Duminică,
23.06.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Flagrant la Romgaz: a dat 50.000 din 200.000 de euro promiși șpagă pentru plata ”afacerilor în familie în vremuri de pandemie”

Flagrant la Romgaz: a dat 50.000 din 200.000 de euro promiși șpagă pentru plata ”afacerilor în familie în vremuri de pandemie”

Procurorii DNA anunță reținerea unei persoane fizice care a oferit 50.000 de euro, dintr-o promisă șpagă de 200.000 de euro, pentru a determina o ”companie națională” să achite contravaloarea unui teren. Presa centrală citează surse din DNA potrivit cărora ”compania națională” este Romgaz, iar terenul în discuție este cel despre care Turnul Sfatului a scris în detaliu cum a fost achiziționat de la rude ale șefilor din companie.

Potrivit comunicatului DNA, flagrantul a avut loc în cursul zilei de luni, 11 mai 2020. ”În perioada 28 aprilie - 11 mai 2020, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren. La data de 11 mai 2020, inculpatul i-a dat martorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, descriu procurorii DNA. Persoana fizică ce a oferit mita a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentată judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

”La data de 12 mai 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai precizează procurorii DNA.

Presa centrală, citând surse din cadrul procurorilor anticorupție, arată că directorul care a sesizat DNA cu privire la intenția de mituire face parte din conducerea Romgaz. Iar terenul este cel despre care Turnul Sfatului a relatat în detaliu cum a fost achiziționat fără o justificare serioasă.

Mai precis, este vorba de o suprafață de 17.174 de mp, situată la ieșirea din comuna Corunca (județul Mureș), pe care o structură din cadrul Romgaz (Sucursala de Transport Tehnologic și de Mentenanță – STTM) a achiziționat-o sub motivul amenajării unei stații-pilot de distribuire a gazului natural comprimat pentru vehicule. Terenul în discuție a fost cumpărat de Romgaz de la Katan Consulting SRL, firmă deținută de vărul directorului de achiziții al Romgaz. Cu câteva săptămâni înainte de tranzacție, Katan Consulting a întregit terenul vândut acum Romgazului cu o suprafață de 5.700 de mp, cumpărată de la Mango SRL, firmă deținută de șefa Biroului de achiziții din Romgaz.

Terenul a fost cumpărat dar, în urma dezvăluirilor din presă, plata celor 8.000.000 de lei a fost blocată la cererea Ministerului Economiei (prin care statul român deține 70% din acțiunile Romgaz). O serie de controale interne au fost demarate pe subiectul acestei achiziții.

Turnul Sfatului a încercat să discute și cu Cristian Cătană, directorul STTM Mureș, dar acesta nu a vrut să mai dea niciun fel de declarații redacției. Directorul general al SNGN Romgaz, Adrian Volintiru, nu a putut fi contactat.

ACTUALIZARE 12:30. Conducerea Romgaz a emis un comunicat prin intermediul biroului de presă, în care anunță că va colabora cu procurorii DNA pe acest subiect. ”Conducerea executivă ROMGAZ a luat act de informaţiile apărute în presă şi transmite public pe această cale că manifestă toleranţă zero faţă de orice faptă de corupţie şi va sprijini organele abilitate să efectueaze cercetările în acest caz. S.N.G.N. Romgaz S.A. mizează pe transparenţă şi corectitudine şi întreprinde toate acţiunile necesare pentru evitarea oricăror situaţii care pot crea vulnerabilităţi cu impact asupra activităţii curente şi a imaginii companiei”, este comunicatul transmis de conducerea Romgaz redacției Turnul Sfatului.

Mai multe despre despre acest subiect puteți citi aici:

Romgaz: afaceri în familie în vreme de pandemie. 8.000.000 de lei aruncați pe un teren ”fără documente-suport”

Romgaz, afaceri în familie în vremuri de pandemie (II). Plata celor 8.000.000 de lei a fost blocată

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Cristi

Acum 4 ani

Toleranta zero la coruptie!!?! Probabil el e primul care ia șpagă. Ăștia de la DNA de ce nu se duc și în Cisnădie la Urbanism?? Și acolo e toleranta zero la coruptie.
Raspunde

Toma

Acum 4 ani

Cum avem noi o justitie careia i s-a dus buhul,pun pariu ca va fi o agitatie care se va "stinge"repede iar lucrurile vor continua pe acelasi fagas!Nu ar fi primul caz "rezolvat"astfel.Puneti pariu ca asa va continua?
Raspunde

Negru de Fum

Acum 4 ani

ROMGAZ - sub aripa protectoare a doamnei Kövesi !!! - nu se vor lua masuri dureroase !
Raspunde

Ilie

Acum 4 ani

buruieni si salve de tun pt ticalosu de deleanu !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus