Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-1°C

Încă două linii de testare moleculară pentru Covid-19 la Sibiu. ”După 15 mai discutăm de instalare”

Încă două linii de testare moleculară pentru Covid-19 la Sibiu. ”După 15 mai discutăm de instalare”

Spitalul județean Sibiu a achiziționat cea de-a doua linie de testare moleculară pentru detectarea noului coronavirus. În cursul acestei săptămâni este preconizată și finalizarea procedurii lansată de ULBS, tot pentru achiziția unui laborator RT PCR.

Spitalul clinic județean Sibiu a derulat în procedură de urgență achiziția unei noi linii ”Real Time RT-PCR (reverse-transcription polymerase chain reaction)”, adică a aparaturii necesare pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 prin detectarea ARN-ului viral. După linia donată de Fundația Con-A la începutul lunii martie, această nouă achiziție a fost realizată din fondurile puse la dispoziție de Ministerul Sănătății (216.000 de lei), la care se adaugă o cofinanțare de 10% asigurată de Consiliul Județean Sibiu. Linia de testare va fi furnizată de Dialab Solutions.

”O să avem și cea de-a doua linie de testare moleculară în cadrul Spitalului. Discuțiile au rămas că după data de 15 mai va anunța termenul de livrare a echipamentelor, așa ne-au promis. A fost o procedură de achiziție în regim de urgență, iar după jumătatea lunii discutăm de instalare”, arată Cornel Benchea, încă manager al Spitalului județean Sibiu (mandatul său s-a încheiat, urmând a-l preda în zilele următoare).

Linie de testare amplasată la Facultatea de Medicină și de către ULBS

În cursul acestei săptămâni este preconizată și finalizarea procedurii de achiziție lansată de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu pentru furnizarea unui laborator de testare pentru noul coronavirus, dar și pentru un ansamblu modular în care să fie amenajat acest laborator.

Procedura celor de la ULBS a fost lansată pe loturi. Pentru furnizarea aparaturii de laborator necesară detectării SARS-CoV-2 (contract estimat la 355.000 de lei fără TVA) au depus ofertă reprezentanții companiei Antisel RO. Iar pentru furnizarea ansamblului modular în care să fie amenajat laboratorul au depus ofertă atât Antisel RO, cât și Dar Food Solutions SRL și Euro Modul SRL.

Tipul de echipamente solicitate prin documentația elaborată de reprezentanții Universității face parte din gama celor utilizate în prezent la Institutul ”Matei Balș” din București, adică de mare capacitate și rapiditate. ”Instrumentul trebuie să fie capabil să încheie o reacție Real Time PCR de 40 cicluri cu assay-uri fluorescente de tip nucleaze 5’ și experimente cu chimii rapide în mai puțin de 35 minute cu blocul de 96 godeuri standard”, este un extras tehnic din caietul de sarcini (96 de godeuri – adică 96 de probe realizate simultan). Aparatura solicitată trebuie să aibă o acuratețe de 99,7%. În cadrul acestui laborator vor lucra reprezentanții ULBS. ”Este vorba de un întreg laborator deservit de specialiștii din cadrul Facultății de Medicină”, arăta la lansarea licitației Sorin Radu, rectorul Universității sibiene, pentru Turnul Sfatului.

Laboratorul ULBS va fi ampalsat în curtea Facultății de Medicină, aflată lângă Spitalul județean Sibiu Laboratorul ULBS va fi ampalsat în curtea Facultății de Medicină, aflată lângă Spitalul județean Sibiu

Termenul de livrare a aparaturii de laborator solicitată prin procedura ULBS este de maxim două luni de la atribuirea contractului. Iar pentru ansamblul modular, termenele sunt de maxim 15 zile pentru construcția modulară si maxim patru săptămâni pentru mobilier.

În prezent, în județul Sibiu funcționează o linie de testare moleculară în cadrul Spitalului de Pediatrie, care poate procesa aproximativ 40 de teste pe zi. Linia moleculară instalată în cadrul Spitalului județean a ajuns la o capacitate de aproximativ 200 de teste pe zi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

UnTip

Acum 3 ani

Super, cu 5 linii o sa crestem de la 42 de teste la 57 pe zi. Nu o vedem pe doamna Daniela Cîmpean în poză, sper ca este bine, nu ?
Raspunde

kokos

Acum 3 ani

Chiar nu stiu de ce mai cumparati alte aparate cand nu sunteti in stare sa folositi aparatul existent la capacitate maxima!
Raspunde

anonim

Acum 3 ani

Excelent comentariul anterior. Deci capacitatea in Sibiu este de 240 de teste pe zi dar noi testam cam asa (ultimele 5 zile): 84, 90, 41, 49, 98 Onorata Institutie a Prefecturii poate oferi cumva un comentariu despre care ar fi motivele pentru care se testeaza la sub 50% din capacitate, in conditiile in care OMS recomanda testare cat mai multa?
Raspunde

adi

Acum 3 ani

Chiar merita sa se cheltuie acesti bani??? Au ajuns la capacitate maxima liniile de testare deja existente?!? Din ce am citit in ziarul TS, problema erau kit-urile de testare (lipsa lor), resursa umana si regulile dupa care se face testarea... dincolo de marea fasaiala si manipulare cu acest virus...
Raspunde

Erlkonig

Acum 3 ani

pentru ca testarea se face la indicatia unor medici pentru o tipologie publicată in monitorul oficial, deci cu putere de lege? cat de greu e sa cauti pe Google?
Raspunde

Tot EU

Acum 3 ani

Încă doua aparate? Actualele nu sunt folosite la capacitate maxima... pentru ce se mai achiziționează altele? Cine beneficiază de pe urma acestor achiziții? Rușine mareeeee! Nu ar fi fost mai bine sa se cumpere aparatura și echipamente pentru Secțiile de ATI? Mizerii la conducere!!!!
Raspunde

Sibian SB

Acum 3 ani

Pai eu de cand va tot zic ca astia isi bat joc de noi, ati sarit pe mine că panichez populatia... Da, aveau 2 aparate de care sa tragi la maxim, zilnic sa faci cat de multe, insa ei faceau f puține. Acum cu 5, ii batem pe nemți la curu gol....? Faceti teste daca va pasa de viata cetățenilor, 4-5 sute pe zi la nivel de judet. Restul sunt povesti. Daniela Campean, cu tot respectul, nici dracu nu te mai votează in vreo functie, esti f slaba pe funcția pe care ai ajuns.
Raspunde

blaga dana

Acum 3 ani

Restul testarilor se fac la personalul institutiilor de ingrijire persoane in varsta si de octotire a copiilor.
Raspunde

kokos

Acum 3 ani

E foarte bine daca restul capacitatii e folosita pt. testarea personalului din institutiile de ocrotire.Informatia e din sursa sigura?
Raspunde

sibianca

Acum 3 ani

De ce nu se ia in considerare sa se faca testari si cu plata dar la un pret rezonabil. Cred ca ar fi benefic si pentru polulatie si pentru spitale.
Raspunde

Blaga Dana

Acum 3 ani

Se fac testări cu plata in laboratoare private.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus