Marţi,
19.03.2024
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Când se va putea face transfuzie de plasmă pentru bolnavii de COVID, la Sibiu. „Mai devreme de două săptămâni nu cred”

Când se va putea face transfuzie de plasmă pentru bolnavii de COVID, la Sibiu. „Mai devreme de două săptămâni nu cred”

Plasma hiperimună recoltată de la convalescenții COVID-19 din Sibiu ar putea să înceapă să fie administrată pacienților Spitalului Județean, în cel mai fericit caz, peste două săptămâni. Protocolul între spital și centrul de transfuzii sangvine a fost semnat, astfel că de mâine foștii pacienți vor fi sunați și întrebați dacă vor să devină donatori.

Procedura prin care pacienții sibieni, confirmați cu infecție cu noul coronavirus, ar urma să beneficieze de tratament cu plasmă hiperimună este de durată, explică Livia Mareș, de la Centrul de Transfuzie Sangvină. Până în acest moment nu a existat niciun donator, întrucât foștii pacienți vor începe să fie contactați de-abia de mâine. Spitalul va furniza de asemenea rezultatele testelor RT-PCR şi/sau ale testelor serologice, perioada internării şi data externării, astfel încât să fie verificate criteriile de eligibilitate.

„Acești bolnavi vindecați de COVID pot să doneze la două săptămâni după ce au fost externați din spital, având cel puțin un test PCR negativ. Deocamdată, noi nu avem lista pacienților externați, dar am înțeles că mâine o să o primim de la spital. După aceea urmează să luăm legătura cu dânșii și să se facă o consultație primară, prin telefon, pentru că ei trebuie să se încadreze în toate criteriile de selecție a donatorilor eligibili – nu orice persoană care s-a externat după ce s-a vindecat de COVID se califică pentru donarea de sânge. Sunt numeroase contraindicații, așa cum sunt bolile cronice și multe altele. Dacă se încadrează și din acest punct de vedere, urmează să stabilim o zi și o oră la care poate să vină la centrul de transfuzii. Aici se aplică procedura obișnuită pentru donarea de sânge”, explică Livia Mareș.

Procedura nu se încheie aici. Proba recoltată trebuie trimisă la București la testare și abia după primirea rezultatului, dacă este viabilă, va putea fi efectuată transfuzia. „Noi trebuie să trimitem proba la Institutul Național de Hematologie Transfuzională de care aparținem, pentru niște teste suplimentare – pe lângă analizele pe care le facem noi în mod obișnuit pentru anticorpi, o să li se facă încă un set.”

Aceasta spune că este dificil de preconizat când ar avea loc prima transfuzie, în primul rând pentru că nu știe câți dintre cei aflați în convalescență vor dori să facă acest gest. Apoi este problema timpului în care va veni rezultatul testului de la institut. În orice caz, mai devreme de două săptămâni nu crede că se va întâmpla.

„Mi-ar fi greu să apreciez cât de repede vom putea face transfuzii, pentru că nu știu întâi dacă vom avea donatori. Un om care a trecut printr-o astfel de experiență, poate nu va dori să facă acest gest. Nu putem ști cu siguranță până nu vom suna. În orice caz, nu știm nici în câte zile primim apoi rezultatul de la institut, dar mai devreme de două săptămâni nu cred că vom reuși să facem transfuzie. Dacă vor fi doritori pentru recoltat sânge, probabil și săptămâna aceasta am putea.” Livia Mareș centrul de transfuzii.
Reprezentanți din Spitalului Județean vor informa de asemenea actualii pacienți despre faptul că pot să devină donatori, la 14 zile după ce au fost declarați vindecați. „Spitalul informează pacienții internați și aflați sub tratament de opțiunea ca, după vindecare, să devină donatori de plasmă. Sperăm ca această terapie cu plasmă hiperimună recoltată de la convalescenții COVID-19 să fie utilizată cât mai repede”, transmite Decebal Todăriță, din partea Spitalului Județean Sibiu.

Spitalul județean Sibiu este al 18-lea centru din România unde pacienții diagnosticați a fi infectați cu SARS-CoV-2 vor fi tratați cu plasmă umană hiperimună. 

Citește și Sibienii bolnavi cu Covid-19 vor fi tratați cu plasmă de la pacienții vindecați. ”Plasma are anticorpi”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

R

Acum 3 ani

Haideti sa fim realisti, daca ajunge virusul la Super Fericitul Laurentiu sigur se putea face in a doua zi daca nu cumva vine elicopterul dupa el sa il duca la Bucuresti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus