au început lucrările de reabilitare și extindere a sediului de pe bulevardul Victoriei. O crasă lipsă de capacitate în a gestiona un astfel de proiect la nivelul conducerilor care s-au perindat la vârful Ministerului Justiției au făcut ca șantierul de reabilitare să ”înghețe” în ultimii mai bine de cinci ani. Timp în care, Tribunalul și Judecătoria s-au mutat din spațiul închiriat pe J.S. Bach, în cel oferit gratuit de către Ministerul Apărării pe Calea Dumbrăvii, la nr. 30.

Însă și de aici cele două instanțe trebuie să se mute – Ministerul Apărării nu mai poate prelungi transferul dreptului de administrare, în clădirile de pe Calea Dumbrăvii fiind preconizată operaționalizarea unui comandament NATO din toamna anului viitor.

geamuri casa alba independenta

În acest context, Tribunalul Sibiu a scos din nou la licitație închirierea unui spațiu, în toamna anului trecut fiind selectată oferta celor de la Casa Albă Independența, care au ofertat spațiul de pe str. Ocnei. Înainte de a se muta, cei de la Casa Albă Independența au trebuit să facă investițiile necesare în vederea amenajării spațiilor necesare funcționării instanțelor. Contractul de închiriere a fost semnat pe o perioadă de cinci ani, fără ca prețul chiriei să fie făcut public (cei de la Casa albă au fost singurii participanți la respectiva procedură).

”Hăul” propriului sediu

Reabilitarea și extinderea Palatului Justiției de pe bulevardul Victoriei, unde funcționau cele două instanțe, este o acțiune începută în 2011 de către Ministerul Justiției, din fonduri împrumutate de la Banca Mondială. Cum n-au reușit să termine lucrările în interiorul perioadei în care a fost oferit împrumutul, Ministerul a rămas fără bani pentru șantierul în care a investit deja mai bine de 25 de milioane de lei. Prin urmare, din ianuarie 2019, contractul a fost reziliat de către constructori.

tribunal victoriei (4)

De la rezilierea contractului, reprezentanții Ministerului Justiției nu au mai dat dovadă că ar avea capacitatea de a relua demersurile de relansare a șantierului și finalizare a acestuia. Prin urmare, proiectul a fost preluat de reprezentanții Tribunalului Sibiu. Fără mare succes deocamdată: atât în februarie, cât și în martie 2020, Tribunalul a lansat câte un anunț de consultare a pieței pentru a solicita o ofertă de preț în vederea ”execuţiei unei expertize tehnice a lucrărilor de construcţii executate până acum, şi a lucrărilor rămase de executat la obiectivul de investiţii «Reabilitare, amenajare şi extindere Tribunalul Sibiu»”. La niciuna din acțiunile de consultare a pieței, însă, nimeni nu a oferit nicio estimare.

În acest context, același Tribunal Sibiu a alocat peste 127.000 de lei, fără TVA, pentru contractul de asigurare a pazei șantierului părăsit de pe bulevardul Victoriei. Paza ar urma asigurată de la jumătatea acestei luni și până la finele lunii martie 2021.

Citește și Ministrul Tudorel Toader a “rezolvat“ justiția din Sibiu: i-a trimis pe constructori acasă

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Local2

Acum 2 ani

Te doare capul, si cand te gandesti ca astea sunt contracte cu ministerul justitiei. Iti dai seama ce-o fi in restul ministerelor, exemplu transporturi?!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Un monument al neputinței și dezinteresului la nivel statal exploatat rapid de “ făcătorii de bani “ .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 2 ani

Pai nu erau egiptenii abandonati prin Sibiu ? Aia pot fi folositi! Sau au devenit putori ... romanesti, bune de primit doar pomana de la Crucea Rosie si alte ONG uri de cersesc bani pentru altii ?
Raspunde

wut

Acum 2 ani

Lasa ca de pomana primesti si tu, imi pot da seama dupa "accent" ;)
Raspunde

Deutsche Welle

Acum 2 ani

mai bine asa - decat sa vanda casa alba la cine stie ce multinationala !!!
Raspunde

wut

Acum 2 ani

Si cine **** crezi ca ar fi cumparat paragina aia? :))))) ***
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

tribunalul depe victoriei cladire impunatoare a fost obiectul spalarii si furtului de bani din 2011(aprox 10 ani aiici dna tace) da bani de la noi contribuabilii povestea cu min justitiei,fonduri,etc nu tine la cit de domni sint junii judecatori domni si doamne ar putea pune mina si ei la ajutor ca pe salarii si pensii mari stiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus