Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
15°C

”Șmecherașii noștri au găsit o soluție”. Experiența unui sibian stabilit în Elveția la întoarcerea în țară

”Șmecherașii noștri au găsit o soluție”. Experiența unui sibian stabilit în Elveția la întoarcerea în țară

Stabilit în Elveția, sibianul Herzberg Maximilian s-a întors ieri în țară, după un drum foarte lung și obositor. Întreaga relatare a fost prezentată pe rețelele sociale, după ce Maximilian a transmis-o jurnalistului Lucian Mândruță.

"Numele meu este Herzberg Maximilian. Sunt din Sibiu și stabilit de ceva ani în Elveția.

Am vrut să vă fac un rezumat despre călătoria mea spre casă și mai ales despre situația văzută de mine în vama Nădlac. Sper să fie de folos.

În dimineață zilei de vineri 15 mai odată cu trecerea de la starea de urgență la cea de alertă m-am hotărât să revin în sfârșit acasă. Țin să precizez că nu mai lucrez din 14 martie.

Am preferat să stau în Elveția deoarece nu au fost măsuri așa severe că în România, chit că au avut mult mai multe cazuri. Eu locuiesc într-o stațiune mică de ski la granița dintre Elveția, Austria și Italia. În regiunea noastră, comparativă cu un județ din România, am avut doar 24 de cazuri de virus.

Am putut observa comportamentul elvețienilor și să compar cu țară noastră. Nu are rost să întru în amănunte. Doar atât. Și fără un lockdown puternic și doar cu recomandări fără stare de urgență (doar în 3-4 cantoane) s-a trecut foarte bine peste. Din 11 mai s-au deschis și barurile și restaurantele. Cazuri active mai sunt sub 1900 din peste 30.000.

Dar despre altceva voiam să relatez. Eu am ascultat de recomandările Guvernului și nu am venit acasă nici la începutul pandemiei, nici de Paști și nici de 1 mai. Acum că mai am doar 1 lună și jumătate până reîncep lucrul m-am hotărât să vin totuși.

Am auzit și de starea de alertă. Nu am plecat până nu am fost sigur că nu o să fiu nevoit să merg în carantină instituționalizată. Asta a fost cel mai important pentru mine. Am vrut să evit. Eu am un apartament la Sibiu și pot să mă autoizolez fără probleme. Mi-am făcut și un test că să fiu sigur că nu aduc nimic primejdios la cei dragi.

Vineri în 15 mai la 6 dimineața am pornit cu mășina spre casă. La granița dintre Elveția și Austria totul simplu. Aveam deja completată o declarație de tranzit care doar am predat-o grănicerului și am fost liber să îmi continui drumul. La granița dintre Austria și Germania, Bavaria în acest caz, lucrurile stăteau altfel. Doar camioanele și mașinile cu marfă aveau voie să tranziteze Germania.

Din discuțiile purtate cu diferiți vameși am înțeles că se vor anula foarte curând aceste restricții. Am ocolit prin Austria și la ora 12:30 după un scurt popas în Viena eram la granița cu Ungaria. Aici am aflat că doar noaptea în intervalul 20:00pm-05:00am se poate tranzita Ungaria. Este vina mea că nu m-am informat.

După o lungă așteptare și o tranzitate relativ rapidă în jurul orei 23:30 mă apropiam de vamă. Din discuția telefonică avută cu un prieten din țară am aflat că este foarte plin la Nădlac și sunt cozi interminabile cu cel puți 5 ore de așteptare. M-am hotărât să încerc la Cenad că nu aveam ce pierde. Ajuns acolo constat că vama e pustie. Nu înțeleg de ce îi plătim pe acei vameși. Explicația lor a fost că nu se trece în nici un fel pe acolo. Nici la insistențele mele nu au vrut să îmi dea amănunte. Am fost nevoit să mă întorc la Nădlac și a început calvarul. De la ora 24:30 sunt în coadă și nici acum nu am ajuns. Este ora 6 dimineața!

Organizare foarte slabă și efectiv bătaie de joc. Lumea nu prea poartă măști. Se plimbă toți pe unde vor... Nici lucrătorii vamali nu poartă toți măști. Altceva m-a frapat. Cum stăteam cu orele în coadă am observat foarte multe persoane care se deplasau pe jos cu bagaje pe lângă mașini.

Mi-a luat ceva timp să îmi dau seama ce se întâmplă cu ei. Cum transportul internațional de persoane este interzis șmecherașii noștri au găsit o soluție să evite legea. Cară oameni din toată Europa cu microbuze și îi lasă pe partea ungară. Ei traversează granița pe jos și sunt preluați pe partea română de alte microbuze.

Așa se lucrează la noi. Nu sunt respectate nici în vama cele mai elementare norme de igienă sau distanțare. Stau grămadă la coadă în vama unul lângă celălalt, mulți dintre ei nepurtând nici mască. Nu așa se estompează o epidemie. Am atașat și niște poze pe care aveți consimțământul meu să le folosiți.

M-am gândit că dumneavoastră aveți un reach mult mai mare și poate trageți un semnal de alarmă.

Îmi cer scuze pentru greșelile gramaticale și de expresie. Sunt și obosit și nici nu mă pricep la scris.

La ora asta eu tot nu am ajuns încă în față. Am deja peste 6 ore de așteptare.”

Sursa textului și foto

Sursa foto principal

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Carcotel

Acum 4 ani

Nu-i problema, vom vedea in 2 saptamani urmarile la aceste mici "smecherii", dupa aia o sa ne plangem ca am revenit la starea de urgenta :) si mai rau, o sa vina iar oligofrenii aia de anti-vaxxeri sa urle ca astea sunt manipulari in masa. Atat s-a putut, pe scurt! :D
Raspunde

McD

Acum 4 ani

...nu ai ce sa vezi in doua saptamani prietene, decat rahatul si mai mare din tara asta...care se afunda in mizerie pe zi ce trece...incompetenta si dezordinea sunt litera de lege!!!
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

reguli sint numai pintru unii guvernanti de kakao
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

zexe

Acum 4 ani

Cum te cheamă pui de dac? Herzberg Ițic.
Raspunde

Gigi

Acum 4 ani

cine s-a gandit ca e o idee buna sa faca embed la niste poze mari intr-un spatiu cat unghia de la degetul mare? Ce basca mea ar trebui sa vedem noi in pozele alea? Mai au si hyperlink care duce la articol. Vai de capul vostru...
Raspunde

yyy

Acum 4 ani

Max, look at the bright side, nu au dat astia drumul la SNW fara tine, win... :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus