Vineri,
17.09.2021
Parțial Noros
Acum
18°C

Iohannis, reacție după decizia CEDO în cazul Kovesi: ”PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă”

Iohannis, reacție după decizia CEDO în cazul Kovesi: ”PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă”

PSD și Curtea Constituțională, au fost țintele președintelui Klaus Iohannis în urma deciziei CEDO cu privire la revocarea din funcție a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. „Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții. Însă este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kövesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislații penale menite să-i protejeze pe infractori, și nu pe cetățenii onești. Timp de trei ani, prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcționare a unei societăți democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă, menite să discrediteze pe toți cei care ar fi putut să-i împiedice să-și atingă scopul.

Nu mă aștept ca astăzi, când CEDO a hotărât că doamnei Kövesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru”, a spus Iohannis.

Președintele spune că după această decizie, credibilitatea CCR este serios afectată. "Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kövesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția”, a spus președintele.

PSD: Nu avem nicio vină

Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a declarat astăzi că decizia CEDO sancţionează o procedură care ţine de drepturi şi libertăţi, explicând că PSD „nu are niciun fel de vină”. „Primul comentariu pe care îl facem este acela cu care v-am obişnuit, deciziile justiţiei nu se comentează, cu atât mai puţin o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Orice decizie a unei instanţe judecătoreşti se aplică(…) Nu are niciun fel de vină PSD. Curtea Europeană nu constată o abatere pe fond, ci doar o procedură şi ceea ce spune este faptul că doamna Kovesi nu a avut o cale de atac, nu a putut contesta raportul ministrului Justiţiei în care propunea preşedintelui demiterea ei. Deci decizia CEDO sancţionează o procedură care ţine de drepturi şi libertăţi şi nu are efect reparator, deci nu o repune în funcţie de doamna Kovesi. E posibil să avem o problemă constituţională, aici neexistând această cale de atac pe aceste hotărâri şi aici trebuie intervenit şi reparat acest lucru„, a declarat Romaşcanu potrivit Agerpres.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Valer

Acum 1 an

Credibilitatea CCR?Vorbe goale!Adunatura lui Dorneanu este o gasca mafiota ordinara care se conduce dupa legi proprii.Nici un om normal nu a avut vreodata un gram de incredere fata de acesti indivizi!Poate Antena3 si RomaniaTV care le canta in struna si grupul de telespectatori fideli acestor spelunci ordinare.Curatirea morala a Romaniei trebuie inceputa cu eradicarea acestor stabilimente!Nu vedeti ca dupa televiziunea lui Diaconescu nu mai plange nimeni?De PSD ce sa zici?De unde nu-i nici Dumnezeu nu cere!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Voltaire

Acum 1 an

Iar te-ai suparat pe soacra-ta?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

PSD Covid 19

Acum 1 an

Oare se mai asteapta cineva ca acest partid facut din...valcovi, firi, rovane plumb, ghita, culita tarata si alte lucruri slabe de indivizi vanduti intereselor anti romanesti.. se asteapta cineva sa faca altceva decat sa distruga tara asta de tot ?
Raspunde

Erlkonig

Acum 1 an

mai sunt fo 10% care cred ca dacă mai erau leviutz și veorica, măreau pensii și salarii de murea covidu
Raspunde

politrucul

Acum 1 an

Dar de la PNL facut din pedelisti, basisti, fosti pesedisti si nenumarati traseisti la ce ne putem astepta? la o noua epidemie>>.
Raspunde

Baronul

Acum 1 an

clausi - vezi ca te ia valul - si te duuuuuce ! :)
Raspunde

xy

Acum 1 an

Și eu zic că are dreptate 'politrucul'! O fi populat PSD-ul cu mulți corupți sau incompetenți dar nici ci New PNL nu mi-e 'rușine'! Propun să se numească "New PDL + ex PSD". Pdelești care au dus țara la faliment sub oblăduirea BB (Boc-Băsescu + Udrea-Turcan) care au adus pesediști dați afară pe motiv de incompetență sunt plantați în funcții de conducere și primovați fără concirsuri, pe pile și prietenii. Nu se mai respectă de mult statutul PNL în care sunt obligatorii un număr de ani ca membru, ca activust de partid ca să fii promovat! Să fii demonstrat ceva pe plan profesional, să fii un vector de imagine în comunitate, sa fii cotizat măcar un număr de ani sau să fii "lipit afișe", cum se spune generic, pentru partid, NIMIC nu mai contează... PCR (pile-cunoștințe-relații) este deviza "noului" portocaliu PNL!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus