Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Muzeele județului Sibiu se pregătesc de redeschidere: „Așteptăm informații de la minister și pregătim reguli de conduită”

Muzeele județului Sibiu se pregătesc de redeschidere: „Așteptăm informații de la minister și pregătim reguli de conduită”

Marile muzee din Sibiu și câteva mai mici din județul nostru se vor redeschide treptat, începând cu data de 15 mai, odată cu încetarea stării de urgență. Instituțiile de cultură vor primi din nou vizitatori, însă în grupuri restrânse și cu reguli bine stabilite, toate acestea însă doar după ce vor primi mai multe detalii de la minister.

Muzeul Național Brukenthal se pregătește de redeschidere încă de când s-a decretat, la nivel național, stare de urgență. Angajații instituției de cultură au postat în mediul online mai multe materiale pentru urmăritori și în același timp au continuat să meargă la muzeu și să pregătească viitoarele expoziții, precum și o sală pentru artă contemporană. „În această perioadă, specialiștii și angajații Muzeului Național Brukenthal au lucrat la dosare de clasare, s-au efectuat lucrări de restaurare la piesele care urmează să fie expuse în edițiile viitoare, s-au făcut lucrări de amenajare la un viitor spațiu de artă contemporană. Pe paginile muzeului de pe rețelele de socializare s-au postat în mod regulat materiale pentru urmăritorii noștri. Suntem în curs de creionare a unei agende expoziționale pentru restul acestui an. Lucrăm și la realizarea unui nou site, un magazin virtual ca să putem răspunde și mai mult necesităților vizitatorilor noștri. Și în anul acesta continuă proiectul deja cunoscut la Sibiu și în restul țării <Descoperă noul gust al culturii împreună cu Boromir>. Așadar când muzeul își va deschide porțile, fiecare vizitator se va putea bucura și de un dar dulce”, a transmis Alexandru Chituță, purtător de cuvânt al Muzeului Brukenthal.

Cei care vor trece pragul muzeului din centrul orașului vor fi primiți în grupuri de câte trei, iar angajații vor fi dotați cu măști și dezinfectanți. „Echipa de specialiști a muzeului a întocmit și un document de cercetare și informare cu privire la mijloacele de dialog cu vizitatorii în această perioadă, în concordanță cu măsurile luate de alte muzee din lume. Așteptăm în perioada imediat următoare bazele legislative și reglementările Ministerului Culturii cu privire la deschiderea muzeelor și condițiile în care aceste muzee se vor deschide. Managerul instituției a gândit împreună cu echipa managerială câteva măsuri pentru protejarea angajaților și a vizitatorilor pentru achiziționarea de bilete, flux de intrare-ieșire, distanțare socială și grupurile de 3 persoane care vor intra. Cu toții așteptăm ca din 15 mai să putem, în condiții optime și în conformitate cu reglementările pe care le vom primi, să deschidem muzeul”, transmite acesta.

ceas brukenthal (11) (Copy)

Brukenthal-ul nu este singurul care se pregătește de redeschidere. La fel se întâmplă și în cazul unor muzee mai mici din județ, așa cum este Muzeul Orășenesc Avrig. „Muzeul nostru e mic, probabil că nu o să primim grupuri un timp, dar vizite cu 2-3 persoane se pot asigura. Ghidajul durează 30 de minute sau mai mult, în funcție de timpul vizitatorilor. Din păcate,  pentru început nu cred ca vom putea asigura și experiența țesutului, ceea ce era o atracție pentru vizitatori. Sunt puține locuri în care poți sa vezi ce înseamnă să țeși la un război orizontal, tradițional și să înveți, în câteva minute, mișcările de bază. Dar... pot asista la o demonstrație fără să și încerce”, transmite conducerea muzeului.

muzeul orasenesc avrig

Muzeul de Obiecte Pastorale de la Jina își propune de asemenea să redeschidă. Reprezentanții instituției spun că așteaptă indicații de la minister, pentru a ști cum anume trebuie să facă accesul vizitatorilor și de când. „Dacă ni se permite, o sa deschidem, rămâne de văzut ce ni se indică. O să respectăm condițiile impuse.”

jina obiecte pastorale

Muzeul Etnografic Rășinari confirmă de asemenea redeschiderea după data de 15 mai, în timp ce Muzeul Municipal și Muzeul Gazului din Mediaș așteaptă reglementări oficiale. „Îmi sunt cunoscute măsurile propuse de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România pentru redeschiderea muzeelor pentru public. În același timp, așteptăm reglementările legislative ale Guvernului pentru a avea cadrul legal necesar pentru aplicarea acestor măsuri”, transmite Elena Sajgo, directoarea Direcției de Cultură Mediaș.

Contactați de reporterul Turnul Sfatului reprezentanții Complexului Național Muzeal ASTRA au transmis că vor reveni cu un răspuns în acest sens în viitorul apropiat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus