Marţi,
17.09.2024
Innorat
Acum
16°C

14 producători din Sibiu, incluși pe prima listă certificată a ”produselor montane”

14 producători din Sibiu, incluși pe prima listă certificată a ”produselor montane”

Produsmontan.ro, site-ul dedicat producătorilor care au obținut dreptul de a folosi de a utiliza marca ”produs montan”, a fost prezentat de Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM). Printre producătorii din țară care pot folosi această marcă se află și 14 din județul Sibiu.

Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile, produselor lor, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate. ”Cumpărătorul trebuie să aibă siguranța că atunci când ia de pe raft un produs cu logo-ul produs montan, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană. Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare”, anunță ANZM într-un comunicat de presă.

Fiecare producător de pe site are afișate datele de contact, iar unii dintre aceștia au și site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea să contacteze direct producătorii pentru a achiziționa produsele de care sunt interesați.

Până în prezent, există un număr de 173 de producători care dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” pentru 662 de produse montane. Aceste date se regăsesc și în Registrul Național al Produselor Montane. ”Într-o piață care abundă de produse având o calitate îndoielnică, cu ingrediente care majoritatea duc cu gândul mai mult la o industrie chimică  decât la cea alimentară, în contextul în care ne dăm seama că suntem ceea ce consumăm, găsim posibilitatea de a ne întoarce la origini, la ulița satului și la mâncarea cu gust de ”ACASĂ, DE LA BUNICI”. Această hrană de acasă... astăzi îmbracă  numele de produs montan. Când ne gândim la produs montan, ne gândim la un produs destinat consumului uman obținut de la animale crescute în zona montană, hrănite cu furaje care provin din zona montană, din pășuni și fânețe, unde se știe faptul că factorii nocivi și poluarea nu au ajuns la fel de mult ca în sistemul intensiv de agricultură”, susține Agenția Națională a Zonei Montane.

Lista producătorilor din județ care pot folosi marca ”produs montan”:

Nicolae Ștefan Banciu – miere polifloră – Sibiel, Săliște

Constantin Bogdănel – telemea proaspătă și sărată din lapte de oaie – Jina

Daniel Bolovan – miere de flori de munte, miere de salcâm, miere de mană – Cârțișoara

Constantin Hortopeț - Telemea proaspătă și sărată din lapte de oaie – Tălmăcel, Tălmaciu

Constantin Stoica - Telemea proaspătă și sărată din lapte de oaie – Tălmăcel, Tălmaciu

Ioan Iancu - Brânză vacă - Telemea proaspătă și sărată – Jina

Maria Iuga – Lapte crud de vacă, telemea proaspătă și sărată – Tilișca

Ileana Ivan – Telemea proaspătăt și sărată din lapte de oaie, caș din lapte de oaie, brânză de burduf din lapte de oaie, urdă din lapte de oaie, cașcaval din late de vacă, - Sadu

Teoader Neagoe – Brânză de burduf din lapte de oaie – Tălmăcel, Tălmaciu

Nicolae Opriș – Telemea proaspătă și sărată din lapte de oaie, caș din lapte de oaie, brânză de burduf din lapte de oaie, urdă din lapte de oaie – Șura Mare

Eugen Bucur – Telemea proaspătă și sărată din lapte de vacă – Săcădate, Avrig

SC Prodfruct SRL – Mere Golden, Pinova, Florina, prune Stanley, Prune Anna Spath, suc natural de mere – Cisnădie

Constantin Stroilă – Brânză de burduf din lapte de oaie telemea proaspătăt și sărată din lapte de oaie, brânză de burduf din lapte de oaie – Tălmăcel, Tălmaciu

Florin Tara – Telemea prospătă și sărată din lapte de oaie, brânză de burduf din lapte de oaie – Rîu Sadului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Burebista

Acum 4 ani

Bravaa -
Raspunde

Ciobanie

Acum 4 ani

Sacadate, zonă montană zici.In București telemea de Rășinari și vânzătorul nu știe cum îl cheamă pe primarul din Rășinari.
Raspunde

Muc the little, reloaded

Acum 4 ani

E din Rasinari vanzatorul dar...e din " diasporā ", el face doar biznis in zonā ...
Raspunde

Bobby

Acum 4 ani

"Acasa ca la bunici" mai lasati vrajile astea, sunt satul de tzepele luate de la acesti vrajitori, telemea cu cheag si faina si tot felul de prostii in ea, stiu foarte bine ce gust trebuie sa aiba o branza adevarata, nu mai gasesti asa ceva in Sibiu ! Poate doar la ei acasa... Se dau mari agricultori "bio" si vand produsele la preturi de 2 ori mai mari decat in alte tari, hai sa fim seriosi, mai bine cumpar telemea greceasca de la Carrefour. Nu mai cumparati produse asa zis traditionale ca nu exista ! Asa ii pedepsim sa umble la calitate !
Raspunde

Muc the little, reloaded

Acum 4 ani

Corect! Dar...daca ai sti tu câti idioti facuti gramada inca cred toate aburelile astea..... Tu si cu mine si cu inca vreo cativa suntem vaccinati....dar, lângā noi cateva mii isi rup fâsu sa cumpere....
Raspunde

Nicolae Doru

Acum 4 ani

Pentru cei care cumpără produse ar fi fost bine să fie de la munte dar marea majoritate nu știu ce este muntele părinți mei au fost foarte mulți ani la munte cu oile noi știm ce înseamnă asta .Marea majoritate sunt niște impostori și se râd de cei care plătesc mult aceste produse .Aștept să fiu contrazis.
Raspunde

Ardeleanu'

Acum 3 ani

Nu e de mirare că unii oameni nu mai apreciază produse tradiționale, la cât îs de spălați pe creier. Exemplu sunt doi inși comentatori, mucu și bobu..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus