PSD și Curtea Constituțională, au fost țintele președintelui Klaus Iohannis în urma deciziei CEDO cu privire la revocarea din funcție a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. „Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții. Însă este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kövesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislații penale menite să-i protejeze pe infractori, și nu pe cetățenii onești. Timp de trei ani, prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcționare a unei societăți democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă, menite să discrediteze pe toți cei care ar fi putut să-i împiedice să-și atingă scopul.
Nu mă aștept ca astăzi, când CEDO a hotărât că doamnei Kövesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru”, a spus Iohannis.
Președintele spune că după această decizie, credibilitatea CCR este serios afectată. "Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kövesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția”, a spus președintele.
PSD: Nu avem nicio vină
Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a declarat astăzi că decizia CEDO sancţionează o procedură care ţine de drepturi şi libertăţi, explicând că PSD „nu are niciun fel de vină”. „Primul comentariu pe care îl facem este acela cu care v-am obişnuit, deciziile justiţiei nu se comentează, cu atât mai puţin o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Orice decizie a unei instanţe judecătoreşti se aplică(…) Nu are niciun fel de vină PSD. Curtea Europeană nu constată o abatere pe fond, ci doar o procedură şi ceea ce spune este faptul că doamna Kovesi nu a avut o cale de atac, nu a putut contesta raportul ministrului Justiţiei în care propunea preşedintelui demiterea ei. Deci decizia CEDO sancţionează o procedură care ţine de drepturi şi libertăţi şi nu are efect reparator, deci nu o repune în funcţie de doamna Kovesi. E posibil să avem o problemă constituţională, aici neexistând această cale de atac pe aceste hotărâri şi aici trebuie intervenit şi reparat acest lucru„, a declarat Romaşcanu potrivit Agerpres.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: PSD , klaus iohannis , Curtea Europeană , Curţii Europene , Curtii Constituționale , Curtea Constituţională , Lucian Romașcanu , Laura Codruța Kovesi , Consiliului Drepturilor Omului , Estefania Caicedo
Vizualizari: 2670
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Mari
Acum 4 ore
Ion
Acum 7 ore
Claudiu