Miercuri,
08.07.2020
Partial Noros
Acum
22°C

Prima zi de vară la Ocna Sibiului. ”Litoralul Ardealului” așteaptă ”să fie bătute cuiele” | Foto și video

01 Iunie 2020 22:21

Prima zi de vară la Ocna Sibiului. ”Litoralul Ardealului” așteaptă ”să fie bătute cuiele” | Foto și video

Promovată drept o alternativă sănătoasă în condițiile actualelor restricții, stațiunea de la Ocna Sibiului nu a prea avut cu ce să îi întâmpine pe turiști în prima zi de vară. ”În câteva zile totul e gata”, promit administratorii care invocă și vremea deloc prielnică. ”Catastrofă totală”, se plânge, însă, unul dintre proprietarii de afaceri conectate la turismul din Ocna Sibiului.  

Deranjat de faptul că – sub motivul extinderii plajelor pentru a asigura distanțarea socială – administrația i-a refuzat închirierea unui teren de 160 de mp, proprietarul unei pensiuni din zona lacurilor de la Ocna Sibiului a decis să sesizeze cât mai multe autorități. De la președintele României, prefect, președintă de CJ, vicepremier și europarlamentar, la DNA și presă, Flavius Petru Ivan s-a adresat tuturor în scris pe motiv că la Ocna Sibiului e ”catastrofă totală”. ”Turiștii care o să viziteze stațiunea Ocna Sibiului o să filmeze și o să prezinte întregii țări imaginile catastrofale alungând potențialii vizitatori ai sezonului estival 2020. Cum putem sa întâmpinăm turiștii din moment ce nu s-a făcut absolut nimic pentru amenajarea lacurilor naturale până la data de 31 mai 2020?”, se întreabă Flavius Petru Ivan în sesizarea lui. Vinovat de această situație este considerat primarul orașului, Claudiu Predescu, care a invitat deja turiștii la Ocna Sibiului, prin intermediul știrilor televizate.

Poate la finele săptămânii

1 iunie a fost ziua programată pentru deschiderea noului sezon de către administrația lacurilor de la Ocna, prin intermediul site-ului oficial. În realitate, pregătirile pentru deschiderea lacurilor sunt abia la început: proprietarii de terase abia au început curățenia, asemeni administrației lacurilor. Așa se face că, în zona lacurilor de la Ocna Sibiului, peisajele cu gazonul tocmai semănat și porțiunile de plajă cu nisip afânat și șezlonguri se împletesc cu ruginiul cuielor ieșite la vedere din lemnul putrezit sau cu cel al elementelor de fier din locul de joacă al copiilor.

Administrația lacurilor de la Ocna Sibiului arată că lucrările de mentenanță au început mai târziu anul acesta. Atât din cauza ploilor din ultima perioadă, cât și din cauza restricțiilor impuse în actuala epidemie de Covid-19, care au prelungit starea de incertitudine. ”Noi avem investiții și reparații bugetate pe anul în curs. Dar aceste lucrări le facem din ceea ce încasăm. Iar anul acesta, de unde poți avea certitudinea încasărilor? De aceea am amânat o parte din investiții, pe care o să le facem la toamnă, după încheierea sezonului”, spune Ionuț Costea, directorul societății Lacurile naturale Ocna Sibiului, care administrează cele șapte oaze cu apă sărată și împrejurimile acestora. Administrarea lacurilor presupune și angajarea de muncă de forță sezonieră, angajări care – tot din cauza incertitudinilor – anul acesta au fost amânate.

”Aici sunt lucrări care nu se termină niciodată: cum ar fi taluzările, la care an de an reparăm. Apoi, infiltrațiile de apă, pe care nu ai cum să le controlezi și «topesc» în timp acumulări de sare, astfel încât apar tot timpul alunecări și tasări”, Ionuț Costea, administrator al complexului lacurilor sărate

Lucrările de pregătire a stațiunii pentru noul sezon ar urma să fie finalizate în cursul zilelor următoare, astfel încât de vremea caldă prognozată pentru finele acestei săptămâni să poată profita cei care vor merge la Ocna Sibiului. Proprietarii de terase din zona lacurilor estimează o prezență mai consistentă de turiști după mijlocul acestei luni.

”Da, venim des la Ocna Sibiului, e frumos aici, așteptăm și vremea caldă. Mai sunt ceva lucrări de făcut din câte am văzut. Nu mari, dar mai trebuie bătute cuiele, de exemplu. Dar nici oamenii nu păstrează”, constată doi dintre turiștii care, în prima zi de vară, s-au plimbat pe malurile lacurilor de la Ocna Sibiului.

Alternativă?

Administrația lacurilor de la Ocna Sibiului speră ca restricțiile impuse în pandemia de Covid-19 să fie în avantajul turismului intern, deci inclusiv al ”litoralului din inima Ardealului”, după cum sunt alintate lacurile sărate. Iar o parte din turiștii care preferau deplasările în alte țări, să aleagă în locul acestora Ocna Sibiului, o destinație internă de unde reîntoarcerea către casă nu ar ridica atâtea riscuri.

2.000 de șezlonguri vor fi pregătite la Ocna Sibiului, unde sezonul de vârf este considerat a începe din 13 iunie, iar cele mai aglomerate sunt week-end-urile din iulie-august cu 5.000 – 6.000 de vizitatori pe zi. 20 de lei este, până în sezonul de vârf, costul unui bilet pentru adulți (redus la 10 lei pentru copii). După data de 13 iunie, prețurile urcă la 25 de lei de persoană (tot zece lei pentru copii). Pensionarii vor avea facilități la achiziționarea de abonamente (100 de lei pentru un abonament de șapte zile).

Măsuri: săpun și distanțare socială

Dacă măsura va continua să fie impusă, la intrarea în zona lacurilor le va fi măsurată temperatura turiștilor, se arată într-o decizie a consiliului de administrație al Lacurilor naturale Ocna Sibiului SA din 22 mai 2020. 

Șezlongurile vor fi amplasate câte două, la o doi metri de următoarele fiind interzisă ”mutarea acestora din locurile așezate de personalul societății”. Stația de radioficare a stațiunii ar urma să emită, la intervale regulate, și anunțuri referitoare la măsurile obligatorii de protecție și distanțare socială, iar grupurile sociale ar urma să fie dotate cu săpun și soluții de distanțare socială, se mai arată în decizia consiliului de administrație. ”Repartizarea, în zona scărilor de acces în lacuri, a unor persoane de ordine (salvamari), în scopul evitării staționării turiștilor la baza acestora”, a mai decis consiliul de administrație al stațiunii.

Vizualizari: 6779

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Sibian Sibian

Acum 1 lună

lasa ca merge si asa la romani...nimic e bun? De 30 si de ani ne-am obisnuit

Raspunde

Dan D

Acum 1 lună

Cata incompetenta exista acolo. S-au tocat o gramada de bani cand au fost renovate lacurile acum cativa ani si chiar si atunci nu s-a facut mare lucru. Acum zona lacurilor arata ca dupa razboi desi an de an e plina de turisti. Ceva e putred acolo, incasari sunt dar investitii 0. E bine ca unora le merge "afacerea"

Raspunde

Codrutz Padureanu

Acum 1 lună

Ce sa inteleg? Nemultumit ca nu a primit 160mp in chirie, un domn a sesizat autoritatile.Bravo liui

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus